What’s Up, Doc? #1

Bad Brains: A Band In DC

Μια νέα στήλη που θα σκαλίσει τον αχανή χώρο των μουσικών ντοκιμαντέρ ξεκινά με την (κάποτε) απροσδόκητη συνάντηση του πανκ με την ρέγγε. Του Θάνου Σιόντορου

Μ΄ αρέσουν πολύ τα μουσικά ντοκιμαντέρ που λέτε και θεωρώ ότι είναι ένας σούπερ τρόπος να μάθει κάνεις χίλια-δυο σχετικά με όσα αγαπάει γύρω απ’ τη μουσική. Περίεργες ιστορίες, larger than life προσωπικότητες, μουσικά κινήματα, εκατοντάδες υποκατηγορίες, κοινωνικοπολιτικές αναφορές, προσωπικά δράματα, απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Μ’ αρέσει πολύ και να μοιράζομαι τα όσα έτυχε (ή πέτυχε) να μάθω, γιατί σχεδόν τα πάντα είναι καλύτερα όταν τα μοιράζεσαι.

Με βάση τα δύο αυτά δεδομένα, μέσα από αυτή την στήλη με τον ευφάνταστο (…) τίτλο “ What’s Up, Doc?”, λέω να προτείνω διάφορα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχω δει και νομίζω ότι αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο να τα δουν και άλλοι, αν φυσικά δεν το έχουν ήδη κάνει.

Καλή μας αρχή λοιπόν!

Bad Brains: A Band In DC

Σκηνοθεσία: Benjamen Logan, Mandy Stein / 2012

Ποια μπάντα έρχεται κατευθείαν στο μυαλό κάποιου όταν ακούσει τη λέξη πανκ; Οι Sex Pistols, οι Clash, οι Dead Kennedys, άντε και οι Stooges ή οι Ramones αν ανοίξει το ιστορικό πλάνο και πας και πιο πίσω. Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουν τους Bad Brains;

Τέσσερεις αφροαμερικάνοι πιτσιρικάδες από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ οι οποίοι γνωρίστηκαν στο σχολείο και ξεκίνησαν παίζοντας fusion ως Mind Power, στα χνάρια των Chick Corea και Stanley Clarke, αλλά κατέληξαν να γίνουν ίσως η πιο σπουδαία και επιδραστική hardcore punk μπάντα που υπήρξε ποτέ.

Σου αρέσουν δε σου αρέσουν, το να αμφισβητήσεις την τιμιότητα, την αντισυμβατικότητα αλλά και την αυθεντικότητά τους είναι κομματάκι δύσκολο. Καθόλου τυχαίο ότι στο όνομά τους πίνουν νερό οι Beastie Boys, o Dave Grohl, o αδελφικός τους φίλος Ian McKaye (βλ. Minor Threat και Fugazi), o… Ric Ocasek και φυσικά ο Henry Rollins o οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε πως σε ένα από τα πολύ πρώτα τους live, το οποίο τον βρήκε ανάσκελα με τον H.R. να τραγουδάει μες στη μούρη του, ουσιαστικά ξεκίνησε η ζωή του!

Υποστηρικτές μιας θετικής και αντίθετης στην καταστροφή οπτικής γωνίας, που συχνά-πυκνά ταυτίζεται ως γνωστόν με το πανκ, κάπου στη διαδρομή συναντήθηκαν αναπόφευκτα και με τις ρίζες τους και μπήκε στην αφήγηση και η reggae.

Στο πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ “Bad Brains: A Band In DC”, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (το οποίο συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους φανς τους), συνεντεύξεις με όλα τα μέλη της μπάντας, συγγενείς, φίλους, θαυμαστές και άλλους άσημους ή διάσημους συμμετέχοντες, ξεδιπλώνεται η ιστορία των Bad Brains χωρίς καμία πρόθεση αγιοποίησης ή άλλες φιοριτούρες. Αντιθέτως, ο ρεαλισμός είναι η κύρια ματιά και μάλλον αυτή που τελικά ταιριάζει και γάντι στην τόσο μεγάλη αυτή μπάντα.

Καλώς ήλθατε λοιπόν στο καλύτερο Punky Reggae Party που έγινε ποτέ και αν σας αρέσει το ντοκιμαντέρ μετά περάστε μια βόλτα και από το θρυλικό CBGB για ένα από τα καλύτερα live που δεν το χωρά ο νους σου ότι υπήρξε αν δεν το δεις με τα ίδια σου τα μάτια.