Dope on plastic 2

Παίρνουμε από τον Ασπιώτη τη σκυτάλη λοιπόν... για το σημερινό 'Dope on plastic' και με την απαιτούμενη συντομία ασχολούμαστε με μια ακόμη πεντάδα δίσκων που απαιτούν ειδικές συνθήκες ακροατών, από τη γέννησή τους περιορίζουν την εμπορευσιμότητα τους σε εξειδικευμένο τμήμα ενός ήδη περιορισμένου κυκλώματος (τρέχα γύρευε δηλαδή...) και καθιστούν όφελός μας να σας προειδοποιήσουμε για το αν πρέπει τελικά να ασχοληθείτε μαζί τους, ή να τους αποφύγετε εσείς, όπως δυστυχώς (σε ορισμένες των περιπτώσεων) δεν κάναμε εμείς.

Against natureΗ αρχή γίνεται από την Tresor. Η εταιρεία του... Σάββα Υσσάτη (πολύ θα το θέλαμε ε;) μες στο 2000 δραστηριοποιήθηκε έντονα (σε αντίθεση με τη Warp records... που έπεσε σε Y2K λήθαργο...) και από το Βερολίνο -με αγάπη- ήρθε στα χέρια μας μια σειρά δίσκων με ενδιαφέρον και χωρίς ενδιαφέρον. Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτει το 'Against nature' lp (Tresor Records 2000- 6/10 ) με την υπογραφή των Carl O' Connor και Peter Sutton, γνωστών στους κύκλους των σκληροπυρηνικών της electronica. Είτε δοκιμάζουν τις αντοχές μας στην ambient απραξία, είτε εντοπίζουν έναν κάτι παρακάτω από βασικό ρυθμό και του αλλάζουν τα φώτα στην επανάληψη, η προσπάθειά τους να απευθυνθούν στο νευρικό μας σύστημα δεν πέφτει στο κενό, απλά δραστηριοποιείται στο επίπεδο μιας καθαρά νοητικής σχέσης με τη μουσική. Ο ένας κρατάει γερά τις μετρονομίες να μην του φύγουν και ο άλλος χώνει συχνότητες από πίσω. Και κάθε φορά μας κόβουν απότομα, πάνω που αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται... Techno μινιατούρες που απαιτούν υπομονή και militare σύνθια που ευφραίνουν την ψυχή του (απ)ανθρώπου.

TV VictorH Tresor καλά κρατεί όπως και τα τρία κομμάτια στην κυκλοφορία νούμερο 151 της εταιρείας που δε λεν να τελειώσουν με τίποτα. Μην αγοράσετε ελαφρά τη καρδία αυτόν τον δίσκο... είναι σε όμορφο μοβ χάρτινο κουτάκι και μπορεί να σας ξεγελάσει. ΠΡΟΣΟΧΗ! Επάνω γράφει TV VICTOR (Tresor Records 2000- 3/10) μέσα έχει δύο cd. Στο πρώτο για εβδομήντα λεπτά ακούτε το ίδιο (μα το ίδιο σε άρρωστο βαθμό) πράγμα... τόσο υπνωτικό που όλοι οι υπόλοιποι όροι του ηλεκτρονικού file under χάνουν το νόημά τους. Στο δεύτερο τα ίδια... 55+10 λεπτά, δύο τραγούδια να τα κάνει ο θεός... κάθε φορά με έπαιρνε ο ύπνος και το παράπονο για τα φράγκα που έσκασα. Μακριά (από εμάς)!


Elektrauma 5Καλά που ήρθε και το 'Elektrauma 5' (Triton records 2000- 7/10) και με ξύπνησε βίαια. Το νέο νούμερο της γνωστής σειράς προσφέρει ατελείωτες γοτθοηλεκτρονικές απολαύσεις, από τριάντα ένα διαφορετικά γκρουπ που ασύστολα μιμούνται όλο το σκοτεινόκοσμο των τελευταίων είκοσι ετών... ενίοτε όμως γράφουν κάτι τραγούδια που σου... μαυρίζουν την ψυχή. Στις παρυφές του industrial, πάντοτε με 80ς φορεσιές ένα μάτσο ηλεκτρονικές ακομψίες για όσους δε λεν να ξεπεράσουν με τίποτα τα φαντάσματα της εφηβείας τους . Αν έννοιες όπως mindless faith, cold breath, heretic fork κ.ο.κ. σας κάνουν ένα κλικ, χορέψτε με τα μαύρα ρούχα σας στο σκονισμένο goth-floor που εδώ και αιώνες απέκτησε techno διαστάσεις και χαιρέτησε τη νέα εποχή πολύ πριν από πολλούς άλλους. Τα ονόματα αναφοράς που θα σας έρθουν στο μυαλό πολλά, τραγούδια όμως όπως το 'Bound in blood' των Hungry Lucy, το 'Last believer' των Culture Kultur ως καθαρτικό της διψασμένης goth κοινότητας (που άλλωστε έχει στο μαύρο αίμα της μέσα το αναμάσημα) μπορούν να λειτουργήσουν, έστω και στο πλαίσιο μιας κατάστασης που λίγο απέχει από το να περιέλθει στο επίπεδο του γραφικού. Εγώ το ευχαριστήθηκα πάντως το ελέκτρο τραύμα... και διόλου δεν πέρασε από το μυαλό μου να βρω τρόπο να το επουλώσω!


Over and outΑκολουθεί κυκλοφορία για πολύ λίγους, με αντιστρόφως ανάλογη καλλιτεχνική (και... επιστημονική) αξία: οι Noisex μας προειδοποιούν να προσέχουμε τα φτωχά... οικιακά μας ηχητικά συστήματα μόλις αρχίζει να εξέρχεται από αυτά ο μετά-βιομηχανικός θόρυβος του 'Over and Out' lp (katt industries 2000, 8/10). Υπόθεση του Raoul Roucka οι Noisex, που εδώ και δέκα χρόνια ταλαιπωρεί σε βαθμό κακουργήματος τα αυτιά μας με τις θορυβώδεις δραστηριότητές του. Η μεγάλη παράδοση σχημάτων όπως οι Skinny Puppy, οι Throbbing Gristle και οι Nurse with wound πηγαίνει λίγο παραπέρα. Όσο και αν η υπόθεση του θορύβου έχει εξερευνηθεί σε (μάλλον) όλες τις τις διαστάσεις (εδώ και δεκαετίες) η ηχητική πρόταση των Noisex συνεχίζει να είναι ηχητικά δυσβάσταχτη και
Noisex 01διερευνητικά επαρκής ως προς το αντικείμενό της. Συνδυασμός των λέξεων noise και sex το όνομα τους αν καταφέρετε και επενδύσετε την ερωτική σας ζωή με τη μουσική τους προβλέπω ακραία και ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Καταφέρνουν και μεταλλάσσουν τον ήχο τους από κομμάτι σε κομμάτι κυρίως χάρη στην ποικιλία των samples και την τεράστια ποσότητα «ενοχλητικών συχνοτήτων», προερχόμενων άμεσα από τις πηγές... ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του software noise. Φτάνοντας στον θόρυβο μέσα από την μείξη διαφορετικών μεταξύ τους ήχων οι Noisex αντιμετωπίζουν τις πηγές τους σαν συμβατικά όργανα. Lo fi τεχνολογία, αναλογικός θόρυβος και παράδοξα «μελωδικές» ενορχηστρώσεις, κανονικοί ρυθμοί όποτε (και αν) προαιρείται ο καλλιτέχνης. Αντέχετε ως το τέλος;


Kraftwork Nu Skool ElectroΑν δεν αντέχετε έχουμε και εναλλακτική λήξη για το σημερινό Dope on Plastic. Από την Portobello records έρχεται η συλλογή 'Kraftwork @ nu skool Elektro' (7/10). Σεβασμός, σπουδή και... λατρεία στην ηχητική φόρμα του electro, που εδώ θα συναντήσετε αποδεσμευμένη από τις έννοιες που συνηθίζεται να τη συνοδεύουν (electro house, electro pop κ.λ.π.) Οι δημιουργοί της συλλογής υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη revival, αλλά για το πέρασμα στο σήμερα (με «χοντρές» αναδρομές στο χθες βέβαια) μιας μουσικής που διαγράφει συνεχή και αδιάκοπη τροχιά μέσα στο χρόνο. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση (όσον αφορά τις «πηγές») στην τριετία 1982 με 1984, μας συστήνουν ένα πλήθος γνωστών και άγνωστων παραγωγών (Mike Dred ο διασημότερος όλων, οι Urban Electro σε πιο techno κατευθύνσεις, οι θορυβίζοντες Voigt Kampff, οι Euphonic του Rob Henry από τους Children of the bong κ.α.). Αν θέλετε περισσότερα «επίθετα» για να οδηγηθείτε στο ταμείο, αναζητήστε την ετυμολογία των λέξεων «hypnotic beat», «deep... οτιδήποτε», «monotonous vibe», και φυσικά βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει σε ρυθμό 4/4. Χωρίς να παραβλέπουμε το ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες επιμένουν στην επανάληψη μουσικών φράσεων-κλισέ για το είδος, θα συμφωνήσουμε με την αντιμετώπιση του electro ήχου ως ένα... snapshot του παρελθόντος και του μέλλοντος. Απλά ζητάμε να τεθούν λίγο περισσότερο οι ηχοβάσεις του μέλλοντος, μιας και μας έχουν στοιχειώσει υπερβολικά πλέον αυτές του παρελθόντος. Σε δύο cd πάντως (που περιέργως προσφέρονται σε τιμή ενός και μισού cd single) έχετε μια (σχεδόν) πλήρη άποψη για τα electro τεκταινόμενα σήμερα (και δη τα «υπόγεια») βιβλιαράκι με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, artwork εποχής Spectrum και Commodore 64 και μια ευκαιρία ακόμη να ακούσετε μουσική λίγο παραπέρα... από τον καναπέ σας. Και στο κάτω κάτω μην τολμήσετε να αγνοήσετε μια συλλογή με το όνομα Kraftwerk,... εεε λάθος Kraftwork, το ίδιο δεν είναι άλλωστε;

σημείωση: οι δίσκοι της Tresor εισάγονται κανονικά στη χώρα μας από την Eros music. Τις δουλειές των Noisex, Elektrauma 5 και το Kraftwork θα τις βρείτε μάλλον ευκολότερα σε «εξειδικευμένα» καταστήματα δίσκων.