Please, smile Mr. Dark!! #9

The Sisters Of Mercy, Piano Magic, Overdub No 11, Trespassers W. Του Πάνου Πανότα


SistersΉθελα εδώ και πάρα πολύ καιρό να γράψω ένα άρθρο (ή μήπως μια, επίτηδες καμουφλαρισμένη, διαμαρτυρία;), με τίτλο : 'Οι τραγικές συνέπειες του να είσαι fan'. Θα έβαζα και υπότιτλο : 'Fan ο λεφτάς, fan το κορόιδο' και θα ξέρναγα σκέτη χολή. Χύμα, χωρίς ενδοιασμούς, αναστολές και όλα τα συναφή της, κακώς νοούμενης, ηθικής, αυτής που ενίοτε με χαρακτηρίζει μόνον και μόνον για να μου την σπάει. Θα έθιγα επίσης και ένα άλλο θέμα, την αδυναμία μου (και όλων όσων, αισθάνθηκαν κάποτε ή αισθάνονται ακόμη, fans) να βάλω φρένο και ψυχραιμία στις επάρσεις μου και να ξεφύγω από τον αρρωστημένο εθισμό της εξάρτησης (ή να πω καλύτερα του καταναλωτισμού;) που με κυριεύει συχνά-πυκνά.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Ως μια εισαγωγή για την παρουσίαση του 'Sisters Trip The Light', διπλού CD, bootleg, ζωντανά ηχογραφημένου στην εμφάνισή τους στις 6/9/2000 στο Forum του Λονδίνου, των The Sisters Of Mercy, στους οποίους πιθανότατα η στήλη χρωστάει ακόμη και την ίδια της την ύπαρξη και ομολογώ ότι γύρισα τον κόσμο ανάποδα για να το βρω. Αυτό όμως δεν με απέτρεψε από το να μαζέψω πάρα πολλά, τα πρόσφατα χρόνια, στον Andrew Eldritch.
Ξέρετε για παράδειγμα έστω και ένα κονσέρτο τους που να μην έχει ηχογραφηθεί πειρατικά (έλεος!!); Και αφού ήδη απέχουν από την επίσημη δισκογραφία κοντά μια δεκαετία, φαντάζεστε τι γίνεται για ανάλογες της μιας από τις, μόλις πεντακόσιες και αριθμημένες, κόπιες του παρόντος bootleg CD, λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περιοδεία τους του 2000 (ο Andrew Eldritch πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν αποχωρίστηκε ούτε χρόνο το σανίδι) έπαιζαν πολλές καινούργιες και επομένως ανέκδοτες ακόμα συνθέσεις, συν κάποια ενδιαφέροντα medley. Όπως τις επτά και τα δύο του παρόντος, αντίστοιχα.


Sisters of Mercy live2Έχουμε λοιπόν για πρώτη φορά μαζεμένα τα : 'Crash And Burn', 'Summer' (το αναμενόμενο νέο single τους, σύμφωνα με το επίσημο site του συγκροτήματος), 'Will I Dream', 'We Are The Same, Suzanne', 'Romeo Down' (έτσι το ξέραμε και αναγράφεται στο οπισθόφυλλο, αναγγέλλεται όμως ως 'Capricorn'), 'War On Drugs' και το οργανικό 'Snub Nose'. Παράλληλα περιέχονται δύο ενδιαφέροντα medley, το πρώτο στα 'Train/Detonation Boulevard' και το δεύτερο στα 'On The Wire/Teachers' (αναγράφεται λανθασμένα μόνον το πρώτο ως τίτλος, οι γνώστες όμως θα αναγνωρίσουν στην μέση το πέρασμα από το 'Teachers', μια σύνθεση που χρονολογείται από τις αρχές των 80's, με στίχους του Leonard Cohen, δεν κυκλοφόρησε επισήμως όμως ποτέ). Λείπει βέβαια το medley με την διασκευή τους στο 'Comfortably Numb' των Pink Floyd και το 'Some Kind Of Strangers', αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε ένα!
Επιπλέον θέλω να δώσω την σημαίνουσα έμφαση στην εξαιρετική επανεκτέλεση του 'Giving Ground' (από το μοναδικό album των The Sisterhood), καθώς και στις απίθανες εκδοχές των 'Ribbons' και 'Flood II'.
Εκτός όμως από το πλήρες live set εκείνης της βραδιάς, περιέχονται και τρία bonus tracks από την εμφάνισή τους στον ίδιο χώρο την προηγούμενη νύχτα, με ελαφρώς χειρότερη ηχογράφηση όμως. Σε αυτά συναντούμε ακόμη μια νέα σύνθεση, το 'Bei Mir Bist Du Schoen', αλλά και μία πορωτική εκτέλεση (συγνώμη, μήπως αυτός ο όρος ανήκει στο μεταλλικό λεξιλόγιο;) του κλασσικού 'Alice'.
Παρόλο που δεν είμαι υπέρ της εκμετάλλευσης που κρύβουν τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους κυκλοφορίες, οφείλω να ομολογήσω ότι η ηχογράφηση είναι πολύ καλή και σταθερή ποιοτικά σε όλη την διάρκεια (εκτός των bonus tracks, όπως προείπαμε) και ότι οι The Sisters Of Mercy παίζουν άψογα και εντυπωσιακά δεμένα, δίνοντας δίκιο σε όσους πιστεύουν πως η τελευταία τους σύνθεση είναι ίσως η καλύτερη μετά αυτήν της εποχής '83-'85 (καλά ο κιθαριστής Adam Pearson αξίζει παράσημο ήρωα αφού είναι πλάι στον δύστροπο Andrew Eldritch δέκα χρόνια τώρα και ακόμη αντέχει, κατέχοντας την περισσότερη χρονικά παραμονή ανθρώπου από αυτόν τον πλανήτη σε αυτήν την θέση). Φετίχ!!! (Δήλωση ενός ανίατου και αμετανόητου γκρινιάρη).


I came to your partyΟ Glen Johnson μάλλον περνάει όλον τον χρόνο του γράφοντας, ηχογραφώντας ή δουλεύοντας, μουσικές ιδέες. Όπου βρίσκεται και με όποιους μουσικούς είναι κοντά και προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν. Και δυστυχώς για αυτόν η μέρα έχει μόνον εικοσιτέσσερις ώρες.
Οπότε είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς την παραγωγικότητα των Piano Magic, οι οποίοι κυκλοφορούν συνεχώς μουσική σε όλα τα δυνατά formats και σε όποια εταιρία βρεθεί εύκαιρη. Όπως συνέβηκε με το 'I Came To Your Party Dressed As A Shadow' CD single στην ισπανική Acuarela, το οποίο βγήκε ταχύτατα μετά τις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος στην χώρα των ταυρομαχιών, την περασμένη άνοιξη.
Στις τρεις συνθέσεις που αυτό περιέχει, τον Glen Johnson συνοδεύουν οι Miguel Marin, Alasdair Steer, Jerome Tcherneyan - σταθεροί συνεργάτες τελευταίως - με την Angele David-Guillou στα φωνητικά. Σε αυτές, η περισσότερο ελεύθερη και πειραματική φύση τους, τους παρασύρει σε μονόδρομους που τους οδηγούν σε ένα ταξίδι κινηματογραφικών εικόνων, το μέγεθος του οποίου διαπιστώνουν μόνον όταν είναι ήδη φερμένοι εντός του. Κάπου μεταξύ των Godspeed You Black Emperor! στο 'Blood & Snow' (η καλύτερη στιγμή εδώ) και των Nurse With Wound στα υπόλοιπα.
Ήδη έχει βγει το, αμιγώς soundtrack, 'Son De Mar' CD album (από την ομότιτλη ταινία του σκηνοθέτη Bigas Luna), στην 4AD αυτήν την φορά. Εκεί ελπίζω ότι η ονειρική σπίθα του παρόντος θα βρει τρόπους να ολοκληρωθεί.


OverdubΤο ξέρω ότι το αποφάσισα καθυστερημένα, όμως δεν μπορούσα, έστω και έτσι, να μην αναφερθώ στο επιτυχημένο face-lifting που διαπίστωσα στο Overdub No 11. Και χάρηκα ιδιαίτερα γιατί έχουμε να κάνουμε με την ανανεωμένη συνέχεια ενός από τα πιο αξιόλογα έντυπα αυτού του τόπου.
Τα εντοπισμένα, μέσα από τα μέχρι σήμερα τεύχη του, πλεονεκτήματα, πρώτον της θεματολογίας και δεύτερον της συναισθηματικής γραφής, δεν μπαίνουν σε στόχους κριτικής. Είναι απόλυτα σαφές ότι σε ότι κοιτούμε στα περίπτερα και αφορά την μουσική, πουθενά δεν θα βρεθούν μαζεμένα κείμενα για Songs: Ohia, A Silver Mt. Zion, Aloha, Bomb 20, Pan American, Echoboy, Bill Horist, Manishevitz, Summer Hymns, Sybarite, δηλαδή για ότι νεώτερο στον χώρο της σύγχρονης εναλλακτικής και πειραματικής pop.
Από αυτό το τεύχος η, γραφική (αλλά αγαπητή οφείλω να πω), κασέτα-συλλογή μπαίνει στο ντουλάπι και δίνει την θέση της στην ψηφιακή τεχνολογία. Το συνοδευτικό 'Atmo A' CD album είναι μια έκδοση εξαιρετική, γεμάτη με προτάσεις με περιεχόμενο. Για όσους μάλιστα κυνηγούν τις αποκλειστικές ηχογραφήσεις, εδώ θα βρουν αρκετές από Ma Cherie For Painting, This Fluid, Vel., Density Of State, Yellow 6, Navel, αλλά και σπάνιες ή εναλλακτικές από Sybarite, UVA, 2 By Bukowski, Bill Horist, συν το πανέμορφο, εναρκτήριο, 'Trolling On The Lake' από το δεύτερο album των Summer Hymns. Must!!


Tresspassers WΌσο χτυπάει η καρδιά του Gor Gout, είμαι πεπεισμένος, ότι οι Trespassers W θα συνεχίσουν να μας τροφοδοτούν με αποδείξεις ότι η μεγάλη μουσική δεν επιθυμεί και δεν χρειάζεται τα πολλά φώτα. Όπως κάνουν από το 1984 ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Το 'Cover Collection', 10'' EP στην γερμανική Pink Lemon Records είναι ο σταθμός τους στο παρόν. Και εδώ η θέση και η άποψη του ιδεολογικά διαφορετικού γίνεται η δύναμη που αγγίζει και μεταμορφώνει συνθέσεις άλλων, τόσο ανόμοιες μεταξύ τους όσο είναι τα 'Blitzkrieg Bop' (The Ramones), 'Song From Under The Floorboards' (Magazine), 'The Day Before You Came' (Abba), 'Effervescing Elephant' (Syd Barrett), 'Salvation Army Citadel' (Jimmy Chapbell), 'Le Rouge Et Le Noir' (Claude Nougaro) και το παραφρασμένο 'We Know Where Paul Picketts Lives (TV Personalities). Το σύνολο του υλικού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο The Bordelaise της Χάγης την 1/7/99, στα πλαίσια του Poetry Covers Evening.
Είναι αναπόφευκτο κάθε αναφορά στους Trespassers W να εστιάζεται πρώτα στην γενικότερη στάση και λειτουργία τους και μετά στην μουσική καθαυτή (όπως γίνεται και με τους The Ex για παράδειγμα). Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας παρασύρει στην υποτίμησή της. Θεωρήστε δεδομένα, ενδιαφέρον και ουσία, σε κάθε στροφή του βινυλίου.

PLAY-LIST στήλης (το βαρόμετρο της έσω εντροπίας μου) :

1. EX ORKEST - Een Rondje Holland
2. GIARDINI DI MIRO - Rise And Fall Of Academic Drifting
3. JARBOE - Beast Cassette
4. RADA - Somewhere, There Were Fairytales Cassette
5. THE SISTERS OF MERCY - Sisters Trip The Light 2CD Live Bootleg

05/09/2001