Alan McGee

Συνέντευξη Alan McGee

(Μετά μουσικής στο στούντιο του 1055 rock)


Alan McGeeKοντεύει τεσσεράμισυ το απόγευμα του Σαββάτου όταν έρχεται επιτέλους η στιγμή που εμφανίζεται στο στούντιο ο Αlan McGee για να του εκμαιεύσει ο rude boy την παρθενική του συνέντευξη! Για όσους μπορεί να μην ξέρουν τον Mr. Alan McGee έχω την ιερά υποχρέωση να παραθέσω το παρακάτω σύντομο βιογραφικό σημείωμα :

Αlan McGee - Ανήσυχος πόπερ που κατέβηκε από την Σκοτία για να ιδρύσει μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρίες δίσκων, την Creation Records. Από την Creation ξεπήδησαν εκπληκτικά συγκροτήματα και σόλο καλλιτέχνες, με μόνο σκεπτικό να φτιάχνουν μουσική για να ικανοποιήσουν τα προσωπικά τους γούστα και μόνο!!!

Ούτε που μπορούσαν να φανταστούν ότι με τη μουσική τους θα προήγαγαν το επίπεδο της μουσικής τόσο, ώστε με τον αφανισμό τους να δημιουργήσουν ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό!!!

O Alan McGee στην Creation κυκλοφόρησε μεταξύ πολλών, δίσκους των : Felt, Weather Prophets, My Bloody Valentine, House Of Love, Times, Momus, Nikki Sudden, Teenage Fanclub, Primal Scream, Boo Radleys, Sugar, St. Etienne, Ride, Oasis, Heavy Stereo, Bmx Bandits, Super Furry Animals, Hurricane No 1, Bernard Butler, Kevin Rowland etc. H Creation έζησε από το 1983 έως το 1996, οπότε και απεβίωσε διότι ο ιδρυτής, είτε ένοιωσε απέχθεια για την μετατροπή μιας μικρής αγνής εταιρίας σε ένα απρόσωπο κερδοσκοπικό οργανισμό, είτε πήρε τα λεφτά την εποχή που χρηματιστηριακά βρίσκονταν στο ζενίθ και έφυγε φοβούμενος την μελλοντική ελεύθερη πτώση της Creation!!! Η ιστορία έδειξε πάντως ότι έπαιξαν το ρόλο τους εξίσου και οι δύο λόγοι ώστε οδήγησαν τον Alan να την κλείσει.

Ακόμα πλούσιος όπως μας είπε, έχοντας κερδίσει από τη δράση των Οasis 2,5 εκατομμύρια λίρες (!!!), διατηρεί τη νέα εταιρία δίσκων Poptones, από την οποία, μεταξύ άλλων, ξεπήδησαν oι Hives και οι Sing Sing (πρώην μέλη των Lush).

Επίσης διατηρεί 3 clubs και ενίοτε μπαίνει μέτοχος σε κάποιες δισκογραφικές δουλειές άλλων εταιριών όπως στους δίσκους των Libertines, των Mogwai, και πολλών άλλων. Tζογάρει λοιπόν ο Alan και ότι κάτσει!!!

Η συνέντευξη:

Rude boy : Φίλοι και φίλες έχουμε την τιμή σήμερα να σας παρουσιάσουμε τον εμπνευστή πολλών ποπ ψυχών ο οποίος με την Creation Records δημιούργησε ένα μουσικό ρεύμα πρωτόγνωρο για την εποχή του κόντρα στο mainstream, πρόβαλε τις κιθάρες σε πρώτο πλάνο. Kύριε Alan McGee καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη!
Αlan : Καλησπέρα και σε εσάς.

Rude boy : Είσαστε πνευματικά ο εγγονός του Syd Barrett, ξαδερφάκι του αδικοχαμένου John Peel, μικρό αδερφάκι του Johny Lydon, αδερφός των Edward Ball & Dan Tracey, μεγάλος αδερφός των Kevin Shields & Bobby Gillespie και φυσικά ο Uncle Sam των θρυλικών Oasis! Μετά από όλα αυτά τα εκπληκτικά πράγματα που πετύχατε στο παρελθόν, σήμερα σε ποιο σημείο του χάρτη της μουσικής σκηνής βρίσκεται ο Alan McGee;
Alan : Eεεε, στην Ελλάδα, έτοιμος να ροκάρω!!!


Alan McGee2Rude boy : Μόνον αυτό;
Alan : Είχα την Creation, την έκλεισα διότι δεν ανεχόμουνα την Sony και τους ανθρώπους της να μου λένε, τι να κάνω και τι να μην κάνω! Τώρα έχω την Poptones με συγκροτήματα που κινούνται στο ύφος της Creation, ένα ύφος που θέλω να υφίσταται σε κάθε κυκλοφορία πάνω από όλα και όλους! Επίσης μαζί με τα άλλα πρώην "διευθυντικά" μέλη της Creation μαναντζάρουμε, συμμετέχουμε και προωθούμε παραγωγές πολλών συγκροτημάτων, όπως των Mogwai και των Libertines, που ανήκουν σε άλλες δισκογραφικές εταιρίες. Η δουλειά μου έχει γίνει πιο universal, ασχολούμαι περισσότερο με την διανομή και προώθηση κάποιων δίσκων στην Αμερική και την Ευρώπη. Επίσης άνοιξα 3 club, το πρώτο το βάφτισα "Death Disco", έχω 2 studio ηχογραφήσεων και 4 εκδοτικούς οίκους.

Rude boy : Με αφορμή το σημερινό σου dj set που ονομάζεται "Death Disco", ποιο είναι το κίνητρό σου και τι σόι ενέργεια θέλεις να βγει πρωτίστως από τα εσώψυχά σου και δευτερευόντως να μεταδοθεί στο αποψινό ακροατήριό σου;
Alan : Death Disco ήταν μια παλιά έκφραση που στιγμάτισε μια μουσική τάση στα 80'ς, πολύ πριν να γίνει της μόδας με κύριους εκφραστές τους P.I.L. και τους Gang Of Four. Την περίοδο που άνοιγα το πρώτο μου club ο κολλητός μου φίλος, Edward Ball, βρήκε το όνομα αυτό και έτσι βαφτίσαμε το club με το όνομα Death Disco. Όσο για το dj set βοήθησε το γεγονός, ότι μια καινούρια φουρνιά συγκροτημάτων αναβιώνουν αυτήν την μουσική τάση με κύριους εκφραστές τους Rarture, συν το γεγονός της επανασύνδεσης των θρυλικών Gang Of Four.

Rude boy : Εκτός από αυτά θα ακούσουμε και άλλα στυλ μουσικής στο αποψινό dj set σου;
Αlan Mcgee : Κατά κύριο λόγο αυτό που θα με οδηγήσει μουσικά είναι το ένστικτό μου αλλά και ο κόσμος που θα εμφανιστεί το βράδυ στο event. Όντας dj πιστεύω ότι δεν μπορείς να αψηφάς το γούστο του κοινού, γι αυτό και είμαι έτοιμος να ικανοποιήσω και όλα τα προσωπικά request του αποψινού κοινού.

Rude boy: Στο μυαλό μου έχω χωρίσει την εποχή της Creation σε τρεις περιόδους. Στην πρώιμη περίοδο της αγνότητας, με τα πιο underground σχήματα, τη δεύτερη, την περίοδο της μεγάλης εμπορικής απήχησης ακόμα και σε πιο mainsteam κοινό συγκροτημάτων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, και στην τρίτη της εμπορευματοποίησης της Creation με βασικό όπλο το μουσικό φαινόμενο, αυτό των Oasis. Alan, αλήθεια ποια από τις τρεις θεωρείς την χρυσή περίοδο της creation;
Αlan : Ειλικρινά πιστεύω πως η δεύτερη περίοδος ήταν η καλύτερη όλων. Από το 1990 μέχρι το 1993 κυκλοφόρησαν οι καλύτεροι δίσκοι της Creation με προσωπικό top-5 τους εξής:
1. Screamadelica - Primal Scream
2. Fox base alpha - St. Etienne
3. Loveless - My Bloody Valentine
4. Giant steps - Boo Radleys
5. Badwagonesque - Teenage Fanclub
Στο 'Loveless" θα μείνουν και αξέχαστα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωσή του, το αστρονομικό ποσό για την εποχή των 20.000 λιρών Αγγλίας!!! Αλλά τι μπορείς να πεις, αυτός ήταν ο Kevin Sheilds. Ακόμα δεν έχει επιχειρήσει να ηχογραφήσει κάτι μετά το "Loveless"!

Rude boy : Alan τι λες, θα μπορέσει να έρθει το βράδυ στο club και ο Bobby Gillespie;
Alan : Αν έρθει εγώ θα είμαι έτοιμος και θα έχω προσλάβει και πολλούς νοσηλευτές για να μπορέσουν να βοηθήσουν τον Bobby, γιατί ουδείς ξέρει τι κουβαλάει στο κεφάλι του, αλλά και το κοινό γιατί θα πέσουν κορμιά από το χορό!!!


Alan McGee3Rude boy : Τι σε ώθησε να αγοράσεις την Rolls Royce στον Noel, και ποια η γνώμη σου για τους Oasis την περίοδο προ και μετά της κυκλοφορίας του δίσκου "What's the story, morning glory";
Alan : Η Ηλιθιότητα της στιγμής. Να φανταστείς δε ότι ο Noel ουδέποτε έχει οδηγήσει αμάξι και δεν έμαθε ούτε την Rolls να οδηγάει γι' αυτό και την πούλησε. Οι Oasis είναι το κορυφαίο ροκ συγκρότημα των 90's και την εποχή του "What's the story..." συνέβησαν κάποια πρωτόγνωρα πράγματα σε μένα προσωπικά όσο και στο υπόλοιπο επιτελείο της Creation. Ο πρώτος δίσκος τους πούλησε 5 εκατομμύρια αντίτυπα και ο δεύτερος 7.5 !!! O επόμενος δίσκος αποτυπώνει την υπερβολική ποσότητα κοκαϊνης που εισήλθε στον εγκέφαλό μας!!! Γι'αυτό και σου φαίνεται το παίξιμο και η ηχογράφηση τόσο ασαφής και τόσο χαοτική. Eίχαμε χάσει τον έλεγχο εντελώς!!!

Rude boy : Όταν άκουσες για πρώτη φορά τους Oasis να παίζουν πίστευες ότι είχες ανακαλύψει το κορυφαίο rock group που θα σάρωνε τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε εμπορικό;
Alan : Πίστευα ότι oι Oasis θα έκαναν μια ανάλογη πορεία αυτής των Stone Rrose και τίποτε παραπάνω. Δε φανταζόμουν την απήχηση που θα είχε στη μάζα ο ήχος των Oasis, όπως δε φανταζόταν ο Brian Epstein ότι οι Beatles θα είχαν την απήχηση που είχαν εκείνη την εποχή! You never can tell!!

Rude Boy : Θα ήθελες να είχες ανακαλύψει τους Franz Ferdinand ή κάποιο άλλο τόσο δημοφιλές group της τωρινής alterntive rock;
Alan : Θα έλεγα ψέματα αν σου έλεγα όχι, όσο αναφορά τους Franz ξέρω προσωπικά μόνο τον Alex με τον οποίο έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές. Oι Franz δεν ξέρω αν απογειωθούν με τον επερχόμενο δεύτερο δίσκο τους όπως έγινε με τους Oasis αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, παίζουν πάρα πολύ μέσα και έξω από το studio.

Rude boy : Ο Bret και ο Bernard παλιοί φίλοι (πρώην μέλη των Suede) ενώνουν τις δυνάμεις τους ξανά με το καινούριο τους σχήμα ονόματι The Tears. Πιστεύεις ότι μπορεί ο Bernard να ξανασηκώσει το "σκοτεινό αστέρι" του Bret; Και ποια η γνώμη σου για τον Bernard Butler που προσωπικά τον θεωρώ ως τον καλύτερο απόγονο του Johnny Marr των Smiths και πολύ καλύτερο του Grahan Coxon των Βlur;
Alan: O Bernard κυκλοφόρησε τον πρώτο solo δίσκο του στην Creation, είναι φοβερός και πιστεύω στις δυνάμεις και των δύο, πιστεύω ότι τώρα σαν ντουέτο θα προσφέρουν πολλά περισσότερα πράγματα από όσα πρόσφεραν με τους Suede!!! Επίσης πιστεύω ότι από τους 3 κιθαρίστες ο καλύτερος είναι με διαφορά ο Grahan Coxon, ο άνθρωπος σου μιλάει με την κιθάρα, μου προκαλεί μεγάλη συγκίνηση το παίξιμο του ειδικά όταν πειραματίζεται στο studio. O Grahan Coxon είναι απρόβλεπτος, άλλες φορές σου επιτίθεται, άλλες φορές σε γαληνεύει, σε μαγεύει (he is fuckin' brilliant).

Rude boy : Και μια τελευταία ερώτηση, πως σου φάνηκε το reunion των House of Love και ο νέος δίσκος τους "Days run away";
Alan : Απλά καλός δίσκος και τίποτε άλλο. Tα χρόνια πέρασαν γι'αυτούς, δεν μπορούν να μου προσφέρουν τη συγκίνηση που μου πρόσφεραν στο παρελθόν. Ποτέ δεν ξαναπαντρεύεσαι την πρώην γυναίκα σου!!!

Rude boy : Alan σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μου παραχώρησες, καλό πάρτυ το βράδυ, καλή συνέχεια στην περιοδεία σου!!! Θα ήθελα για το κλείσιμο να επιλέξεις ένα τραγούδι από το συγκρότημά σου, τους Biff Bang Pow!
Alan : Kαι εγώ ευχαριστώ και θα επιλέξω το "Waterbomb"! Cheers mate!!!