Please, smile Mr. Dark!! #38


Villa ClaustrophobiaΟ Jesse W. Poe ζει στο Richmond της Virginia. Δεν τον συναντήσαμε ποτέ, αλλά γνωρίσαμε τα μυσταγωγικά συνθετικά του πονήματα, έτσι όπως αυτά καταγράφηκαν στο ντεμπούτο album των Tanakh με τίτλο 'Villa Claustrophobia', στη συνήθη ύποπτη Alien8 Recordings (σε κυκλοφορία απ' τον περασμένο Απρίλη).
Πολύ κοντά στον ήχο της σκοτεινής εναλλακτικής folk των In Gowan Ring, και μια περισσότερο αμερικάνικη έκδοση (οι country επιρροές είναι υπαρκτές, αν και λίγο ασαφείς) των Flying Saucer Attack, οι Tanakh είναι μια συνεύρεση προσώπων που αφήνονται να βυθιστούν αργά στο μυστήριο και την φαντασμαγορία. Γύρω απ' την κεντρική φυσιογνωμία του Jesse Poe συγχρονίζονται οι Mick Turner (των Dirty Three), David Lowery (των Camper Van Beethoven και Cracker), Ned Oldham (των Palace Brothers, αδερφός του Will), η εξαιρετική τραγουδίστρια Nirmal Bajekal (απ' το συγκρότημα του Ravi Shankar) κ.ά., αλλά πουθενά δεν αποσαφηνίζεται ποιος και πού παίζει τι. Το περιεχόμενο μοιράζεται ανάμεσα σε τραγούδια και instrumentals, όπως το album των Hrsta, που είχαμε παρουσιάσει παλιότερα, απ' την ίδια εταιρία.
Τα τραγούδια γίνονται πειστήρια της συνθετικής και φωνητικής τραγουδοποιΐας του Jesse Poe. Συναισθηματική, εύθραυστη και επιτήδεια, συναρπάζει με την ατμόσφαιρα που ξετυλίγει, θυμίζοντας αρκετά τον Joseph Budenholzer και τους Backworld. Μέχρι σήμερα δεν βρήκα άνθρωπο που άκουσε το album και δεν στάθηκε στο 'Gently Johnny'. Πρόκειται λοιπόν για διασκευή σε παραδοσιακό εγγλέζικο με μακρινές ρίζες, του οποίου οι αρχικώς λογοκριμένοι στίχοι κόντεψαν να χαθούν (ακούγοντάς το θα καταλάβετε το γιατί). Τα δε οργανικά είναι ατόφια ψυχεδελικά ταξίδια, τα οποία συνδυάζουν θόρυβο, μελωδίες και εσωτερικότητα, ανασύροντας το τελετουργικό και την ατμόσφαιρα που στο παρελθόν χαρακτήρισε μεγάλα συγκροτήματα, όπως οι Popol Vuh, μέσα όμως από τη νεώτερη ματιά των Ghost, των Fit & Limo και των καλλιτεχνών της σουηδικής Subliminal Sounds. Πράγματι σπουδαίο και ανέλπιστα αυθεντικό άκουσμα για φαντασιόπληκτους όπως εγώ, που δε λένε να πατήσουν έδαφος με τίποτα. Ένα εξωκοσμικό δρομολόγιο στις οπτασίες και την χώρα της μαγείας.
Θα αναφέρω τέλος πως η βινυλιακή έκδοση του album συνοδεύεται με bonus cd, το οποίο περιλαμβάνει ένα θέμα που δεν χώρεσε στην διάρκεια των δύο πλευρών του lp, αλλά υπάρχει στο κανονικό cd, συν πέντε αποκλειστικά extras για όσους προτιμήσουν αυτό το format. Σωστά καταλάβατε, θα δυσκολευτούμε πολύ με δαύτους!


RefugeΜένουμε στην Virginia και πάμε στο Oakton, έδρα των Rain Fell Within. Δυστυχώς, ετοιμάζοντας αυτό το θέμα, έμαθα πως το συγκρότημα διαλύθηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε και πως τα περισσότερα από τα έξι μέλη του ήδη δουλεύουν σε νέα projects. Κρίμα, διότι αυτό το αναπάντεχο γεγονός ακολουθεί την κυκλοφορία του φετινού (δεύτερου) album τους 'Refuge' στην Dark Symphonies, μια γενικώς προσεγμένη και επιμελημένη δουλειά.
Στη σχεδόν μια εξαετία (από το φθινόπωρο του '96 που δημιουργήθηκαν) οι Rain Fell Within βοήθησαν με τον τρόπο τους στο να σχηματιστεί με επιτυχία στην Αμερική μια σκηνή ατμοσφαιρικού gothic metal, μέχρι τότε προνόμιο των ευρωπαίων. Καλλιεργώντας όλα τα βασικά προσόντα που το χαρακτηρίζουν, ήτοι δυνατές, πολυμορφικές, μελωδίες, πολύ καλή τεχνικά rhythm section, εντυπωσιακά οπερατικά γυναικεία φωνητικά, αρκετά πλήκτρα, ακουστικά μέρη και ενορχηστρώσεις που αναδεικνύουν τον όγκο και το κλασικό του παραμυθιού που αποπνέουν οι στίχοι. Δεν είναι τυχαίο που πανταχού τους παρομοιάζουν και τους συγκρίνουν με τους σκανδιναβούς Nightwish και Madder Mortem. Αυτή η πληθώρα κάνει το 'Refuge' ίσως την πληρέστερη δουλειά τους, αν και την τελευταία επίσημη. Για όσους αρέσκονται ασφαλώς.
Ήδη αναμένεται νέο cd απ' το project Dawn Desiree. Σ' αυτό εμπλέκεται βασικά η τραγουδίστρια, με μερικούς guest μουσικούς, ανάμεσά τους και πρώην μέλη των Rain Fell Within, και φαντάζομαι ότι η προσφιλή συνήθειά της να συνθέτει στο πιάνο, θα δώσει μια ενδιαφέρουσα συνέχεια.


Out Here In ThereΟι Sidsel Endresen και Bugge Wesseltoft είναι δύο πρόσωπα με βαρύτητα στη νορβηγική, αλλά και παγκόσμια, jazz σκηνή. Η πρώτη κουβαλάει ήδη μια ιστορία που γεμίζει και υπερκαλύπτει τις δύο δεκαετίες: απ' το ξεκίνημά της το '81 στους Jon Eberson Group (ως συνθέτρια / τραγουδίστρια), στην ECM Records το '89 και ακολούθως σε διάφορα projects, προσωπικά ή συνολικά. Είναι η λογική πορεία, θα λέγαμε, ενός αντιπρόσωπου της παλιάς σχολής, ο οποίος πάντα ξεχώριζε για τα έντονα στοιχεία φωνητικού αυτοσχεδιασμού που κουβαλούσε μαζί του, επιμελώς. Ο Bugge Wesseltoft απ' την άλλη, είχε την ευτυχία να παίξει με μεγάλους δασκάλους, όπως οι Terje Rypdal, Jon Eberson, Billy Cobham και Jan Garbarek. Όντας όμως νεώτερος περιέλαβε στην ενασχόλησή του δουλειές με dj's και ονόματα όπως αυτά των Carl Craig και Laurent Garnier. Αναζητώντας λοιπόν τον jazz ήχο του μέλλοντος, ίδρυσε το δισκογραφικό label της Jazzland Recordings.
Οι Sidsel Endresen και Bugge Wesseltoft γράφουν μαζί ως ντουέτο απ' το '93. Το φετινό 'Out Here. In There.' cd album ηχογραφήθηκε το φθινόπωρο του '01 στα Lydlab studios του Όσλο, με παραγωγό τον Ulf Holand. Και παρότι είναι η τρίτη τους δουλειά, είναι η πρώτη στην Jazzland Recordings. Οι αρχικές εντυπώσεις από το αξιέπαινο, καλοσχεδιασμένο και πρωτότυπο artwork δίνουν γρήγορα τη θέση τους στη χαλαρότητα της μουσικής, η οποία χρωματίζεται από τα καθαρά, ζεστά, φωνητικά της Sidsel Endresen, που όταν δεν αυτοσχεδιάζει σε ελεύθερες φόρμες (ο Harald Bernhard των Victory Of The Better Man έκανε κάτι τέτοια, σε περισσότερο jazz/rock ήχους βεβαίως), παίρνει ένα περισσότερο προσγειωμένο κι ανθρώπινο πρόσωπο, κάπου ανάμεσα στις Sally Doherty, Beth Gibbons και Marie Boine Persen. Ο Bugge Wesseltoft αναλαμβάνει όλο το βάρος της εκτέλεσης του μουσικού μέρους, κυρίως με πλήκτρα, κρουστά και computers. Το album κρύβει μερικά, αδιαμφισβήτητα, σπουδαία δείγματα γραφής και μια συνολικά αξιέπαινη εξωτική ατμόσφαιρα. Και ευτυχώς, όλα αυτά αρκούν για να υπερκαλύψουν ο,τιδήποτε το αποδυναμώνει. Έχει και απ' αυτά βλέπετε, ασχέτως αν εξομαλύνονται με τον χρόνο και τα ακούσματα. Οι τολμηροί κυνηγοί ας το ψάξουν. Αξίζει τουλάχιστον την εμπειρία.


Version soulΜπορεί να τρέχει ήδη στο μέσο της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του, αλλά ο ρυθμός που εμπλέκεται σε διάφορα projects παραμένει ακατέβατα σταθερός και υψηλός. Ο λόγος για τον πνευστό Ken Vandermark από το Chicago. Αυτός υπήρξε η εφαλτήρια σπίθα για τον σχηματισμό των Spaceways Inc. το '99. Ένα (αυτήν την φορά) trio, με τον ίδιο και τους Nate McBride (στο μπάσο) και Hamid Drake (στα κρουστά). Με ιδρυτικό σκοπό να εξερευνήσουν το έργο των Sun Ra και George Clinton (Parliament/ Funkadelic), διασκευάζοντάς το, όσο το δυνατόν απρόβλεπτα και φευγάτα. Κάτι που εξαντλήθηκε όταν καταγράφηκε, ακριβώς έτσι, στο πρώτο τους album. Οπότε ...
Στο 'Version Soul', την φετινή του συνέχεια στην Atavistic (ομοίως όπως το ντεμπούτο τους, αλλά και άλλες δουλειές του Ken Vandermark με διαφορετικά σχήματα), αποφάσισαν να δουλέψουν με δικό τους υλικό. Μολοντούτο, διατήρησαν ανέπαφο αυτό το απίθανο groovy πνεύμα (τι άλλο να δηλώσει ο George Clinton ως επιρροή;) στη συνθετική του γραφή. Και το πάντρεψαν με μια σύγχρονη παραγωγή και διευρυμένη νοοτροπία στις ενορχηστρώσεις (μηχανικός ήχου στις ηχογραφήσεις ήταν ο Rob Weston, το μπάσο των Shellac του Steve Albini). Αποτέλεσμα; Ένα πολυπρόσωπο, διαχυτικό, εμπνευσμένο album σύγχρονης jazz. Η άγνωστη ρυθμική όψη της φαντασμαγορίας του νυχτερινού άστεως, της οποίας ο Ken Vandermark είναι δηλωμένος fan, μέσα σε εννιά συνθέσεις και σχεδόν εβδομήντα λεπτά μουσικής. Σ' αυτό το υλικό ο Ken Vandermark εισάγει για πρώτη φορά βαρύτονο σαξόφωνο (η χρήση όμως του οργάνου αυτού είναι όλη του η γοητεία) και ακολουθώντας την ήδη πεπατημένη, πολλές των συνθέσεων είναι αφιερωμένες σε μουσικούς (ό,τι κάνει και στους The Vandermark 5, δηλαδή). Jackie Mittoo, Serge Chaloff, Larry Graham, Frank Wright, μερικοί, για να πάρετε μια γεύση. Έτσι περιγράφεται ένα απ' τα albums-ντοκουμέντα του 2002. Για ακροατές που αναγνωρίζουν πως η pop μουσική των καιρών μας μπορεί να έρχεται με μέσα ηλεκτρονικά, οι ίδιοι όμως την φαντάζονται και την αγαπούν και αλλιώτικα.

PLAY-LIST στήλης (το βαρόμετρο της έσω εντροπίας μου) :

1. ARVO PART - Orient & Occident
2. BEEF TERMINAL - The Grey Knowledge
3. PINKIE MACLURE & MR WILLS - Camouflage 7''
4. F.S.BLUMM - Ankern
5. ULVER - Lyckantropen Themes soundtrack cd