Αργύρης Ζήλος

Αργύρης Ζήλος - Συνέντευξη


Αργύρης ΖήλοςMini αναδρομή στα μουσικά δρώμενα του 2004 από τον Αργύρη Ζήλο. Συνέντευξη που δόθηκε στον DaveB το Σάββατο 4/12/04 και θα μεταδοθεί στην εκπομπή του "Ο αφρός των Ημερών" την Τρίτη 7/12/04 στις 10 το βράδυ από τον 88μισό.

DaveB : Αργύρη, καλημέρα από τη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα την άποψή σου για το πώς είδες μουσικά το 2004.
Ζήλος : Κόντρα σε πολλές απόψεις και στο περιρρέον κλίμα, εγώ θεωρώ ότι ήταν θαυμάσια η φετινή χρονιά, άκουσα κυριολεκτικά εκατοντάδες πράγματα που με καθήλωσαν, πιστεύω δηλαδή ότι η μουσική βρίσκεται σε μια εξαιρετική φάση κι έχω έναν παραπάνω λόγο να χαίρομαι γιατί το γεγονός δεν έχει να κάνει με τις πολυεθνικές εταιρίες δίσκων, δηλαδή η μουσική προχωρά ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το αν οι πολυεθνικές έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.

DaveB : Όπως άλλωστε πάντα έλεγες και τώρα το βλέπουμε τόσο έντονα μπροστά μας. Ανεξάρτητες παραγωγές από παντού.
Ζήλος : Επίσης έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα το γεγονός ότι η παραγωγή έχει γίνει αρκετά εύκολη πια από πλευράς οικονομικής δηλαδή μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση σε ηχητικά μέσα παραγωγής με πολύ λιγότερες οικονομικές δαπάνες απ' ότι πριν. Μερικοί το θεωρούν επικίνδυνο αυτό, εγώ όχι.

DaveB : Τεχνολογία και δημοκρατία στην πράξη λοιπόν.
Ζήλος : Εγώ θα έλεγα δυνατότητα του δημιουργού να προχωρήσει κατευθείαν στην παραγωγή της μουσικής του χωρίς να εξαρτάται ούτε από γνώμες τρίτων ούτε από σκοπιμότητες εταιριών. Δυστυχώς δηλαδή φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε την παρακμή των δισκογραφικών εταιριών σαν κάτι θετικό - μακάρι να συνέβαινε το αντίθετο. Παλιά δεν ήταν έτσι τα πράγματα - όταν λέω παλιά εννοώ πριν δύο δεκαετίες.


Phillip JeckDaveB : Ναι, τα έχεις δει όλα αυτά και θεωρώ ότι είσαι εξαιρετικά εύστοχος και καίριος. Από την άλλη μεριά στο σημερινό επίδοξο ακροατή δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμπλοκάρει μέσα από τον κυκεώνα των καθημερινών κυκλοφοριών και να του γίνονται ενδιαφέρουσες προτάσεις από μουσικοκριτικούς.
Ζήλος : Εκεί είναι θέμα media.

DaveB : (γέλια) Κι εκεί δεν πάμε καθόλου καλά
Ζήλος : Πάσχουν. Εκεί εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω φως. Βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι η ζοφερή εικόνα που εντοπίζουμε είναι μάλλον ένα ελληνικό φαινόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

DaveB : Αυτό είναι αλήθεια.
Ζήλος : Έξω δηλαδή οποτεδήποτε κι αν παρατηρείται μια μικρή κρίση εμπορίου - όχι κρίση παραγωγής - και παροδική είναι και οι τρόποι να ξεπεραστεί είναι ορατοί...

DaveB : Και οι μικρές εταιρίες ανταποκρίνονται πιο εύκολα άλλωστε ....
Ζήλος : Και οι μεγάλες εταιρίες στο εξωτερικό έχουν πολύ σαφέστερη αντίληψη των ορίων τους και των υποχρεώσεών τους. Σιγά σιγά προσαρμόζονται στις νέες πραγματικότητες, δεν θα τις αφήσουν να τους πάρει από κάτω. Στην Ελλάδα βέβαια το παιχνίδι είναι χαμένο. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν...

DaveB : Ειδικά τα άτομα που χρησιμοποιούν...
Ζήλος : Δεν έχουν σχέση με τη μουσική. Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό ή σοκάρει, οι άνθρωποι των εδώ δισκογραφικών δεν έχουν σχέση με τη μουσική - καμία.


SquarepusherDaveB : Το 'λεγες πάντα.
Ζήλος : Το 'λεγα πάντα και τώρα είναι εμφανές. Οι άνθρωποι αυτοί όταν έρθει η στιγμή να διασκεδάσουν το τελευταίο πράγμα που θα επιλέξουν είναι η μουσική. Ή αν τους δεις κατά λάθος σε κάποιο μουσικό στέκι αυτό είναι γιατί θα έχει έρθει κάποιος δικός τους καλλιτέχνης και θέλουν να δώσουν το παρόν μήπως και τους πουν ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους ή θα τους δεις σε κανένα σκυλάδικο για να μπορεί το πούρο που θ' ανάψουν να πιάσει και τόπο δηλαδή.

DaveB : Όλοι κοσμικοί...(γέλια)
Ζήλος : (γέλια) Εν πάση περιπτώσει είναι χαμένη υπόθεση. Αυτό που έχω να πω είναι ότι από τη μια μεριά η μουσική λόγω της ευκολίας παραγωγής της από τεχνικής πλευράς (home studios, κλπ) έχει ανοίξει πάρα πολύ, κίνδυνο δεν βλέπω γιατί σε τελευταία ανάλυση...

DaveB : Οι δημιουργικοί άνθρωποι θα βγαίνουν μπροστά ...
Ζήλος : Εκτός απ' αυτό, η αποδοχή της μουσικής είναι θέμα συναισθηματικό κατά πρώτο λόγο, κατά δεύτερο λόγο είναι θέμα παιδείας και πιστεύω ότι άπαξ και κάτι αρέσει σε κάποιους είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό το πράγμα έχει και κάποια καλλιτεχνική και αισθητική αξία ή όχι. Ούτως ή άλλως πάντα υπήρχαν πράγματα κατευθυνόμενα φτιαχτά κατασκευασμένα και πάντοτε υπήρχαν πράγματα που ξέφευγαν από τις προδιαγραφές και απευθύνονταν στον κόσμο μόνο με τη μουσική τους αξία. Δεν θα αλλάξει κάτι τώρα επειδή η παραγωγή έχει γίνει πιο απλή και κοστίζει λιγότερο. Ίσα ίσα τώρα θα φτιάξει κιόλας γιατί θα έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε κατευθείαν πλέον τι είναι αυτό που ενδιαφέρει τους δημιουργούς.

DaveB : Εξαιρετική εισαγωγή και η αισιοδοξία σου μου άρεσε.
Ζήλος : Να σου πω, δεν είναι απλά αισιοδοξία. Το βλέπω στα αποτελέσματα.


DJ SpookyDaveB : Κι εγώ πιστεύω ακριβώς τα ίδια. Να περάσουμε στο ζουμί τώρα λοιπόν.
Ζήλος : Το ζουμί είναι ότι έχω επισημάνει... κατ' αρχάς η παραγωγή ήταν φέτος πελώρια ήταν απίστευτα μεγάλη και συνεχίζει με ρυθμούς αμείωτους. Έκανα μια μικρή προετοιμασία όταν μιλήσαμε για πρώτη φορά και μου ζήτησες κάποια γνώμη απ' τη δική μου πλευρά αλλά διαπίστωσα ότι...

DaveB : Δεν βγαίνει με τίποτα (γέλια).
Ζήλος : Για να καταλήξουμε σε πλήρη εικόνα πρέπει να φάμε όλη την εκπομπή, πρέπει να φάω κι εγώ όλη την εβδομάδα (γέλια). Οπότε μη ζητάμε υπερβολικά πράγματα.

DaveB : Όχι, μερικές προτάσεις να κάνουμε για να περάσει σε ένα ευρύτερο κοινό μια άποψη ανθρώπου και μουσικοκριτικού που έχει λόγο, κι εσύ για μένα και πολύ κόσμο είσαι σίγουρα ο πρώτος απ' αυτούς.
Ζήλος : Σύμφωνοι, ας το φτιάξουμε με μικρές κατηγοριοποιήσεις. Στην κατηγορία (εντός πολλών εισαγωγικών) πρώτα των ανθρώπων που δουλεύουνε με δικές τους δυνατότητες, θα μπορούσαμε εδώ να επισημάνουμε τον Phillip Jeck και το άλμπουμ του "7" (είναι και το έβδομο του), όπως και αυτόν τον διάολο του drum 'n' bass τoν Squarepusher με τo "Ultravisitor", το καινούριο του LP που είναι πραγματικά μια θύελλα ενέργειας...

DaveB : Εξαιρετικό. Δούλεψε μετά τον δίσκο "Synfonietta".
Ζήλος : Εδώ με προλαβαίνεις, δεν το έχω ακούσει ακόμα.

DaveB : Ναι, εδώ δουλεύει τις επιρροές του από Steve Reich - Edgard Varese μέχρι Αphex-Twin, με συμμετοχή της βρετανικής ορχήστρας κλασσικής μουσικής Synfonietta.
Ζήλος : Πολύ ωραία. Λοιπόν στη μεσοκατηγορία θα βάλω αυτόν τον άλλον τον ανισόρροπο τον Dj Spooky που με το άλμπουμ του "Rhythm Science" δεν κάνει τίποτε άλλο από το να σαμπλάρει να κόβει και να ράβει να πλέκει να καταστρέφει να ξαναδημιουργεί. Το "Rhythm Science" είναι ένας εξωπραγματικός δίσκος-κολάζ, ίσως το καλύτερο πράγμα που έχω ακούσει από τον τομέα αυτό - μια πολύ ειδική κατηγορία.


CotiDaveB : Ναι.
Ζήλος : Και πριν πάμε κάπου αλλού να πούμε ότι αυτοί οι "κατ' οίκον" - γιατί πάντα υπάρχουν επεξεργασίες και σε άλλα επίπεδα - δεν θα φέρνανε ποτέ πριν αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, για παράδειγμα δεν θ' ακούγαμε δίσκους σαν κι αυτόν του Coti το "Lido Lado".

DaveB : Πήγαμε και στους Έλληνες της Poeta Negra.
Ζήλος : Nαι και για να συνεχίσω με τους Έλληνες, του Dani Joss το "Liquid Photography".

DaveB : Απ' τη Θεσσαλονίκη και απο την Poeta πάλι ....
Ζήλος : Παραπέρα στο χώρο εκτός της ποπ μουσικής τα καλά νέα ήρθαν ξανά από τον μεγάλο Evan Parker και το ηλεκτροακουστικό ανσάμπλ του με το "Memory Vision", όπως επίσης μπορούμε να πούμε κι από ελληνική πλευρά στο χώρο μετά τη τζαζ μία σύντηξη σύγχρονων μουσικών τάσεων με το ρεύμα του αυτοσχεδιασμού έχει βγάλει έναν πολύ όμορφο δίσκο είναι του Γιώργου Φακανά, το "Echoes". Kι αν θες να εξαντλήσουμε την Ελλάδα, και να μην κάνουμε πινγκ-πονγκ συνέχεια, υπάρχει μια πολύ καλή προσπάθεια στο έθνικ από τους Pallyria...
DaveB : Το παίζω αυτό. Μ' άρεσε πολύ ο δίσκος.
Ζήλος : Πάρα πολύ ωραία. Υπάρχει ένα θαυμάσιο, ίσως το καλύτερο ποπ άλμπουμ που έχει βγει ποτέ στην Ελλάδα από τους Raining Pleasure, το "Forwards Backwards". Μ' άρεσε επίσης πολύ ένας καινούριος δίσκος που έβγαλε ο Γιώργος Ρωμανός.

DaveB : Πού τον θυμήθηκες αυτόν;
Ζήλος : Γιατί τώρα κυκλοφορεί ο δίσκος - μάλιστα δεν είναι με το όνομά του. Το σχήμα λέγεται ΝΥΝ - παίζει και με ελληνική και με ξένη γραφή. "Winning the Game" λέγεται το άλμπουμ και είναι εξαιρετικά ιδιόρρυθμο, συνδυάζονται τα πάντα. Από Βάγκνερ και Σατί μέχρι drum 'n' bass, electronica και samples, μέχρι ανατολίτικα ηχοχρώματα. Ότι μπορείς να φανταστείς, μέχρι φλαμένκο.

DaveB : Με εξιτάρισες τώρα. Πρέπει να τον ακούσω αυτόν τον δίσκο.
Ζήλος : Να τον ακούσεις, είναι πολύ καινούριος. Στο διεθνές ρεπερτόριο ένα θαυμάσιο δείγμα λόγιας γραφής έδωσε ο Elvis Costello με το "Ιl Sogno". Επίσης άλλο θαυμάσιο σε λόγια γραφή από άλλο πρίσμα του David Byrne το "Growing Backwards". Δεν έχει χάσει το χέρι του ο άνθρωπος. Και πηγαίνουμε στην ποπ - αν μπορούμε ακόμα να την αποκαλέσουμε έτσι- με τον Robert Wyatt και το "Cuckooland". Ίσως να είναι και το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς μαζί με το "Real Gone" του Tom Waits, αρκετά σκληρός και δύσληπτος δίσκος αλλά και πάρα πολύ ισχυρός συναισθηματικά. Πώς τα καταφέρνει και τα τρία μαζί... αυτή είναι η μαγεία του και η μαγκιά του. Και βέβαια, μ' άρεσε πολύ το "Medulla" της Bjork σαν δίσκος ωριμότητας και αναζήτησης.

DaveB : Στον δικό της κόσμο εντελώς.
Ζήλος : Και να μην ξεχάσουμε και τους Sonic Youth που εξακολουθούν να προβοκάρουν από τη μία μεριά χωρίς να απομακρύνονται από τα δικά τους στάνταρντς και από την άλλη χωρίς να ανακυκλώνονται. Κάτι που για μένα είναι ζητούμενο για κάθε δημιουργό με κάποια συνείδηση του ρόλου του. Κράτα τον εαυτό σου, κράτα την ταυτότητά σου, κράτα το μέσο σου αλλά μην το αναμασάς. Δες τι μπορεί να γίνει μέσα απ' αυτό, πάνω σ' αυτό, ακόμα και καταστρέφοντας ένα μέρος του γιατί κάτι άλλο θα βγει απ' τη διαδικασία.

DaveB : Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε. Ευχαριστώ πολύ Αργύρη για τον πολύτιμο χρόνο σου και τα ξαναλέμε σύντομα.