Please, smile Mr. Dark!! # 19


The 100% Storms EnsembleΣτα χέρια της στήλης βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό το 'Performing The Music Of Eric D. Morrison' CD-ROM album, ενός σχήματος που ακούει στο ιδιόμορφο όνομα The 100% Storms Ensemble. Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκδοση της μικρής ανεξάρτητης Emperor Jones από το Austin του Texas και πρόκειται για νεοκλασική μουσική, σε διαφορετική όμως κατεύθυνση ύφους - συνθετικού και εκτελεστικού - από αυτήν των Rachel's, του σπουδαιότερου και μακράν καλύτερου σύγχρονου αμερικανικού συνόλου και σχετικό σημείο αναφοράς.
Κουαρτέτο οι The 100% Storms Ensemble, με μικρό αλλά πρόδηλο οικογενειακό κατιτί, αποτελούνται από τον ίδιο τον συνθέτη Eric D. Morrison στο πιάνο, την γυναίκα του Jennifer Juristo Morrison στο κλαρινέτο, την αδελφή της Eve Michelle Juristo στο φλάουτο και τους φίλους Catherine Oberg και Jonathan Hammill στο βιολί και γαλλικό κόρνο αντίστοιχα, όλοι τους με δραστηριότητες σε άλλες, κλασικές ή jazz, ορχήστρες. Και την τελική πορεία του όλου εγχειρήματος προς την επιτυχία ή την αποτυχία χρεώνεται αποκλειστικά ο νους συνθέτης, αφού στους άλλους περιφερειακούς τομείς δεν τίθεται κάποιο σοβαρό θέμα.
Εκεί είναι που ο Eric D. Morrison δεν λέει να σταθεροποιηθεί με τίποτα, δίνοντας από απλές συνθέσεις με εποχιακή αξία, όπως το 'Kearley Wedding Suite' για τον γάμο ενός φιλικού ζευγαριού ή το γεμάτο επική φανφάρα εναρκτήριο 'The 2012 Games (Opening Ceremony)' προς όφελος όσων υποστηρίζουν την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από την Νέα Υόρκη ή πάλι το χριστουγεννιάτικο δώρο του 'Duet (In G Major For Flute And Clarinet)' και συνάμα στον αντίποδα το όμορφο 'Dust Frozen In A Sunbeam', το επίσης λιτό 'Reparations (To Behold)' και το γιορταστικό 'Paris' με προ-ηχογραφημένες ταινίες από την τελετή στον Πύργο του Eiffel για τον εορτασμό της χιλιετίας. Περιέχεται δε επιπροσθέτως και ένα κρυφό track, το οποίο δεν αναφέρεται σε εξώφυλλο και ένθετο, το 'Recovered Reels'.
Από τετριμμένα θέματα για μεσημεριανές τηλεοπτικές σειρές του αμερικάνικου ιδεώδους (αν υπάρχει τέτοιο πλέον), μέχρι ηχητική επένδυση για cartoons ενηλίκων, μέχρι μουσική. Όλο το εύρος με αμφισβητήσιμα και ανακόλουθα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές και ουσία τις λιγότερες.
Από την άλλη το οπτικό μέρος κερδίζει πιότερες εντυπώσεις, αφού βάζοντας το CD-ROM στον υπολογιστή ανοίγουν δύο όμορφα films (με το Quicktime) για ισάριθμες συνθέσεις του album, φωτογραφίες και βιογραφικά των μελών του σχήματος, η παρτιτούρα για το 'Duet (In G Major For Flute And Clarinet)' και μια όμορφη καλοσχεδιασμένη αισθητική.
Δεν ξέρω τι αποκομίσατε τελικά από αυτά, το σίγουρο όμως είναι ότι την δουλειά των The 100% Storms Ensemble την γνωρίζουν οι αρκετά ψαγμένοι και σχεδόν όλοι τους την αντιμετωπίζουν με θετική προδιάθεση αλλά και γκριμάτσες δυσαρέσκειας και βαριεστιμάρας στο πρόσωπο. Μάλλον όπως και εμείς δηλαδή.


Vera CausaΉρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου και ο καιρός για να ασχοληθούμε με κάτι που είχαμε από μήνες κατά νου, τους Faith And The Muse. Και μάλιστα για λόγους βαθύτερους της αφορμής, η οποία δεν είναι άλλη από την περσινή κυκλοφορία της συλλογής 'Vera Causa', 2CD album στην Metropolis Records.
Σχηματισμένοι το 1993 από την Monica Richards (των Strange Boutique) στα φωνητικά και τον William Faith (συνεργάτης του Rozz Williams στους Shadow Project, Christian Death και πρώην μέλος των Mephisto Walz) στις κιθάρες κυρίως, κέρδισαν σε λίγα χρόνια και μέσα από τρία studio albums μια επάξια θέση στα σημαντικά ονόματα του σύγχρονου αμερικανικού γοτθικού ήχου.
Το πρώτο CD έχει υπότιτλο 'The Morning' και περιέχει τραγούδια από συλλογές, διασκευές - 'Running Up That Hill' (Kate Bush), 'Hollow Hills' (Bauhaus), 'Soul In Isolation' (The Chameleons), 'Drown' (Strange Boutique) και μια άψογη ζωντανά ηχογραφημένη του 'Romeo's Distress' (των πρώτων Christian Death, αφιερωμένο στον αδελφό Rozz Williams), σπάνιες ακουστικές εκτελέσεις και ηχογραφήσεις από δοκιμαστικά. Το δεύτερο έχει υπότιτλο 'The Night' και περιέχει επτά τραγούδια από τα set των ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος τον Απρίλη του 2000 στις Gent (Βέλγιο) και Leipzig (Γερμανία), καθώς και αλλά τόσα remixes. Οι Chad Blinman (Laboratory X), Rodney Orpheus (The Cassandra Complex), Kevin Kipnis (Kommunity FK, Purr Machine), Thomas Rainer (L'Ame Immortalle) και Jim Field (Rhea's Obsession) βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που καλούνται να αλλάξουν τις αρχικές μίξεις, με ποικίλα αποτελέσματα.
Εν ολίγοις θα χαρακτήριζα το 'Vera Causa' ως ένα κεφάλαιο άκρως απαραίτητο για τους φίλους του συγκροτήματος και ομοίως υψηλού ενδιαφέροντος για όσους άλλους πιθανώς γνωρίσουν το συγκρότημα με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του.


Calvin, don t jumpΟ J. Kirk Pleasant είναι ένας πληγωμένος νεαρός αμερικάνος τροβαδούρος από την Athens (την άλλη ... της Georgia!). Στο παρελθόν υπήρξε μέλος των Olivia Tremor Control, Macha και συνεργάτης των The Gerbils. Εδώ και κάμποσο καιρό αποκλειστική του ενασχόληση είναι οι Calvin, Don't Jump! και με αυτούς θα ασχοληθούμε εδώ σήμερα.
Έχοντας κερδίσει κοινό και κριτικούς με το απαιτητικό 'Crystal Clear Mississippi', ένα CD album που πήρε περισσότερο από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί στο studio και κυκλοφόρησε σε δική του ανεξάρτητη παραγωγή στις αρχές του 2000, φαίνεται ότι κατάφερε τελικά να βρει οδούς προς την δημοσιότητα.
Έτσι το 2001 είχε μερικές ενδιαφέρουσες εμφανίσεις στην δισκογραφία. Θεσμικά πάντα, σημαντικότερη ήταν η επανέκδοση του παραπάνω album από την Earworm Records, σε βινύλιο αυτήν την φορά. Η τελευταία πιθανώς ευκαιρία να ακούσετε μια από τις παραμελημένες αλλά πολύ σημαντικές κυκλοφορίες της αμερικανικής μουσικής παραγωγής των προσφάτων χρόνων. Μετά ήταν η κυκλοφορία του 'Rusty Gondola/The Beating', ενός 7'' single στην Happy Happy Birthday To Me Records, σε περιορισμένη έκδοση αριθμημένων αντιτύπων με χειροποίητο εξώφυλλο και ιδίας σημασίας ενδιαφέροντος. Παρεμπιπτόντως σε αυτήν την εταιρία αναμένεται σύμφωνα με φημολογίες και το νέο τους album, κάπου μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Και τέλος υπάρχει κάτι ακόμη που έφτασε και αυτό στην στήλη, το 'Live On WFMU' CD-R στην Perhaps Transparent Recordings, μια φτηνή έκδοση με δώδεκα τραγούδια ζωντανά ηχογραφημένα κατά την διάρκεια του Scott William's Show στον WFMU του Jersey City στις 5/1/2001 και η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν έξι μήνες αργότερα, τον περασμένο Ιούλη. Εκεί όπου οι Calvin, Don't Jump! διασκευάσουν παλιότερο υλικό τους ως ακουστικό trio, με έναν όντως λίγο αγριωπό τρόπο που άθελα θυμίζει μια καλή ηχογράφηση για bootleg, άντε και λίγα περισσότερα.
Αισθαντική folk/pop. Ειδικότερα σε μια εποχή όπως η σημερινή, η οποία στάθηκε απίστευτα δεικτική σε αυτήν, ακολουθώντας τα χνάρια των Bright Eyes. Την ίδια που τελικώς ασπάζονται και οι Calvin, Don't Jump!, με εξαιρετικές κορυφώσεις, συναισθηματισμό και καυτή φόρτιση, όπου τους βγαίνει φυσικά. Για τσεκάρετε!


Kaleidoscope 10Πολλές γκρίνιες για το προηγούμενο τεύχος, καμιά για το τελευταίο Kaleidoscope Issue 10. Μάθαμε πια! Στο γνώριμο - αμετάβλητο εδώ και τεύχη, μην πω εξαρχής - ύφος θεμάτων και γραφής και με αρκετό υλικό αυτήν την φορά (μιλάμε μόνον για συνεντεύξεις) από το 11ο τεύχος του ατυχούς Hard Wired, το οποίο δεν έμελλε να εκδοθεί ποτέ. Περίμενα έστω την οποιαδήποτε μικρή έκπληξη με τα εγκαίνια του διψήφιου αριθμού τευχών. Επαναλαμβάνω, την οποιαδήποτε και οσοδήποτε μικρή, δυστυχώς χωρίς υλοποίηση.
Στο συνοδευτικό CD-συλλογή περιέχονται τραγούδια από τις πρόσφατες κυκλοφορίες των Suicide Commando, Absurd Minds, All About Eve, Dust, Passion Play, The Gathering, Narcissus Pool, Moonspell, Seventh Harmonic, Seasons End, Diva Destruction (απροσδόκητα εξώφυλλο στο τεύχος!), Rome Burning, Saints Of Eden, Ohgr, Throbbing Gristle και Cauda Pavonis. Ένα ενδιαφέρον σύνολο από την παλιότερη και πολύ νέα σκηνή του σκοτεινού ήχου και μια γενικώς αξιόλογη επιλογή τόσο ονομάτων, όσο και συνθέσεων, το οποίο ακούγεται, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ευχάριστα. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό, το ξέρετε εξάλλου.

PLAY-LIST στήλης (το βαρόμετρο της έσω εντροπίας μου) :

1. COIL - Moon's Milk (In Four Phases)
2. PER MISSION - A Ritual Loop
3. HOMETAPING - Homemade E.P. 10''
4. SLOW MOTION - The Days Of Station Wagons
5. NINE RAIN - Rain Of Fire