Vinyl Lust #3

Διαβάζουν σχετικά βιβλία οι vinyl junkies; Αν ναι, τότε τους έχουμε δύο καλές προτάσεις. Του Γιώργου Παπαδόπουλου

ThurstonΗ σχέση των μουσικά εθισμένων με την λογοτεχνία είναι μάλλον κάπως περίεργη, για να το θέσω κομψά. Και χωρίς καμία ντροπή, μπορώ άνετα να στερεοτυπήσω, συγγραφική αδεία, και να τους χωρίσω σε δύο ειδών κατηγορίες. Έχουμε και λέμε:

Στους βιβλιοφάγους που καταβροχθίζουν με την ίδια όρεξη βιβλία όπως και μουσική και πολλές φορές μάλιστα ταυτόχρονα (άκουσον, άκουσον) και στους άλλους, εκείνους που βλέπουν λογοτεχνικό βιβλίο και στρέφουν το βλέμμα τους αλλού, κάνοντας παράλληλα υπολογισμούς από μέσα τους και εκθέτοντας σε κάποιο φανταστικό διάλογο προς υπεράσπισή τους το πολύ απλό επιχείρημα: "Μα κοστίζει όσο ένας δίσκος περίπου και το δίσκο θα τον ακούω για μία ολόκληρη ζωή συνεχώς."

Πριν βγάλουμε όμως το συμπέρασμα ότι αυτοί οι άλλοι είναι κούφια καρύδια, ανεπίδεκτοι αναγνώσεως και διάφορα άλλα κοσμητικά επίθετα, να πούμε προς υπεράσπισή τους ότι αυτοί είναι και οι πιο αφοσιωμένοι και γρήγοροι αναγνώστες από οποιονδήποτε άλλον. Αρκεί το βιβλίο που θα διαβάσουν να μιλάει για μουσική!

Δώσ' τους αυτοβιογραφία, φωτογραφίες με ράφια δίσκων μήκους εκατοντάδων μέτρων, εμπεριστατωμένη ανάλυση ολόκληρης της δισκογραφίας του αγαπημένου τους καλλιτέχνη, 1000 και 1 τραγούδια που πρέπει να ακούσεις πριν αποδημήσεις εις τους ουρανούς ή και ακόμα παραπέρα, μαγειρική και μουσική, μέταλ δίσκοι που θα πρέπει κάθε φλώρος να έχει κλπ κλπ, η λίστα δεν τελειώνει ποτέ, το ίδιο και η όρεξη του φίλου της μουσικής για όλα αυτά τα βιβλία. Τα καταβροχθίζει, αποθηκεύει τις πληροφορίες στο σκληρό δίσκο του μυαλού του και τα κρατάει στο ειδικό ράφι για βιβλία παρέα με τους δίσκους του.

JunkiesΟ μουσικός τύπος είναι από μόνος του ένα μεγάλο λογοτεχνικό παρακλάδι με διάφορες εκδόσεις άλλες καλές και άλλες κακές. Τη σήμερον ημέρα που τα επίπεδα έμπνευσης έχουν βαρέσει τα χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ και η άρπα-κόλλα δουλειά δίνει και παίρνει, έχει μειωθεί και ο αριθμός μουσικών βιβλίων που αξίζουν, παρόλη την ποσοτική τους αύξηση. Όπως πάντα η υπερπροσφορά καταστρέφει την ποιότητα και εδώ.

Το βινύλιο, λόγω της επιστροφής του στις επάλξεις αποτελεί έμπνευση για πάρα πολλές νέες εκδόσεις. Ευτυχώς οι περισσότερες χαρακτηρίζονται από προσεγμένη δουλειά και έρευνα.

Παρακάτω ακολουθούν δυο-τρείς κουβέντες για δυο βιβλία που δεν θα πρέπει να λείπουν από μια μουσική βιβλιοθήκη. Ένα παλαιότερο και ένα καινούριο.

Vinyl Junkies : Adventures in Record Collecting
Brett Milano

Τούτο 'δω το ευαγγέλιο κυκλοφόρησε το 2003 και έκτοτε παραμένει σημείο αναφοράς για διάφορα πράγματα. Με τον περιγραφικό τίτλο να σου εξηγεί με την πρώτη ματιά με τί έχεις να κάνεις, γραμμένο από τον Brett Milano γνώστη του αντικειμένου και ενεργό στις μουσικές εκδόσεις. Ο Milano κάνει μια προσπάθεια να πιάσει όσο μπορεί πιο σφαιρικά το μικρόβιο της συλλογής βινυλίων και το πετυχαίνει αρκούντως πετυχημένα. Ως παθών, θα βρεις πολλά σημεία και θα ταυτιστείς. Πυκνογραμμένο χωρίς καμία εικόνα και δομημένο σε διαφορετικά θεματικά κεφάλαια εκ πρώτης όψεως φαίνεται βουνό, αλλά τελικά ρέει πολύ εύκολα και οι 230 σελίδες του γυρνάνε πολύ γρήγορα. Εμμονές, ψυχαναγκασμοί και όμορφα trivia βγαίνουν στη φόρα διαφόρων γνωστών και μη (Thurston Moore των Sonic Youth, Peter Buck των R.E.M ανάμεσα σε άλλους) σε ένα βιβλίο με όμορφη ατμόσφαιρα, απλό όσο δεν πάει, το οποίο με τις αλήθειες που γράφει θα σε κάνει να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο το χόμπι σου και το έτερο σου ήμισυ που σε ανέχεται και ζει με αυτό (υπάρχει τέτοιο κεφάλαιο μέσα στο βιβλίο!).

Στα αγγλικά, σε χαμηλή τιμή από τα γνωστά διαδικτυακά βιβλιοπωλεία.

Passion for vinylPassion for Vinyl
Robert Haagsma

Φρέσκο πράγμα από τον Ολλανδό R. Haagsma που δεν σταματάει να γράφει βιβλία για το πάθος του: τη μουσική και τα βινύλια. Τούτο 'δω είναι σαν το playboy του βινυλιόφιλου, αφού ολόκληρο το βιβλίο ασχολείται με τις δισκοθήκες διαφόρων ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας και τις ιστορίες καθενός από αυτούς, για τους δίσκους του και τη συλλογή του.

Ποιος ήταν ο πρώτος, πόσους έχει ο καθένας και διάφορα τέτοια καυτά θέματα που θα κάνουν τον καθένα μας να κοκκινίσει από την ζήλεια του. Γνωστά ονόματα όπως ο Ed Motta, Mikael Akerfeldt, Henry Rollins, Lee Dorian και ένα σωρό άλλοι μιλάνε για τους δίσκους τους σαν να ήταν παιδιά τους. Η έκδοση περιορισμένη, αριθμημένη και πάρα πολύ προσεγμένη συνδυάζεται άψογα μαζί με ένα 7'' στο εξώφυλλο του βιβλίου με 2 κομμάτια (Digital Mystikz & Jacco Gardner) και διαβάζεται άνετα σε ένα απόγευμα αφού δε μπορείς να σταματήσεις να γυρνάς τις σελίδες. Κοιτάς μέσα από την κλειδαρότρυπα τις εμμονές κάθε συλλέκτη και χαμογελάς ύποπτα με κάθε βλακεία που έκαναν όλοι στην εφηβεία τους προκειμένου να αποκτήσουν τους πολυπόθητους δίσκους τους.

Ed MottaΒρίσκεις καταφύγιο στις ιστορίες και συνειδητοποιείς ότι πάντα θα υπάρχουν και χειρότεροι από σένα όταν διαβάζεις για τον βραζιλιάνο καλλιτέχνη Ed Motta που πήγε στο Άμστερνταμ να αγοράσει σπίτι και τελικά χάλασε όλα του τα χρήματα σε δίσκους και ακριβά κρασιά και γύρισε σπίτι του άπραγος, αλλά φορτωμένος ένα σωρό δίσκους.

Στα αγγλικά, σε λίγο πιο τσιμπημένη τιμή, από τα γνωστά διαδικτυακά βιβλιοπωλεία.
_____

vinyl-traffic.com