Vinyl Lust #4

Δύο λόγια για την παγκόσμια ημέρα δισκάδικου. (Ή πιο συγκεκριμένα 1448 λέξεις). Του Γιώργου Παπαδόπουλου


Record Store Τη σήμερον ημέρα που η καθημερινότητα του καθενός από εμάς είναι ένας ορυμαγδός συναισθημάτων, απογοητεύσεων, νέων ερεθισμάτων και μεγαλόπνοων δηλώσεων, αυτή λοιπόν την ισοπεδωτική εποχή κάθε παγκόσμια ημέρα-γιορτή, μάλλον μου μοιάζει παρωχημένη και ξεπερασμένη. Πόσοι πλέον να συγκινούνται με τον γιαλαντζί Άγιο Βαλεντίνο ή την Γιορτή της Μητέρας; Θα σταματήσω να γράφω αμέσως αν μου παραδεχτείς ότι πήρες δώρο για τη μητέρα σου στην πρόσφατη αντίστοιχη γιορτή (προφανώς και του "πατέρα" η αντίστοιχη μέρα φαντάζει σαν κρύο ανέκδοτο...).

Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν ότι όλες αυτές οι παγκόσμιες ημέρες είναι δα και κάτι το τόσο σημαντικό. Ίσως στα φαινομενικά κοντινά, αλλά στην πραγματικότητα τόσο μακρινά '90s να είχε ένα διαφορετικό αντίκτυπο μια αντίστοιχη γιορτή, στην παρούσα φάση όμως, κανείς δεν δίνει προσοχή πλέον.

Και ερχόμαστε στη "δική μας" ετήσια γιορτή, αυτή των δισκάδικων που γιορτάζεται το τρίτο Σάββατο κάθε Απρίλη και από το 2007 που καθιερώθηκε, το κύρος της και η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή είναι παράγοντες που αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο.


OffΣε μία περίοδο που ενώ το βινύλιο είχε αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης (όσον αφορά στους πρότερους ψόφιους αριθμούς πάντα), τα συνοικιακά δισκάδικα αντιθέτως κατέβαζαν ρολά το ένα μετά το άλλο στο βωμό των 5όροφων απρόσωπων πολυεθνικών δισκάδικων, θεσπίστηκε από κάποιους Αμερικανούς (τι άλλο;) δισκοπώλες η εν λόγω ημέρα με σκοπό να δώσουν μια νέα ώθηση στον παραδοσιακό τρόπο αγοράς μουσικής και να ενισχύσουν το μικρό δισκάδικο έτσι όπως το ξέρουμε, διότι μέχρι τότε η εν λόγω μπίζνα πήγαινε αργά αλλά σταθερά ...στο διάολο. Σκοπός τους η στήριξη του γραφικού δισκάδικου. Εκείνο δηλαδή το κακοφωτισμένο, στενό μαγαζάκι με τον τυπικό φαφλατά ιδιότροπο ιδιοκτήτη. Ένας χώρος που ενώ βρωμάει τσιγαρίλα και χαρτόνι βρεγμένο, παρόλα αυτά πάντα σε καλωσορίζει και σε κάνει να νιώθεις οικειότητα.

Μια ιδέα, ένα μαρκετίστικο τρικ που θα μπορούσε να είχε πάει και αυτό στα αζήτητα, αλλά προς μεγάλη έκπληξη όλων, η Record Store Day δέθηκε άρρηκτα με το βινύλιο και την απότομη άνοδο αυτού, κάνοντας έτσι ένα επιτυχημένο business success story στηριζόμενο σε έναν παλιό, απλό και κατακρεουργημένο θεσμό. Την παγκόσμια Ημέρα: του Δισκάδικου.


KarmaΜια μέρα που θα δεις πολλά να συμβαίνουν. Θα δεις τύπου blockbuster ουρά με κόσμο να κυκλώνει το οικοδομικό τετράγωνο από νωρίς το πρωί και να περιμένει να αγοράσει τις ειδικές εκδόσεις βινυλίου που κυκλοφορούν μόνο αυτή την μέρα, θα δεις μπάντες να παίζουν ζωντανά μέσα στα δισκάδικα, celebrities μουσικά και μη, να λένε στην κάμερα πόσο χρονών ήταν όταν πήγαν για πρώτη φορά στο δισκάδικο της γειτονιάς τους και πήραν με το χαρτζιλίκι της γιαγιάς τους κάποιο δίσκο του Paul Anka, θα πήξεις στο live 7'' με ηχογραφήσεις αμφιλεγόμενης ποιότητας απλώς και μόνο για να γεμίσει το roaster της RSD ακόμα περισσότερο, θα αναρωτηθείς αν πρέπει να δώσεις 45 ευρώ για ένα δίσκο από μια άσημη μπάντα του Seattle της εποχής του Grunge που υποτίθεται, όπως θα γράφει στο εξώφυλλο, ότι επηρέασε τη σκηνή τα μέγιστα με το μοναδικό της αυτό δίσκο, θα δεις μουστακαλήδες να αγοράζουν δίσκους χωρίς να έχουν πικ-απ και κοπελίτσες με εμπριμέ πετρόλ φούστες να έχουν πάρει μαζί τους το φορητό αυτοενισχυόμενο πικ-απ τους (αλα 60's) για να ακούσουν τα 7άρια τους όσο θα περιμένουν στην ουρά κ.ο.κ.


SkrillexΚαλώς η κακώς η RSD έπιασε τόσο πολύ για όλα τα προαναφερθέντα, που κούμπωσαν άψογα σε ένα αισθητικό πακέτο που ντύνει την εν λόγω ημέρα κάθε χρόνο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το όλο θέμα είναι ένα πανηγυράκι με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων των εναπομεινάντων δισκάδικων που παραπαίουν ίσα βάρκα-ίσα νερά σε μια ψυχεδελική αγορά που το βινύλιο είναι πλέον προϊόν πολυτελείας και η ενασχόληση με την αγορά της μουσικής ακούγεται το ίδιο ψυχεδελική και απορίας άξια, με την απάντηση "πτώση με παρα-πέντε" σε υποθετική ερώτηση για τα χόμπι σου τη δεκαετία των 80's!!

Κάτι που κανείς μέχρι τώρα όμως δεν σκέφθηκε πάνω στην παραζάλη και τις σερπαντίνες, είναι το κατά πόσο τελικά τα μαγαζιά που λαμβάνουν μέρος στη γιορτή βγάζουν κέρδος και αν τελικά βοηθούνται από την όλη ιστορία ή όχι.

Και εξηγούμαι: Πλέον κάθε χρόνο οι ειδικές εκδόσεις που κυκλοφορούν μόνο για εκείνη την μέρα είναι πάνω από 250. Και κάθε χρόνο όλο και ανεβαίνει αυτός ο αριθμός. Ποσότητα που αποτελεί πονοκέφαλο για τους δισκοπώλες που αν θέλουν να είναι ενημερωμένοι και αν έχουν και τη στρατηγική "πολλά βάζεις, πολλά παίρνεις", τότε κινδυνεύουν να δώσουν ένα κάρο χρήματα στους προμηθευτές για να στοκάρουν εμπόρευμα που μπορεί κάλλιστα να τους μείνει για πάντα απούλητο.


OpethΚαι αν ασχολείσαι με το εμπόριο, ήδη κουνάς το κεφάλι πάνω κάτω με συμπόνια και νιώθεις τον πόνο τους όταν αυτοί παραμονές της ημέρας θα πρέπει να κάνουν μια τεράστια παραγγελία-μαντεψιά από δίσκους, που μπορεί να τους πουλήσουν αλλά με λίγη ατυχία, μπορεί και να τους μείνουν οι μισοί απούλητοι. Θέμα που και οι ίδιοι οι διοργανωτές ξέρουν και από του χρόνου θα προσπαθήσουν να μειώσουν και να κουλαντρίσουν καλύτερα την όλη υπόθεση, αφού ήδη είναι πολλοί οι δισκοπώλες που δυσανασχετούν με την αποθήκη τους γεμάτη με αντίτυπα προηγούμενων RSD, ακριβά αγορασμένα που τώρα κανείς δεν ενδιαφέρεται να πάρει. Αντίτυπα που μπορούν άνετα να καταλήξουν να μεταπωληθούν στο ebay σε τετραπλάσιες τιμές. Εξ'ου και τα τσακάλια του record flipping που έχουν μετονομάσει την RSD σε Record Flipping Day. Αν είσαι λίγο τυχερός και κατέχεις την τέχνη τότε θα θησαυρίσεις πουλώντας δίσκους σε αστρονομικές τιμές που δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να τα δώσουν για να αποκτήσουν τις εν λόγω εκδόσεις.

Παρακάτω είναι κάποιοι από τους δίσκους που λιμπίζομαι περισσότερο από την εν λόγω γιορτή.

Σε έναν ιδανικό κόσμο που τα χρήματα θα τα κόβαμε από τα δέντρα και τα αμάξια θα κινούνταν με νερό τότε το καλάθι αγορών μου θα γέμιζε γρήγορα με τα κάτωθι.


Big mamaBig Mama Thornton - Sassy Mama, 12" Vinyl
Ζωντανή ηχογράφηση που έχει δεχθεί re-mastering από μια εμφάνιση το 1975 με την Big Mama στα καλύτερά της.

Brian Jonestown Massacre / The Magic Castles -, Split 12 inch
Split χρωματιστό βινύλιο με 4 καινούρια κομμάτια από τις 2 μπάντες.

Karma To Burn - Karma To Burn, 12" Vinyl
Γιατί πολύ απλά δεν έχει ξανακυκλοφορήσει σε βινύλιο

OFF! - Learn To Obey, 7" Vinyl
Τι εννοείς γιατί;;

Sam Cooke - Ain't That Good News, 12" Vinyl
Γιορτάζοντας 50 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, ο τελευταίος δίσκος του Sam Cooke. Βασικά μόνο και μόνο για το τραγούδι 'A Change Is Gonna Come' αξίζει να το αγοράσει κανείς.

Opeth - Watershed, 2Χ 12" Vinyl
Επανέκδοση σε διπλό πράσινο βινύλιο, για όσους δεν πρόλαβαν την αρχική έκδοση.


OtisOtis Redding - Pain In My Heart, 12" Vinyl
Επανέκδοση του 1964 ντεμπούτου του Otis Redding σε original μορφή mono. Ακούγεται Δυνατά.

Skrillex - Recess, Cassette
Ο νέος δίσκος του αμερικανού σε αποκλειστικό φορμά κασέτας.

Slipknot - Vol 3 , 2 x 12" Vinyl
Επετειακή επανέκδοση του καλύτερου δίσκου των παρεξηγημένων Slipknot σε διάφανο βινύλιο.

Creedence Clearwater Revival - The 1969 Singles , 10" Vinyl
Λευκό 10" βινύλιο με 4 singles που τα ξανακούς μέχρι να λιώσει το βινύλιο.


The Zombies - Odessey and Oracle, 12" Vinyl
Επανέκδοση ενός από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας του '60.

Agitation Free - Shibuya Nights, 2 x 12" Vinyl
Πρόσφατη Ζωντανή ηχογράφηση των θρύλων του Kraut Rock σε δίχρωμο βινύλιο

Alvarius B / Sir Richard Bishop - If You Don't Like It.. DON'T! , 12" Vinyl
Split LP μεταξύ των αδερφών Bishop. 35 λεπτά οργανικής ψυχεδελικής μουσικής.


BadbadBadbadnotgood - Can't Leave The Night/Sustain , 12" Vinyl
Φρέσκια Jazz-οειδής ηλεκτρονική μουσική από τους Καναδούς, με νέα τραγούδια.

Camera Obscura - 4AD Session, 12" Vinyl
4 κομμάτια που ηχογραφηθήκαν για το session που έκαναν στην 4AD

Clint Mansell - In The Wall, 12" Vinyl
O Clint Mansell συνθέτει μουσική για θρίλερ και την κυκλοφορεί σε καφε-κόκκινο περιορισμένο βινύλιο.

Teeth Of The Sea - A Field In England: Reimagined, 12" Vinyl
Εναλλακτικό Soundtrack για την ποιο ψυχεδελική ταινία της περσινής χρονιάς από μια από τις πιο φρέσκιες μπάντες της Αγγλίας!

The Thing - Boot EP, 7" Vinyl
Δυο κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο Boot. Jazz για Metalers ή και ανάποδα.

Botch - Unifying Themes Redux, 12" Vinyl
Επανέκδοση από b-sides για μια από τις καλύτερες σκληρές μπάντες των '00s.


CaveCave In - Jupiter LP & Rarities, 12" Vinyl
Εναπομείναντα κομμάτια από το Jupiter που κυκλοφορούν για πρώτη φορά.

Sharon Jones & The Dap-Kings - Dap-Dippin' [Remastered], 12" Vinyl
Ζηλευτή επανέκδοση σε χρωματιστό βινύλιο με bonus tracks.

Ron Jeremy - Understanding and Appreciating Classical Music With Ron Jeremy, 7" Vinyl
Χρωματιστό 7''άρι που ο πορνοστάρ Ron Jeremy κουβεντιάζει και σχολιάζει πάνω σε κλασσικά πιανιστικά κομμάτια. Must μόνο και μόνο για το cult του θέματος.

To Φως και η Σκιά του - Το Φως και η Σκιά του, EP vinyl
Επανακυκλοφορεί με καινούριο mastering από τις αρχικές ταινίες και διαφοροποιημένο εξώφυλλο σε μια αριθμημένη έκδοση 375 αντιτύπων. Μια πρωτοβουλία του Lotus Record Shop στην Θεσσαλονίκη.
_____

vinyl-traffic.com