Amandine

Today Sandviken, tomorrow the world

Το τυχερό αστέρι της μέρας ανήκει σε αυτούς εδώ τους σουηδούς: παρουσίαση του φετινού τους δίσκου, αλλά και μια κατατοπιστική κουβεντούλα για να μάθουμε και κάτι για την πάρτη τους... Του Θάνου Σταυριανάκη


Amandine 1Wichita Lineman ήταν το όνομα της πρώτης σας μπάντας. Σας αρέσουν οι Friends Of Dean Martinez ή απλώς ήταν μια σύμπτωση; Πες μας για τις πρώιμες μέρες σας.

Ο John και o Olof έφτιαξαν την μπάντα τους στην πόλη τους Sandviken, όταν γύρισαν ένα καλοκαίρι από το Μάλμε που σπούδαζαν παρέα. Όταν αρχίσαμε να παίζουμε ζωντανά χρειαζόμασταν ένα όνομα. Ένας κοινός μας φίλος μάς πρότεινε αυτό το όνομα από τον τίτλο ενός κομματιού του Glenn Campbell. Δεν ήταν όμορφο όνομα και το ξέραμε αλλά εκείνη τη χρονική περίοδο λειτουργούσαμε κάπως σαν side project αφού όλοι είχαμε τις μπάντες που παίζαμε. Όταν η σύνθεση άλλαξε και προστέθηκαν οι Andreas B. και Andreas H., άλλαξαν και τα δεδομένα στο γκρουπ και τότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε να αλλάξουμε όνομα.

Και πώς ήρθε τελικά το Amandine;

Ήρθαμε σε συμφωνία με τη FatCat Records το καλοκαίρι του 2004 και με αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία που μας δόθηκε ήταν η καλύτερη εποχή να αλλάξουμε και όνομα πριν κυκλοφορήσουμε τον πρώτο μας δίσκο. Να σου πω την αλήθεια στην αρχή σκεφτήκαμε να κρατήσουμε το Wichita Lineman, το θεωρήσαμε γούρικο, αλλά συναντήσαμε αρκετά προβλήματα ώστε να καταχωρηθεί σε εμάς και έτσι το πήραμε απόφαση. Ήταν μια εποχή που δεν παίζαμε μουσική αλλά συναντιόμασταν και μιλούσαμε μόνο για το όνομα. Ακούσαμε ένα εκατομμύριο προτάσεις και υποδείξεις από φίλους και γνωστούς. Μια μέρα τα βάλαμε όλα κάτω και ομόφωνα αποφασίσαμε το Amandine, δε θυμάμαι καν ποιος το είχε προτείνει, σίγουρα όχι κάποιος από εμάς. Οπότε για μας δε σημαίνει τίποτα. Είναι απλώς ένα όνομα.


Amandine 2Η δημοτικότητά σας αρχίζει να αυξάνει. Πριν λίγο καιρό τελειώσατε και τη δεύτερη περιοδεία σας. Πώς νιώθετε γι' αυτό;

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να είναι η δεύτερη περιοδεία αλλά στην ουσία είναι η πρώτη στην Ευρώπη. Η πρώτη δεν είχε τόσες πολλές χώρες όπως η τελευταία μας. Ακριβώς το ίδιο έχουμε πράξει και στην Αμερική. Μια μεγάλη και μια μικρή και εκεί μέχρι τώρα. Είναι υπέροχο συναίσθημα να είσαι έξω στους δρόμους, να βλέπεις καινούργια μέρη και να συναντάς καινούργιους ανθρώπους. Και φυσικά να παίζεις τη δική σου μουσική! Είναι υπέροχο συναίσθημα να ακούς τους οπαδούς σου να τραγουδούν το τραγούδια μαζί σου ή ακριβώς το αντίθετο, να παίζεις μπροστά σε ανθρώπους που σε ακούν για πρώτη φορά στη ζωή τους και να πρέπει να τους κερδίσεις. Είναι ωραίο σαν στοίχημα. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του καινούργιου μας δίσκου είμαστε έτοιμοι για τη νέα μας περιοδεία!

Και τελικά από όσες χώρες έχετε επισκεφτεί σε ποιες είχατε ποιο θερμή υποδοχή;

Να σου πω τη μαύρη αλήθεια, όσο και αν δεν το περιμένεις, το κοινό ήταν ποιο θερμό στη Γερμανία, στην Ιταλία και την Αμερική παρά στις σκανδιναβικές χώρες ακόμα και στην ίδια μας την πατρίδα.

Τι να είναι λες αυτό που κάνει τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Αμερικάνους αλλά και τους Σκανδιναβούς να ενθουσιάζονται με τη μουσική σας; Ποια είναι η μυστική συνταγή;

Δύσκολο να σου πω. Ίσως να φταίνε οι γλυκόπικρες αλλά ταυτόχρονα δυνατές μελωδίες μας. Ίσως να είναι ο συνδυασμός στη μουσική μας, ο αμερικάνικος με το σουηδικό (και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό). Ίσως να είναι ότι παίζουμε απλά και αυτό αγγίζει τις καρδιές τους.


AmandineΑισθάνεστε τυχεροί γενικά;

Πάρα πολύ. Θα ήμασταν παράλογοι αν λέγαμε το αντίθετο. Υπογράψαμε στη FatCat στέλνοντας μονάχα ένα demo, αυτά δε γίνονται ποτέ! Έτσι λοιπόν, εκτός ότι οι δίσκοι μας μέσω ενός μεγάλου label με φοβερή διανομή πηγαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουμε και την ευκαιρία να παίζουμε σε Ευρώπη και Αμερική, όπως αναλύσαμε και παραπάνω. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως είμαστε ακόμα στην αρχή, έχουμε ακόμα πολλά να παρουσιάσουμε με τη μουσική μας, καινούργιους οπαδούς να αποκτήσουμε και καινούργιες χώρες να επισκεφτούμε. Ας ελπίσουμε να είμαστε και μέχρι τότε τυχεροί. Για παράδειγμα δεν είμαστε σε θέση να ζήσουμε από τη μουσική προς το παρόν. Έχουμε όλοι τις πρωινές δουλειές μας. Το να αποδεσμευτούμε από αυτές είναι μια πολυτέλεια που πολλοί την έχουν ονειρευτεί αλλά ελάχιστοι την έχουν απολαύσει.

Τι μουσική ακούτε;

Όλοι μας ακούμε διαφορετικά πράγματα αλλά σίγουρα κανένας από εμάς δεν ακούει MTV και mainstream μουσική. Τώρα όσον αφορά εμένα μου αρέσουν πολύ τα τελευταία άλμπουμ των Band Of Horses, Joanna Newsom, Regina Spektor, Bruce Springsteen, The Knife και πολλά πολλά άλλα.

Τι γνωρίζετε για την Ελλάδα εκτός από την αρχαία ιστορία και τα θεότρελα καλοκαίρια της; Κάποιον καλλιτέχνη ή συγκρότημα;

Παρόλο που ενδιαφερόμαστε για την ιστορία και τη λογοτεχνία και έχουμε αρκετές γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία της, δε γνωρίζουμε τίποτα για τη σύγχρονη Ελλάδα. Ξέρουμε πως κερδίσατε το Euro 2004, ότι διοργανώσατε και τους Ολυμπιακούς αγώνες την ίδια χρονιά (είμαστε όλοι μας τρελαμένοι με τα αθλητικά και ειδικά με το ποδόσφαιρο). Φυσικά, λατρεύουμε το ελληνικό φαγητό. Θεότρελα καλοκαίρια είπες; Μάλλον πρέπει να κατέβουμε.