Ντο φαλτσόρε...

Στην τέχνη της μουσικής, ο αυτοσχεδιασμός και η αμάθεια είναι από τα πλέον παρεξηγημένα ξαδερφάκια του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας. Είναι περίεργο να κάνεις μουσική, πολύ δε περισσότερο να βγάζεις και δίσκους, χωρίς να ξέρεις μουσική, χωρίς να παίζεις ένα όργανο... Λες και όλοι οι συγγραφείς και ποιητές έχουν σπουδάσει φιλόλογοι ή πως όλοι οι ζωγράφοι τελείωσαν την καλών τεχνών. Κι όμως είναι αλήθεια! Ισως περισσότερο από όποια άλλη μορφή έκφρασης, η μουσική, δίνει σε όλους τους μαέστρους ενός κατώτερου θεού, την δυνατότητα να βγάζουν τα μέσα τους προς τα έξω και να παίρνουν το αίμα τους πίσω με την βοήθεια της μουσικής τεχνολογίας. Ανοίξτε τον υπολογιστή σας και ανασκουπωθείτε...

Κανένα midi sequencer δεν θα ασχοληθεί ποτέ με αυτά που παίζετε. Αδιαμαρτύρητα θα ηχογραφεί το κλαβιέ σας και θα σας δώσει και πολλές ακόμα δυνατότητες να "εξαφανίσετε" την σύνθεση σας. Μπορείτε να προκαθορίσετε την μουσική κλίμακα που θα ακολουθήσετε, ρυθμό και αξίες κι όλα θα μπουν από μόνα τους στην θέση τους, διορθώνοντας και πολλά από τα λάθη σας. Το Cakewalk, το Cubase, το MidiSoft studio, το Μassiva, είναι ίσως τα γνωστότερα. Οποιοδήποτε όμως midi sequencer αρκεί. Μάλιστα το sequencer, θα σας δείχνει τι ακκόρντα παίζετε στο κλαβιέ (ακόμη κι αν δεν ξέρετε), θα τυπώσει για σας και παρτιτούρα (score) μέχρι και ακκομπανιαμέντα συνοδείας θα συνθέσει με βάση το θέμα που του δώσατε, θα σας διαθέσει arpegiator και θα σας εξυπηρετήσει στις ενορχηστρώσεις (Cubase). Κι όμως αυτά είναι μόνο αρχή. Στα εξελιγμένα sequencer που διαχειρίζονται και ήχο ή δείγματα τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις midi επικοινωνίες και τα synthesizer. Απλά, όρεξη να'χεις...

Οσοι ασχολείστε ιδιαίτερα με παρτιτούρα, γράψιμο και ενορχήστρωση, μπορείτε να δοκιμάσετε το Finale ή το Sibelius, προγράμματα για notation. Θα βρείτε τα πάντα για γράψιμο και επιπλέον μπορείτε να σκανάρετε παρτιτούρες από βιβλία, με πρόγραμμα αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR). Εχουν πλήρη υποστήριξη midi κι έτσι μπορείτε να παίζετε, να ακούτε και να γράφετε.

Οσοι προτιμούν την τεχνική του d.j. μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους με το Acid, το Vegas Pro, το E-jay και μερικά ακόμη sample sequencer προγράμματα. Ρίχνετε δείγματα στα κανάλια που διαθέτετε, τα ανακατώνετε, τα μιξάρετε, ρίχνετε εφφέ, τους αλλάζετε τα bpm, και γενικώς μιξάρετε και ρεμιξάρετε αδιακρίτως. Το Acid το εμπιστεύτηκαν πολλοί επώνυμοι d.j.'s και πολλά album και compilation φτιάχτηκαν με αυτό.Υπάρχουν ακόμη προγράμματα όπως το Virtual ΤurnΤables που σας δίνουν την δυνατότητα να μιξάρετε live το set σας, σε δύο εικονικά πικ-απ με όλα τα αξεσουάρ.

Τα κορυφαία όλων προγράμματα, παραμένουν τα multitrack audio studio, όπως το Cubase VST, το Cakewalk, τα Pro tools, το Logic audio, αλλά και το Samplitude, το N-track και μερικά ακόμα. Σταματήστε να ασχολήστε με τετρακάναλα και τα λοιπά και πάρτε εως 128 κανάλια για ηχογράφηση και άλλα τόσα με midi, σπάζοντας τα ρεκόρ της studio ηχογράφησης. Τα εφφέ, τα eq, οι επεξεργαστές σήματος και ότι σας παρέχεται είναι αρκετά για να γράψετε ένα cd με απόλυτα επαγγελματική ποιότητα.

Το Rebirth με τα drum modes που έχει, το παλιό αλλά ξακουστό Hammer, το Raam drum, το LM-4, το Fruityloops, το Stomper, το Bbox, το Drumsyn, το Drumflow, είναι μόνο μερικά από τα πολλά drum machine που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ρυθμικά μέρη και ήδη έχετε φτάσει στα όρια των ήχων, ρυθμών και κρουστών. Και μην ξεχνάτε πως δεν χρειάζεται να έχετε ιδέα από μουσική!

Πλήθoς εικονικών συνθετητών, έρχεται από το μακρινό σύμπαν στον υπολογιστή σας για να σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα.... Το Pro-52, το SynC modular, το FMheaven, το Arp-8, το TS-404, το Soundforum synth, το Jx220, το Subsynth, το sim synth, το timbre wolf, το Vaz και πολλά πολλά ακόμα συνθεσαίζερ και apegiator αναλογικά και ψηφιακά. Έχετε όποιον ήχο θέλετε...

Οσοι αγαπάτε τους sampler, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτούς που υπάρχουν στις κάρτες Terratec, Soundblaster και APS. Με τα soundfonts τα πράγματα παίρνουν άλλες διαστάσεις. Το sample cell αλλά και το Giga sampler software, πάντα υπολογίσημα ενώ το Recycle θα σας βοηθήσει να φορτώσετε τα sampler σας με δείγματα.

Με τους audio editors όπως το Wavelab, Soundforge, Cool edit, Goldwave και πολλούς ακόμα μπορείτε να κάνετε, με την βοήθεια των εργαλείων και των εφφέ, οποιονδήποτε ήχο από νύχτα σε μέρα και να τον χρησιμοποιήσετε καταλλήλως σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα προγράμματα..

Και περνάμε για λίγο και στην μεταφυσική... Το Quasi fractal composer, το Fracmusic 2000, το Wind chimes, και πολλά ακόμα του είδους, δημιουργούν τυχαίους ή fractal ήχους, μελωδίες και ρυθμούς, με βάση παραμέτρους, μουσικές κλίμακες και άλλα δεδομένα από τον χρήστη. Υπάρχει ακόμα πρόγραμμα που μετατρέπει bmp και jpeg εικόνες σε μουσική! Το Koan X, δημιουργεί πανέμορφες συνθέσεις με βάση την κίνηση στον χώρο... Με άλλα προγράμματα μπορείτε να παίξετε μουσική ή να πειράζετε τα φίλτρα με την κίνηση του ποντικιού σας ή με το joystic. Στο Sayit! πληκτρολογείς μιά φράση και την ακούς με ρυθμιζόμενη robot φωνή. Με το scratch, σκρατσάρεις σαν d.j. στον ήχο που εσύ φορτώνεις. Υπάρχουν βοηθητικά προγράμματα όπως το Frequency και το StudioCalc που μετατρέπουν bpm, σε χρόνο ή δείγματα και το αντίστροφο, βοηθώντας σας να υπολογίσετε τα delay και άλλες χρονικές ρυθμίσεις ακόμα και το pitch. Εκτός του ότι οι σύγχρονες κάρτες ήχου υποστηρίζουν 3D και surround ήχο, μπορείτε να πειραματιστήτε με προγράμματα όπως γεννήτριες ήχων, ταλαντωντές, αναλυτές ηχητικού φάσματος, αλγοριθμικά και αναλογικά syntesizers, σχεδιαστικά συστημάτων και προσωμοιωτές μέχρι και ζωντανή ανάλυση και επεξεργασία από το line in της κάρτας σας. Προγράμματα όπως το Audio to Midi μετατρέπουν το σήμα στο line in σε νότες. Τραγουδήστε ή παίξτε κιθάρα και η παρτιτούρα με τo midi έτοιμα! Κουρδίστε την κιθάρα σας τέλεια με το G-tune, δείτε τις συχνότητες του κουρδίσματος στο monitor σας και ποιά midi νότα αντιστοιχεί σε αυτήν που παίζετε στην ταστιέρα σας. Κάντε cd τους δίσκους βινυλίου σας και αφαιρέστε θόρυβο και ξυσίματα. Βελτιώστε παλιές ηχογραφήσεις. Κάντε ένα remastering στις ηχογραφήσεις σας, με ειδικά προγράμματα για τέτοιες δουλειές. Κι αν θέλετε να πελαγώσετε κι άλλο, με προγράμματα όπως το Hubi's midi cable ή το midiyoke μπορείτε να "συνδέσετε" εύκολα εως 4 διαφορετικά προγράμματα τα οποία θα τρέχουν ταυτόχρονα και συγχρονισμένα μεταξύ τους... Αν έχετε κι έναν καλό στόλο από keyboards, samplers ή modules συνδεδεμένα στα midi με καμμιά καλή κονσόλα μπορείτε να ζήσετε στην δική σας πραγματική εικονικότητα.

Το internet παρέχει πλήρη υποστήριξη σε όλα.Ανανεωμένες εκδόσεις προγραμμάτων και drivers. Μεγάλες βιβλιοθήκες δωρεάν midi αρχείων και δειγμάτων. Υποστήριξη για όλα τα synthesizer και ψηφιακά όργανα με editors, drivers και νέους ήχους για φόρτωμα. Πολλά δωρεάν επώνυμα μουσικά προγράμματα και εφφέ στα γνωστά μουσκά sites που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα.

Αναρωτιέται βέβαια κανείς το πόσο ακριβά πληρώνεις για όλα αυτά, αλλά και το πόσα πρέπει να μάθεις για να δουλέψουν όλα αυτά μαζί. Θα πρέπει να γίνεις κομπιουτεράς, d.j., ηχολήπτης, χειριστής, σοφός και πολλά ακόμα ίσως, εκτός από μουσικός που όπως εξηγήσαμε δεν είναι και απαραίτητο πλέον. Πολλές διχασμένες προσωπικότητες, καλλιτεχνικά υβρίδια, αργόσχολοι τεχνοφιλόσοφοι, φλασαριστά μυαλά, παιχνιδιάρηδες και σοβαροί βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σ'αυτόν τον νέο μουσικό λαβύρινθο. Αληθινό στέκι μεταλαγμένων. Φαλτσάρετε άφοβα, κανείς δεν σας ακούει...

Ο κύριος Γ.Π.είναι ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ