Spacelab #2

Poets of Rhythm

Κι επειδή οι Poets of Rhythm δεν είναι και το πιο γνωστό γερμανικό συγκρότημα, η στήλη γίνεται προσωρινά μονοφωνική και αφιερώνεται σ'αυτούς. Της Νάντιας Πούλου

Survival of the freshest: Poets of Rhythm specialPoets of rhythm

Με αφορμή την πρόσφατη συναυλία των Poets of Rhythm στις 31 Ιανουαρίου στην Αθήνα, το σημερινό Spacelab θα παρουσιάσει τους πιο χαρακτηριστικούς δισκογραφικούς σταθμούς τους.

Practice What You Preach (Soulciety, 1993 & Daptone, 2006)Practice what you preachΒρισκόμαστε ακόμα στην αυγή του πρόσφατου funk revival που έμελλε να γιγαντωθεί με τα χρόνια και να αποκτήσει μέχρι και mainstream μορφές στις μέρες μας. Η απλούστευση θέλει το νευρικό σύστημα των Γερμανών να αντιδρά μόνο σε καθαρόαιμα 4/4 με τονισμένο το δυνατό μέρος του μέτρου. Δεν είναι όμως όλοι έτσι, όπως ενδεικτικά μας αποδεικνύουν (στο είδος που μας απασχολεί) οι Cosmic Sound Orchestra και πιο πρόσφατα οι Mardi Gras.BB. Οι Boris Geiger και Jan Weissenfeldt (κάτοικοι Μονάχου) δεν ήταν επίσης ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που έκαναν το πέρασμα από την οσφυοκαμψία πάνω από κούτες με σκονισμένα funky 45άρια στο πάλκο για να παίξουν ακριβώς τη μουσική που τους αρέσει - ιδρύοντας τους Poets of Rhythm. Στο πρώτο τους αυτό άλμπουμ, η μουσική ακούγεται σα να έχει βγει από μια τέτοια κούτα: χορευτικά α λα Brown (The Plan) αλλά και αργόσυρτα μελωμένα τραγούδια όπως το Sly-ίστικο It Came Over Me. Party hits (More Mess On My Thing) αλλά κι εκτροχιασμένο deep funk (North Carolina).

Discern/Define (Quannum Records, 2001)Discern DefineΣαν επιβράβευση της φυσικότητας με την οποία έφτιαξαν καινούρια κομμάτια που ακούγονταν κλασικά από την πρώτη ακρόαση, ο δεύτερος δίσκος τους βγαίνει από την Αμερικάνικη Quannum. Κι όμως, εδώ δεν κάνουν μια από τα ίδια. Σε πολλά σημεία αυτού του καλοφτιαγμένου δίσκου χαμηλώνει η ταχύτητα αλλά χωρίς να κατεβαίνουν λεπτό οι στροφές αυτών των ευφάνταστων μουσικών. Πολυρυθμικές γκρούβες (Plus Plus), ένα απίστευτα funky φλάουτο (The Jaunt), αφρικάνικες διαστημικές πτήσεις πασπαλισμένες με acid (Guiding Resolution) και το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος που περνάει τη δοκιμασία του χρόνου με επιτυχία.

The Whitefield Brothers - In The Raw (Soul Fire Records, 2002)In the rawΠρόκειται για μια από τις (πολλές) μετενσαρκώσεις των Poets of Rhythm. Τα grooves εδώ "σκάβουν" ακόμα πιο βαθιά σε funk ρυθμούς, χωρίς ενδοιασμούς και προσποιήσεις. Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που βγήκε με άλλο όνομα - για ν' αποφύγει την κατάρα της Δαρβινιστικής "εξέλιξης" των ...δίσκων, δηλ. ότι ο τρίτος πρέπει να πιάνει μεν το νήμα από τον δεύτερο αλλά και να τον ξεπερνάει κ.ο.κ. Το εισαγωγικό In the Raw έχει όλα τα στοιχεία εθνικού ύμνου: είναι δηλαδή ικανό να γεμίσει ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας κάθε οπαδό του funk. Στο αφρογενές Weiya (Serengeti Beat) τα πνευστά έχουν αντικατασταθεί από την προβοσκίδα ενός ελέφαντα, το δε Witch-Jam καταφέρνει ν' ακούγεται αρκούντως ξεχειλωμένο, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλά ένας μετρονόμος που κατάπιε μια τάση για jazz ταξίδια πριν αυτή καλά-καλά εκδηλωθεί.

Προσωπικά η αγαπημένη μου κυκλοφορία από αυτήν την παρέα Γερμανών η οποία στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών μας το περασμένο Σάββατο και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τον πρώτο μήνα αυτής της χρονιάς της κρίσης. Ένας μήνας που επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η θαυματουργή νέα εποχή του Υδροχόου που μας είχαν τάξει οι new-age-άδες ήταν απλά μια ομαδική παράκρουση των καλοταϊσμένων πληβείων του νέου συστήματος. Όπου ακούς χρυσά κουτάλια άλλοι είναι αυτοί που τρώνε, που λέει και ο σοφός λαός.

Ακούστε τους Poet of Rhythms και τα άκρως ενδιαφέροντα spin projects τους:

myspace.com/thepoetsofrhythm  
myspace.com/themalcouns  
myspace.com/saharaswing  
myspace.com/mrmyland  

Δείτε και τo video του "I Changed My Mind", του single που κυκλοφόρησαν με τον Lyrics Born.

- - - - -

Spacelab #1