Please, smile Mr. Dark!! #15

Starsailor, Giardini Di Miro, The Fuzzy Nerds, 'Deserted Soundscapes''. Του Πάνου Πανότα


AlcoholicΓια τους Starsailor τα είχαμε γράψει σε αυτήν εδώ την στήλη εγκαίρως. Τώρα που τρέχουμε στην μετά περίοδο και το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο CD album τους 'Love Is Here' (για λογαριασμό της EMI Records Ltd.) βρίσκεται ήδη στα δισκάδικα δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.
Ακούστε πάντως και τα παραλειπόμενα του 'Alcoholic' CD single και θα κερδίσετε κάποιες απαντήσεις για τις έξυπνες τακτικές που ακολουθούν και τις δυνατότητες που αυτές τους δίνουν. Το πώς για παράδειγμα μια σύνθεση του Bill Withers, το 'Grandma's Hands', μπορεί να γίνει μια εύηχη, συναισθηματική, στιγμή, αποδεκτή και από δύσκολους, εκεί που η εναλλακτική σκηνή αρνούνταν να χωνέψει, αυτόν και τα τραγούδια του, για δεκαετίες. Ή το πώς μια non-album μπαλάντα, όπως το εύθραυστο 'Let It Shine', μπορεί να βγάλει σπίθες.
Επιπλέον περιέχεται και το video του ομότιτλου τραγουδιού. Μία καλοστημένη διαφήμιση αυτού που ο James Walsh φαίνεται να πουλάει περισσότερο μετά (ή πριν;) την μουσική του : το πρόσωπο και τις κινήσεις του!!


GDM vs PimmonΠάμε τώρα στους Giardini Di Miro, ιταλικό κουιντέτο και συνάμα μια από τις πολύ ευχάριστες αποκαλύψεις της χρονιάς που τελειώνει, όσο μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο ένα συγκρότημα με δραστήρια παρουσία χρόνων και ιστορία οι ρίζες της οποίας φτάνουν πίσω στα 70's, αλλά που η μεγάλη ευκαιρία του δόθηκε μόλις φέτος και ακούει στο όνομα 'Rise And Fall Of Academic Drifting', CD album στην Homesleep Records με βαθύ, στοχαστικό, post-rock περιεχόμενο αξιώσεων. Και ήταν αυτό ακριβώς το στοιχείο της μουσικής τους που τους έκανε να ταιριάξουν τόσο πολύ όσο γράφτηκε σχετικά, ανοίγοντας για τις εμφανίσεις των Godspeed You Black Emperor! στην γείτονα χώρα.
Ο Paul Gough από την άλλη, αυστραλός από το Sydney, και οι Pimmon, το όνομα που χρησιμοποιεί για να εκφραστεί, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο που μετά τους Mouse On Mars πήρε το όνομα post-techno, με έντονα στοιχεία υπνωτικού ηλεκτρονικού μινιμαλισμού (τον οποίον πολλοί συνάδελφοι συσχετίζουν με αυτόν των Zoviet France και Rapoon, αλλά που εγώ ομολογώ ότι δεν έχω δει σε τόσο μεγάλο βαθμό).
Η απόκτηση του Giardini Di Miro vs. Pimmon split 10'' EP, περσινή (τέτοιο καιρό) αλλά ξεχασμένη κυκλοφορία στην Fiction.Friction/The 2.nd σε διάφανο βινύλιο υπήρξε με τον τρόπο της για μένα ένα ακόμη βήμα προς την συμπλήρωση στο μυαλό μου του ηχητικού puzzle και των δύο από τους παραπάνω. Ο αρχικός σχεδιασμός του μάλιστα ήταν να βγει ως split 7'' single με ένα κομμάτι των Giardini Di Miro στην πρώτη πλευρά και ένα remix των Pimmon στην δεύτερη. Τελικά αμφότεροι συμμετέχουν με περισσότερα και δανείζονται αλλήλοις : οι μεν Giardini Di Miro ενσωματώνοντας θορυβώδη drum computer loops των Pimmon στο 'Juicefuls', οι δε Pimmon χρησιμοποιώντας κιθαριστικά feedbacks από το 'Dancemania' (σύνθεση των Giardini Di Miro από το 'Iceberg' EP, κυκλοφορία τους του 1999 για την ιταλική Grammapop) στο 'Post Dm'.
Κανένα τους όμως και τίποτα από τα υπόλοιπα δεν μπορεί να συναγωνιστεί το εναρκτήριο 'Penguin Serenade (Sometimes We Are Happy), ένα εξαιρετικό θέμα των Giardini Di Miro που δείχνει ότι το Reggio Emilia παραήταν μικρός τόπος για να χωρέσει αυτούς τους εμπνευσμένους ιταλούς.


Fuzzy NerdsΤα Ιωάννινα είχαν ανέκαθεν μια σημαντική συμβολή στην εγχώρια μουσική σκηνή. Οι The Fuzzy Nerds είναι η σημερινή και το 'A Thought About Princes' CD-R ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα πραγματάκια που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό ανά την επικράτεια.
Κουαρτέτο με σύγχρονες επιρροές αντικατοπτρίζει τους αντίλαλους από την πειραματική pop των 00's, τον όψιμο ήχο των The Smashing Pumpkins, το αναβιωτικό post-rock, τους Mercury Rev και τους δουλεύει με σοβαρές προσωπικές επεμβάσεις. Και είναι αυτές που δίνουν στην δουλειά αυτού του σχήματος ταυτότητα και μια σημαίνουσα θέση σε αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας.
Από τις πέντε συνθέσεις που περιέχονται εδώ περισσότερο με αντιπροσωπεύει ο αργόσυρτος συναισθηματισμός του 'I Feel Fine', και το ρυθμικό 'Mrs. Crashed', ένα άψογο δίδυμο και ταυτόχρονα δύο από τις πιο όμορφες συνθέσεις που άκουσα από ντόπιο σχήμα, από τον καιρό του τελευταίου των Bokomolech και τα παλιά των Raining Pleasure. Πολύ ενδιαφέρων επίσης ο φάκελος της συσκευασίας και το art work γενικότερα, δικής τους επιμέλειας.
Επικοινωνήστε μαζί τους ηλεκτρονικά στην διεύθυνση : the_fuzzynerds@yahoo.com και θα σας κατευθύνουν οι ίδιοι για τα υπόλοιπα.


TiltΜένουμε στην εσωτερική δραστηριότητα για το 1000+1 TiLt #7 ''Deserted Soundscapes'', νέο τεύχος μετά από περίπου δύο χρόνια (ή εικοσιτέσσερις μήνες ή ...). Τα είχαμε πει λιγάκι για αυτό όταν είχαμε παρουσιάσει από αυτήν εδώ την στήλη την δουλειά των It Lies Within, αλλά δεν πειράζει να τα επαναλάβουμε μερικώς.
Πρόκειται λοιπόν για φορείο έκφρασης του do it yourself - το οποίο δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 1993 και αυτήν την στιγμή πιθανότατα είναι και το μόνο ενεργό - στην απόλυτα ανιδιοτελή μορφή του, βασισμένη σε ελεύθερο ιδεολογικό και καλλιτεχνικό λόγο, χωρίς εμπορικούς ή κερδοσκοπικούς κανόνες και σκοπούς. Η μουσική που παρουσιάζει έρχεται μέσα από τον αστείρευτο παγκόσμιο χάρτη του πειραματισμού και του αντίθετα προσκείμενου στο σύνηθες και συμβατικό.
Στο μικροσκοπικό, μόλις δεκαεξασέλιδο, τεύχος που έχω στα χέρια μου (γραμμένο στα αγγλικά) μαζεύονται κάποιες πληροφορίες γύρω από όσους συμμετέχουν στο συνοδευτικό album/συλλογή (σε format κασέτας C-60 και CD-R, εσείς επιλέγετε), κάποιες άλλες κυκλοφορίες από την απανταχού διεθνή σχετική κίνηση και ένα κείμενο με τίτλο 'The Attraction Of Sickness' με μερικές διαφορετικές απόψεις πάνω στην industrial/experimental/neo-folk σκηνή (έχει ενδιαφέρον, επιδιώξτε μια ανάγνωση).
Στο μουσικό μέρος τώρα περιέχονται κυρίως θέματα (και σπανίως τραγούδια) από Origami Replica, Dom 108, Tool Of The Man, London Whore Orchestra, It Lies Within, Chrysler, Dark Star, Roger Rotor, Tremor, Xabec και Kummerlige Forhold, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανέκδοτα ή από ανεξάρτητες κυκλοφορίες των ίδιων των συγκροτημάτων και όλα από την τεράστια γκάμα του πειραματικού χώρου. (Οι φιλικά προσκείμενοι θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα).
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστο-σελίδα και στις διανομές του G-19 mail order, ένας κατάλογος από ανεξάρτητες εκδόσεις σε συμβολικές τιμές (βασικά τα ταχυδρομικά) και υπολογίσιμο λόγο ύπαρξης. Στην διάθεσή σας επίσης η ηλεκτρονική διεύθυνση : spunch@x-treme.gr.

PLAY-LIST στήλης (το βαρόμετρο της έσω εντροπίας μου) :

1. ARANOS - Magnificent! Magnificent! No One Knows The Final Word
2. SET FIRE TO FLAMES - Signs Reign Rebuilder
3. PERRY BLAKE - Broken Statues live CD
4. PATRICK PHELAN - Parlor
5. BRIGHT EYES - Don't Be Frightened Of Turning The Page mini-CD

06/12/2001