Please, smile Mr. Dark!! #75


Corker ConboyΟι φορές που οι διαδρομές της μελωδίας φέρνουν κοντά τους Mogwai και τους Talk Talk δεν μετριούνται ως πολλές. Τουτέστιν, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τελειώσαμε μαζί τους και πως δόθηκαν μια για πάντα. Για του λόγου το αληθές, οι Corker Conboy - ένα ντουέτο, όπου και μόνο η λύση του χαρακτήρα των καταστάσεών τους εξελίσσεται σε θέμα κάθε άλλο παρά απλό και εύκολο. Οι Adrian Corker και Paul Conboy, αμφότεροι Λονδρέζοι, μόλις είχαν ξεμπερδέψει με τον Tim Simenon, το γράψιμο του επόμενου album των Bomb The Bass και ενός live project με τους John Matthias (πού χάθηκε αυτός;) και Tony Plato, ενώ ήδη δούλευαν πάνω στο soundtrack της ταινίας 'The Hamburg Cell' της Antonia Bird για το Channel 4. Όσοι ίσως τους γνώρισαν από τους APE και Soul Circuit καλό είναι να μη χαθούν στην πολλαπλότητα των παρορμήσεων: στους Corker Conboy παίζουν με τις περισσότερο pop εκφάνσεις αυτού που πριν δέκα χρόνια λέγαμε post-rock και τελειώναμε. Το φετινό 'Radiant Idiot' είναι ο δεύτερος δίσκος τους με αυτό το σχήμα και κυκλοφόρησε από το επίσης λονδρέζικο label της Vertical Form. Και είναι ένας instrumental δίσκος. Το δίδυμο παίζει μόνο του όλα τα όργανα που συλλαμβάνει το αφτί. Ακόμη και οι συμμετέχοντες, Will Husband (κιθάρα, harmonica), Ian Dixon (τρομπέτα), John Matthias (βιολί), εμφανίζονται περιστασιακά και ένας κάθε φορά, λες και το' χαν αμανάτι να μην παίξουν σε κανένα track πάνω από τρεις. Εκτιμώ ότι μεγάλο ρόλο πρέπει να έπαιξε εδώ ο Jono Podmore, παλιότερα μηχανικός ήχου με τους Can και τον Irmin Schmidt, ο οποίος έκανε την τελική μείξη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φτάσει κάποιος, χωρίς μαζικές απλουστεύσεις, από τις κιθάρες του θαυμάσιου εναρκτήριου 'Doom Creeps With Clammy Hands' στον τελετουργικό, βαθύ, αλά Jaki Liebezeit, ρυθμό του ομότιτλου θέματος και να βρει εξήγηση. Το 'Radiant Idiot' είναι ένα όμορφο οδοιπορικό του πνεύματος στην κοντινή περιοχή των Hood και Sputniks Down, που σε στιγμές ισορροπεί στην κόψη για να μη χάσει το ενδιαφέρον του, ιδίως μετά τη μέση. Χοντρικά, οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από τη διάθεση ...


Cerberus ShoalΜε διαφορά μόλις μερικών μηνών από το προηγούμενο, οι Cerberus Shoal κυκλοφόρησαν το Μάρτιο το όγδοο album τους 'Bastion Of Itchy Preeves', στη North East Indie, βεβαίως. Με όλα τα μέλη τους, πλην ενός, να μοιράζονται το ίδιο σπίτι, αυτή η χίπικη κομμούνα από το Maine έχει ήδη αλλάξει στυλ αρκετές φορές. Κατά γενική ομολογία η καλύτερή τους εποχή ήρθε όταν το 1997 ο πυρήνας των Chriss Sutherland, Caleb Mulkerin και Tom Rogers ενώθηκε με μια άλλη τριμελή μπάντα απ' την ίδια πόλη, τους Tarpigh (Eric LaPerna, Tom Kovacevic, Tim Harbeson), δίνοντας ένα αχτύπητο line-up, υπεύθυνο για τα albums 'Homb', 'Crash My Moon Yacht' και 'Mr. Boy Dog'. Χώρισαν φιλικά στα τέλη του 1999, όταν οι τρεις τελευταίοι γύρισαν full-time στο πρότερο group τους. Το κενό που άφησαν αναπληρώθηκε από ισάριθμα, νέα μέλη το 2000: την Colleen Kinsella, η οποία τους ζωγράφιζε τα εξώφυλλα από την εποχή του 'Homb', την Erin Davidson, που άφησε τους Red Light City και τον Karl Greenwald, ο οποίος δεν είχε παίξει πριν σε άλλη μπάντα και που ανέλαβε τα samples, αλλά και το κύριο βάρος των στίχων. Η "νέα" σύνθεση των Cerberus Shoal διατήρησε την αισθητική της κολεκτίβας, συνδυάζοντας τους The Ex, την folk στο στυλ των Γιαπωνέζων Ghost, τον Tom Waits, την πειραματική διάθεση των The Residents και το πνεύμα της Constellation. Το ότι τώρα πια τραγουδούν περισσότεροι από παλιότερα (και σ' αυτό θέλουν να δίνουν έμφαση), κάνει τη βασική διαφορά ύφους.

Bastion Of Itchy PreevesΓια να καταλάβουμε το καταρχήν του 'Bastion Of Itchy Preeves' πρέπει να πάμε πίσω στο 2001, πριν ακόμα από τις ηχογραφήσεις του περσινού 'Chaiming The Knoblesonne'. Διότι, έστω και με καθυστέρηση, οι Cerberus Shoal αποφάσισαν να τελειώσουν την περασμένη άνοιξη τις πρώτες ηχογραφήσεις που έκανε το νέο σχήμα και να τις παρουσιάσουν σε αυτό το cd των εβδομήντα πέντε λεπτών, ανοίγοντας ξανά την αναρχική μουσική στάση τους, αυτή τη φορά σε πολλά στοιχεία που φτάνουν στην τσιγγάνικη μουσική και σε μεθυσμένα πολυφωνικά, χορωδιακά. Αυτή η μουσική είναι μια δυνατή avant-garde ψυχεδέλεια. Η κρυφή της ουσία μοιάζει να απελευθερώνεται στα 'Bogart The Change', 'Marimus' και στο 'Tekel Upharsin', όπου ο Tom Kovacevic επιστρέφει για να παίξει πιάνο και ούτι (δίνοντας κάτι από την αύρα του προηγούμενου line-up, αν και εγώ θυμήθηκα τους Dazibao!). Ο ίδιος παίζει επίσης πιάνο σε άλλα δύο tracks, μαζί με έναν άλλο από τα παλιά, τον Tim Harbeson, στο μπάσο κλαρινέτο. Όπως και αν έχει, πάντως, το 'Bastion Of Itchy Preeves' δεν είναι τόσο δύσκολο και εσωστρεφές όσο το 'Chaiming The Knoblesonne'. Μπορεί καμιά φορά να ακούγεται αγριωπό και παράξενο στην ανατρεπτικότητά του, ποτέ όμως δεν γίνεται ξένο. Κάπως έτσι έπρεπε να είναι ο χαμένος κρίκος με το προ διετίας opus του 'Mr. Boy Dog'. Πολύ καλή επιστροφή, στη βαριά σκιά ενός λαμπρού παρελθόντος.


Goodbye Little DollΟ Colin Michael Gagon γυρόφερνε τα τελευταία οκτώ χρόνια ως session και touring μουσικός στους Smog και Bonnie 'Prince' Billy. Τον Οκτώβρη του 2001 σχημάτισε ένα σόλο project που ονόμασε απλά EZ T. Αν απαριθμήσουμε πόσοι από τους αδελφούς Oldham εμπλέκονται γενικώς στο περσινό του ντεμπούτο album 'Goodbye Little Doll', δεν θα βρούμε απουσίες. Ο Will Oldham, βεβαίως, αναφέρεται μόνον στα ευχαριστήρια, ο Ned Oldham πουθενά, αλλά μέλη των δικών του Anomoanon παίζουν εδώ, ο κιθαριστής Aram Stith και ο drummer Richard Schuler, όπως και ο Paul Oldham μπάσο, ο οποίος και έκανε τη μείξη των ηχογραφήσεων στο Oakland τον Γενάρη του 2002. Μολοντούτο, το παρόν cd δεν βγήκε από τη Drag City ή τη Domino, παρά από ένα μικρότερο label από τη Baltimore, τη Monitor Records. Την παραγωγή έκανε ο άλλος της παρέας, ο Bill Callahan. Στους υπόλοιπους μουσικούς που συμμετέχουν βρίσκουμε την Sarabeth Tucek των Smog στα δεύτερα φωνητικά και τους Genevieve Sioban Gagon (βιολί) και Jeremy Jonathan Gagon (drums, των Heavenly States) - άλλο μεγάλο σόι και τούτο! Εκτός από το 'Fingerless Children', ένα re-writing του 'Motherless Children Have A Hard Time' του Blind Willie Johnson, όλες οι συνθέσεις είναι του Colin Michael Gagon και ακολουθούν τόσο συνθετικά, όσο και ερμηνευτικά, το ύφος που ξέρουμε από τα διάφορα projects γύρω από τους Palace. Ξεχωρίζουν κάποια tracks ('Downs-Pain', 'Margaret-99 Mother Of 64th Street'), που όμως και αυτά απλώς μετατοπίζουν τα κενό του αναπάντητου των υπολοίπων. Είναι απίθανο να βγει ένα νέο 'Bathysphere', το καταλάβαμε.


Radio Magenta-Tripophon & MaweΑπό τον Bill Callahan τον παραγωγό, στον Bill Callahan τον συνθέτη. Για το μικρότερο σε διάρκεια γνωστό 'A Tribute To Smog', ένα split 7'' single που κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη και για την έκδοση του οποίου συνεργάστηκαν δύο μικρά γερμανικά labels, η Keplar από το Passau και η Schinderweis Productions από το Regensburg. Η ιδέα, όμως, ανήκε πρωτίστως στα συγκροτήματα που συμμετέχουν. Όταν, λοιπόν, οι _Radio Magenta και οι Tripophon έπαιξαν μερικές συναυλίες μαζί το φθινόπωρο του 2002 είχαν, χωρίς να το ξέρουν μεταξύ τους, και οι δύο στο σετ τους από μια διασκευή σε τραγούδι των Smog. Ήταν άραγε σύμπτωση που αμφότεροι είχαν διαλέξει μέσα από το 'Red Apple Falls'; Δεν το νομίζω, σήμερα εκείνο το album του 1997 κρίνεται από πολλούς μέσα στα classics των Smog και του Bill Callahan ως τραγουδοποιού και στιχουργού.

Radio Magenta-Tripophon & Mawe2Καθώς η βελόνα τρέχει στα αυλάκια του βινυλίου νιώθω ξανά εκείνο το χτυποκάρδι ανάμεσα στη χαρά και την λύπη όταν οι Tripophon & Mawe (project ειδικά για την περίσταση με τον Mawe N. Klave των Mikrofisch στα φωνητικά) αποδίδουν το 'I Was A Stranger'. Πολύ όμορφη διασκευή που μένει στο στυλ του πρωτότυπου (με τις χαρακτηριστικές pedal steel κιθάρες) και στοχεύει σε μια ελαφρώς πιο pop κατεύθυνση. Η διασκευή των _Radio Magenta στο 'Ex-Con', στην άλλη πλευρά, σπάει το αυθεντικό, προσεγγίζοντάς το από μια electronic σκοπιά, που όμως υστερεί, κυρίως επειδή δεν ταιριάζει στο συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο πάντα θα ανασύρει τους ήχους από το γαλλικό κόρνο της Donna Maroni. Κυκλοφορία από fans, για τους φίλους, των Smog και των σύγχρονων γερμανικών τεκταινόμενων, αλλά μη ρωτάτε σε ποιους από τους δύο απευθύνεται περισσότερο. Απάντηση δεν υπάρχει.

PLAY-LIST στήλης (το βαρόμετρο της έσω εντροπίας μου) :

1. ZONK'T - Itching
2. PROJECT TIERRA - Project Tierra
3. CALLISTO - Presents Project Volume 1 cd-r
4. ROSY PARLANE - Iris
5. SINGLEZERO - SingleZero cd-r