Please, smile Mr. Dark!! #25

Είμαι από αυτούς που μισούν τις επετείους. Να όμως που αυτό το τεύχος τυγχάνει να είναι το πρώτο του δεύτερου χρόνου αυτής της στήλης. Και μόνον για αυτόν τον λόγο - που δεν μπορώ να ξεχάσω, φυσικά - είναι αδύνατον να αποβάλλω τον γιορταστικό του χαρακτήρα. Το σκεπτικό ξεκινώντας ήταν το απλούστερο : αν έστω και ένας θα έβρισκε κάτι ενδιαφέρον σε όλα αυτά θα ήμουν ευχαριστημένος. Τελικά βρέθηκαν πολλοί περισσότεροι. Σας ευχαριστώ όλους. Όσους με στήριξαν, όσους με βοήθησαν με τον τρόπο τους, όσους επικοινώνησαν μαζί μου, όσους γνώρισα μέσα από δω, όσους ανταλλάξαμε ιδέες, απόψεις, κομμάτια από τις ζωές μας τελικά. Όλους! Να είστε πάντα καλά! Για πάμε λοιπόν ξανά ...


The fiting roomΑκούγοντας το 'The Fitting Room' νοιώθεις να σου χτυπά την πόρτα η ζωή σου μεταμορφωμένη σε νότες. Δεν υπάρχει τελικά καλύτερος μουσικός τρόπος να περιγραφεί η καθημερινότητα ενός απλού ανώνυμου ανθρώπου από την αυτοσχεδιαστική μουσική. Είναι οι συνεχείς εναλλαγές - από τα ξεσπάσματα στην ηρεμία, από την συμμετρία του ρυθμού στην ανισορροπία, από την μελωδία στον θόρυβο - που την καθιστούν ικανή για κάτι τέτοιο. Σαν τις πολλές και απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις μιας ημέρας ζωής. Απρόβλεπτες εξαρχής.
Τις περισσότερες φορές βέβαια μιλάμε για jazz. Κάτι που ισχύει και εδώ, έστω και αν οι τρεις γάλλοι συντελεστές Vincent Courtois, Marc Ducret και Dominique Pifarely διαλέγουν μερικά όργανα κλασικής παιδείας (τσέλο, κιθάρα και βιολί, αντίστοιχα), που όσο και αν παραδέρνουν στους αυθορμητισμούς, παραμένουν όργανα που διατηρούν έναν ασαφή συντονισμό με τις φόρμες της σύγχρονης κλασικής μουσικής. Με κάποια δυσκολία είναι αλήθεια, αφού το αυτοσχεδιαστικό πνεύμα υπερισχύει - πρωτοποριακά - όλων των υπολοίπων. Το υλικό ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβρη του 2000 και κυκλοφόρησε πέρυσι από την τολμηρή γερμανική Enja Records, η οποία σε τέτοιους αποθαρρυντικούς καιρούς υποδεικνύει την διαφορετικότητά της. Το μυαλό του βιρτουόζου τσελίστα Vincent Courtois είναι υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος, όσον αφορά την σύνθεση. Και αυτό γίνεται ευθέως και άμεσα αντιληπτό.
Αν ειλικρινά σας δοθεί ποτέ η ευκαιρία, σπάστε την φαινομενική αταξία αυτής της μουσικής. Είναι μόνον ο φλοιός! Μέσα του ανοίγεται έναν κόσμος ιδιαίτερα όμορφος και μαγευτικός.


HappinessΟι Fridge σχηματίστηκαν όταν οι Kieran Hebden, Adem Ilhan και Sam Jeffers πήγαιναν ακόμη στο ίδιο σχολείο, στο Putney του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Όλα ξεκίνησαν όμως όταν το 1996 μια κασέτα με μουσική τους έφτασε στα χέρια του Trevor Jackson (σήμερα στους Playgroup της Source Records), ο οποίος τους πήρε στην Output Recordings - το δικό του δισκογραφικό label. Εκεί όπου και κυκλοφόρησαν τα δύο πρώτα τους albums - 'Ceefax' του '97 και 'Semaphore' του '98 - καθώς και πάμπολλα 7'' & 12'' singles που μαζεύτηκαν στο εξαιρετικό 'Sevens And Twelves' 2CD album. Μια μικρή βόλτα από την Go Beat! το 1999 για το ατυχέστερο 'Eph' και αμέσως μετά στην δική τους Text Records.
Σε αυτήν κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη το τέταρτό τους album 'Happiness', στο οποίο συγκεντρώνονται ότι sessions ηχογράφησαν από τον Οκτώβρη του '99 μέχρι τον Δεκέμβρη του '00, σε δική τους παραγωγή. Εδώ οι διαφοροποιήσεις στον ήχο που ακούσαμε στις πρώτες τους κυκλοφορίες είναι αισθητές. Πάραυτα κανείς δεν θα θεωρήσει τους Fridge συμβατική μπάντα, αν και το 'Happiness' με τις πρώτες ακροάσεις σε αφήνει μάλλον κρύο, ίσως ακόμη και αδιάφορο. Μετά - όταν παρέλθει ο άγουρος χρόνος - σου βγάζει τον πλουραλισμό του ηχητικού του κόσμου και σε αφήνει να τον γευτείς, κερδίζοντάς σε με την απλότητα της ομορφιάς του και την σιωπηλή δύναμη μερικών θαυμάσιων συνθέσεων. Οι τίτλοι από μόνοι τους δίνουν άμεσα το στίγμα περί τίνος πρόκειται, μας κρύβουν όμως τα όρια. Διότι άπαξ και η φαντασία πάρει τον δρόμο της δεν σταματά εύκολα στην οικειότητα. Ειδικά ακούγοντας τα 'Drum Machines And Glockenspiels', 'Cut Up Piano And Xylophone', 'Five Four Child Voice', 'Drums Bass Sonics And Edit', 'Long Singing' και όλα τα υπόλοιπα - μην νομίσετε δηλαδή ότι κάτι υστερεί τρανταχτά εδώ!
Η ανέλπιστη επιτυχία του οδήγησε ευτυχώς στην επανακυκλοφορία των πρώτων ηχογραφήσεων τους. Και ήδη από τις αρχές του χρόνου βρήκαν τον δρόμο τους στην αγορά περίπου από τριακόσιες κόπιες των δύο albums, συν την διπλή συλλογή, στην Output Recordings (για ισάριθμους ακροατές, πολύ λίγοι ε;), ενώ με την ευκαιρία της αμερικανικής τους περιοδείας τον περασμένο μήνα εκδόθηκε από το δίδυμο του 'Happiness' - Brainwashed και Temporary Residence - εκ νέου το 'Eph' album, με extra δεύτερο CD με bonus tracks. Ξέρω, ξέρω ... αλλά κρατήστε κατά μέρος για τώρα την παράλληλη δράση του Kieran Hebden στους Four Tet. Ίσως για κάποια άλλη στιγμή.


La Prochaine FoisΗ μουσική καριέρα της Riz Maslen ξεκίνησε το 1995, όταν οι Future Sounds Of London έβαλαν μερικά φωνητικά της στο πρώτο τους album. Βρήκε όμως μια καλύτερη και περισσότερο ολοκληρωμένη έκφραση μέσα στο δικό της project, τους Neotropic. Το περσινό 'La Prochaine Fois', 2CD album set στην Ntone - θυγατρική της Ninja Tune - είναι το τρίτο τους. Και μόνον-μόνον από τις πάμπολλες συμμετοχές άλλων σε αυτό, γίνεται τελικά ακαταμάχητο ως δέλεαρ. Τι κάνει λοιπόν κανείς όταν βρίσκεται μπροστά στην Jarboe (Swans/Skin), τουλάχιστον επιβλητική στο 'Cornershop Candy', συνοδεία του κιθαριστή Nick McCabe (The Verve) - ο δεύτερος και σε άλλα δύο κομμάτια, στις Sally Herbert (Manic Street Preachers) και Jocelyn Pook στα θαυμάσια έγχορδα του 'In Reverse Order', στον James Izzo (Thread), στους Low - άπαντες παρόντες στο 'Micro-Cosmic', μια αναθεώρηση του δικού τους 'Do You Waltz';
Και για φανταστείτε ότι παρόλα αυτά η Riz Maslen κρατεί ακόμη μερικούς άσους στο μανίκι της. Διότι δεν είπαμε σχεδόν τίποτα για το εξαιρετικό επίπεδο των συνθέσεων, για κομμάτια μουσικής που αγκυροβολούν στο λιμάνι της καρδιάς σου για άγνωστο πόσο, για την ικανότητά της να συντονίζει μουσικούς διαφορετικών ακουσμάτων προς κάτι υφολογικά ενιαίο. Και δεν είπαμε τίποτα και για το δεύτερο CD, εκεί όπου υπάρχει το ομότιτλο film (όντως 'ένα ambient road movie';), δικής της σκηνοθεσίας - με κάποιο χέρι βοηθείας από τον Brian Dougans των Future Sound Of London, αλλά και τον Paul Jason Fredericks. Σε αυτό είναι που πιστοποιείται κάτι προφανές για όσους μπήκαν βαθιά στα υπονοούμενα των ήχων του πρώτου CD, άγνωστο όμως στους υπόλοιπους. Δηλαδή, ότι η Riz Maslen δεν τους ξεχωρίζει από τις καθημερινές εικόνες στους δρόμους και τους φυσικούς χρωματισμούς τους, αυτών που όμως αντικατοπτρίζονται στο υποσυνείδητο ως σκιεροί, ασαφείς και ακατανόητοι.
Σπουδαία δουλειά, που με επιτυχημένες μανούβρες πέρυσι μας ξέφυγε. Ανακαλύψτε την, έστω και τώρα!


Overdub 12Στα χέρια μου επιτέλους το Overdub No 12. Συνολικά ότι σημαντικότερο στον έντυπο λόγο της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια - το' χουμε ξαναγράψει άλλωστε. Και δεν ξέρετε πόσο ιδιαίτερα μας χαροποιεί που με κάθε νέο τεύχος επαναπροσδιορίζεται η έννοια της βαρύτητά του, προσθέτοντάς του όλο και μεγαλύτερη αξία. Εσείς γνωρίζετε πολλούς πλέον που με την δουλειά, τις ιδέες, αλλά και την τόλμη τους ανάγουν ένα απλό fanzine σε εργαλείο αξιόπιστης και έγκυρης πληροφόρησης; Εγώ πάντως δεν. Το συνοδευτικό CD album 'Atmo B' είναι εξαιρετικό, περιέχοντας συνθέσεις από : The Chap, Tilbury On Cloves, Bablicon, Cerberus Shoal, Ultrasound*, Lost Bodies, Bomb 20, Kimonophonic, Farben, Monitor, Volcano The Bear, Loren Mazzacane Connors και Coti & Nikos Veliotis - ανάμεσά τους πολλές ανέκδοτες. Δικαιωματικά η καλύτερη πρόσφατη πρόταση στον χώρο.

Carousel 4Μαζί σχεδόν και το Carousel 4. Καλοσχεδιασμένο, πλήρες μιας ενθουσιώδους αλλά και συναισθηματικής γραφής κάποιων που πρώτα αγαπούν την μουσική με έπαρση, κινείται με ευχέρεια και σοβαρότητα στον άπειρο χώρο της σύγχρονης pop. Αυτό το τεύχος είναι με διαφορά το πληρέστερό του μέχρι σήμερα. Υπολογίστε επίσης πολύ σοβαρά το πρώτο του CD-συλλογή! Πέρα από το αξιόλογο hype, περιέχει αποκλειστικές συνθέσεις, ειδικά remixes, σπάνια τραγούδια από The Real Tuesday Weld, Relevant Box, Hyplar, Apparat Organ Quartet, The Crooner, μαζί με το video clip των τελευταίων για το 'Concorde Baby'.

PLAY-LIST στήλης (το βαρόμετρο της έσω εντροπίας μου) :

1. EDISON WOODS - Edison Woods
2. HRSTA - L' Eclat Du Ciel Etait Insoutenable
3. THE SWORDS PROJECT - The Swords Project CD EP
4. THE SHROUD - In The Garden
5. KONTAKTA - Kontakta