Ear Wax Museum 14

Next Time Passions, Baby Trio, Nervisequin, Fliptop Box

Τέσσερις δίσκοι ελληνικών, αγγλόφωνων γκρουπ. Όλα διαφορετικά και όχι ίσα. Του Μπάμπη Αργυρίου

Next Time Passions - Things left on stripes of time (Midge Eras Record Club)NextIndie pop που θα σε στείλει, πιο γρήγορα κι από μηχανή του χρόνου, στην εποχή που άκουγες πολύ αυτό το είδος - αν υπήρξε τέτοια στη ζωή σου. Εγώ βρέθηκα με τους Wake στο ένα χέρι και τους Sugargliders στο άλλο. Indie pop που θα μπορούσε να είχε ηχογραφηθεί στο San Francisco, το Brighton, το Gothenburg, οποιαδήποτε εποχή μετά το 80, από έξι Αθηναίους που μέσα στο ζόφο της εποχής ακούγονται ρομαντικοί, γλυκόπικροι, ανεπηρέαστοι. Ως συνθέτες - παίκτες, δε θέλουν να παρεκκλίνουν ούτε σπιθαμή από τον άγραφο κανονισμό του είδους. Όλα είναι στη θέση τους και στην ώρα τους, οι καθαρές κιθάρες που αραιά και που φορτώνουν, τα κήμπορντς, τα ρεφρέν και μόνο τα πνευστά λείπουν. Η μεγάλη έμπνευση χτυπάει και φτιάχνει το πανέμορφο "Sunday sore", που καθώς το βάζεις σε επανάληψη αναρωτιέσαι αν είναι διασκευή κάποιου τραγουδιού των... Το έπαιξα από βραδύς και το πρωί διψούσα να το ξανακούσω. Από κοντά ακολουθούν και τα "Fly" και "Never been kissed" που θα μπορούσαν να είναι singles γνωστών ονομάτων του είδους.

Baby Trio - Urban Jazz (Puzzlemusik)BabyΑν ακούς old skool rap ή Rip Rig & Panic θα γουστάρεις το "Jazz is..." του νεοϋορκέζου Dean Bowman που τραγουδάει και σε ένα ακόμα τραγούδι του δίσκου, το "The Messenger - for McCoy Tyner", τον πιανίστα του "A love supreme", τον μουσικό που τον απογειώνει και τον εμπνέει. Αν ακούς γκαράζ θα γουστάρεις που ο George Kontrafouris δεν κάνει τσιγκουνιές στο Hammond organ του. Αν σ'αρέσει το κλασικό ροκ σε κάποιες στιγμές της ακρόασης μπορεί να περιμένεις ότι θα μπει το σόλο του Blackmore. Αν είσαι πιανόφιλος αρκέσου στο αντίδωρο του "Prelude from a far Asteroid". Αν ακούς post rock, math rock ξεκίνα με το "Time Angel meets Billy Pod" και συνέχισε με δική σου ευθύνη. Αν ακούς jazz rock - fusion, έμπα, και δε θα χάσεις. Αν είσαι jazz maniac δεν περιμένεις από μένα να σου πω τι θα ακούσεις στον δεύτερο δίσκο του πεντάχρονου τρίο. Εκτός των τριών και του Bowman συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Βήχος - κιθάρα, Αντώνης Ανδρέου - τρομπόνι και Άγγελος Πολυχρόνου - κρουστά.

Nervisequin - Astronauts (70% Records)NervisΠρώτο cd των 3 Θεσσαλονικέων. Αυτοκυκλοφορημένο, 12 τραγούδια (τα περισσότερα γραμμένα το 2008 - 2009), έγχρωμο 8σέλιδο booklet με τους στίχους, το πωλούν προς πέντε ευρώ. Στους στίχους θάνατος, αίμα, βία, ξεσπάσματα του απόκληρου. Η μουσική ανήκει στην κατηγορία που κάποιος βάφτισε 'βαλκανικό μέταλ'. Μεταλλίζουσα κιθάρα σε alternative σκελετό, ένα είδος που ακούσαμε πολύ, κυρίως με ελληνικούς στίχους. Αποκτούν ενδιαφέρον και έχουν πλάκα όταν αλλάζουν και παίζουν αλά System of A Down - αλλαγές ρυθμού, πηγαινέλα από ακουστικό σε ηλεκτρικό και αστεία εκφορά των στίχων που ριμάρουν το Ναγκασάκι με το Κεντάκι και το σουβλάκι. Κάπου κάπου σκάει και μια μελωδία που θα μπορούσε να προέρχεται από την ελληνική μουσική - την άλλη.
"This life's like a punk rock song, it makes you drink and dance and say "no matter what no matter how, one of these day will be my day". But all these days gave birth to months, and months gave birth to years. Fuck that, so what? So fucking what? Love never disappears".

Fliptop Box - Anxiety's Manifest (FTB Productions)FlipΤρεις αθηναίοι με προϊστορία σε άλλα γκρουπ, βαράνε μαζί κοντά δέκα χρόνια και έχουν άλλα δύο demo στη δισκογραφία τους. Ισορροπούν, λένε, πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στο ροκ, το μέταλ και το post grunge. Πριν έχουμε κανένα ατύχημα ας τους τοποθετήσουμε στο τρίτο με αστερίσκους για τα σόλα απ'το πρώτο και τις διπλές μποτιές απ'το δεύτερο. Ή να πούμε πως είναι σαν πιο χέβι Tool με χειρότερο τραγουδιστή που η προφορά του... Θυμήθηκα τώρα τον Γάλλο που βρήκε cool την ελληνική προφορά των αγγλικών του και παίρνω πίσω την παρατήρησή μου. Λένε ακόμα πως έχουν ποιητικούς στίχους, πράγμα που δεν αντελήφθην. Εκτός κι αν εννοούν τον ποιητή ουρανού και γης ο οποίος αναφέρεται συχνά μαζί με την πίστη, την ψυχή, τους αγγέλους κλπ. Ρεζουμέ: Είναι χειμαρρώδεις, παίζουν με σιγουριά, έχουν βαρβάτα ριφ και σφήνες κιθάρας, καλή παραγωγή, έχουν ένα χιτ, το Misfits-ίζον "Scarface God" και 2-3 ακόμα ωραία τραγούδια. Ανακάλυψέ τα στο
fliptopbox.bandcamp.com