DUSK
Μια στοχαστική παράθεση σκέψεων με αφορμή τις λέξεις-κλειδιά που πρότεινε ο Απόστολος Βαρνάς
Καλεσμένη αυτόν τον μήνα η Αυγή Πλατανίδη aka DUSK.
Με την Αυγή γνωριζόμαστε και είμαστε φίλοι από το 2006 και τις εποχές του Myspace όταν δειλά δειλά παρέα με την κιθάρα της έκανε τα πρώτα της βήματα ως Nonsense.Το «Debut of Crossing the Lines» τράβηξε την προσοχή μου και συμπεριλήφθηκε στο CD “Support New Mzk 00s Edition” που επιμεληθήκαμε μαζί με τον Άρη Καραμπεάζη το 2009 για το περιοδικό SONIK με τον Τάσο Βογιατζή ενθουσιασμένο (όσοι γνωρίζουν τον Τάσο ξέρουν και την σημασία αυτού του γεγονότος) με τις επιλογές μας.
H Αυγή είχε ηχογραφήσει τότε μία δεύτερη καλύτερη εκδοχή τού άσματος με τον Κωνσταντίνο Μπαμπαλέτσο στηγ δεύτερη κιθάρα. Στο πάρτυ που κάναμε στο Arthouse για την κυκλοφορία του τεύχους την καλέσαμε από την Αθήνα και αυτό ήταν και το πρώτο της επίσημο live. Την παρέδωσα στα έμπειρα και στοργικά χέρια της Υρώ Ανδρέου και ακολούθησε η Sound Of Everything η κυκλοφορία του ντεμπούτου της «The Debut of Crossing the Lines» και η μεγάλη επιτυχία του «What are the Chances» το 2014.
Ακολούθησε το concept album “Odyssey” to 2019 και περαιτέρω ηχογραφήσεις και συνεργασίες με τον Greggy K και τους Fuku Cosmonaut το 2023.
Θεωρώ οτι η Αυγή έχει την πιο όμορφη φωνή στην Ελλάδα, άψογη αγγλική προφορά και συνθετικές και στιχουργικές δυνατότητες πάρα πολύ ψηλές.
Τα συρτάρια της είναι γεμάτα με τραγούδια που με την πρώτη ευκαιρία θα ηχογραφηθούν και θα δημοσιοποιηθούν.
Τις ως τώρα ηχογραφήσεις της μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
Το video του “From Dusk Till Dawn” μπορείτε να το δείτε εδώ
Καθήστε αναπαυτικά και διαβάστε προσεκτικά.
13 Λέξεις Κλειδιά για την DUSK
Nonsense
Ελλάδα 2025
Μαρμάρι
DUSK
What are the chances
Odyssey
Fuku Cosmonaut
Απώλεια
Θάνατος
Γαλήνη
Sound of Everything
Σχέδια
Αγγλία
Nonsense
Η αρχική σύλληψη, η πρώτη μου καλλιτεχνική ταυτότητα. Υποστήριζα πάντα την ιδέα ότι οι απόψεις και η λογική ενός ανθρώπου, μιας ομάδας, ενός λαού κ.λπ. στηρίζεται στην υποκειμενικότητα. Αυτό που ονομάζουμε κοινή λογική δεν είναι απαραίτητα ορθή λογική. Προσπαθώ στα περισσότερα πράγματα να διατηρώ ανοιχτό μυαλό και υγιή αμφιβολία καθώς έτσι καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και η εξέλιξή μας. Ο κάθε είδους φανατισμός και η δημιουργία θέσφατων είτε αυτό αφορά τις θρησκείες είτε την επιστήμη, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια, με βρίσκει πλήρως αντίθετη. Εξ ου λοιπόν και το πρώτο μου όνομα ήταν Nonsense, παίζοντας με την έννοια της ανοησίας και της έλλειψης λογικής. Μια όμορφη αρχή τόσο αγνή, γεμάτη όνειρα και μουσική να βράζει.
Ελλάδα
Πλούσιος και πανέμορφος τόπος. Πολλές φορές ακούω φράσεις που συνοψίζονται στο «η Ελλάδα με πληγώνει». Υπαμοιβές, ένδεια, σκάνδαλα, μίζες, έλλειψη ιατρικού προσωπικού, σαθρές υποδομές, εμπρησμοί, ανεμογεννήτριες χωρίς πλάνο ανακύκλωσης καταλαμβάνουν τις κορυφές μας, παιδεία που μέλλεται να επιστρέψει σε δικαίωμα των μεγαλοαστών. Το κράτος προφανώς είναι βαθιά ελαττωματικό και η κυβέρνηση αλαζονική και δολοφονική, το θέμα είναι όμως να αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη και να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε η βάση και η μαγιά όσων γίνονται. Λίγους μήνες μετά τα Τέμπη επανεκλέχθηκε η τωρινή κυβέρνηση. Τι έγινε εκεί; Τι κάναμε; Στην καθημερινότητα μας, είμαστε ευγενείς; Νοιαζόμαστε για κάτι άλλο πέρα από το ίδιο συμφέρον; Αυτές είναι ερωτήσεις που κάνω στον εαυτό μου πρώτα απ’ όλα καθημερινά. Η Ελλάδα είναι βράχος, ήλιος, θάλασσα, δάση, βουνά, πολιτισμός, που οφείλουμε εμείς να φροντίσουμε. Το κράτος είμαστε εμείς. Η σκέψη αυτή και η ανησυχία μου είναι γενικότερες φυσικά, ως ανθρωπότητα δεν πάμε καθόλου καλά και ο πλανήτης, δυστυχώς, μαζί μας.
2025
Αναμένοντας ένα θαύμα!
Μαρμάρι
Γήινη γαλήνη. Αν και λείπει το εκστατικό στοιχείο που έχω βιώσει σε άλλους τόπους, όπως η Σίφνος ή η Μάνη, έχει μια ευκολία και απλότητα που μαλακώνει τα εντός. Μέσα από διάφορα αναπάντεχα βρέθηκα στο όνειρο που είχα προ ετών, να μείνω δηλαδή κοντά στη φύση. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ήθελα να μείνω στην πόλη αλλά τα όνειρα είτε έρχονται ειρωνικά καθυστερημένα είτε έχουν κάποιο βαθύτερο λόγο που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη στιγμή. Δεν ξέρω, θα μάθω.
DUSK
Εγώ σε πλήρες κέντρο. Η Αυγή όταν καθαρίζει από όλη τη φασαρία του Γύρω.
What are the chances
Η αρχή, η απρόσμενη πόρτα που ανοίγει και όλα αλλάζουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδιαίτερη πίστη στο συγκεκριμένο κομμάτι, σίγουρα δεν περίμενα όλα τα δώρα που θα έφερνε. Το ‘Chances’ γράφτηκε με μια ανάσα, χωρίς επεξεργασίες και σκέψη. Κιθάρα και στίχοι την ίδια στιγμή. Χαίρομαι που ένα συναίσθημα, αν και λυπηρό, έκανε τόσο μεγάλο ταξίδι.
Odyssey
Το πιο βαθύ ταξίδι. Άνοιξα τα υπόγεια του εαυτού και εργάστηκα πάνω στον εαυτό, τις σκιές και τις λάμψεις του επί ενάμιση χρόνο. Το ‘Tempest’, ως συνέχειά του δίσκου αυτού, για μένα απεικονίζει την τρικυμία μέσα μας και έξω μας αυτή την εποχή σε μια όμορφη, αν και γκρίζα δραματουργία.
Fuku Cosmonaut
Συμπαντικός αδερφός. Ο άνθρωπος που έχεις συνεννοηθεί για το Όλον και συναντιέσαι για να κάνεις την ιδέα πράξη. Δημιουργήσαμε το “From Dusk Till Dawn” ως διαμαρτυρία και ευχή για ένωση και αφύπνιση της ανθρωπότητας. Ηχογραφήθηκε την ημέρα που ταξίδεψε στο Φως ο πολυαγαπημένος και λαμπερός αδερφός μου Μηνάς, χωρίς να το γνωρίζω. Οι στίχοι εμπεριέχουν μια προσευχή για Ανάσταση και αυτήν προσδοκώ για όλους.
Απώλεια
Μακρύ ταξίδι αποδοχής, με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες.
Θάνατος
Αναπάντεχο. Life changing. Αναθεώρηση των πάντων.
Γαλήνη
Έως πρότινος, η Θάλασσα. Τελευταία παλεύω να βρω κάτι παρόμοιο εντός.
Sound of Everything
Γιάννης <3
Σχέδια
Προσπαθώ να μην κάνω παρά μόνο τα απαραίτητα, καθώς τα τελευταία χρόνια ζω μια συνεχή ανατροπή. Θέλω έχω πολλά ακόμα όμως. Καλό και κακό αυτό.
Αγγλία
Επίσκεψη στη Μαμά μου. Ηρεμία, ομορφιά στην ομοιομορφία, στο παραμύθι, στο πράσινο αλλά και κάτι βαρύ στον αέρα. Πάντα ανασαίνω αλλιώς όταν επιστρέφω.