Dope on plastic 14

KARUAN : Dohuki ballet (Sunshine Enterprises)


Dohuki balletΠίσω από την Sunshine Enterprises βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων με πάθος για την μουσική, αφού εκτός αυτής της δισκογραφικής εταιρείας έχουν και το ομώνυμο club κάπου στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη. Ο Karuan χωρίς δεύτερη σκέψη βρέθηκε εκεί ως μετανάστης από τo Κουρδιστάν. Το κομμάτι που τον χαρακτηρίζει περισσότερο πιστεύω ότι είναι το "3 faces", όπου κυριαρχεί το προσωπικό του τρίπτυχο: μπότα, λούπα, παραδοσιακά όργανα (με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλαρίνο).
Τα τραγούδια του μεταφέρουν μια ιδιαίτερη και συγχρόνως μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, η οποία οφείλεται στις μουσικές καταβολές της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και στην επαφή του με την σύγχρονη μουσική τεχνολογία. Το αγαπημένο μου κομμάτι του δίσκου είναι το "Come inside", διότι δίχως περιστροφές αποδέχτηκα την πρόσκλησή του για μια βόλτα στον εσωτερικό του κόσμο ο οποίος ήταν τόσο θερμός και ασφαλής όσο και η μητρική αγκαλιά. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια του Karuan είναι ο Martin Keller στο μπάσο, o Marcel Illetschko στην κιθάρα και στα ηχητικά κύματα ο Rafael Barth. Σημαντική βέβαια κρίνεται και η βοήθεια που πρόσφερε στον τροβαδούρο μας ο παραγωγός Georg Tomandl ο οποίος σε τραγούδια όπως το "Liquid time", "Space" και το "Dohuki ballet", κατόρθωσε να μετατρέψει τους ήχους παραδοσιακών οργάνων όπως το μπουζούκι και το βιολί σε ηλεκτρονικές folk ελεγείες. Τέλος πρέπει να αναφερθούμε στην φωνή του Naser Razzasi, ο οποίος σαν άλλος Καζαντζίδης ερμηνεύει ένα μοιρολόγι, για τους ξενιτεμένους. Εύγε!!!

DA LATA : Songs from the tin (Palm pictures)


Songs from the tinΗ λέξεις da lata στα πορτογαλικά σημαίνουν «από την κονσέρβα» και αναφέρονται σε ένα παλιότερο περιστατικό όπου κονσέρβες με marihuana ξεβράστηκαν στις ακτές της Βραζιλίας από άγνωστη αιτία και από τότε η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιείται στην τοπική αργκό για να εκφράσει κάτι απροσδόκητα καλό.
Οι Da Lata συνδυάζουν την σύγχρονη χορευτική μουσική με την βραζιλιάνικη bossa nova. Ta περισσότερα κομμάτια του δίσκου κινούνται στους παραπάνω ρυθμούς μεταφέροντας μας με αυτόν τον τρόπο νοερά σε τόπους φανταστικούς όπου η ανεμελιά και η ζωντάνια κυριαρχούν. Είναι αδύνατο κάποιος να μην παρασυρθεί από τη μουσική του συγκροτήματος ότι μουσικά ακούσματα και αν πρεσβεύει.
Η Palm pictures ιδρύθηκε το 1998 από τον Chris Blackwell (ιδιοκτήτη παλιότερα της Island και ανθρώπου που έκανε διάσημο τον Bob Marley). Έχει γραφεία στις πρωτεύουσες των μεγαλύτερων αναπτυγμένων χωρών όπου όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν φρέσκους ήχους και νέες μουσικές φόρμες για να μας τις προτείνουν. Βέβαια η συγκεκριμένη εταιρεία δεν αναλώνεται μόνο με την μουσική παραγωγή αλλά και με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλωσεις όπως π.χ. ο κινηματογράφος. Τέλος πρέπει να επισημανθούν τα θετικά σχόλια που απέσπασε ο δίσκος των Da Lata πανευρωπαϊκώς.

BACUZZI : Flower lodge (King Syndrome Sounds)


Flower lodgeΠίσω από τους Bacuzzi κρύβεται o Mark O' Sullivan, ο οποίος τους ίδρυσε το 2000. Το album "Flower Lodge" ηχογραφήθηκε στο Kitchen studio στο νούμερο 15 της Slipgatan η οποία βρίσκεται στη Στοκχόλμη όπου εδρεύει και η ίδια η εταιρεία. Τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτό τον δίσκο κινούνται ως επί το πλείστον σε χαλαρούς ρυθμούς προσφέροντας γαλήνη και ψυχική ηρεμία κόντρα στην ένταση και το άγχος της καθημερινότητας. Δυστυχώς, όχι μόνο οι γιάπις αλλά και οι περισσότεροι μεσοαστοί αντιμετωπίζουνε καθημερινά μια ανυπόφορη ρουτίνα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση του εν λόγω δίσκου διότι μόνο έτσι θα αποκτήσουν νόημα τα μονότονα μεσημέρια και οι ανοργασμικές βραδιές μπροστά στην τηλεόραση. Στα φωνητικά έχουμε guest συμμετοχές των Idha Ovelius Bell, Emma Holgren και Papa Dee. Πάρα πολλά κομμάτια έχουν ξεχωρίσει από τον δίσκο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την παρουσία δύο remix μέσα στο CD και μάλιστα το ένα ανήκει στον Kid Loco. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι έχει κυκλοφορήσει ήδη σε 12" remix του Αlexi Delano στο κομμάτι "Do you mind?" Tέλος σας προτείνουμε να τσεκάρετε και κάποια άλλα ονόματα αυτής της εταιρείας όπως The mighty Quark και Kram.

HIPPIEHAUS : Stars (Jubilee Records)


StarsΟι Hippiehaus είναι ένα Γερμανικό τρίο που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχει κατασταλάξει σε ένα μουσικό είδος. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία στον αμύητο ακροατή, ο οποίος θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους. Το εν λόγω συγκρότημα εδρεύει στο Αμβούργο και αυτή είναι η δεύτερή τους κυκλοφορία μετά το ντεμπούτο τους "e-music". Tα είδη που αναμιγνύουν οι Hippiehaus είναι : pop, psychedelic elements, dub, house και techno. Εδώ θέλω να κάνω ειδική μνεία στο τελευταίο κομμάτι του δίσκου, το οποίο είναι ότι τελειότερο έχω ακούσει τελευταία από drum'n'bass. Με άλλα λόγια το CD ξεκινά με άναρχη electronica, συνεχίζει με ονειρική ρορ και τελειώνει με εντελώς προσωπικές ηχογραφήσεις, οι οποίες ίσως και να αποσκοπούν στον εξαγνισμό της ψυχής. Μόνο έτσι εξηγείται το σλόγκαν που λανσάρουν, δηλαδή το "empty your mind and listen again". Φυσικά και η εταιρεία τους δεν πάει πίσω μιας και η ίδια ισχυρίζεται ότι προσφέρει "club culture for urban listening". Εδώ θέλω να καταθέσω ευθαρσώς την άποψή μου, ότι σε ένα πιθανό αφιέρωμα στην τρέχουσα δεκαετία αυτός ο δίσκος θα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Ο χρόνος θα δείξει.