Ιούλιος 2017

Κάτι καλό να ακούσω;

Θέλετε μουσική για γαμήλια δεξίωση; Για μετά το σεξ; Μετά το τσιγάρο; Για την ξαπλώστρα; Για λίγη δροσιά; Για όλα έχει μια πρόταση η κασέτα του Ιούλη.

Γιώργος Λεβέντης
Shanda & the Howlers - Trouble (Rum Bar Records)
Εξ αρχής δύσπιστοι πια στις 'μονοθεματικές' μπάντες, κυρίως όταν η ειδικότητα είναι τα πάσης φύσεως ριβάιβαλ, αλλά και εξ αρχής ευάλωτοι σε μουσική που δεν χρειάζεται να κόψει δρόμο για τη διαδρομή από την καρδιά στα πόδια. Ροκαμπίλι vibes, και μια επιδερμική αλλά ψυχωμένη βόλτα σε Stax/Motown, easy listening και κάτι σαν cruise lounge, ιδανικό σάουντρακ για όσους, όπως ο υποφαινόμενος, είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο κόνσεπτ 'καλοκαιρινή μουσική', αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν όταν το συναντούν. Aπό τα ντεμπούτα της χρονιάς και προσωπική προσφορά σε συναδέλφους συντάκτες του MiC για όποτε κληθούν να παίξουν μουσική σε γαμήλια δεξίωση.

 

Μάριος Καρύδης
Nomade Orquestra – Entremundos (Far Out)
Η δεκαμελής αυτή Νομαδική Ορχήστρα αυτοπροσδιορίζεται ως «jazzfunkpsychedelichiphoprock» στο δεύτερό της δίσκο, ένας ψαρωτικός σιδηρόδρομος ο οποίος δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μουσικό συνθετικό από την χώρα της bossa nova απ’ όπου κατάγεται, ούτε κάτι «αφρικάνικο», που είναι απ’ τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία της. Προφανώς οποιοσδήποτε μουσικός ιδιωματισμός φαντάζει ελλιπής για να περιγράψει αυτό το παγκοσμιοποιημένο μουσικό δέντρο, όπου διαφορετικές μουσικές ρίζες απ’ όλη σχεδόν την υφήλιο μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας περίτεχνες ρυθμικές πλεξούδες. Ο δροσερός καρπός αυτών, όσο «μεταλλαγμένος» και να φαντάζει, είναι ό,τι πιο ιδιαίτερο και αγνό έχουμε γευθεί φέτος.

 

Μιχάλης Βαρνάς
Battle Of Santiago - La Migra (Made With Pencil Crayons)
Ησυχάζεις στη παραλία απομακρυσμένος από τους ενοχλητικούς με τις ρακέτες και τους υστερικούς γονείς με τα δέκα «μη» ανά λεπτό. Έχεις μαζί σου το Confiteor του Ζάουμε Καμπρέ που δε πρόλαβες να τελειώσεις το περσινό καλοκαίρι (Σ.τ.Α. να το τελειώσεις, αξίζει) αλλά ρίχνεις και κλεφτές ματιές στο διαδίκτυο μαθαίνοντας τα τελευταία μεταγραφικά νέα. Και ακούς αναγκαστικά τη συμπαθητική μουσική από τα ηχεία της καντίνας που σήμερα το playlist της περιλαμβάνει κυρίως μουσική από τη Κούβα. Είσαι περίπου δυο ώρες μεταξύ θάλασσας και ξαπλώστρας κι όλα τα τραγούδια σου φαίνονται όμοια. Και τότε συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Σαν να μεταβλήθηκε το κλασσικό (Σ.τ.Α: fucking που λένε και στο Νησί) 4-4-2 σε 3-5-1-1. Πατάς το shazam για να μην το χάσεις. Το κομμάτι έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή νόρμα. Μα αυτό είναι ροκ, κάποιος θα υποστήριζε πως ακουμπά και την ποστ ροκ.
Οι πληροφορίες έδειξαν Battle Of Santiago, από το Τορόντο.
Πολυμελές γκρουπ το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα live. Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Michael Owen ο μπασίστας του συγκροτήματος και παραγωγός. Τα περισσότερα μέλη των Βattle Of Santiago έχουν καταγωγή από τη Κούβα και τη μουσική τους την κατηγοροποιείς ως Afro Cuba Latin με αρκετό ηλεκτρισμό και αυτοσχεδιασμό.
Κι αν στη καντίνα δε πρόκειται να ακούσεις Battle of Santiago μην σε απασχολεί. Ας έχει καλό καφέ και καθόλου μουσική.
Καλό καλοκαίρι.

 

Γιώργος Παπαδόπουλος
Ex Eye – Ex Eye (RelapseRecords)
Όταν βλέπεις ότι ο Colin Stetson κάνει μπάντα με μέλη από τους Liturgy, Secret Chiefs, Ceramic Dog και ηχογραφεί στην Relapse , τότε δεν θες κάτι παραπάνω για να γίνεις αληθινά χαρούμενος. Οι Ex Eye σπέρνουν ηχητικό πανικό και κάνουν ένα δίσκο ο οποίος μπερδεύει μέσα του άπειρα επίπεδα μουσικής, ηχητικού θορύβου, υποβόσκουσες μελωδίες και έναν παλαιομοδίτικο οργανικό τσαμπουκά που καιρό είχα να ακούσω. Χορταστικό, χαοτικό και ποικιλόμορφο, θυμίζει παλιές καλές ημέρες της Relapse όταν έβγαζε αρρωστημένες δισκάρες και δικαιώνει τους οργανοπαίχτες και τη φήμη των βασικών τους μπάντων που προηγείται. Φιλικά προσκείμενο σε “σκληρά” ακροατήρια έτοιμο να προσφέρει αυτό που εξαρχής υποπτεύθηκε ο υποψιασμένος ακροατής: έναν ευχάριστο μουσικό πονοκέφαλο.

 

Μαριάννα Βασιλείου
Cigarettes After Sex – Cigarettes After Sex
Υποθέτω ότι για τους καπνίζοντες, η σημαντικότερη post coitus στιγμή είναι αυτή που μοιράζεσαι το τσιγάρο με την ή την παρτενέρ σου. Για όλους εμάς τους υπολοίπους και όλες εμάς τις υπόλοιπες που ή δεν το ξεκινήσαμε ποτέ είτε το κόψαμε μετά κόπων και βασάνων, υπάρχει η μουσική των Cigarettes After Sex. O Greg Gonzalez παίρνει τη σκυτάλη από τον Marilyn Manson των late 90’s (“I’m not in love, but I’m gonna fuck you ‘till somebody better comes along” από το “User friendly” του “Mechanical Animals”) και τη μετατρέπει στο “Truly, know that you really don’t need to be in love to make love to me” από το “Truly”. Ή αλλιώς, δημιουργεί την πλέον λεπτή και υπαινικτική slowcore dream pop για τις ανθρώπινες σχέσεις στη Δύση στην εποχή των social media και των smartphones.

 

Άρης Μπούρας
Fleet Foxes - Crack-Up (Nonesuch)
Μας λείψανε οι Fleet Foxes. Έξι χρόνια μετά το τελευταίο τους άλμπουμ, Helplessness Blues, επιστρέφουν με 11 νέες συνθέσεις στον γνώριμο indie-folk ήχο των Αμερικανών, χωρίς όμως τα κραυγαλέα χιτ του παρελθόντος. Αυτή τη φορά μάλιστα γίνονται στιγμές πιο εσωστρεφείς, πιο πειραματικοί, παίζουν θεσπέσια με διαφορετικούς ρυθμούς, πλευρίζοντας άλλοτε περισσότερο ψυχεδελικούς ή krautrock ήχους, κι άλλοτε εισάγοντας στα τραγούδια τους μια πιο jazz ή ακόμη κι ανατολίτικη χροιά. Κι αυτή η ουράνια φωνή του Robin Pecknold, σου μεταδίδει ένα μαράζι και μια ευφροσύνη συνάμα, που δύσκολα της αντιστέκεσαι.

 

Νίκος Παπατριανταφύλλου
Hante.- Between Hope & Danger (Synth Religion)
Στην απελπισμένη αναζήτηση σταγόνων δροσιάς, τρεις είναι οι δόκιμες λύσεις:
- Το κλιματιστικό, με κίνδυνο ψύξης
- Η παραλία, με κίνδυνο εγκαύματος
- Το coldwave, με κίνδυνο έντονης απόλαυσης κατά την ακρόαση.
Η Γαλλίδα Hante. επιστρέφει με το τρίτο album της, με έναν τίτλο που στην Ελλάδα θα προκαλούσε θύελλα πολιτικού σχολιασμού. Στα αυτιά μας, ωστόσο, προκαλεί θύελλα μνημών από όλη τη διαδρομή στο darkwave και ειδικότερα coldwave ρεύμα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Θαυμάσιο άκουσμα και όχι μόνο για τους πιστούς του είδους, υποψήφιο από τώρα για τα best of της χρονιάς.

 

Βασίλης Παυλίδης
Holger Mertin, Marco Riederer, Michael Koko Eberli - The Immersive Project
Εξαιρετική γερμανική συνεργασία, η οποία παράγει τον πιο πρωτότυπο ήχο του διμήνου που πέρασε. Αλλού ακούς τζαζ, αλλού prog και kraut, αλλού ηλεκτρονικά, αλλού καθαρό πείραμα. Το "Upper class massage" που ανοίγει το άλμπουμ σε ξεγελάει και μετά από μερικές ακροάσεις κατέληξα ότι οι πιο αγαπημένες μου συνθέσεις είναι τα πιο μινιμαλιστικά προοδευτικά "Blauwer", "Bodenreiber", "Fodderstompf" και "Klangskulptur". Κυκλοφορεί στην Staubgold.

 

Αντώνης Κλειδουχάκης
Expressway Yo-Yo Dieting – Undone Harmony Following (Type Records)
Chopped and Screwed λέγεται το μουσικό ιδίωμα, μικρό παρακλάδι του hip hop (του Νότιου) που ξεπετάχτηκε και προσδιορίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από τον Dj Screw. Περιγράφεται ως μια μίξη από παραμορφωμένα έως πολύ παραμορφωμένα ηχητικά στοιχεία, κατεβασμένους χρόνους στο αρχικό τέμπο των δίσκων μέχρι που να χάνεται ο έλεγχος στα pitch και μια συνεχόμενη διάθεση αποδόμησης υλικών, σχημάτων και αυθόρμητων ιδεών. Δεν είναι illbient, αν και συγγενεύει, και εδώ ο dj από το Portland με ευχέρεια θέτει τον πειραματισμό ως κάτι το αυτονόητο, κάνει την διαφθορά να φαίνεται οικεία και ασελγεί πάνω στο dub σε τέτοιο βαθμό που το θύμα με μαζοχιστική διάθεση, δεν θέλει πλέον να είναι το ίδιο.

 

Αντώνης Ξαγάς
Varg - Nordic Flora Series Pt. 3, Gore-Tex City (Northern Electronics)
Βόρεια ηλεκτρονική όνομα και πράμα, άκουσμα ...καλοκαιρινό με την αντιστικτική έννοια του κρύου, της ψυχρής αποστασιοποίησης και της σκοτεινής διάθεσης, ένα τύπου "Blade Runner" σάουντρακ για μοναχικές νυχτερινές διαδρομές με τον υπόγειο σε μια άδεια ανώνυμη πόλη, ήσυχες μέρες του Αυγούστου...

 

Αναστάσιος Μπαμπατζιάς
Trad Gras Och Stenar -Tack For Kaffet (Subliminal Sounds)
Ουσιαστικά τα περισσότερα ποστ ροκ που βγαίνουν σήμερα με τη σέσουλα ...προγκρεσιβίζουν (Σ.τΑ.: Μπαμπινιώτης alert). Δυστυχώς όμως ένα μεγάλο ποσοστό των εκδόσεων αυτών είναι σκιές και φλούδες. Γι' αυτό όταν οι παλιές καραβάνες του ψυχεδελίζοντος progressive rock και μάλιστα εκ Σουηδίας Trad Gras Och Stenar(της θρυλικής σκηνής των '70s) επανεμφανίζονται για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους με δίσκους όπως αυτόν, αφήνουμε ότι κάνουμε και υποβάλουμε τα σέβη μας.

00:00 Shanda & the Howlers - Troubles out to play
03:08 Nomade Orquestra - Terra Fértil
07:32 Battle of Santiago - Cimarron
11:53 Ex Eye - Xenolith;The anvil
15:42 Cigarettes After Sex - K.
20:44 Fleet Foxes - Crack-Up
26:24 Hante. - Éternité
30:47 Holger Mertin, Marco Riederer, Michael Koko Eberli - Klangskulptur
33:10 Expressway Yo-Yo Dieting - Undone harmony
39:15 Varg - Champagne ceremonies
43:05 Träd, Gräs Och Stenar - Farväl