Micture 04

Parenthetical Girls, Radiohead, Tokimonsta

Φουλ του δωδεκάιντσου με πρωτότυπα κομμάτια και remixes από Tearist, Xiu Xiu, Former Ghosts, Caribou, Nathan Fake, Harmonic 313 κ.α. Του Άρη Μπούρα

Parenthetical Girls
Careful Who You Dance With Remix EP

(Free Download via Bandcamp)Parenthetical GirlsΟι Parenthetical Girls είναι από αυτές τις μπάντες που παρόλο που κινούνται ιδιαίτερα δραστήρια εδώ και -τουλάχιστον- μια οκταετία, για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν έτυχε ποτέ να παρακολουθήσω ενδελεχώς. Έχει όμως μερικούς μήνες που κοιμάμαι αγκαλιά με τα τελευταία EP που ξεφουρνίσανε, και θεωρώ πως θα ήτανε άδικο να μην αφιερώσουμε λίγο χρόνο - χώρο και σε δαύτους. Ωστόσο, θα κινηθούμε στο τελευταίο τους EP που περιλαμβάνει μόνο remix, και αποφασίσανε να κυκλοφορήσουν δωρεάν μέσω bandcamp, προσφέροντας τέσσερις εκδοχές του - αν μη τι άλλο - θεσπέσιου και άριστα τιτλοφορημένου "Careful Who You Dance With", ως ένδειξη ευχαρίστησης στους φανατικούς τους φίλους, οι οποίοι και ξεπαραδιαστήκανε τελευταίως, παραλαμβάνοντας μια σειρά από αξιόλογα 12ιντσα EP τους.

Σε τούτη εδώ λοιπόν τη σειρά κομματιών, δε θα συναντήσετε τόσο τη συνήθη ορχηστρική και μπαρόκ ποπ υφή που έχουνε υιοθετήσει, αλλά την πιο post punk και συνάμα πειραματική πλευρά τους, χάριν των σαλταρισμένων φίλων τους. Έτσι, αφήνουνε λιγάκι στο πλάι τον ρομαντισμό αλά Morrissey, Scott Walker ή Burt Bacharach, και παρέχουν τη δυνατότητα στο electro noise ντουέτο των Tearist να κάνει τη δουλειά του, κλείνοντας πονηρά το μάτι στους Suicide, την ίδια ώρα που οι φρενοβλαβείς κολλητοί τους από τη Νέα Υόρκη Xiu Xiu επιδίδονται και αυτοί σ' ένα ακατέργαστο post dance κομψοτέχνημα, με την pop ευφυΐα και την disco αλλοτινών εποχών να κάνουνε περατζάδα. Ωστόσο, δική μου αδυναμία παραμένει το remix των συντοπιτών τους από το Όρεγκον Dat'r, οι οποίοι εκεί που προσδίδουν έναν πιο funky ρυθμό, αναδύουν συνάμα κι απλόχερα μια θερμή γλυκύτητα, αφήνοντας το βαθιά συναισθηματικό, ανδρόγυνο φαλτσέτο του Zac Pennington να βγει παραέξω. Για κλείσιμο, έχουμε το remix των Former Ghosts (ουσιαστικά σχήμα του Freddy Rupert), που απαλείφουν το beat και αποχαιρετούν τον ακροατή μ' ένα νανουριστικό ιντερλούδιο, ρίχνοντας τις εντάσεις του παρενθετικού δράματος. (8)

http://parentheticalgirls.com

Radiohead
TKOL RMX1
TKOL RMX2

(Ticker Tape Ltd.)Radiohead1Κι αφού λοιπόν οι Radiohead κυκλοφορήσανε ένα αρκετά καλό - αλλά σχετικά λειψό - άλμπουμ προ μερικών εβδομάδων, αποφασίσανε να στήσουνε το χορό των 12ιντσων, διασκεδάζοντας έτσι τις εντυπώσεις και οδηγώντας στην επιλεκτική οικονομική χρεοκοπία τους απανταχού φανατικούς τους. Αρχής γενομένης με τον μαέστρο Caribou, όπου σε θέτουνε σ' επιφυλακή - αναμονή, προτού καν αποφασιστεί να πατηθεί το start / play. Είναι αυτές οι περιπτώσεις όπου αποφασίζεται κι εν τέλει παίρνει σάρκα και οστά η συνεργασία δυο ή και περισσότερων ονομάτων, όπου προφανώς περιμένεις την υπέρβαση - εκ των προτέρων, θεωρώντας ότι η αναγραφή και μόνο αυτών, θα φανεί αντάξια κι αρκετή, για την μουσική σου τέρψη και ικανοποίηση. Πάραυτα, η μαγεία της μεταμορφωτικής δύναμης δεν επέρχεται ποτέ, και το remix του συμπαθούς Caribou στο "Little By Little" στέκει χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, πόσο μάλλον συγκινήσεις. Δίνει ρυθμό, ξεκινά μ' έναν μάλλον εντυπωσιακό και σπασμωδικό κρότο beat, ωστόσο, κινείται σ' αρκετά φλατ κι ακίνδυνα μονοπάτια, αν αναλογιστεί κανείς τους εμπλεκόμενους. Θα ακουστεί σίγουρα στα dancefloor, αλλά εκστασιασμοί δε θα επέλθουν ούτε στους απαίδευτους clubbers.

Κι εκεί που θεωρείς ότι και η δεύτερη πλευρά του 12ιντσου θα πάει άπατη και άδικα, έρχεται η έκπληξη από έναν πιτσιρικά, ο οποίος μάλιστα προέρχεται κι ετούτος από το Μόντρεαλ του Καναδά. Ο Jacques Greene λοιπόν, παίρνει στα χέρια του το χιτάκι του LP, το "Lotus Flower", το φέρνει από δω, το φέρνει από κει, το σταματά, το ξαναρχίζει, το οδηγεί εξαίσια σ' ένα γλυκόπικρο ανάπτυγμα επτά απολαυστικών λεπτών, με τα synths και το πιανάκι να οδηγούνε ένα classic house κομμάτι στην κορυφή υποθέτω των έως τώρα παραγωγών του. Με το διακριτικό του βλέμμα - όπως συνάγεται - να στρέφεται και προς την ευρύτερη περιοχή της dubstep, έχω την αίσθηση ότι στο εγγύς μέλλον, ετούτος εδώ ο νεανίας θα ξαναβρεθεί στο δρόμο μας. (7)Radiohead2Στο δεύτερο τώρα 12ιντσο (που προς το παρόν υπάρχει μόνο στην ψηφιακή του μορφή), στο παιχνίδι ρίχνονται οι δυο πρώτες συνθέσεις του King Of Limbs, αρχής γενομένης με το εξαίσιο "Morning Mr Magpie" και το αγαπημένο παιδί της Border Community, Nathan Fake, που ανοίγει τον χορό με το γνώριμο, κλιμακωτό του ανάπτυγμα και την ξερή του techno, που ταλαντεύεται ανάμεσα στο εγκεφαλικό κάψιμο και το γλυκό υπνωτικό νανούρισμα. Δε φτάνει το επίπεδο αλλοτινών του remix που αφήσανε εποχή, πάραυτα, ρέει ικανοποιητικά, δίχως να στερείται ουσίας.

Από κει κι έπειτα, τα ηνία παίρνει ο εξ Αυστραλίας Mark Pritchard (παιδί της Warp Records μεταξύ άλλων) που αναλαμβάνει το "Bloom", παρουσιάζοντας δυο αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους καταθέσεις. Απ' τη μια υποδόριος και καταχθόνιος, με βαριά και ολίγον ρετρό ατμόσφαιρα (παλιά καραβάνα πλέον άλλωστε), δημιουργεί δύσπνοια και μυσταγωγική ατμόσφαιρα ως Harmonic 313, απ' την άλλη επιθετικός και με ανεβασμένα bpm, μεταμορφώνει το "Bloom" σε δυναμική μουσική έκφραση, διεγείροντας συθέμελα βαθύτερα καταχωνιασμένα ένστικτα. Τα πλήκτρα δε στο τελείωμα, ρίχνουνε όμορφα ένα τόνο φωτεινότητας, αντισταθμίζοντας κάπως τη σκοτεινή ατμόσφαιρα. Εν αναμονή της συνέχειας λοιπόν. (8)

www.radiohead.com

Tokimonsta
Creature Dreams EP

(Brainfeeder)TokimonstaΗ μουσική ως βασικό αποτύπωμα των συναισθημάτων και φυσικό εκφραστικό επακόλουθο της ψυχής ενός ατόμου, που θέτει σε αρμονία και τάξη ήχους, μπορεί να δονήσει τα άρρηκτα δεσμά της ατομικότητας και να διαμοιραστεί αφειδώς σε πλήθος διατεθειμένων δεκτών. Η ομαλή σχέση μεταξύ μελωδίας και ανατρεπτικής προσέγγισης της σύνθεσης, η λεπτή ισορροπία που θα κρατήσει ο δημιουργός προ της δημόσιας εκτέλεσης, αποτελεί και το σημαντικότερο χαρτί για αυτόν που θα θελήσει να ξεκινήσει το όμορφο αυτό ταξίδι των ήχων. Η μικρόσωμη, ανατολικής καταγωγής εάν κρίνω από τα φυσιογνωμικά της χαρακτηριστικά, Jennifer Lee, που παράγει μουσική ως Tokimonsta εδώ και 2-3 χρόνια, ανήκει σε αυτές τις λεπτές περιπτώσεις μουσικών - καλλιτεχνών, που στέκει ακριβώς στο ιδανικό αυτό σημείο, κάνοντάς σε να χαμογελάς, από την ψυχική ανύψωση που επιφέρουν οι σκανδαλιές της.

Κυκλοφορώντας το "Creature Dreams" από την Brainfeeder του πολύ (;) Flying Lotus, ακούγεται πιο ουσιαστική από τις - πολλές φορές - άσκοπες επιδείξεις και ασκήσεις μεγαλομανίας και πειραματισμού των αρσενικών του είδους, αφήνοντας να κυλήσουν επάνω στα αργόσυρτα beat της, μελωδίες γλυκιές, απαλές, ίσως γνώριμες, θυμίζοντάς μας πώς θα έπρεπε να ακούγεται η trip hop εν έτη 2011. Περισσότερο περιπετειώδης από τον Bonobo, χωρίς την καταχνιά και τη βαριά ατμόσφαιρα του Nosaj Thing, συγγενεύει με παραγωγούς παρεμφερείς, στεκούμενη όμως επάξια στο δικό της ρομαντικό όχημα. Balearic κιθάρες, μεταμοντέρνα βαλς, φωνητικά από τη συντοπίτισσα της Gavin Turek που φλερτάρουν με τη νοσταλγία και την electronica που αγαπήσαμε στα 90's. Ένα μικρό διαμαντάκι από το LA που θα κυλήσει, επανειλημμένα, για πολλές νύχτες ακόμη. (8,5)

www.tokimonsta.com