Spacelab #3
Ras G & The African Space Program. - Ghetto Sci-Fi (Poo-Bah, 2008)
Με τα Overcast78 και Beats Of Mind, o Ras G τράβηξε το ενδιαφέρον μας. Με το Ghetto Sci-Fi έδωσε στις ιδέες του μια απρόσμενα δυνατή ώθηση. Σε μικρού μήκους κομμάτια χωρίς αρχή-μέση-τέλος πειραματίζεται μ' ένα σωρό ρυθμούς (hip-hop, dub, afro), πατώντας σε μια στέρεη ηλεκτρονική ταυτότητα. Στο εσώφυλλο του δίσκου ευχαριστεί τον μισό πλανήτη, όμως είναι το κολάζ με τις φωτογραφίες των ηρώων του (από Sun Ra μέχρι Jimi Hendrix) που μας δείχνει την ακλόνητη πίστη του στο μουσικό συλλογικό της Μαύρης Κοινότητας.
The Five Corners Quintet - Hot Corner (Ricky Tick Records, 2008)
Το εν λόγω κουϊντέτο μας έρχεται από την Φινλανδία, μια χώρα τη μουσική πατριδογνωσία της οποίας συνόψισε υποδειγματικά η Χίλντα στα πλαίσια του σχετικού αφιερώματος. Το Hot Corner κυκλοφόρησε λίγο πριν μας αποχαιρετήσει ο πρόσφατος δίσεκτος. Ακούγεται όμως σα να ηχογραφήθηκε πολλές δεκαετίες πριν, σε κάποιο καπνισμένο jazz-bar του Μέμφις. Αρκετά με την προχειροφτιαγμένη nu-jazz που έχει κατακλύσει τη μουσική αγορά - ξέρετε, δέκα ξερά μπίτια κι ένα σαξόφωνο α-λα-Κατσαρός από πάνω. Μπράβο σ' αυτούς τους revival μουσικούς που δίνουν ένα 100% ζωντανό αποτέλεσμα. Χωρίς να ξεχνούν στιγμή ότι από κάτω είναι ένα κοινό που θέλει να χορέψει και να διασκεδάσει. Εξ' ου και η έμφαση στους ρυθμούς και το δέσιμο του ήχου, καθώς και η έλλειψη άσκοπων αυτοσχεδιασμών. Σημειώστε την παρουσία του μεγάλου βοκαλίστα Marc Murphy σε κάποια κομμάτια. Όπως έλεγε και ο τίτλος του (πιο καλού) πρώτου άλμπουμ τους, αυτό που τελικά κάνουν οι Five Corners Quintet είναι Chasin' the Jazz Gone By.
Novalima - Coba Coba (Cumbancha, 2009)
Φρέσκος-φρέσκος, ο νέος δίσκος των Novalima, οι οποίοι γνώρισαν σημαντική αποδοχή από τα χλωμά πρόσωπα με το Afro του 2005. Το world beat του Coba Coba δε διαφέρει καθόλου από τις βαρετότατες διηγήσεις συναδέλφων που ενημερώνουν με κάθε λεπτομέρεια για τη δεκαήμερη απόδρασή τους από τη ζούγκλα του γραφείου στη ζούγκλα των organised trips. Ως γνωστό, κάθε καπιταλιστικό δημιούργημα αποστεώνεται για να μπει στο καλούπι της μαζικής παραγωγής για να ξεπηδήσουν μετά άπειρες ιστορίες "διαφορετικότητας" και "δημιουργικών μίξεων" ώστε ν' αγιαστεί το μέσον που έχει στο μεταξύ σκοτώσει κάθε μήνυμα. Εδώ δεν θα σας πουλήσουμε μια ακόμα αναπαραγωγή των μουσικολογοανθρωπολογικών παρατηρήσεων για το Περουβιανό του πράγματος. Ούτε και το αυτοαναφορικό ανέκδοτο ότι "οι Novalima παίζουν σαν τους Gotan Project". (Το άλλο ότι "ακολουθούν τα χνάρια των Imam Baildi" το έχετε ακούσει; Μα το Θεό, αλήθεια είναι!)
Να το πω μια και καλή: ως διασταύρωση ειδών με ελλειπτικά χρωμοσώματα (όπως στην περίπτωση του ημιόνου), το συγκεκριμένο είδος είναι εκ γενετής στείρο -άρα του απομένει ως μέσο αναπαραγωγής μόνο η κλωνοποίηση. Αυτό μας κάνουν να το ξεχνάμε κάποιες φορές η έμπνευση των εξαιρέσεων, κάποιοι συντελεστές, το timing των breaks ή η καλή παρέα στα στέκια που μας χαλαρώνουν. Αλλά όχι ο συγκεκριμένος δίσκος. Ωραία, οι Novalima ανακάλυψαν άλλη μια ανεκμετάλλευτη πηγή samples. Κατά τα άλλα παίζουν το πιο προβλέψιμο παιχνίδι φτιάχνοντας ευκολοχώνευτη και με ημερομηνία λήξης χορευτική μουσική σε downtempo ρυθμούς. Θα είναι κι αυτών μεγάλος ο μισθός εν τους world σταθμούς.
Spiritual Jazz -esoteric, Modal and Deep Jazz from the Underground 1968-77 (Jazzman, 2008)
Η σημερινή μηχανή του χρόνου μας πάει στην περίοδο 1968-1977. Πιλότος ο γνωστός Malcolm Catto (Heliocentrics και όχι μόνο) με παρέα τον Hugo Mendez. Μαζί έφτιαξαν μια από τις πιο μεστές και "ρέουσες" συλλογές των περασμένων μηνών. Το αποτέλεσμα όμως αξίζει με το παραπάνω. Σπάνιες ηχογραφήσεις που διατηρούν το νόημα ύπαρξής τους και σήμερα. Απολαύστε παραλλαγές σε Brubeck-ικούς ρυθμούς από το Νοτιοαφρικάνο Ndikho Xaba, το ταξίμι του Lloyd Miller, την αψεγάδιαστη τζαζιά των Positive Force, κι όχι μόνο θα ταξιδέψετε στο χρόνο, αλλά και θα έρθετε πιο κοντά στον εσώτερο, ελαφρώς ατονικό, βαθύτερο εαυτό σας.
Ακούστε δείγματα στη σελίδα του label
- - - - -