Global Pulse #4 - Han Bennink

Απίστευτος Ολλανδός ντράμερ - διαπιστώστε το ακολουθώντας τα links. Της Νάντιας Πούλου


Han Bennink
Στην επόμενη ζωή μου θέλω να είμαι σαν τον Han Bennink. Αν σας εντυπωσίασε ο Ivo με τη μύτη του στο προηγούμενο Global Pulse, τι να πούμε και για τον Bennink, ο οποίος παίζει κρουστά μ' όλο του το σώμα και όποιο αντικείμενο βρεθεί στο διάβα του. Και παράλληλα παίζει και πόσα άλλα μουσικά όργανα και συμμετέχει σε δίσκους, κι έχει βάλει όχι λιθαράκια αλλά κοτρώνες στο είδος της free jazz και όχι μόνο. Ακούραστος, αστείρευτος, 24 ώρες το 24ωρο μες τη μουσική.

Δεν είναι όλες οι καταθέσεις του μέσα στα δικά μου ενδιαφέροντα και γούστα, αλλά και να ήταν, δε γίνεται σε μια και μόνο στήλη να τον περιγράψεις. Η γνωστή Ολλανδική nonchalance αμετροέπεια είναι αυτή κάποιου που ανατρέπει για τη μαγκιά της ανατροπής - ακριβώς γιατί έχει μεγαλώσει σ' έναν τόπο όπου σε πολλούς τομείς έχει γνωρίσει μια πραγματική απελευθέρωση. Προσοχή: όχι ελευθερία. Αυτή κατακτιέται στιγμή με στιγμή από τους λίγους - κι άτομα σαν τον Bennink δε σταματούν στιγμή να το κάνουν.


Han Bennink 2
Χάριν οικονομίας και εστίασης, ας δούμε εδώ τον Bennink με τους The Ex από το τουρ τους στην Εθιοπία. Ντραμιές απίστευτης σύλληψης κι ακόμα πιο απίστευτης εκτέλεσης, με την μπάντα να καταφέρνει και ξεσηκώνει τους Αιθίοπες ακόμα κι όταν δέχονται τον ...ραβδισμό των αρχών μπροστά μπροστά. Μια ιδέα που έχει πλάκα να σκεφτούμε πιθανές της εφαρμογές από το σκυλάδικο μέχρι τους ναούς της προχώ μπεκροκατάνυξης.

Όμως οι Ολλανδοί πέρα από χαλαροί έχουν και πείρα από αποικιοκρατίες. Κι όμως, ο Bennink δεν είναι ένας από αυτούς που πάνε να χαρίσουν καθρεφτάκια στους "άγριους". Για να δείτε το εύρος και τον χαρακτήρα του ανδρός, κοιτάξε τον να παίζει ένα απίστευτο solo, πάλι στην Αιθιοπία μπροστά σ' ένα φοβερό κοινό:  

Κι εδώ επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι καλό χιούμορ (και στη μουσική) μπορεί να κάνει μόνο όποιος ξέρει να βάζει το εγώ του παραπέρα - κι όταν αυτός ο κάποιος είναι και μουσικάρα τέτοιου είδους, ο σεβασμός από τη μεριά μου είναι απόλυτος. Όταν τον δείτε να υποκλίνεται στο κοινό του, σκεφτείτε ότι πρόκειται για άτομο που έχει παίξει με Eric Dolphy, Don Cherry, Sony Rollins και πόσους άλλους. Και συνειδητοποιείστε πόσο μα πόσο ανασφαλείς πρέπει να είναι κατά βάθος όλοι αυτοί οι μουράτοι σταρ που τσακώνονται για το δικό τους καμαρίνι, το άρωμα μαλακτικού που πρέπει να έχουν οι πετσέτες του ξενοδοχείου κλπ. κλπ.


Han Bennink 3
Τώρα για το τι γυρεύει ο Bennink στην Αιθιοπία, αυτό οι επιμελείς αναγνώστες θα το ξέρουν σίγουρα μια και η συνεργασία των The Ex με τον Αιθίοπα Getatchew Mekuria έχει καλυφθεί όχι μια αλλά δυο φορές από τις σελίδες του. Αλλά επειδή η κινούμενη εικόνα λέει όσα χίλιες λέξεις, δείτε εδώ ένα απόσπασμα από το DVD The Convoy Tour. Κι αν ο Bennink δεν έπαιξε (απ' όσο ξέρω) μαζί τους σ' εκείνο το τουρ, το 'κονέ' είχε ήδη γίνει.

Τώρα τα γυρίσματα του χρόνου το φέρνουν ως εξής: Πρόσφατα εκδόθηκε ένα DVD με τη συνεργασία του Bennink με τον τρίο του τυφλού Αιθίοπα Mohammed Jimmy Mohammed, ο οποίος έκανε support στο σχήμα Ex-Mekuria. Δείτε εδώ ένα απόσπασμα. Και γίνετε κι εσείς μάρτυρες της ευαισθησίας και της καθαρότητας ενός ήχου που έρχεται κατευθείαν από τα βάθη της γης, χωρίς μεσάζοντες.

Η χαρά μου για την έκδοση του DVD μετριάστηκε όταν στο δελτίο τύπου διάβασα ότι λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της κινηματογράφησής του, ο Mohammed πέθανε στην Addis Abeba. Η συγκίνηση όμως της επαφής με τον ήχο του εκείνο το βράδυ στο Rotterdam, παραμένει ζωντανή κι ατόφια.
_____

Global pulse #3