Τεύχος 098

"Δελτίο Μουσικής Επιθεώρησης"

Μάρτιος-Απρίλιος 2016

Οι καλύτερες κυκλοφορίες του διμήνου μαζί με ενδιαφέρουσες λίστες. Του Βασίλη Παυλίδη

Πολύ καλά άλμπουμ κυκλοφόρησαν μέσα στο δεύτερο δίμηνο του έτους. Αν είχα λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λίγη περισσότερη καλή διάθεση, θα ένιωθα μουσικά ευτυχισμένος.

Άλμπουμ που ξεχώρισα

Nik Bartschs Mobile - ContinuumNik Bartsch's Mobile - Continuum

Ο ένας και μοναδικός (!) Ελβετός πιανίστας συνεχίζει να με συγκινεί σε κάθε του εκδοχή. Στο Continuum κινείται ανάμεσα στην αυτοσχεδιαστική τζαζ και στην μοντέρνα αβάντ-γκαρντ μινιμαλιστική κλασική. Η οργανική σύνθεση προκαλεί και μόνο στο διάβασμά της: Nik Bartsch στο πιάνο, Sha στο μπάσο και κοντραμπάσο κλαρινέτο, Kaspar Rast και Nicolas Stocker στα τύμπανα και τα κρουστά (εις διπλούν). Ακόμη 5 μουσικοί συνοδεύουν με βιολί, βιόλα και τσέλο. Το πιάνο ακούγεται σαν προετοιμασμένο, σχεδόν σαν κρουστό υψηλών συχνοτήτων. Σε μερικά σημεία ο ρυθμός καταλήγει tribal και funk. Όλο το άλμπουμ είναι εξαιρετικό, αλλά τρελλαίνομαι περισσότερο για το Modul 4 και το Modul 8_11. ECM 2464 γράφει η ούγια.

 

Glenn Kotche & So Percussion - DrumkitGlenn Kotche & So Percussion - Drumkit Quartets

Ο τίτλος του και μόνο αρκούσε για να αποσπάσει την προσοχή μου. Η μουσική του Drumkit Quartets είναι καλύτερη και από αυτήν που φανταζόμουν όταν ακούμπαγα την βελόνα στο αριθμημένο χρωματιστό βινύλιο των εκατόν ογδόντα γραμμαρίων (εντάξει, ένα αστείο έκανα, δωρεάν κατέβασμα από blog είναι). Η συνεργασία των πειραματιστών So Percussion με τον ντράμερ των Wilco, Glenn Kotche, δεν φαίνεται τόσο αναπάντεχη, αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την πρόσφατη μουσική πορεία του τελευταίου. Όλες οι συνθέσεις βασίζονται στους ρυθμούς των κρουστών, είτε αυτά είναι τύμπανα είτε μαρίμπες είτε αλυσίδες είτε καμπανάκια. Για το jukebox επέλεξα αρχικά τα Drumkit Quartet No. 3 - I, Drumkit Quartet No. 3 - III και Drumkit Quartet No. 54, αλλά όσο οι ακροάσεις επαναλαμβάνονται, θεωρώ άδικο να τραβήξω κάτι έξω από το σύνολο. Στην Cantaloupe.

 

Nicola Ratti - Pressure LossNicola Ratti - Pressure Loss

Είναι μερικές φορές που οι λέξεις δεν βοηθούν στην περιγραφή ούτε του είδους της μουσικής ενός άλμπουμ ούτε της αίσθησης που αυτή προκαλεί στον ακροατή. Λίγο προτού παρατήσω την προσπάθεια να περιγράψω το "αριστούργημα" που ακούει στο όνομα Pressure Loss, διάβασα σε κάποια ιστοσελίδα ότι όλες οι συνθέσεις του έχουν μελωδία, ρυθμό και μπάσο. Πολύ σωστά. Όλες επίσης οι συνθέσεις είναι μινιμαλιστικές και πειραματικές. Επίσης, να θυμίσω τον ενθουσιασμό μου για το άλμπουμ του Nicola Ratti, Streengs, το 2012. Και τέλος, να πω ότι οι συνθέσεις έχουν ονόματα W9, W12, W10, W6 κ.ο.κ. και ότι σε οποίο W κι αν κολλήσετε, το αίσθημα είναι συγκλονιστικό.

 

FS Blumm Nils Frahm - Tag Eins Tag ZweiF.S.Blumm & Nils Frahm - Tag Eins Tag Zwei

Κιθάρα, πιάνο, αρμόνιο και διάφορα μουσικά παιχνίδια συνδυάζουν δύο από τους πιο αγαπημένους πειραματιστές συνθέτες των ημερών μας στην πιο πρόσφατη συνεργασία τους. Παραδόξως, στο Tag Eins Tag Zwei δεν υπερισχύει το πιάνο του Frahm αλλά οι δαχτυλικοί ακροβατισμοί του Blumm. Το άλμπουμ είναι αυθόρμητο και αυτοσχεδιαστικό. To Day One One που ανοίγει είναι μέχρι στιγμής το πιο αγαπημένο μου.

 

Adult Books - Running from the BlowsAdult Books - Running from the Blows

Είναι το τρίο Nick Winfrey, Daniel Quintanilla και M. M. Sina, έρχονται από το Los Angeles και πήραν το όνομά τους από το πρώτο single των ιστορικών συμπολιτών τους X. Στο ντεμπούτο τους Running from the Blows παίζουν lo-fi-post-pop-punk που με κέρδισε λόγω της αδυναμίας μου στο μουσικό είδος και στις αναμνήσεις που μου προκαλεί. Δεν είμαι βέβαιος αν είναι (ή γίνουν) σημαντικοί ούτε αν το Running from the Blows έχει (ή αποκτήσει) μεγάλη σπουδαιότητα. Μου αρέσουν πολύ το Nihilism for Beginners, το Casual Wrecks και το Firewalking.

 

Teleman - Brilliant SanityTeleman - Brilliant Sanity

Θυμάμαι ότι είχα ανακαλύψει το Cristina μέσα στο ντεμπούτο τους άλμπουμ Breakfast του 2014 και ορυόμουν που δεν μπορούσα να το συμπεριλάβω στην ανασκόπηση της χρονιάς, καθώς είχε κυκλοφορήσει ως πρώτο τους single από τον Ιανουάριο του 2013. Τουλάχιστον τώρα μπορώ να δηλώσω ότι το Dusseldorf, που ανοίγει το Brilliant Sanity, θα βρίσκεται με βεβαιότητα στα καλύτερα της χρονιάς, ως η επιτομή του κορυφαίου indie pop τραγουδιού (και δεν δέχομαι αντιρρήσεις, συμφωνούν μαζί μου όλα τα μέλη της οικογένειας, που χαζεύουν με τις ώρες το βιντεάκι του στο youtube). Οι Teleman είναι από τις μπάντες που αρέσουν αυθόρμητα, μου φέρνουν ασυναίσθητα στο νου τους Wave Pictures (μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ηχογραφούν και αυτοί για τη Moshi Moshi) και έχουν καταλάβει τα τελευταία δύο χρόνια περίοπτη θέση στις indie rock-pop προτιμήσεις μου. Μου αρέσουν πολύ και τα Fall in Time και Brilliant Sanity και πιστεύω ότι θα μου άρεσαν ακόμη περισσότερα αν τους αφιέρωνα προσεχτικότερες ακροάσεις. Πέστε με τα μούτρα!

 

VA - Piano Cloud Series Volume OneVA - Piano Cloud Series Volume One

Σπανίως ξεχωρίζω συλλογές αλλά η "Piano Cloud Series Volume One" είναι μια σχετικά "εύκολη" επιλογή. Αφενός διότι περιλαμβάνει κορυφαίους σύγχρονους μουσικούς της μοντέρνας σύνθεσης (κάποιοι από αυτούς εξαιρετικοί πιανίστες) και αφετέρου διότι οι συνθέσεις είναι κατά κύριο λόγο μινιατούρες και εξαιρετικές. Στέκομαι σε τρεις από αυτές, στο Nils has a new piano του Nils Frahm που ανοίγει το άλμπουμ με πολύ μελαγχολική διάθεση, στο Farewell του Akira Kosemura που κλείνει το άλμπουμ με παρόμοια μελαγχολικό τρόπο και το Singur του Oskar Schuster που είναι ακόμη πιο μελαγχολικό, παιγμένο εκεί κάτω, στα τελευταία ασπρόμαυρα πλήκτρα, που ηχούν σαν παγωμένα ξυλάκια. Τέλος, χρειάζεται φαντασία για να ονομάσεις την δισκογραφική εταιρεία σου "1631"...

 

Phoebe Killdeer - The Pianos Playing the Devils TunePhoebe Killdeer & The Shift with Maria de Medeiros - The Piano's Playing the Devils Tune

Μεταφράζω για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση: "οι Phoebe Killdeer & The Shift with Maria de Medeiros είναι η συνεργασία της νεαρής Βερολινέζας Phoebe Killdeer (Nouvelle Vague, The Short Straws) με τους πειραματιστές Thomas Mahmoud-Zahl (SFX, The Nest, Tannhauser Sterben & das Tod, Von Spar) και Ole Wulfers (Kapaikos, Party Diktator), με την παρέα της ηθοποιού και τραγουδίστριας Maria de Medeiros (The Saddest Music in the World, Pulp Fiction)". Το παρόν άλμπουμ The Piano's Playing The Devils Tune είναι άκρως πειραματικό, βιομηχανικό και σινεματίκ και η μεγαλύτερη έκπληξη που κρύβει για μένα είναι ότι οι καλύτερες συνθέσεις του (Dream B, The Story About the Wind, Where Are You Sunshine) είναι αυτές στις οποίες υπάρχουν φωνητικά (είτε από τη Phoebe είτε από τη Maria). Μιλάμε για φωνητικά σκοτεινά, γκραν γκινιόλ, που μου φέρνουν ισόποσα στο νου σκοτεινό trip hop και σκοτεινούς Sonic Youth. Από τις λίγες φορές που ένα άλμπουμ με δυσκολεύει στην ταξινόμηση και αρχειοθέτηση και μου αρέσει τόσο πολύ.

Άλμπουμ που επίσης με ικανοποίησαν (αλφαβητικά)

Andrew Bird - Are You Serious (σταθερή αξία)
Bianca Casady and The C.i.A - Oscar Hocks (πειραματικό ηλεκτρονικό ιndie)
Big Ups - Before a Million Universes (πανκ, σχεδόν σκληροπυρηνικό)
Chris Abrahams - Fluid to the Influence (πιανιστικό, πειραματικό, ηλεκτρονικό, μοντέρνο)
Christian Wolff & Michael Pisaro - Looking Around (πειραματική μοντέρνα σύνθεση)
Cocainejesus - We're Worried About You (ηλεκτρονικό downtempo)
Coh - Music Vol (πειραματικό ηλεκτρονικό στο γνωστό τους ύφος)
Coves - Peel (εμπορικό indie)
Dino Sabatini - Omonimo (ηλεκτρονικό, πολύ ενδιαφέρον)
Don't DJ - Authentic Exoticism (tribal house)
Felicia Atkinson & Jefre Cantu-Ledesma - Comme Un Seul Narcisse (πειραματικό)
Goon Sax - Up To Anything (εξαιρετικό indie σε Νεοζηλανδέζικο στυλ)
Immix Ensemble & Vessel - Transition (πειραματικό ηλεκτρονικό μοντέρνο)
Keeps - Brief Spirit (indie pop rock)
La Sera - Music for Listening to Music To (πολύ καλή indie pop)
Mary Lattimore - At the Dam (μοντέρνα αμπιεντοειδής σύνθεση με άρπα)
Masha Qrella - Keys (indie pop)
Michel Chion, Lionel Marchetti, Jerome Noetinger - Filarium (πειραματικό)
Nisennenmondai - #NA (πειραματικό)
Parquet Courts - Human Performance (πολύ καλοί ως συνήθως)
Quentin Sirjacq - Far Islands and Near Places (ανάμεσα στο ambient και τη μοντέρνα σύνθεση)
September Girls - Age of Indignation (ενδιαφέρον post punk indie)
Solyst - The Steam Age (πάντα ποιοτικοί)
Tancred - Out of the Garden (indie που θυμίζει 90s)
Yearning Kru - Copper Vale (μικρο-ηλεκτρονικό)
Yoshimi - Tokyo Restricted Area (ηλεκτρονικό)
Ytamo - Mi Wo (ηλεκτρονικό πειραματικό)
Zach Cooper - The Sentence (πειραματικό)

 

Νέα στούντιο άλμπουμ παλαιών καλλιτεχνών (αλφαβητικά)

And Also the Trees - Born Into the Waves
Andy Bell - Torsten the Beautiful Libertine
Anouk - Queen For A Day
Artillery - Penalty By Perception
B-Movie - Climate of Fear
Barry Adamson - Know Where to Run
Ben Watt - Fever Dream
Blancmange - Commuter 23
Bob Mould - Patch the Sky
Brian Eno - The Ship
Cheap Trick - Bang, Zoom, Crazy...Hello
Cock Robin - Chinese Driver
Dan Stuart - Marlowe's Revenge
Dandy Warhols - Distortland
Deftones - Gore
Emitt Rhodes - Rainbow Ends
Filter - Crazy Eyes
Fred Frith & Darren Johnston - Everybody's Somebody's Nobody
Graham Nash - This Path Tonight
Guided By Voices - Please Be Honest
Hawkwind - The Machine Stops
James - Girl At The End of The World
Jeff Buckley - You and I
John Carpenter - Lost Themes II
Kid Congo & the Pink Monkey Birds - La Arana Es La Vida
Loretta Lynn - Full Circle
Lush - Blind Spot EP
Mark Knopfler - Altamira OST
Nada Surf - You Know Who You Are
Paul Kelly - Seven Sonnets & a Song
Paul Young - Good Thing
Pet Shop Boys - Super
Peter Frampton - Acoustic Classics
Peter Wolf - A Cure For Loneliness
PJ Harvey - The Hope Six Demolition Project
Primal Scream - Chaosmosis
Qluster - Echtzeit
Robert Pollard - Of Course You Are
Rotting Christ - Rituals
Santana - Santana IV
Soul Asylum - Change Of Fortune
Tanita Tikaram - Closer To The People
They Might Be Giants - Phone Power
Violent Femmes - We Can Do Anything
Weezer - Weezer (White Album)
Willie Nile - World War Willie
Wire - Nocturnal Koreans

 

Jukebox: Rock, pop, folk, indie, alternative, punk, post punk κ.λπ. (αλφαβητικά)
Adult Books - Casual Wrecks
Adult Books - Nihilism for Beginners
Adult Books - Firewalking
Andrew Bird - Roma Fade
Andrew Bird - Saints Preservus
Bianca Casady and The C.i.A - Hobo
Bianca Casady and The C.i.A - Lordess Moon
Big Ups - Contain Myself
Big Ups - Posture
Bleached - Keep on Keepin' On
Coves - Stormy
Coves - So Empty
Culture Abuse - Chinatown
Dunes - Runner
Dunes - Swordsmen
Eddi Front - Elevator
Future of the Left - Running All Over the Wicket
Goon Sax - Sometimes Accidentally
Goon Sax - Sweaty Hands
Goon Sax - Maggie
Hipshot Killer - Too Far
Holy Wave - She Put a Seed in My Ear
Holy Wave - Wendy Go Round (feat. Dillon Fernandez)
Hospital Ships - All in Time
Jealousy - E
Keeps - I Don't Mind
Keeps - Idle Desire
La Sera - One True Love
La Sera - Begins to Rain
Masha Qrella - Pale Days
Masha Qrella - DJ
Mugstar - La Vallee
Parquet Courts - Dust
Parquet Courts - Berlin Got Blurry
Parquet Courts - Two Dead Cops
Plastic Animals - Diane
Prettiots - Dreamboy
Quilt - Roller
Sage - One Last Star
September Girls - Blue Eyes
September Girls - John of Gods
September Girls - Quicksand
Snoskred - Preparation
Tacocat - Talk
Tancred - Bed Case
Tancred - Swimming
Teleman - Dusseldorf
Teleman - Fall in Time
Teleman - Brilliant Sanity
Violent Soho - So Sentimental

 

Jukebox: Experimental, avant-garde, prog, modern classical, free jazz, electronica, post rock κ.λπ. (αλφαβητικά)

Akira Kosemura - Farewell
Biosphere - Pipistrellus
Chris Abrahams - Clung Eloquent
Chris Abrahams - As Tranquil as an Apple
Cocainejesus - Cuffed Jeans With Ripped Knees
Cocainejesus - Lil Camp Counselor
Coh - Ether Fields Forever
Coh - Return to Mechanics
Daniel K. Bohm - Critter
Dino Sabatini - The Unexpected
Don't DJ - Savanna Siesta
Erlend Apneseth Trio - Dialog
F.S.Blumm Nils Frahm - Day One One
F.S.Blumm Nils Frahm - Day Two One
Frak - Synthgok
Glenn Kotche & So Percussion - Drumkit Quartet No. 3 - I.
Glenn Kotche & So Percussion - Drumkit Quartet No. 3 - III.
Glenn Kotche & So Percussion - Drumkit Quartet No. 54
Himmelsrandt - I
Immix Ensemble & Vessel - What Hath God Wrought
Jason van Wyk - Return
Mary Lattimore - The Quiet at Night
Matthew Bourne - Somewhere I Have Never Travelled (For Coral Evans)
Matthew Collings - Cincinnatus
Nicola Ratti - W9
Nicola Ratti - W11
Nik Bartsch's Mobile - Modul 18
Nik Bartsch's Mobile - Modul 4
Nisennenmondai - #3
Olafur Arnalds & Nils Frahm - 21.05
Oskar Schuster - Singur
Phoebe Killdeer - Dream B
Phoebe Killdeer - The Story About the Wind
Phoebe Killdeer - Where Are You Sunshine
Piano Interrupted -Vieux
Quentin Sirjacq - Bodies
Quentin Sirjacq - Wolfes
Rafal Gorzycki Trio - Playing, Part 3
Richard J. Birkin - Vigil II
Simon Shreeve - A SA
Solyst - Eulenflug
Solyst - Nostalghia
Throwing Shade - Ecco Echo
Tonbruket - Music For The Sun King
Ulwhednar - 5
Yearning Kru - Tslasher
Yearning Kru - Freckles On The Pain Amplifier
Yoshimi - Forbidden Place
Yoshimi - Refoulement
Ytamo - Hamon
Zach Cooper - To
Zach Cooper - In

 

Jukebox: Διασκευές (αλφαβητικά)

Paolo Fresu, Richard Galliano & Jan Lundgren - Gnosienne [Eric Satie]
Prettiots - Skulls [Misfits]
Zeitkratzer & Keiji Haino - Intensitat [Karlheinz Stockhausen]