TO ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ CHART ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ...

...είναι μαύρα χάλια, αν θέλουμε να ακριβολογούμε. Παρακολουθώ χρόνια -όχι τα charts- (ούτε καν αυτά του Billboard), αλλά τις συζητήσεις που ανοίγουν στο μουσικό τύπο κάθε φορά που θεωρείται ότι οι «κατάλογοι επιτυχιών» περνάν κρίση. Αυτοί που συνήθως ασχολούνται με το θέμα τυχαίνει να είναι άνω των πενήντα (θα έχετε προσέξει ότι τα τελευταία χρόνια το ίδιο το «ενεργό» καταναλωτικά κοινό ελάχιστα ενδιαφέρεται και στα μεγάλα μουσικά έντυπα οι σελίδες των charts δεν είναι και οι πλέον προβεβλημένες) και το αυταπόδεικτο επιχείρημα τους είναι πως από ένα χώρο που κάποτε παρέλαυναν ονόματα όπως οι Beatles, οι Stones... και αργότερα οι Smiths, οι Cure, οι Nirvana... τώρα έρχεται ο κάθε Ricky Martin και έτσι για την πλάκα σπάει τα μεγάλα ρεκόρ του Elvis.


Δεν καταλαβα δηλαδη, τι έχει η φάτσα μουΒλακείες! Έτσι απλά! Ο κατάλογος επιτυχιών οφείλει και πρέπει να έχει επιτυχίες και μόνο επιτυχίες. Αν ρίξουμε μια ματιά ακόμη και στους παλιούς θα δούμε ότι ένα 60% των εμφανιζόμενων τότε ονομάτων σήμερα δεν αναφέρονται καν σε μουσικές εγκυκλοπαίδειες. Στα 80ς; Χειρότερα τα πράγματα! Εκατοντάδες τυχάρπαστοι! One hit wonders! Τι μαγική λέξη! Το chart λοιπόν γουστάρω να είναι η χαρά του one hit wonder-er! Ένα τραγούδι να το ακούν όλοι ασταμάτητα και έπειτα φύγε από εκεί που ήρθες, Δε συμμερίζομαι λοιπόν την άποψη που θέλει τα chart σοβαρά και ποιοτικά. Η καλή μουσική πάντοτε έμενε εκτός.
Τώρα όμως συμβαίνει το εξής παράδοξο. Και κακή μουσική συναντάμε εκεί πέρα και μένουν εκτός οι «εύκολοι», οι «εφήμεροι», οι «σαπουνόφουσκες»! Τι στο καλό γυρεύουν οι Limp Bizkit στο νούμερο δύο (UK ALBUM CHART 4/2/2000). Γιατί τα δεκατετράχρονα δεν ακούν Britney Spears γαμώτο μου; Θα μου πείτε και δεκαπέντε χρόνια πριν άκουγαν και Motley Crue, όχι μόνο Kylie..., ε και οι Motley Crue πιο κοντά στη Britney βρίσκονται! Αυτοί οι νέο-άγριοι είναι κάφροι εντελώς. Για sex δε μιλάνε και είναι όλοι τους σαν κλώνοι του Phil Anselmo (στο πιο άσχημο όμως). Πως θα πάει μπροστά η νέα γενιά; (βέβαια και η Britney παρθένα είναι... οπότε βλέπω μεγάλη α-σεξουαλική νεολαία να πλησιάζει!).


Η χαιδεμένη του Mic - γλυκιά και αθώαΔε θα σχολιάσω τους Beatles στο νούμερο έντεκα, δε μπορώ όμως να μην κάνω το ίδιο και με τον Roy Orbison. 'Love songs' lp στο νούμερο 19 παρακαλώ! Υπάρχει θεός; Η τέφρα του πιο ξενέρωτου τραγουδοποιού του εικοστού αιώνα (σοβαρή υποψηφιότητα και για τον εικοστό πρώτο!) πετάχτηκε στον αέρα πριν από... αιώνες και οι μαλ... οι Άγγλοι τρέχουν ακόμη και αγοράζουν τα τραγούδια του. Πιστεύω ότι οι θεωρητικοί των καταλόγων θα χαίρονται με αυτό... Πάντα θεωρούσαν τον κόπανο τον Orbison αδικημένο, καλό παιδί και μεγάλο συνθέτη. Ουστ!

Και η καημένη η Pink είναι μόλις στο νούμερο 22! Ποιος είναι ο ρόλος της σε αυτή τη ζωή (ρωτώ); Δεν είναι το να χτυπήσει το νούμερο ένα, να γίνει και αυτή κουκλάκι και μπρελόκ για ανήλικους που ακόμη δεν έχουν κλειδιά από το σπίτι τους (απαντώ); Σιγά τώρα μην κουβαλάμε κουκλάκι Roy Orbison. Με την ηλίθια φάτσα! Σαν τον Σαρτζετάκη σε pop star είναι. Οι Westlife; Οι κοπελίτσες θα έπρεπε να λιώνουν (να μην πω τίποτε χυδαιότερο...) για χάρη τους! Κι αν αυτό συμβαίνει γιατί δεν μπαίνουν στη δεκάδα και κολλήσανε εκεί στο 24; Λοιπόν για να ξεκαθαρίσω : Jennifer, Britney, Westlife, N-Sync, Pink, Christina, All Saints, Ρίκυς, Corrs και λοιποί πρέπει να εμφανίζονται στα πρώτα δέκα νούμερα κάθε εβδομάδα! Οι εναλλακτικοί να πάνε στα δικά τους τα chart που μου θέλουν και επιτυχία! Το 'Ooops I did it again' lp στο 51! Αμαρτία! Για αυτό δεν μπορεί να χαλαρώσει το μωρό και να απολαύσει το sex. Είδατε τι κακό της κάνετε που ακούτε Eminem και Badly Drawn Boy;Σιγά μην πάει η Παμελα με τους Limp BizkitΌταν δηλαδή σε τριάντα χρόνια θα κάνουμε 00ς revival party τι θα παίζουμε για να γουστάρουμε; Το Pretty Woman (walking down the street... ahhhh ahhh!!!).
Τα θετικά που συνάντησα ως το νούμερο 100 ήρθαν μετά την εξηκοστή θέση και ως το 80, έχουμε και λέμε:

-- 70 Τhe best of M People : αυτοί πρέπει να κλείσουν σύμβαση με τα charts. Αν οι επιτυχίες γενικά είχαν τη στόφα των δικών τους τραγουδιών, με υπερηφάνεια θα ακούγαμε εμπορική μουσική και μόνο!

-- 74 Gold - greatest hits ABBA το αιώνιο νούμερο ένα γιατί είναι 73 θέσεις πίσω; Υπάρχουν άνθρωποι που ακούν μουσική και δεν έχουν το best των ΑΒΒΑ; Και αν ναι... πως τολμούν;

-- 78 Sound Loaded -Ricky Martin Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!

-- 79 Appetite for destruction - Guns n Roses- γουστάρω που μετά από τόσα χρόνια ο κόσμος επιμένει και τιμά την «αλητεία». Ένα αργοπορημένο punk μνημείο (σε hard rock version βέβαια) οφείλουμε να το τιμάμε πάντα! Άντε και ψηλότερα!

-- 80 Light years- Kylie Minoque. Σημειώνει τόση επιτυχία πλέον η Kylie που σε λίγο αν την ακούς θα θεωρείσαι ψαγμένος.
Κοιτάξτε τώρα τα χάλια της πρώτης δεκάδας: (για να είμαστε πιο επίκαιροι περνάω στην εβδομάδα που ξεκινάει από Κυριακή 11 Φλεβάρη).


Όταν μεγαλώσω θα γίνω αλάνι (s)DIDO : NO ANGEL- ότι είχαμε γλιτώσει από την Alanis έρχεται η (Φίντο) Dido. Ο αδερφός της γιατί δεν τη δέρνει; Ότι πιο επίκαιρα ξενέρωτο μπορεί να βρεθεί στο νούμερο ένα ενός chart... βρέθηκε!

ANASTACIA : NOT THAT KIND-επιτέλους! Εδώ εγκρίνω... το σωστό «πράμα» στη θέση που του αξίζει. Λίγο πιο ανούσιο από Enya και Loreena Mc... άρπα, οπότε του αξίζει να φτάσει ως το νούμερο ένα!

LIMP BIZKIT : CHOCOLATE STARFISH AND THE HOT DOG-πάλι να τα λέμε; Ο Χριστόδουλος πρέπει να επέμβει σε αυτή την περίπτωση. Οι Limp Bizkit πλάκα πλάκα έχουν γίνει κάτι σαν συγκρότημα για όλη την οικογένεια, μόνιμο soundtrack βρεφονηπιακών σταθμών κ.λ.π. Το hot dog είναι σκέτο ή με πατάτες;

TEXAS : THE GREATEST HITS -τα χιτάκια των Texas είναι πάντοτε όμορφα και... συμπαθητικά (πάλι), σε αντίθεση με την τραγούδιστρια τους. Έχει και εκείνο το προπέρσινο το χαουζάκι οπότε σκέφτομαι να το αγοράσω κι εγώ!

TOPLOADER : ONKA'S BIG MOKA- αυτά είναι που δε μου αρέσουν. Αυτούς λίγο που τους άκουσα έχω την υποψία ότι μπορεί και να είναι ένα συμπαθητικό (εδώ κολλάει το πάλι!)ροκ γκρουπάκι. Μα να τους συμπαθεί τόσο πολύ ο κόσμος;Πάλι με έπιασες στο στόμα σουEMINEM : THE MARSHALL MOTHERS LP- αγόρασε κι εσύ αυτό το δίσκο! Τα κέρδη από τις πωλήσεις θα ενισχύσουν τις (α)φιλότιμες προσπάθειες του ιδρύματος «Μητέρα». Η μαμά σας το ξέρει ότι ακούτε Eminem; Η γκόμενα σας; Ο Κυριάκος Βελλόπουλος;

U2 : ALL THAT YOU CAN'T LEAVE BEHIND- αν το καλοσκεφτείς χωρίς τους U2 οι Coldplay θα ήτανε ένα νούμερο πιο ψηλά. Οπότε δεν λέω τίποτα για τους αγαπημένους Ιρλανδούς.
COLDPLAY : PARACHUTES- αν το καλοσκεφτείς χωρίς να βγάλεις δίσκο δεν μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή για τα charts. Οι Coldplay τότε πως τα κατάφεραν βγάζοντας σε συσκευασία του ενός τους δίσκους των... άλλων (κακίες...);

DR DRE : 2001 Πρόχειρος κατάλογος υπευθύνων για την ανυποληψία του hip hop σήμερα : 1) Puff Daddy 2) Dr Dre 3) Dr Dre 4)...Είπε καλό λόγο για εμάςOUTKAST : STANKONIA σοβαροί υποψήφιοι για να το γλιτώσουν από την ανυποληψία : στο νούμερο ένα πλέον μόνο οι Outkast. Πόσο είχε βάλει ο Ασπιώτης; Οχτώ; Να 'ναι οι ώρες του. Να δω που θα ξαναβρεί τέτοιο δίσκο ως το τέλος της χρονιάς!

Την επόμενη φορά λέω να «περιλάβουμε» τους καταλόγους του Billboard, όπου τα πράγματα δείχνουν να είναι ακόμη «καλύτερα». Ή μήπως να ασχοληθούμε με τα ελληνικά chart; Μείνετε on line!