Στο Supermarket
ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ "55", ΝΕΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΟΥ ALPHA P. ΜΕ ΤΟ PROJECT SUPERMARKET, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΗΣ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ" ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.
MIC : Κατ' αρχήν θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Μετά την αποχώρησή σου από τους Στέρεο Νόβα και μέχρι αυτήν την κυκλοφορία, είχες χαθεί... Να υποθέσω ότι δούλευες το "TV HEAD";
Alpha P. : Όxι. To "TV HEAD" ήταν δουλειά από το 1998-2000. Υπάρχει άλλο ένα άλμπουμ το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει, για το λόγο ότι δεν βρέθηκε εταιρεία, όπως δεν θα κυκλοφορούσε και το "TV HEAD" αν δεν βρισκόταν η CAPP. Όπως ξέρουμε, παρ' ότι αυτή η μουσική σπάει ταμεία παγκοσμίως, στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κυκλοφορήσεις μια δουλειά, η οποία δεν είναι καθαρά εμπορική και συνήθως με την αρνητική έννοια του όρου.
MIC : Τον τελευταίο μήνα ακούω το δίσκο σου καθημερινά και μου φαίνεται ότι δεν πρόκειται για κάποια κομμάτια που είχες έτοιμα και απλά κυκλοφόρησαν. Αντίθετα νομίζω ότι το "TV HEAD" βασίστηκε σε κάποια κεντρική ιδέα. Όντως έτσι έγινε; Πώς προέκυψε αυτός ο δίσκος;
Alpha P. : Ουσιαστικά είναι ο απόηχος ενός κόσμου που αλλάζει καθώς βρίσκεται στο τέλος του αιώνα, (γιατί το άλμπουμ βγήκε εκείνη ακριβώς τη στιγμή...) καθώς και στα όρια μιας σχεδόν παρανοϊκής επικοινωνίας, λόγω ίντερνετ-τηλεόρασης κτλ και τελικά κοιτάς γύρω σου και βλέπεις μια απέραντη μοναξιά... Η εικόνα που υπάρχει στο εξώφυλλο είναι αρκετά σαφής για κάποιον που θα αφεθεί να κοιτάξει. Αυτό που θα νιώσει κάποιος κοιτάζοντας αυτή τη συγκεκριμένη εικόνα είναι ότι ακριβώς είναι αυτός ο δίσκος.
MIC : Μου έκανε εντύπωση το εξής : Παρά το γεγονός ότι η δουλειά σου αυτή απέσπασε καλές κριτικές και μάλλον έτυχε και καλής υποδοχής από το κοινό, δεν έγιναν συναυλίες για να τον υποστηρίξεις. Πρόκειται για θέμα νοοτροπίας ή απλά δεν έτυχε;
Alpha P. : Πολύ απλά δεν δόθηκε η ευκαιρία και μάλλον δεν βρέθηκαν οι κατάλληλες προοπτικές. Και για να το ξαναπούμε άλλη μια φορά: είναι αρκετά δύσκολο να σταθείς σε αυτή τη σκηνή.. το ξέρουν όλοι αυτό και αυτό εκμεταλλεύονται και τα άτομα που διοργανώνουν συναυλίες, φεστιβάλ κλπ. Οπότε διαλέγεις να είσαι λίγο πιο προσεκτικός στις κινήσεις σου, για να μην απογοητεύσεις και το κοινό σου.
MIC : Τελικά τι οδηγεί έναν μουσικό να κυκλοφορήσει τη δουλειά του (πέρα από βιοποριστικούς λόγους); Μια δόση δικαιολογημένης ματαιοδοξίας ή μια βαθύτερη ανάγκη να μοιραστεί πράγματα με τους ακροατές του;
Alpha P. : Σε πρώτη φάση έρχεται η ανάγκη να δημιουργήσεις κάποια πράγματα. Μετά πιστεύω πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του αν αυτά που έφτιαξες τηρούν τις προυποθέσεις να γίνουν γνωστά στον κόσμο ή όχι. Από την στιγμή που αποφασίζεις να εκδόσεις τη δουλειά σου πιστεύω πως ναι, αναμφίβολα την μοιράζεσαι με το κοινό και αυτό είναι και από τα πιο δημιουργικά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας καλλιτέχνης.
MIC : Υπάρχουν κάποια σχέδια για το μέλλον σχετικά με κυκλοφορίες δίσκων ή συναυλίες;
Alpha P. : Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο λίγες μέρες πριν από την κυκλοφορία του το καινούριο μου άλμπουμ, το οποίο δεν είναι αυστηρά προσωπικό όπως το προηγούμενο, καθώς είμαστε πλέον δύο που το έχουμε δημιουργήσει (μαζί με την Ανδριάνα Τ.) και στο μέλλον θα υπάρχουμε κάτω από το όνομα SUPERMARKET. Ο τίτλος του cd θα είναι "55" και είναι πολύ διαφορετικό σε ήχο από το προηγούμενο καθώς εξερευνεί νέες περιοχές από την electronica ως τη jazz. Πιστεύω πως θα γίνουν κάποιες εμφανίσεις ενώ ήδη έχει κανονιστεί μία για τις 25 Ιανουαρίου στα πλαίσια ενός ηλεκτρονικού φεστιβάλ.
MIC : Σε κάποιο μουσικό περιοδικό διάβασα ένα αισιόδοξο άρθρο για την κατάσταση της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι όντως κάτι κινείται ή απλά είναι μια εφήμερη τάση που δημιουργήθηκε από την ευκολία πρόσβασης στην τεχνολογία και από το γεγονός ότι η electronica μοιάζει να κάνει θραύση στο εξωτερικό φέρνοντας τον απόηχό της και στη χώρα μας;
Alpha P. : Tο γεγονός οτι υπάρχει πειραματισμός με την τεχνολογία και την μουσική, πιστεύω πως είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί μόνο μέσα από αυτό μπορούν να βγούν καινούριες τάσεις και καινούρια πράγματα. Παρ' όλα αυτά νομίζω πως μάλλον δεν υπάρχει η υποστήριξη και οι προϋποθέσεις που χρειάζεται για να αναπτυχθεί όλο αυτό και από τη μεριά των εταιρειών, οι οποίες δεν το υποστηρίζουν, και απο το ραδιόφωνο που συνεχίζει να προβάλλει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
MIC : Αυτήν την εποχή τι μουσική ακούς;
Alpha P. : Διάφορα πράγματα, γενικά οτιδήποτε πέσει μπροστά μου κυριολεκτικά... Ενα από τα τελευταία cd που άκουσα ήταν το "Life on a string" της Laurie Anderson, το οποίο μου άρεσε αρκετά. To παράδοξο είναι οτι, ενώ υπάρχουν πάρα πολλές παραγωγές, είναι πολύ λίγα αυτά που πραγματικά αξίζουν και είναι ουσιαστικά κάτι διαφορετικό και καινούριο.
MIC : Δισκογραφείς σε μια εταιρεία με σχετικά low profile. Πιστεύεις ότι στο μέλλον και με δεδομένη την διακίνηση μουσικής μέσω internet, οι μικρές εταιρείες θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να ακμάσουν ή θα αναγκαστούν να απορροφηθούν από μεγαλύτερες έτσι ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κανάλια προώθησης;
Alpha P. : Nαι νομίζω πως θα επιβιώσουν, δεν ξέρω με ποιόν τρόπο βέβαια αλλά πιστεύω πως βγάζοντας καλή μουσική, γιατί πάντα αυτή η μουσική έβγαινε από μικρές εταιρείες.
MIC : Σ' ευχαριστώ πολύ.
Διαβάστε ακόμα:
Κριτική "TV HEAD"
Κριτική "55"