Dope on plastic 9


FabricliveJAMES LAVELLE : FabricLive.01 (Fabric)
Βρε καλώς τον και ας άργησε! Χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, η παρούσα κυκλοφορία πρέπει να είναι ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του dj set του Lavelle στο λονδρέζικο club Fabric, η οποία κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία του club. Μέσα σε 74 λεπτά το αφεντικό της Mo-Wax μιξάρει ότι του κατέβει στο κεφάλι, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να ανανεώσει τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο αλλά παράλληλα και να τροφοδοτήσει το ατέρμονο hype της free electronica που λανσάρει η εταιρεία του. Φαίνεται ότι ακόμα και αν οι U.N.K.L.E. εκπλήρωσαν και τις πιο τρελές επιθυμίες του Lavelle π.χ. υψηλές πωλήσεις και διαρκή προβολή, η εκκεντρικότητά του έπρεπε να διοχετεύεται και αλλού. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να εξηγήσει το πώς μπορεί να συνδιαστούν οι space rockers Rare Earth με τον πολυβραβευμένο hip-hopper dj Shadow και φυσικά ο big beat ήχος με το rapping του FC Kahuna. Άσε δε και τους wannabe dance gurus Radiohead. Προς μεγάλη μου έκπληξη ο Lavelle, ένωσε το παντελώς αντικομφορμιστικό και αταίριαστο υλικό σε ένα σφιχτοδεμένο χαρμάνι ήχων που ακούγεται μονορούφι από την αρχή ως το τέλος. Ο άνθρωπος που έκανε μόδα (military style) το ντύσιμο στον club κόσμο δεν θα δυσκολευτεί να σας πείσει και για την αξία του συγκεκριμένου του. Όσοι πιστοί προσέλθετε...


PlaygroupPLAYGROUP : Playgroup (Source)
Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Playgroup είναι ένα ακόμα one mans group. Ιθύνων νους του συγκροτήματος θεωρείται κάποιος Τrevor Jackson, ο οποίος άνετα θα γινόταν πρωταγωνιστής σε blaxpoitation film. Eξαιτίας του afro κουρέματος και των Rayban type γυαλιών του. Μην προτρέχετε, δεν είναι μαύρος αλλά λόγω των εμφανέστατων soul επιρροών στα τραγούδια του, θα κέρδιζε επάξια μια θέση στους Jackson 5. Aτυχέστατο σαν επιλογή για 1ο single το "Number one", επιεικώς απαράδεκτο! Αμέσως ξεχωρίζει κανείς το ξεσηκωτικό "Pressure", καθότι σε μαγεύουν τα φωνητικά της πρώην συνεργάτιδας των Happy Monday, Rowett. Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει το "Overflow", όπου τα gospel φωνητικά του Jackson συνδιάζονται άψογα με τα τριπαριστά μπλιμπλίκια που χαρακτήριζαν τον ηλεκτρονικό ήχο στις αρχές των 90`s. Στο "Medicine man" οι guests αυξάνονται: Τραγουδά ο Edwyn Collins και τύμπανα παίζει ο Roddy Frame των Aztec Camera και φυσικά ο ήχος κινείται σε mushroom rock μονοπάτια. Οι φωτεινές στιγμές συμπεριλαμβάνουν το "Bring it on" (τραγουδά η Kathleen των Bikini Kill) και τον disco funk instrumental δυναμίτη "Too much". Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δίσκος τελειώνει με μία reggae διασκευή σε Paul Simon, στο πάντα επίκαιρο "50 ways to leave your lover", ενώ τα κομμάτια "Make it happen" και "Surface to air" χρειάζονται πολλές ακροάσεις για να γίνουν κτήμα σας. Ι`m on a hideaway to hell!


Annex 4VARIOUS : Annex 4, Tresor 180 (Tresor)
Στο εξώφυλλο της συγκεκριμένης συλλογής του πολυαγαπημένου μου label, αναφέρεται ενδεικτικά: "14 select tresor tracks never released on cd format". Αν και χρησιμοποιώ μια από τις πιο πλούσιες γλώσσες του κόσμου, πραγματικά αδυνατώ να εκφράσω το τι ένιωσα κατά την διάρκεια της ακρόασης. Όσοι θεωρούν ότι η ηλεκτρονική μουσική δεν έχει συναίσθημα, ας το ακούσουν. Ειδικά στα πρώτα εφτά τραγούδια μ' έπιασαν τα κλάματα. Ένιωσα ότι άγγιζαν πολύ ιδιωτικές μου στιγμές τις οποίες είχα θάψει πολύ βαθιά μέσα μου. Αφού λοιπόν, μετατράπηκα για λίγα λεπτά σε ψυχολογικό ράκος, οι ρυθμοί της συλλογής αυτόματα ανέβηκαν και όπως ήταν αναμενόμενο οι ψυχροί μινιμαλιστικοί ήχοι με επανέφεραν στο ζοφερό παρόν. Εδώ βλέπει κανείς το παρελθόν της εταιρείας καθώς ονόματα όπως o Sender Berlin συναντάται με το νέο αίμα της εταιρείας (Neil Landstrumm, Dj Shufflemaster). Δεν ξέρω εάν περιέχει κάτι ύποπτο στο νερό της γερμανικής πρωτεύουσας, αλλά πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι κάθε κυκλοφορία της Tresor είναι καλλύτερη από την προηγούμενη; Δεν θα πω τίποτα περισσότερο εκτός του ότι και οι 14 ήταν υπέροχοι! Buy or die!!


Goldie.co.ukVAROUS : Goldie.co.uk - A drum & bass dj mix (Trust the dj)
Ο Goldie ή αλλιώς ο άνθρωπος που έφερε την drum&bass κουλτούρα πιο κοντά στο ευρύ κοινό, παρουσιάζει ένα χορταστικό διπλό cd το οποίο φέρει την προσωπική του σφραγίδα. Ο διάσημος dj/παραγωγός δεν συμμετέχει εδώ με προσωπικό του υλικό, αλλά μας παρουσιάζει μερικά από τα πιο φρέσκα ονόματα του χώρου και ειδικά καλλιτέχνες που ηχογραφούν στην εταιρεία του (Metalheadz). Τα κομμάτια μιξάρονται από τον ίδιο με θαυμαστή ακρίβεια και ζηλευτή ικανότητα. Τα κομμάτια των φερέλπιδων του είδους Special Forces, του καινοτόμου Adam F ή απλά των εκκεντρικών πλην όμως εγκεφαλικών Photek έχουν την τιμητική τους. Ο χρυσοδόντης συμμετέχει βέβαια σε κάποια ονόματα που περιέχονται μέσα στο cd, τα οποία έχουν τον χαρακτήρα του project. Εδώ περιέχονται όλα τα υποείδη του drum&bass, γι'αυτό και δύσκολα θα επέλθει το χασμουρητό καθώς oι ατμοσφαιρικές στιγμές εναλλάσονται με βιομηχανικούς ήχους προερχόμενους κατευθείαν από τις σύγχρονες μητροπόλεις. Πιστεύω ότι το εν λόγω μουσικό ιδίωμα είναι η μουσική των μεγαλουπόλεων, δηλαδή εκεί όπου η φρίκη και η αλλοτρίωση συνωστίζονται αλλά ευτυχώς ποτέ δεν κερδίζουν ολοκληρωτικά, καθότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Η παρούσα κυκλοφορία συνίσταται για κάθε είδους ταξίδια είτε με το μετρό, είτε με το υδροπλάνο, διότι θα σας συνοδεύσει αρμονικά και φυσικά δεν θα σας απογοητεύσει, όπως άλλωστε και η ολυμπιακή αεροπορία μας. Silent echoes Vs Digital Spirit!