Athens Open Festival of Dance

Το πρώτο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα. Και τα είχε όλα. Συναυλία, διαγωνισμούς, πάρτι, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους φιλομαθείς φιλό-χορους, διάσημους κριτές, βραβευμένους χορευτές και ένα κοινό διψασμένο για λάμψη και εντυπωσιακές φιγούρες. Της Ελευθερίας Καρυώτη

Το πρώτο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα

Ένα Blackpool γεννιέται!

(Συνέντευξη από το διοργανωτή Χριστόφορο Κούτινα)


Dance FestΠοιος μπορεί να συγκεντρώσει, την περισσότερη χρυσόσκονη, τα πιο πετυχημένα σολάριουμ, και τις πιο εξτρίμ κουπ της haute coiffure σε ένα μοναδικό event; Όχι, δεν πρόκειται ούτε για τα Καλλιστεία του Αντένα, ούτε για κοσμικό πάρτι του Λάκη Γαβαλά. Όσοι παρευρέθηκαν στο Athens Open Festival of Dance το τριήμερο 25-27 Σεπτέμβρη στο Αθηνών Αρένα, πήραν τις απαντήσεις τους. Το πρώτο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα έγινε πραγματικότητα. Και τα είχε όλα. Συναυλία, διαγωνισμούς, πάρτυ, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους φιλομαθείς φιλό-χορους, διάσημους κριτές, βραβευμένους χορευτές και ένα κοινό διψασμένο για λάμψη και εντυπωσιακές φιγούρες. Με τους απολαυστικούς Salata Latina, να διασχίζουν με το δεξί τις πύλες του Αθηνών Αρένα, το τριήμερο γέμισε με ένα πλήθος διεθνών και εγχώριων, θηλυκών κι αρσενικών, εκκολαπτόμενων και φτασμένων "Patricks" (Swayzes), με καλλίγραμμα κορμιά, εντυπωσιακές κόμες, εκτυφλωτικά κουστούμια και πολύ γκλίτερ, να μας μεταφέρουν στις σκηνές του "Shall we dance?" και του "Take the Lead".

Το MiC μίλησε με τον εμπνευστή και διοργανωτή του Athens Open Festival of Dance, Χριστόφορο Κούτινα, για το νέο αυτό εγχείρημα, τις προοπτικές του και το μέλλον του χορού στη χώρα μας.

1. Το Athens Open Festival of Dance αποτελεί την πρώτη ιδιωτική διοργάνωση διαγωνιστικών αγώνων Αθλητικού και Κοινωνικού Χορού στη χώρα μας και μάλιστα εγκεκριμένων από το Εθνικό Συμβούλιο Χορού Ελλάδος (ΕΣΧΕ) και την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητικού Χορού (ΕΟΑΧ). Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε μια τέτοια πρωτοβουλία;


Dance Fest 2- Κατ' αρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το Φεστιβάλ Χορού, The Athens open Festival of Dance, που πραγματοποιήθηκε στις 25-27.9.2009 στο Αθηνών Αρένα, είναι αναγνωρισμένο από το Εθνικό Συμβούλιο Χορού Ελλάδος (Ε.Σ.Χ.Ε.), το οποίο είναι μέλος του World Dance Counsil (W.D.C.), καθώς επίσης και από την Εθνική Χοροαθλητική Ομoσπονδία Ελλάδος (Ε.Χ.Ο.Ε.) που είναι μέλος της International Dancesport Federation (I.D.S.F.) . Το The Athens open Festival of Dance είναι η πρώτη ιδιωτική διοργάνωση Φεστιβάλ Χορού που γίνεται στην Ελλάδα με τη συναίνεση των δύο προαναφερομένων φορέων.

Οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοβουλία να διοργανώσω ένα Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ήταν για να προβληθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό κατ' αρχήν και να αποδειχθεί ότι έχει τη δυνατότητα να διοργανώνει Φεστιβάλ Χορού, ισάξια με αυτά που διοργανώνονται σε άλλες χώρες του Κόσμου και δεύτερον να δώσουμε τη δυνατότητα στους έλληνες αθλητές να διαγωνιστούν στη χώρα τους και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Παράλληλα ήθελα να προβώ σε μία τέτοια εκδήλωση και σε ένα τέτοιο χώρο, που στόχο είχε να τιμήσει τους αθλητές και να τους δώσει την αίγλη που τους αρμόζει, να τους δώσει αξία και να τους επιβραβεύσει για το ταλέντο τους. Όπως επίσης στόχο είχε να τιμήσει και τους θεατές, ώστε να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα στον κατάλληλο χώρο.

2. Το φεστιβάλ ήρθε να καλύψει κάποια νέα ανάγκη του χώρου; Οι συνθήκες στον τομέα του αθλητικού και κοινωνικού χορού έχουν αλλάξει στη χώρα μας;

- Είμαι βέβαιος ότι το Φεστιβάλ ήρθε να καλύψει την ανάγκη που έχουν όλοι οι αθλητές για περισσότερους αγώνες, για μεγαλύτερη δόξα και για καταξίωση στο χώρο του χορού. Οι αθλητές επιζητούν τους αγώνες όπως επίσης επιζητούν και τους καλούς Κριτές, όπως στην προκειμένη περίπτωση, όπου είχαν κληθεί οι καλύτεροι Κριτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Εξωτερικό.

Οι συνθήκες στον τομέα του αθλητικού και κοινωνικού χορού στη χώρα μας έχουν αλλάξει θα έλεγα, προς το καλύτερο, διότι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε όσο είναι δυνατόν στα ξένα δεδομένα και φυσικά θεωρώ ότι αυτή η συναίνεση, που είχαμε για πρώτη φορά, θα αλλάξει πολλά πράγματα στον ελλαδικό χώρο του χορού.

3. Όσοι παρακολούθησαν το Athens Open Festival of Dance νομίζω ότι θα συμφωνήσουν πως επρόκειτο για μια ολοκληρωμένη διοργάνωση, με ποικίλες δραστηριότητες όπως συναυλία, διαγωνισμούς, gala, σεμινάρια και πάρτυ. Εσείς είστε ευχαριστημένος από την πορεία του Φεστιβάλ, τόσο από πλευράς διοργάνωσης, όσο και συμμετοχής διαγωνιζόμενων, και ανταπόκρισης του ευρύτερου κοινού; Με άλλα λόγια, ικανοποιήθηκαν οι στόχοι που είχατε θέσει;


Dance Fest 3- Επειδή ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε τέτοια εκδήλωση στην Ελλάδα, υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις από πλευράς συμμετοχών, παρόλα αυτά όμως, το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα - όπως είπε κάποιος- το The Athens open Festival of Dance σημείωσε μεγάλη επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα υπάρξουν πολύ περισσότερες συμμετοχές. Εδώ πρέπει να πω ότι τo Φεστιβάλ δεν ήταν μόνο ένας διαγωνισμός. Ήταν ένα μοναδικό τριήμερο με ποικίλες δραστηριότητες. Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με ένα ξέφρενο πάρτι χάρις στη συμμετοχή του συγκροτήματος SALATA LATINA που ξεσήκωσαν στην κυριολεξία τον κόσμο. Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στους διαγωνισμούς, όπου η ηλικία των διαγωνιζομένων ήταν από 7 ετών έως και ενήλικων επαγγελματιών. Τους διαγωνιζόμενους έκριναν οι πιο διάσημοι κριτές σε όλο τον Κόσμο που προέρχονται από τη Φιλανδία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Γαλλία, την Αμερική, την Αυστραλία και φυσικά διακεκριμένοι κριτές από την Ελλάδα. Τα έπαθλα που δόθηκαν ανέρχονται στα 21.500 ευρώ.

Τέλος κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας διεξήχθησαν σεμινάρια και διαλέξεις από τους κορυφαίους κριτές, γνωστούς σε όλο τον κόσμο και από καταξιωμένους χορευτές. Η αυλαία έκλεισε το βράδυ της ίδιας μέρας με ένα πλούσιο θέαμα, που κατά την άποψη μου άφησε εποχή, διότι όλοι απόλαυσαν τα διασημότερα ζευγάρια του κόσμου, πρωταθλητές παγκοσμίως, να επιδεικνύουν τις χορευτικές τους ικανότητες. Συγκεκριμένα απολαύσαμε τους Sergei & Melia από τη Ρωσία και την Πολωνία σε ρυθμούς latin, τους Domenico & Gioia από την Ιταλία σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς, τους Jose & Joanna από την Αμερική και την Πολωνία σε αμερικάνικους ρυθμούς, τους Kiki & Eli από τη Βουλγαρία σε ρυθμούς Salsa και τέλος απολαύσαμε Flamenco από τους Litina & Victoria, μία καταπληκτική ομάδα από την Ελλάδα με ζωντανή μουσική.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του ευρύτερου κοινού και θεωρώ ότι του χρόνου θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη. Μπορώ να πω μάλιστα ότι οι στόχοι μου ικανοποιήθηκαν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

4. Τι όραμα έχετε για το Φεστιβάλ; Θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές, θα ανανεωθεί, θα μεγαλώσει;

- Όπως προανέφερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για το επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ και σίγουρα θα είναι ανανεωμένο και με πολλές εκπλήξεις για το χώρο του χορού.

5. Νομίζω ότι υπάρχει η γενική εντύπωση, ότι η απήχηση του χορού, και ιδιαίτερα των κοινωνικών χορών, στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από τα περασμένα χρόνια. Απόδειξη η αύξηση και η εξάπλωση των σχολών χορού, η πληθώρα σχετικών πάρτι σε πολλά μαγαζιά και η μεγάλη απήχηση των τηλεοπτικών dance shows. Πιστεύετε ότι αυτή η τάση θα παραμείνει στο επίπεδο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας ή ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια πιο επαγγελματική-αθλητική κατεύθυνση, που θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή χορευτική σκηνή;

- Είναι γεγονός ότι οι έλληνες όλο και πιο πολύ καταφεύγουν σε σχολές χορού, όχι μόνο για να διασκεδάσουν, που το έχουν τόσο ανάγκη μέσα στην καθημερινότητά τους, αλλά και να διευρύνουν τον κοινωνικό τους περίγυρο. Κάποιοι άλλοι επιδιώκουν τον επαγγελματικό-αθλητικό χορό και κάποιοι άλλοι απλώς έχουν μοναδικό χόμπι το χορό.


Dance Fest 4Αυτό έχει ως αντίκτυπο την αύξηση των σχολών χορού στον ελλαδικό χώρο. Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου είναι και η εξάπλωση των σχετικών εκπαιδευτικών συγκεντρώσεων, τα λεγόμενα "πάρτι" που διοργανώνονται σε ειδικές διαμορφωμένες αίθουσες ή σε διάφορα μαγαζιά όπως καφέ, μπαρ κλπ, όπως επίσης και μεγάλη απήχηση έχουν στις μέρες μας, τα τηλεοπτικά χορευτικά show.

Η τάση αυτή του χορού, είτε για διασκέδαση και ψυχαγωγία είτε για επαγγελματική-αθλητική κατεύθυνση ολοένα και αυξάνεται, ενισχύοντας της θέση της Ελλάδας στο χώρο του χορού και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί στη διεθνή χορευτική σκηνή.

6. Διαβάσαμε στην επιστολή του Προέδρου του ΕΣΧΕ και της ΕΟΑΧ, κύριου Δημήτριου Καραβά αναφορικά με το πρόγραμμα των αγώνων σας, για το όραμά του να γίνει μελλοντικά η χώρα μας "μια από τις "δυνάμεις" διεθνώς του Αθλητικού και Κοινωνικού Χoρού". Νομίζετε ότι η χώρα μας διαθέτει το δυναμικό, σε ανθρώπους και υποδομές, ή θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να διεκδικήσει ένα τέτοιο μέλλον; Και ότι το Athens Open Festival of Dance, θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση μιας χορευτικής κουλτούρας προς αυτήν την κατεύθυνση;

- Όλοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών Οργανισμών Χορού αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται και αγαπούν το χορό, έχουν το όραμα να γίνει μελλοντικά η χώρα μας "μία από τις "δυνάμεις" διεθνώς του Αθλητικού και Κοινωνικού Χoρού".

Θεωρώ ότι είμαστε στον πιο κατάλληλο χώρο με τις πιο κατάλληλες συνθήκες, με τους σωστούς ανθρώπους και με τις σωστές υποδομές και επομένως είμαστε έτοιμοι να διοργανώνουμε διεθνή φεστιβάλ χορού, υψηλών προδιαγραφών, με στόχο την άμεση ανταπόκριση όχι μόνο των ελλήνων αθλητών-χορευτών αλλά και αυτών των ξένων χωρών.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι στο The Athens open Festival of Dance είχαμε ήδη ανταπόκριση από χορευτές άλλων χωρών, όπως Αυστραλία, Αμερική, Ιαπωνία, Ιταλία, Σλοβενία, Βουλγαρία και οι οποίοι έδειξαν την απόλυτη ικανοποίησή τους και τον ενθουσιασμό τους, για την πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Εξ άλλου την επιτυχία της όλης εκδήλωσης έρχεται να επιβεβαιώσει το αφιέρωμα του εβδομαδιαίου περιοδικού DANCE BEAT WORLD (www.dancebeatworld.com) στην Αμερική.

Το The Athens open Festival of Dance θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση μιας χορευτικής κουλτούρας, φυσικά πάντοτε με τη συμμετοχή των Φορέων Χορού αλλά και όλων των σχολών χορού και των χορευτών τόσο της Ελλάδας όσο και του Εξωτερικού, χάρις στη συμμετοχή των οποίων στέφθηκε με επιτυχία το εν λόγω Φεστιβάλ. Φυσικά, πέρα από την ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου της χώρας μας, το The Athens open Festival of Dance θα συνεισφέρει και στην προώθηση του τουρισμού.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Εις το επόμενο Athens open Festival of Dance λοιπόν! Με ακόμη περισσότερες προσδοκίες, τόσο για το ίδιο, όσο και το μέλλον του χορού στην Ελλάδα. Εμείς πάντως αποχωρήσαμε με διαθέσεις για dirty dancing!