Ear Wax Museum 15

Camera, Cold Showers, Follakzoid, The Holydrug Couple

O Γιώργος Μπέης προτείνει για ακρόαση τέσσερις νέους δίσκους

Camera - Radiate! (Bureau B, 2012)CameraΝτεμπούτο από Γερμανία. Τριμελής βερολινέζικη μπάντα που αφού πρώτα χιλιομέτρησε απροσδιόριστο αριθμό πεζοδρομίων, είδε ατελείωτα τρένα να φεύγουν σε αποβάθρες, παρενόχλησε ηχητικά χρήστες δημόσιων τουαλετών κ.α. υιοθετήθηκε από τον Michael Rother. Πρώτα το έμπειρο αυτί του τους ξεχώρισε από την βαβούρα, στη συνέχεια τους έδωσε την ευκαιρία να συνυπάρξουν στο ίδιο πάλκο και τελικά κατάφερε να τους χώσει και στο στούντιο. Άξιζε η αναμονή για το Radiate!; Μάλλον ναι, και γίνεται αντιληπτό με τη μία, όποια διαδρομή απ' τις δύο κι αν ακολουθήσεις. Η πρώτη ξεκινά με το εναρκτήριο "E Go" που σε υποδέχεται με καλοπαιγμένο kraut και συνεχίζεις στα υψηλόστροφα, μονά 3, 5, 7. Η δεύτερη κάνει αρχή με το "Villon" (αστεράκι με τα εντελώς απαραίτητα) και συνεχίζει σε χαμηλές στροφές με τα ζυγά 4, 6, 8. Όπως και να παίξεις, μονά-ζυγά, τα λεφτά σου θα τα πάρεις.

Cold Showers - Love and Regret (Dais, 2012)ColdΝτεμπούτο από Αμερική. Αν και από το ηλιόλουστο, κατά τα λεγόμενα, Los Angeles, οι Cold Showers προτίμησαν να κινούνται στα σκοτεινά σημεία της πόλης. Τετραμελής μπάντα με ήχο γνώριμο, που παίζει μεταξύ post punk και dark wave. Ευτυχώς δηλαδή, για μερικούς από εμάς, μια από τα ίδια. Καλοπαιγμένα, όπως το αστεράκι με το ντουέτο στις φωνές, "I Don't Mind" ή το single "Bc" που είχε προηγηθεί, κομμάτια, είναι χαρακτηριστικά και περνάνε με σαφήνεια το πνεύμα των παιδιών από το LA. Ρευστές κιθάρες, κοφτές μελωδίες και φωνητικά από τον Jonathan Weinberg, ξυπνάνε αναμνήσεις, ή μήπως καλύτερα, συντηρούν μια αισθητική που δεν παύει να είναι επίκαιρη. Αν η πίεση χρόνου είναι τεράστια, αρκούν τα πρώτα 20'' του δεύτερου single "Violent Cries" για να γίνουν όλα ξεκάθαρα.

Follakzoid - II (Sacred Bones, 2013)FollakzoidΤετραμελής παρέα από Χιλή, αποτελούμενη από έναν διοργανωτή φεστιβάλ που τραγουδάει παίζοντας μπάσο, έναν φωτογράφο που ντραμάρει, έναν αρχιτέκτονα στα σύνθια και έναν filmmaker στην κιθάρα. Αφού πρώτα σε γονατίσει αναλογιζόμενο τι κάνεις εσύ και οι φίλοι σου σε αυτή τη ζωή, στη συνέχεια σε χαλαρώνει χαϊδεύοντας σου τα αυτιά με ψυχεδελικές-kraut επαναληπτικότητες και τέλος σε αφήνει με την επιβεβαίωση ότι όλα είναι σοφά φτιαγμένα από εσένα και την ομήγυρη σου. Μετά από 35 λεπτά ακρόασης αυτού του "αυτόνομου αναπνέοντος οργανισμού-δημιουργήματος" κάθε αρχική υποψία άγχους έχει δώσει την θέση της σε αυτόν τον "υψηλότερο και μεγαλύτερο ζώντα οργανισμό" μέρος του οποίου είναι και οι 4 φίλοι.

The Holydrug Couple - Noctuary (Sacred Bones, 2013)HolydragΔύο στα δύο από την Sacred Bones στα εξαγώγιμα Χιλιανά μουσικά προϊόντα. Ντουέτο μουσικών που αμφιβάλλοντας για την έξωθεν βοήθεια αποφάσισε να κάνει και την παραγωγή μόνο του. Τι συμβαίνει στη Λατίνα και όλοι οι space rockers στο Santiago έγιναν υπερπαραγωγικοί; Άφθονη ποσότητα και με άμεση μεταδοτικότητα. Σε μια μονίμως γκρι και βροχερή πόλη, η Βικτόρια και ο Σαντιάγο του Scarmeta δεν θα μπορούσαν παρά με το "Out Of Sight" να χαίρονται ξαπλωμένοι την βροχή. Και η μικρή μπαλαρίνα σίγουρα με κάτι σαν το "Follow Your Way" θα έτρεχε "χαμένη" θρηνώντας.