In Stereo #9

Information Overdose

ΒΡΑΒΕΙΑ, ΛΙΣΤΕΣ, ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ... Η τέχνη τελικά είναι μετρήσιμο μέγεθος.

Τελευταία, ξεφυλλίζοντας διάφορα περιοδικά και περνώντας από διάφορες διευθύνσεις στο δίκτυο βλέπω ότι όλοι φτιάχνουν το προσωπικό τους chart και δίνουν τα δικά τους βραβεία -στη μουσική, στην τέχνη, παντού. Ίσως αυτό και να πουλάει περισσότερο. Τυποποιημένη άποψη και διακριτική καθοδήγηση από το μέσο. Και φυσικά μια ευκαιρία για τους ευνοημένους καλλιτέχνες ν’ανεβάσουν το κασέ τους.

80 ήχοι από τις 2 πλευρές του ατλαντικού
Ας αρχίσουμε λοιπόν... Η Guardian έβαλε όλους τους μουσικοκριτικούς της να βαθμολογήσουν σε 5 τομείς διάφορα βρετανικά και Αμερικάνικα γκρουπ/καλλιτέχνες και να βγάλουν τα 40 επικρατέστερα Αμερικάνικα και τα αντίστοιχα 40 βρετανικά... Τη Union Jack σηκώνουν οι Libertines ενώ την αστερόεσσα οι Flaming Lips.
(Τη σημαία ως γνωστόν τη σηκώνει αυτός που βγάζει το μεγαλύτερο βαθμό, ο απουσιολόγος Wayne Coyne...)
Τι έκανε τα μάτια μου να γυρίσουν ανάποδα βλέποντας τη λίστα και τις βαθμολογίες...


StatesUS
Με χάλασε...
Που αγνοούσα μερικά από τα ονόματα της λίστας
Που βρήκα τους Interpol μόλις στο 35
Που βρήκα τον Marilyn Manson στο 32
Που κάποιος ηλίθιος βαθμολόγησε την Christina Aguilera με 15/20 για το attitude της ενώ έβαλε 12/20 στη Madonna για την ίδια κατηγορία
Που κανείς από τους δισκοκριτικούς της Guardian δεν έχει βρεθεί σε set του Felix Da Housecat
Που οι Roots είναι μια θέση πιο πάνω από τους Queens Of The Stone Age
Που η Pink βρίσκεται ακριβώς πριν τον Tom Waits
Που οι Red Hot Chili Peppers προηγούνται της Madonna
Που μέσα στη λίστα και μάλιστα στο 12, υπάρχει η Dolly Parton
Με έφτιαξε...
Που ο βαθμός για το Style της Christina Aguilera είναι μόλις 3/20
Που βρήκα το DJ Shadow μέσα στη λίστα
Το 19αρι για τον ήχο του Felix Da Housecat (αν και δεν τον έχουν ακούσει live)
Που επιτέλους κάποιος αναγνώρισε ότι οι Calexico δεν έχουν στυλ (4/20)
Το σχόλιο για τους R.E.M. ("When the Rolling Stones aren't touring and Radiohead or U2 are between albums, R.E.M. frequently pick up the tag of 'greatest rock band in the world'")
Το ότι συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με την πρώτη εντεκάδα


Top in 51stUK
Με χάλασε...
Που βρήκα τους Spiritualized μόλις στο 32
Το 11αρι για το attitude των Cinematic Orchestra
Που οι Muse βρίσκονται μέσα στη λίστα
Που οι Lemon Jelly (θου κύριε!) βρίσκονται μόλις 2 θέσεις πριν τους Pet Shop Boys
Που οι Pet Shop Boys έχουν τόσο χαμηλούς βαθμούς για στις κατηγορίες style και attitude (ειδικά εδώ -attitude- οι Pet Shop Boys έπρεπε να είχαν το μεγαλύτερο βαθμό -το ‘πιασες, ε; ελληνικό χιούμορ... )
Το 12αρι για τα gigs του David Holmes...
Που οι Sugababes βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τους Coldplay
Που οι Chemical Brothers βρίσκονται στο 13 και όχι σε μονοψήφια θέση
Που κάποιος ηλίθιος έβαλε 13/20 στο style του Bowie. Έλεος...
Που οι Blur μετά το τελευταίο πολύ μέτριο album τους βρίσκονται στο 6
Που οι Radiohead επίσης μετά από ένα μέτριο album βρίσκονται στο 2
Με έφτιαξε...
Που βρήκα τον Mr. Scruff στη λίστα
Που οι Belle & Sebastian βρίσκονται ακριβώς στη θέση που θα τους έβαζα κι εγώ (25)
Που ο David Holmes παίρνει 16/20 για το attitude του
Που πια όποιος λέει Goldfrapp εννοεί Alison Goldfrapp
Που βρήκα τον Roots Manuva στο 5
Για να δείτε την Αμερικάνικη 40άδα: κλικ εδώ
Για να δείτε τη Βρετανική 40αδα: κλικ εδώ

9 MTV-favorites
Μερικές Πέμπτες πριν στο Εδιμβούργο, που παραδόξως τότε είχε ψιλο-καλό καιρό, το μουσικό κανάλι του πλανήτη βράβευσε τους αγαπημένους του. Δηλαδή, έγινε το μεγαλύτερο pr-party της χρονιάς για την Ευρώπη, τα ευρωπαϊκα βραβεία του MTV. Πρωταγωνίστρια, η γνωστή χοντροκώλα Αγγλίδα αγελάδα που το καλοκαίρι τα ’πινε στο Φαληράκι και τώρα βρισκόταν στις κερκίδες και ούρλιαζε με κάθε φιγούρα που ξεσήκωσε ο Justin απ’το Michael Jackson.
Για τα βραβεία, τώρα, εκτός από τις κατηγορίες Best Dance και Best Video δεν είχαν καμιά φοβερή απόκλιση απ’ότι περιμέναμε. Προβλέψιμα. Αλλά ποιος νοιάζεται για τα βραβεία μέσα σε ένα τέτοιο πάρτυ.
Και αν για best video ψηφίστηκε αυτό των Sigur Ros, μην ψαρώνετε, για λόγους προφίλ γίνονται όλα. Best Dance ψηφίστηκαν οι Panjabi MC. Ίσως τώρα να σ’ έπεισα. Εξ’άλλου μέσα στα «συνηθισμένα» των MTV.
http://ema.european.mtve.com/


DJ mag100 «Θεοί»
God is a DJ ψιθύριζε κάπου μέσα στα nineties o Maxi Jazz. Και έτσι μάλλον είναι. Γι’αυτό κάθε χρόνο το DJ Mag δημοσιεύει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των αναγνωστών του που διαμορφώνουν τη λίστα με τους 100 καλύτερους μικρούς θεούς της αστικής νύχτας. Σύμφωνα με αυτή τη λίστα οι djs διαμορφώνουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους από τα clubs και τους promoters, ανοίγουν/κλείνουν πόρτες στις δισκογραφικές και εξασφαλίζουν την παραμονή τους ή μη στη συνείδηση της clubland την επερχόμενη χρονιά.
Έτσι και φέτος το DJ Mag μάζεψε τις ψήφους των αναγνωστών του και έβγαλε και τη φετινή του λίστα. Την πρώτη θέση πάλι πήρε ο αχώνευτος Ολλανδός -Tiesto- ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκουμε τους: Paul Van Dyke (ο οποίος έχει κάνει και mix για τη Ντεσπίνα Βάντι απ’ ότι φημολογείται- που έχουμε φτάσει...), Armin Van Buuren, Sasha, Digweed, Ferry Corsten, ο μέγιστος Carl Cox, Oakenfold, Judge Jules και οι αγαπημένοι της στήλης που-τα-θαλάσσωσαν-λίγο-το-καλοκαίρι Deep Dish.
Γενικά πολλά καλά ονόματα στριμόχνωνται στις τελευταίες θέσεις ενώ φαίνεται καθαρά ότι η τελευταία μανία με τα progressivoειδή συνεχίζεται -δυστυχώς.
http://www.djmag.com/


Hirst 9520 Χρόνια...
...κλείνει φέτος το Turner prize, το βραβείο μοντέρνας τέχνης που κάθε χρόνο έδινε μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Και γι’ αυτό και αυτό έβαλε το κοινό να ψηφίσει το καλύτερο από τα 20 έργα που πήραν το βραβεία στα 20 χρόνια της ύπαρξης του. Τα ονόματα; Από Gilbert & George μέχρι Martin Creed και Wearing -η τέχνη όπως και η ζωή έχει αλλάξει αρκετά από το 1984.
Ψηφίζεις εδώ: http://www.tate.org.uk/

13 Ήχοι από την Ευρώπη
Το Radio 3 του BBC και το fRoots κάθε μήνα στο Union Chapel του Λονδίνου στήνουν μια καινούρια σειρά συναυλιών με ήχους από όλη την Ευρώπη. Στις συναυλίες συμμετέχουν διάφοροι ψιλο-συμπαθητικοί όπως οι Ojos de Brujo και οι Mercedes Peon από την Ισπανία, οι Think Of One από το Βέλγιο και οι «δικές μας» Κρίστη Στασινοπούλου και Αθηνά Ανδρεάδη.
1 γωνία για το punk
Μια γωνία κοντά στο club East Village της Νέας Υόρκης όπου για μια εποχή στέγαζε μερικά από τα πιο δυνατά πανκ μυαλά θα ονομαστεί τιμητικά "Joey Ramone Place" από το leader φυσικά της γνωστής «χαρούμενης οικογένειας». Και μετά δε με πιστεύεις όταν σου λέω ότι η Νέα Υόρκη βρέθηκε καταλάθος στην Αμερική. Από τις άλλες πολεις δηλαδή τι να περιμένω; Το πολύ πολύ κανένα δρόμο στο όνομα του Johnny Cash...

1 καλή θέση στα charts για το Jacko
Οι εποχές που η κάλτσα με τα fake μαργαριτάρια συνδιασμένη με μαύρο λουστρίνι έπαιζε στις ντουλάπες των εφήβων μάλλον εχει περάσει ανεπιστρεπτί και αν ο Jacko δεν το καταλάβει αυτό μάλλον δε θα μπορέσει να βγάλει ένα δίσκο που να πάει καλά στα charts ακόμη κι αν αυτός είναι best of. Μάλλον αυτό συμβαίνει γιατί η εποχή, η ωριμότητα των ανθρώπων, οι οικονομικές συνθήκες και όλες αυτές οι συνιστώσες-που-καθορίζει-το-μάρκετινγκ-τελος-πάντων έχουν εξωστρακίσει εδώ και καιρό το μοντέλο του
Colin Farrellεξωπραγματικού, απόκοσμου, εκκεντρικά εξωγήινων απαιτήσεων σταρ. Πότε ήταν η τελευταία φορά που διάβαζες για κάποια εξωπραγματική σπατάλη κάποιου σταρ; Ή για υπερ-υπερ-υπερ αποτελεσματικές πλαστικές μούρες; Ακόμα και οι bottox φεύγουν σιγά σιγά από τις βίλες του Beverly Hills αφού άρχισαν να καταστρέφουν καριέρες. H Madonna κοροϊδεύει το αμερικάνικο όνειρο. Μάθημα: Ο ναρκισισμός δεν είναι must. O Colin Farrel που είναι το νέο ανερχόμενο αντρικό πίναπ του Hollywood έχει μια κρεατοελιά να! στη μούρη. Στα eighties θα γινόταν καλός παγωτατζής. Στα nineties ίσως να έπαιρνε κανένα ρολάκο στο Broadway. Στα zeros όμως πιθανόν θα γίνει ο μεγαλύτερος σταρ του πλανήτη. Θες κι άλλα παραδείγματα... Uma Thurman, Edward Norton, Rheese Whitherspoon, Sam Rockwell. H μουσική δεν έχει βρει ακόμα τους προσγειωμένους ήρωές της, γι’ αυτό άλλωστε και περνάει κρίση.

10 tops και 8 flops(=18) of the pops
Μέσα σ’ όλ’ αυτά έχει αρχίσει και η ψηφοφορία για τα βραβεία Top Of The Pops. Βραβεία τα οποία γουστάρω πολύ για αρκετούς λόγους. Είναι τα μόνα αυθεντικά teen-pop, lolipop, marketing leaded κτλ. βραβεία around. Επίσης τα δίνει αποκλειστικά και μόνο το κοινό του Top Of The Pops. Επίσης είναι τα μόνα που έχουν και αρνητική και θετική πλευρα (best/worst). Επίσης έχουν τις καλύτερες κατηγορίες βραβείων (Most Buff Bloke, Most Gorge Gal, Most Crap Hair, Most Dodgy Clobber, Most Shameless Exhibitionist, Face I Would Least Like To Lick, Grumpiest Moodychops, Pop Sosho). Επίσης είναι τα μόνα βραβεία που δεν έχουν τελετή απονομής. Ε, θες κι άλλα;
Ψηφίζεις εδώ: http://www.bbc.co.uk/totp


Q1001 τραγούδια + μερικοί «2004» ήχοι
Το έγκυρο-μουσικό-περιοδικό-μπλα-μπλα-μπλα Κιου (Q) το έχει πιάσει το νόημα της περιόδου. Έτσι το τελευταίο ειδικό τεύχος του έχει θέμα «τα 1001 τραγούδια που πρέπει ν’ αποκτήσεις» και μαζί με κάθε συνδρομή του περιοδικού παίρνεις δώρο ένα διπλό σιντι με τα πιο «2004» ονόματα για το τιμ του περιοδικού. (Το τελευταίο δεν είχα σκοπό να το αναφέρω αλλά ο γραφίστας τους έχει κάνει super δουλειά με τα ονόματα πάνω στο carton όπότε κάπως έπρεπε να δικαιολογήσω την ύπαρξη της φωτογραφίας).


Στα γρήγορα...
Οι ψηφοφορίες για το Σαρβάιβορ (μ’αρέσει η προφορά γι’αυτό το γράφω στα ελληνικά) και το Μίσιον
Τα polls στο ίντερνετ

Άσχετο...
Ο Morrissey δουλεύει με τον παραγωγό των Βlink 182. Δηλαδή στο κλιπάκι του (αν του δώσουν λεφτά να κάνει) θα τον δούμε να κάνει streaking στο Μάντσεστερ; (ελληνικό χιούμορ δις)
Στο επόμενο I.St. ετοιμαστείτε για βιολογικές καλλιέργειες...
Αν θες στείλε μου τα καλύτερά σου για το 2003 στο celluloid_hypnotic@yahoo.gr. Κι αν είσαι καλό παιδί όλο και κάτι θα κερδίσεις... Λεπτομέρειες στο επόμενο τεύχος.

Η Δισκοκριτική της μιας σειράς
Muse - Absolution: Εκτός από το 4, το 8 και το 12 το υπόλοιπο είναι μάπα
Elvis Costello - North: Άσε με, ξενέρωσα τώρα...
Stereolab - Instant O In The Universe: cool music made by cool people
Fun Lovin’ Criminals - Welcome To Poppy’s: Μα πώς γίνεται να παραμένουν τόσο ίδιοι σε κάθε άλμπουμ τους;
Nitin Sawhney - Human: Ωχ ok το καταλάβαμε, είσαι Ινδός και θες να κρατήσεις τις ρίζες σου και βάζεις και λίγο ελεκτρόνικα... Κι ο Καρατζαφέρης τα ίδια λέει (εκτός από το ότι είναι Ινδός)...

To 8o In Stereo cd
Morrissey - Angel, Αngel Down We Go Together
Muse - Endlessly
Pet Shop Boys - London (Westbam In Berlin Mix)
My Bloody Valentine - Sometimes
Tori Amos - Wrapped Around Your Finger (Police live cover)
Film - Airport
Placebo - Special Needs
Eddi Reader - Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me (Smiths cover)
Stereolab - Sudden stars
Terry Hall - Anywhere
Martin L. Gore - Oh My Love

Cheerz...