Linear 88 (5)

28. Owen Pallett - Lewis takes action (Heartland)

Προτιμούσε να μη βγαίνει με το ονοματεπώνυμό του γι'αυτό και διάλεξε το όνομα του αγαπημένου του, γιαπωνέζικου video game Final Fantasy και μ'αυτό έβγαλε δύο δίσκους το 2005 και 2006. Όταν όμως ο τρίτος δίσκος ετοιμαζόταν για κυκλοφορία στην Ιαπωνία, το ξανασκέφτηκε. Και πριν κάποιος Nomikura Hasodiki τον πλησιάσει και του πει, φίλε το όνομα είναι πιασμένο, το άλλαξε. (Οι σκοπιανοί να τα βλέπουν αυτά. Ελπίζω να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα ο εξωτερ... ποιον έχουμε εξωτερικών;). Ως μουσικός - ενορχηστρωτής - remixer έχει συνεργαστεί με πολύ κόσμο. Θα αναφέρω μόνο δύο: Arcade Fire, Beirut, Last Shadow Puppets, Hidden Cameras, Picastro, Holy Fuck, Grizzly Bear, Pet Shop Boys, Mountain Goats.

29. My Brightest Diamond - Inside a boy - Son Lux mix (Shark remixes)

Ήταν το πρώτο τραγούδι στο δεύτερο άλμπουμ της πρώτης Shara Worden. Η δεύτερη καριέρα του μετά το πολύ πετυχημένο lifting μου γεννά ερωτηματικό. Αντί για "μέσα σ'ένα αγόρι βρήκα ένα σύμπαν, και τα μάτια του είναι χίλια άστρα σε σκοτεινό ουρανό" γιατί δε λέει "μέσα σε ένα αγόρι βρήκα ένα υπόγειο ρεύμα. Και τα σάλια του χίλια τσουνάμια που πνίγουν όποιον ζυγώσει". Γιατί να αγριεύει μόνο η μουσική στα remixυσμένα και όχι οι στίχοι; Γιατί οι ήχοι να γίνονται οξείς, στριφνοί, επιθετικοί και οι στίχοι να παραμένουν ποιητικοί και ρομαντικοί; Γιατί να μην έχουμε remix στίχων χωρίς αλλαγή της μουσικής; Να πεις πως το rmx έγινε εν αγνοία της; Εν γνώσει της έγινε.

30. These New Puritans - We want war (Hidden)

Τι να άκουγαν οι γονείς τους εκεί στο Southend της Βρετανίας πριν από ένα τέταρτο του αιώνα; Θα επιχειρήσω μαντεψιά: A Certain Ratio, Cabaret Voltaire, Biting Tongues, Shriekback, Medium Medium, Danse Society, Danielle Dax... Και αφού δεν μπορώ να το αποδείξω, θα μείνω εκεί. Οι τέσσερις TNP (τρεις + μία) δεν είναι κιθαριστικό γκρουπ, δεν στήνουν τα τραγούδια με τον παραδοσιακό τρόπο των κουπλέ και των ρεφρέν. Είναι τυμπανικό, περκασιονιστικό, σαμπλικό και απρόβλεπτο γκρουπ. Αλλού κυριαρχούν τα τύμπανα-αερόστατο και αλλού το κομμάτι βασίζεται σε ένα πιάνο και φωνή ή σε ένα πνευστό. Οι διάρκειες κυμαίνονται από ένα μέχρι επτά λεπτά. Έχουν βγάλει και το Beat pyramid το 2008.

31. Beach House - Norway (Teen dream)
Τι δεν έχει ειπωθεί γι'αυτούς; Ότι έμειναν πετσί και κόκαλο απ'το πολύ τούρινγκ (αφού δεν έχει διανυκτερεύοντα πατσατζίδικα στο εξωτερικό...). Ότι άφησαν πίσω ανθρώπους και καταστάσεις για χάρη της καριέρας. Άτιμη Sub Pop, τους έβαλες σε χοντρό λούκι. Καλά δεν ήταν στη μικρή πλην χαλαρή Carpark, που έβγαλε τα δύο πρώτα τους; Δεν ήταν φυσικά. The sky is the limit που λένε για κάτι τύπους σαν κι αυτούς.

32. Besnard Lakes - And this is what we call progress (The Besnard Lakes Are the Roaring Night)

Κι άλλοι που πήραν όνομα από λίμνη. Λιμνούπολη το κάναμε εδώ μέσα. Αν δεις κανέναν Ντόναλντ να έρχεται... Είναι το παντρεμένο ζεύγος Jace Lasek και η Olga Goreas μαζί με άλλους δύο. Απ'το Μόντρεαλ. Έβγαλαν το Volume I άλμπουμ το 2001 και μετά άρχισαν τα πειράματα με τις ίντσες. 7", 10", 12". Το '07 2ο άλμπουμ, το '10 τρίτο. Ο Lasek είναι κάτι σαν Παπάζογλου της περιοχής, πέρα απ'τα δικά τους ηχογραφεί και παράγει Wolf Parade, Stars, Dears και άλλους αγαπητούς (frankly my dear you don't give a damn αλλά κι εγώ πρέπει να τα βγάλω από μέσα μου για να μην πιάνουν τόπο). Η μπροσούρα τους μιλάει για ELO και Alan Parsons επιρροές. Έχουν ένα "Chicago train" αλλά θέλει φαντασία για να το ακούσεις σαν "Last train to London". Μπορεί να έχουν τα παλαιότερα του Jeff Lynne στα αυτιά τους. Και για Fleetwood Mac μιλάνε της πρώτης περιόδου, αυτής του "Albatross". Έχουν κι αυτοί "Albatross" τίτλο. Μπα. Για να μη δυσφημήσω τον δελτιοτυπά πως είναι άσχετος και χάσει τη δουλειά του, θα αναλάβω την ευθύνη. Ναι, έχω καιρό να ακούσω τα παραπάνω συγκροτήματα. Και τους Beach Boys που επίσης αναφέρονται.
33. Holly Miranda - No one just is (The magician's private library)

Αν ρωτήσεις έναν πολιτικό ποια είναι η Holly Miranda, θα απαντήσει: Δεν ξέρω αν είδες την ταινία In Bruges που είχε πολύ ωραία μουσική. Την έγραψε η Miranda; Όχι την έγραψε ο Carter Burwell που πριν από 18-19 χρόνια είχε στη Νέα Υόρκη το ντουέτο Thick Pigeon με την Stanton Miranda που τραγουδούσε και έπαιζε μπάσο. Είχαν το πολύ ωραίο "Subway". Και αυτή άλλαξε το όνομά της σε Holly Miranda; Όχι, απλά τη θυμήθηκα τώρα. Πριν απαντήσω στην ερώτησή σου θα ήθελα να σου μιλήσω και για τους Miranda Sex Garden, τα μπισκότα Miranda Παπαδοπούλου... Όχι όχι. Δεν μας παίρνει ο χρόνος. Τότε ξέρεις τον David Sitek των TV On the Radio; Καλά μη μου κάνεις γύρους σαν ταξιτζής μέχρι να μου αποκαλύψεις τη σχέση του με την λεγάμενη. Μετά το πάτωμα του δίσκου της Scarlett που έκανε παραγωγή, ο Sitek προωθεί την Holly που είναι μπρουκλινουά και τραγουδούσε στο γκρουπ Jealous Girlfriends. Πρώτος δίσκος στην XL.
_____

NEXT: Husky Rescue, Julian Amacker, Get Well Soon, Matt Elliott, Moddi, The Magic Theatre