Τεύχος 099

«Δελτίο Μουσικής Επιθεώρησης»

Μάιος-Ιούνιος 2016

Οι καλύτερες ηλεκτρονικές, μινιμαλιστικές, μοντέρνας κλασικής, σάουντρακ, no wave, garage και post punk κυκλοφορίες του διμήνου. Του Βασίλη Παυλίδη

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματά μου από την παραγωγή αυτού του διμήνου. Κυκλοφόρησαν πολλά καλά άλμπουμ, αλλά κανένα δεν με ενθουσίασε τόοοοοοοσο πολύ. Παρατηρώ ότι κυνηγώ ακόμη εναγωνίως το καλό post punk και δεν μπορώ να συμπάσχω με αυτό που οι σύγχρονες τάσεις θεωρούν πρωτοπορία στο alternative indie rock/pop ιδίωμα. Από το μέτωπο της μοντέρνας σύνθεσης είμαι σχεδόν απογοητευμένος. Το πείραμα για το πειραματικό του πειράματος δεν με συγκινεί, το ίδιο και το υπνηλιακό άμπιεντ, η μοντέρνα κλασική για τα σάουντρακς και γενικά το 90% αυτών που ακούω. Για το υπόλοιπο 10% γίνεται όλος ο ντόρος...

Άλμπουμ που ξεχώρισα

David Toop - Entities Inertias Faint BeingsDavid Toop - Entities Inertias Faint Beings

Δεν συνηθίζω να περιλαμβάνω στα καλύτερα του διμήνου άλμπουμ παλαιών καλλιτεχνών. Κάνω μια εξαίρεση για το νέο άλμπουμ του David Toop, το οποίο είναι εξαιρετικό, ηλεκτρονικό-ακουστικό, στα όρια της μοντέρνας σύνθεσης και του πειράματος. Παρακαλώ να επισκεφτείτε την σελίδα της Room 40, την εταιρεία του Lawrence English στην οποία κυκλοφόρησε το Entities Inertias Faint Beings, και να γονατίσετε στο συγκινητικό κείμενο του συνθέτη. Τα Sea Slug και Compelled to Approach είναι δείγματα απείρου κάλλους.

 

M. Ostermeier - Tiny BirdsM. Ostermeier - Tiny Birds

Πρόκειται για το έκτο άλμπουμ του Marc Ostermeier, ο οποίος εδρεύει στο Μέριλαντ της Βαλτιμόρης και εργάζεται ως καθηγητής Xημικής και Bιομοριακής Mηχανικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.  Αν και συνιδρυτής των εταιρειών Words On Music και Tench, το παρόν άλμπουμ κυκλοφόρησε στην Home Normal του Ian Hawgood, πιθανώς επειδή το logo της είναι ένα “μικρό πουλί”. Η μουσική στο Tiny Birds κινείται ανάμεσα στην μοντέρνα κλασική, τη μοντέρνα σύνθεση, τον μινιμαλισμό και την άμπιεντ και βασίζεται αποκλειστικά στο πιάνο. Διάσπαρτοι απαντούνται προηχογραφημένοι ήχοι, όχι πολλοί, που δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση και μια υποψία ρυθμού στις συνθέσεις. Στις δύο που ανοίγουν το άλμπουμ (Glide, Of A Feather) συμμετέχει και ο Christoph Berg με το βιολί του, όμως κατά τη γνώμη μου δεν συγκαταλέγονται στις καλύτερες του άλμπουμ. Αγαπημένα μου κομμάτια τα Flutter, Rafters, Watcher και Twin Crested Peaks.

 

Joe Acheson - Marconi & The LizardJoe Acheson - Marconi & The Lizard

Ο βρετανικός μύθος (σε μετάφραση) λέει ότι το 1900 ο πρωτοπόρος των ραδιοεπικοινωνιών Guglielmo Marconi έχτισε μια καλύβα στο Lizard Point της Κορνουάλης, στο νοτιότερο άκρο του ηπειρωτικού Ηνωμένου Βασιλείου, για να πειραματιστεί με την αποστολή ραδιοσημάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Σε αυτή καλύβα ελήφθη και το πρώτο ever σήμα SOS από πλοίο προς την ακτή. Το καλοκαίρι του 2015 ο συνθέτης και παραγωγός Joe Acheson, γνωστότερος ως Hidden Orchestra, έμεινε μια εβδομάδα στην καλύβα και ηχογράφησε το Marconi & The Lizard. Το άλμπουμ αποτελείται από φυσικούς ήχους και τεχνητούς θορύβους που ηχογραφήθηκαν στην καλύβα και στην τοποθεσία γύρω από την καλύβα. Εξυπακούεται ότι το αποτέλεσμα είναι τελείως πειραματικό, ηλεκτρονικό και υπαίθριο, και απευθύνεται στους λάτρεις του είδους. Στο jukebox μου παίζουν συχνά τις δύσκολες ώρες τα Streams and Crickets και Sparks and Transmissions.

 

Folklore Tapes - Occultural Creatures Vol.I- Black Dog Traditions of EnglandFolklore Tapes - Occultural Creatures Vol.I- Black Dog Traditions of England

Πρόκειται περί καλλιτεχνικής δημιουργίας που αποτελείται από το LP, ένα DVD με 12λεπτο φιλμ του David Chatton Barker και βιβλίο 80 σελίδων σχετικό με τις ιστορίες που καλύπτει το πρότζεκτ. Στο μουσικό μέρος, το οποίο είναι το μόνο για το οποίο έχω άποψη, τα πράγματα είναι άκρως πειραματικά, ένα μυστηριώδες folk σάουντρακ σκοτεινών ιστοριών γεμάτο με υπαίθριες ηχογραφήσεις. Καμπάνες, πουλάκια, απειλητικοί ήχοι, μουντά τοπία. Αντιπροσωπευτικά δείγματα τα Black Dog Summons, The Barguest of Dob Park Lodge, The Legend of Black Vaughan και The Barguest of Troller's Gill.

 

BEAK - Couple in a HoleBEAK - Couple in a Hole

Είναι το σάουντρακ της ομώνυμης βρετανικής δραματικής ταινίας φτιαγμένο από τον μάστορα των ήχων Geoff Barrow των Portishead, μαζί με τον μπασίστα Billy Fuller, που έγινε διάσημος από την συνεργασία του με τον Robert Plant. Η μουσική του Couple in a Hole είναι κατά κύριο λόγο ηλεκτρονική, πειραματική και σε σημεία κράουτ, και περιλαμβάνει και μερικούς στίχους. Οι κομματάρες αφθονούν: Eggdog, I Know, Nailsea, Spittin' Feathers, The Cornubia...

 

Ferran Besalduch - Strange Case of Dr Jekyll and Mr HydeFerran Besalduch - Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde

Είναι ο σαξοφωνίστας των bLOW από τη Βαρκελώνη, τους οποίους είχαμε αποθεώσει στο άλμπουμ τους Aixo Es Gravissim του 2012. Στο παρόν άλμπουμ του Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde είναι μόνος και παίζει μπάσο σαξόφωνο και σοπρανίνο σαξόφωνο. Από τα δύο προτιμώ περισσότερο το μπάσο και από όλες τις συνθέσεις ξεχωρίζω το Search for Mr. Hyde, το The Carew Murder Case και το The Last Night.

 

Lithics - Borrowed FloorsLithics - Borrowed Floors

Είναι από το Όρεγκον του Πόρτλαντ και παίζουν ατόφιο ποστ πανκ βγαλμένο από τις αρχές των 80ς, θυμίζοντας ισόποσα no wave και p-funk. Ακούγοντας το Borrowed Floors νομίζεις ότι ακούς κάτι από  Pylon, Gang of Four, Au Pairs, Bush Tetras και Delta 5, για να αναφέρω μόνο τα ονόματα που παίζουν συνηθέστερα στα περί Lithics κείμενα στο Διαδίκτυο. Στην πρώτη ακρόαση ξεχώρισα τα Labor και Shees.

 

Jean-Michel Blais – IΙJean-Michel Blais – IΙ

Είναι 31 ετών από το Κεμπέκ και ασχολείται με το πιάνο από τότε που γεννήθηκε (!). Το IΙ είναι το ντεμπούτο άλμπουμ του (!!) και εκτός από τον σύνθετη και το πιάνο ο προσεχτικός ακροατής θα διακρίνει κάπου και μια παιδική φωνή, το κλικ μιας φωτογραφικής μηχανής, την ανάσα του Jean-Michel, τα πετάλια του πιάνου, ένα παράθυρο που κλείνει και αφήνει έξω τον ήχο της βροχής. Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Λατρεύω τα Hasselblad 4 (Improvisation), το Hasselblad 2 (Improvisation) και το Dada.

 

Eugene Carchesio - The PlanetsEugene Carchesio - The Planets

Η Room 40 σκαλίζει το αρχείο των ηχογραφήσεων του Αυστραλού καλλιτέχνη και μας παρουσιάζει τους Πλανήτες, ένα πειραματικό ηλεκτρονικό μινιμαλιστικό αριστούργημα. Όπως και στα προηγούμενα άλμπουμ του που με είχαν ενθουσιάσει, Circle Music I και II, ο Ευγένιος χρησιμοποιεί τους ήχους με λιτότητα και οικονομία, χωρίς βιασύνη και άγχος. Το μυαλό μου συντονίζεται συχνότερα στα Half Crater, No Mountains No Stars και Planet Xxzt.

 

Coathangers - Nosebleed WeekendCoathangers - Nosebleed Weekend

Πρόκειται για το πέμπτο φουλ στούντιο άλμπουμ του θηλυκού τρίου από την Ατλάντα της Γεωργίας και όπως με το προηγούμενό τους Suck My Shirt με αφήνουν βαθιά ικανοποιημένο με αυτό το παλαιικό μείγμα garage pop και post punk. Αδυναμίες είναι αυτές. Ξεχωρίζω τα Squeeki Tiki, Excuse Me και Make It Right και τα παίζω συνεχώς στα παιδιά για να εντρυφήσουν στο σωστό είδος μουσικής.

 

Άλμπουμ που επίσης με ικανοποίησαν (αλφαβητικά)

Adam Asnan - REV Sets [πειραματικό ηλεκρονικό]
ALTO! - LP3 [πειραματικό με πολλά κρουστά]
Asda - The Abyss [θορυβώδες πειραματικό χοπ ηλεκτρονικό]
BBS - Palace [σκοτεινό πειραματικό]
Burning Hell - Public Library [indie folk]
Carl Oesterhelt & Johannes Enders - The Anatomy Of Melancholy [μοντέρνα τζαζ, μοντέρνα σύνθεση]
Cyril Secq & Orla Wren - Branches [μοντέρνα σύνθεση βασισμένη στην κιθάρα]
David Thomas Broughton - Crippling Lack [my boy is here !]
David Shea - Piano I [μοντέρνα κλασική]
Driftmachine - Colliding Contours [ηλεκτρονικό]
Fews - Means [ανάμεσα στο indie και το post punk]
Fire Harvest - Singing, Dancing, Drinking [αργόσυρτο post rock και post punk]
Foodman - Ez Minzoku [πειραματικό ηλεκρονικό]
Four Tet - Randoms [Kieran=ποιότητα]
Haruo Okada & Fabio Perletta - Genkai [πειραματικό]
Honey - Love Is Hard [πολύ δυναμικό garage punk]
James Ferraro - Human Story 3 [μοντέρνα σύνθεση]
Masabumi Kikuchi - Black Orpheus [πιανιστική μοντέρνα κλασική]
Mourn - Ha, Ha, He. [ισπανικό indie rock]
Mystery Lights - The Mystery Lights [ωραίο παλαιικό ψυχεδελικό garage]
Orka - Va [πειραματικό ηλεκτρονικό]
Pantha Du Prince - The Triad [καμπανιστό ηλεκτρονικό]
Prostitutes - Ghost Detergent [πειραματικό ηλεκρονικό]
Seven Inches - The Seven Inches Test Their Mettle [indie pop-rock-post-punk]

 

Νέα στούντιο άλμπουμ παλαιών καλλιτεχνών (αλφαβητικά)

69 Eyes - Universal Monsters
ABC - The Lexicon Of Love II
Ace Frehley - Origins, Vol. 1
Anderson-Stolt - Invention Of Knowledge
Andre Williams - I Wanna Go Back to Detroit City
Anti-Nowhere League - The Cage
Beth Orton - Kidsticks
Bill Laswell - After Such Knowledge, What Forgiveness
Blancmange - Commutor 23
Blink 182 – California
Bob Dylan - Fallen Angels
Branford Marsalis - Upward Spiral
Bruce Foxton - Smash the Clock
Cyndi Lauper - Detour
Damon Albarn -  Songs from Wonder.land
Deep Forest -  Evo-Devo
Destruction - Under Attack
Dexys - Let The Record Show
Diamond Head - Diamond Head
Discharge - End of Days
Eric Clapton - I Still Do
Fates Warning - Theories Of Flight
Flotsam and Jetsam - Flotsam and Jetsam
Foghat - Under The Influence
Garbage - Strange Little Birds
Goo Goo Dolls - Boxes
Hawkwind - The Machine Stops
Horace Andy - Sons Of Jamaica
Hugo Race - 24 Hours To Nowhere
John Doe - The Westerner
John Frusciante - Foregrow
John Illsley (ex Dire Straits) - Long Shadows
John Verity - My Religion
Judy Collins - Silver Skies Blue
Katatonia - The Fall of Hearts
Lacuna Coil - Delirium
Legendary Pink Dots -  Pages of Aquarius
Lita Ford - Time Capsule
Little Annie - Trace
Mari Wilson - Pop Deluxe
Melvins - Basses Loaded
Mick Harvey -  Delirium Tremens
Monkees - Good Times!
Mudcrutch - Mudcrutch 2
Nurse With Wound - Astrophytum
Paul Simon - Stranger to Stranger
Peter Baumann (ex Tangerine Dream) - Machines of Desire
Poison Idea – Company Party
Radiohead - A Moon Shaped Pool
Red Hot Chili Peppers - The Getaway  
Red Sleeping Beauty - Kristina
Rhys Chatham - Pythagorean Dream
Richard Ashcroft - These People
Richard Clapton – The House of Orange
Rick Astley - 50
Roxette - Good Karma
Shonen Knife - Adventure
Spain -  Carolina
Steve Howe -  Homebrew 6
Steve Jansen - Tender Extinction
Steve Vai - Modern Primitive
Sunstorm (incl. Joe Lynn Turner) -  Edge Of Tomorrow
Swans - The Glowing Man
Tanita Tikaram – Closer to the People
Blixa Bargeld & Teho Teardo -  Nerissimo
Tragically Hip - Man Machine Poem
Trash Can Sinatras - Wild Pendulum
U.K. Subs -  Ziezo
Vince Clarke - 2Square
William Bell - This Is Where I Live
Yngwie Malmsteen - World On Fire
Ziggy Marley - Ziggy Marley
Zucchero - Black Cat

 

Jukebox: Rock, pop, folk, indie, alternative, punk, post punk κ.λπ. (αλφαβητικά)

18+ - Descent
18+ - Leaf
A Giant Dog - Hitchhike Love
Amber Arcades - Fading Lines
Arbor Labor Union - Babel
Brass Bed - I Am Just a Whisper
Broncho - All Time
Broncho - Fantasy Boys
Burning Hell - Fuck the Government, I Love You
Burning Hell - Men Without Hats
California Snow Story - Motorway
Car Seat Headrest - Drunk Drivers Killer Whales
Car Seat Headrest - Unforgiving Girl
Coathangers - Squeeki Tiki
Coathangers - Excuse Me
Coathangers - Make It Right
David Thomas Broughton - Beast
Dog Chocolate - Plastic Canoe
DON'T - The Chase Is Better
DON'T - Love Lost
Eagulls - Blume
Fawnn - Galaxies
Fear of Men - Island
Fews - I.D
Fews - The Zoo
Fire Harvest - The Patient
Fire Harvest - Sorry for the Mess
Free Time - Among the Reeds
Free Time - Blue Pillow
Fruit Bats - From A Soon-To-Be Ghost Town
Globelamp - Washington Moon
Honey - Taking a Ride
Honey - White Noise
Hunches - Watcha Gonna Do
Hurry - When I'm with You
Hurry - Sinking Feeling
Jackie Lynn - Franklin, TN
Kris Drever - Shipwrecked
Leapling - I Decide When It Begins
Limiñanas - Garden of Love (feat. Peter Hook)
Lithics - Labor
Lithics - Shees
Marissa Nadler - Katie I Know
Marsheaux - Like a Movie
Melt Yourself Down - Dot to Dot
Moonface & Siinai - Ugly Flower Pretty Vase
Mourn - The Unexpected
Mourn - Gertrudis, Get Through This!
Mourn - Fry Me
Moving Units - Hyatt Girls
Mrs Magician - Phantoms
Mystery Lights - Follow Me Home
Mystery Lights - Melt
Night School - These Times
Orchestra of Spheres - Anklung Song
Outer Spaces - Eternally Fifteen
Psychic Ills - All Alone
Pup - DVP
Seven Inches - Blessing in Disguise
Seven Inches - Here Comes the Storm
Silvertooth Loos & The Witch - Mason Jar
Slow Steve - Veterans
Spider King - Animals
Spring King - City
Spring King - Detroit
Strokes - Threat Of Joy
Tennis Bafra - Boyfriend
Those Pretty Wrongs - Thrown Away
Tinpan Orange - Rich Man
Twin River - Natural State
Twin River - Knife
Weaves - Shithole
Weaves - Human
Wolf Parade - Automatic
Wolf Parade - Mr. Startup
Young Moon - Colt
Yumi Zouma - Haji Awali
Yung - A Mortal Sin
Yung - The Sound of Being OK

 

Jukebox: Experimental, avant-garde, prog, modern classical, free jazz, electronica, post rock κ.λπ. (αλφαβητικά)

A i w A - Timeship Log
A i w A - Things That Won't Happen
Aaron Dilloway & Dylan Nyoukis - Untitled
Adam Asnan – (01) 4'39''
Adam Asnan – (02) 4'38''
Adult Jazz - (Cry for Time Off)
Adult Jazz - (Cry for Home)
ALTO! - Piece Fourteen
Animal Collective - Michael, Remember
Antonymes - Elegy (IV)
Arashi - Snowing On the Temple Garden
Ascion - Illusorium
Asda - Long Grass
Asda - Smoke and Gospel
Asda - Universal Themes
BBS - Cosmow
BBS - Solo
BEAK - Eggdog
BEAK - I Know
BEAK - Nailsea
BEAK - Spittin' Feathers
BEAK - The Cornubia
Ben Lukas Boysen - Nocturne 3
Benoît and the Mandelbrots - Guritchi - That Did It
Carl Oesterhelt & Johannes Enders - Melancholy 3
Carl Oesterhelt & Johannes Enders - Melancholy 5
Cyril Secq & Orla Wren - Branches - Cinquième Branche
David Shea - Mirror
David Toop - For a Language to Come
David Toop - Sea Slug
David Toop - Compelled to Approach
Der Zyklus - Photopolymer
Der Zyklus - Diffeomorphism
Driftmachine - Gaukelwerk
Dwarfs of East Agouza - Resinance
Erik Levander - Damned
Eugene Carchesio - Half Crater
Eugene Carchesio - No Mountains No Stars
Eugene Carchesio - Planet Xxzt
Ferran Besalduch - Search for Mr. Hyde
Ferran Besalduch - The Carew Murder Case
Ferran Besalduch - The Last Night
Fiona Brice - Paris
Folklore Tapes - Black dog summons
Folklore Tapes - Barguest of dob park lodge
Folklore Tapes - The legend of black vaughan
Folklore Tapes - The barguest of troller's gill
Foodman - Beybey (feat. Taigen Kawabe)
Foodman - Nagaremasu
Foodman - Dddance
Foodman - Rock
Four Tet - Moma
Four Tet - Nothing To See
Graham Dunning - Monogon
Guy Gelem - Control
H. Takahashi - Pipeline
H. Takahashi - Limestone
Haruo Okada & Fabio Perletta - 12-17-19
Imaginary Softwoods - Multiple Discovery
Isorinne - Each Onto Each
James Ferraro - Plastiglomerate & Co
Jean-Michel Blais - Hasselblad 4 (Improvisation)
Jean-Michel Blais - Dada
Jean-Michel Blais - Hasselblad 2 (Improvisation)
Jochen Arbeit, Günter Schickert & Schneider TM - 40°C
Jochen Arbeit, Günter Schickert & Schneider TM - Acetyl
Joe Acheson - Streams and Crickets
Joe Acheson - Sparks and Transmissions
John T. Gast - Bonus Bongo Harp
Julie Kjaer - Face
Kyoka - Susurrus
Laraaji & Sun Araw - Lausanne (Part 2)
Leonardo Martelli - Leggende metropolitane
M. Ostermeier - Flutter
M. Ostermeier - Rafters
M. Ostermeier - Twin Crested Peaks
M. Ostermeier - Watcher
Machinefabriek - Minuut 1
Machinefabriek - Minuut 5
Machinefabriek - Minuut 8
Magnus P.I - Rootless
Magnus P.I - Haunted Head
Nicklas Sørensen  - Solo 1
Not Waving - Tuvu On The Floor
Orka - Grind
Orka - Igulker
Pantha Du Prince - Lichterschmaus
Pierce Warnecke - Fragments of Things Forgotten
Prostitutes - Nerve and Gall
Prostitutes - Chandeliers Shake
Quiet Noise - Need a Minute
Second Woman - 600249li9
Solo Andata - Left
T A M - Gang Faur
T A M - Gruyere Bells
Tropa Macaca - Igual a si
µ-Ziq - Jaz Norton

 

Jukebox: Διασκευές (αλφαβητικά)

Battlecross - War Ensemble [Slayer]
Marissa Nadler - Absolutely Sweet Marie [Bob Dylan]
Mexrrissey - Cada Dia Es Domingo (Everyday Is Like Sunday) [Morrissey]
Murcof - Gnossienne 3 [Eric Satie]
Psychic Temple - Music for Airports [Brian Eno]
Sung-Soo Cho - China Gates [John Adams]
Todd Terje & The Olsens - Firecracker [Martin Denny]