Beat Remvie

Δεν δηλώνω μουσικός

Νέο project αλλά από κάποιον που έχει αρκετή προϋπηρεσία στις ηχογραφήσεις. Του Άρη Μπούρα

Το "Break It", ένα από τα τέσσερα κομμάτια που θα βρεις στο νέο EP του Beat Remvie, ερεθίζει τους κροταφικούς σου λοβούς με την πρώτη ακρόαση. Ευθύβολη ρουκέτα που προκαλεί στο πέρασμα εύθυμα συναισθήματα και δημιουργεί πολύχρωμες εικόνες. Μου θύμισε τη Γαλλική ηλεκτρονική σκηνή της Ed Banger, αλλά και τις παλιές καλές ημέρες της electroclash. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία του Beat Remvie αποπνέει φρεσκάδα, περιλαμβάνει όμορφες μελωδίες κι ενδιαφέρουσες συνεργασίες (η πρώην τραγουδίστρια των Keep Shelly in Athens είναι μια εξ αυτών), λόγοι που αν μη τι άλλο επαρκούν, ώστε να μας φέρουν απέναντι του, για μια εξίσου ενδιαφέρουσα και περιεκτική συνομιλία.


Beat Ποιοι είναι οι Beat Remvie και τι μουσική παίζουνε;

Beat Remvie είναι το όνομα του τελευταίου μου μουσικού project. Αν και αυτό ξεκίνησε ως προσωπική υπόθεση, στη συνέχεια είχα την ιδέα (και το απωθημένο) να κάνω κάποια πράγματα σε συνεργασία με τραγουδιστές και καλλιτέχνες που θαυμάζω. Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με διάφορα ήδη μουσικής ως GDaddie, Gone (x3), Bad Ratio κ.α. στα οποία είχα κυρίως instrumental κομμάτια και χρησιμοποιούσα πολύ το sampling από βινύλια και άλλες προϋπάρχουσες ηχογραφήσεις. Τα τελευταία 2 χρόνια, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φτιάξω τραγούδια με καθαρά δικιά μου μουσική και φωνή. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω επακριβώς το είδος της μουσικής, νομίζω όμως ότι indie-electronica είναι μια γενική ταμπέλα που θα μπορούσε να χωρέσει όλα τα κομμάτια του συγκεκριμένου EP. Κάποια είναι πιο χορευτικά και κάποια άλλα πιο εσωστρεφή. Είναι κομμάτια που ήθελα να βγάλω καιρό, ενώ κάποιες από τις συνεργασίες του άλμπουμ είναι παλαιότερες, όπως αυτή με τη Sarah και τη Γεωργία Καρύδη, αλλά περίμενα το σωστό χρόνο ώστε να βγει όσο καλύτερα γίνεται, όσον αφορά τον ήχο του EP.

Τι είναι αυτό που σ' ώθησε ν' ασχοληθείς με τη μουσική;

Νομίζω ότι πάντα υπήρχε μέσα μου μια δύναμη που με έσπρωχνε προς εκείνη την κατεύθυνση. Από μικρός όταν έβρισκα ένα μουσικό όργανο προσπαθούσα να βγάλω κομμάτια με τελείως ανορθόδοξες μεθόδους. Ηχογραφούσα με ένα κασετόφωνο που είχε ένα μικρόφωνο ενσωματωμένο και έγραφα από κασέτα σε κασέτα τις ηχογραφήσεις, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό που είχα στο μυαλό μου. Ξεκίνησα με ένα μικρό αρμόνιο, μια σπασμένη κιθάρα, μετά τύμπανα, ηλεκτρική κιθάρα και στη συνέχεια με synths. Είμαι αυτοδίδακτος σε όλα αυτά, ψιλο-χάλιας στο παίξιμο, αλλά νομίζω ότι επιλέγω κάθε φορά αυτό που χρειάζομαι για μια ηχογράφηση ώστε να λειτουργεί μέσα στο σύνολο του κομματιού. Τον τελευταίο χρόνο έχω ξεκινήσει μαθήματα πιάνου και παλεύω για το καλύτερο! Δεν δηλώνω μουσικός, νιώθω λίγο εκτός της κλασικής αυτής έννοιας, απλά είμαι ένας άνθρωπος που ζει για να ασχολείται με τη μουσική. Χωρίς αυτό στη ζωή μου νιώθω πως κάτι δεν πάει καλά.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς συνήθως και πώς επιλέγονται οι vocalists για κάθε κομμάτι;

Από όργανα χρησιμοποιώ κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, ένα Juno της Roland και φωνές. Τα beats τα φτιάχνω στο Ableton Live ή στο SP606, με ήχους από το Juno. Κάποια από αυτά περνάνε μέσα από πετάλια delay, chorus ή από το looper RC505 της Roland και στη συνέχεια τα επεξεργάζομαι στον υπολογιστή. Θέλω να πειραματίζομαι πρώτα λουπάροντας μέρη των κομματιών και σιγά σιγά η πρώτη ιδέα παίρνει μια μορφή εξελίσσοντας τη δομή και την ενορχήστρωση. Ένα από αυτά τα κομμάτια τα έχω πει εγώ. Στην αρχή δεν ένιωθα πολύ άνετα με αυτό, δεδομένου ότι δεν έχω και καμιά φοβερή φωνή, βγήκε όμως αβίαστα και θεωρώ ότι σαν αποτέλεσμα δουλεύει και βγαίνει κάτι το οποίο δεν είναι πολύ συνηθισμένο σαν ήχος. Το βλέπω μάλλον σαν ένα στοιχείο μέσα στη μίξη του κομματιού όπως ένα οποιοδήποτε όργανο, όχι κάτι όμως που μπορεί να σταθεί μόνο του. Αυτό δεν ισχύει για τα υπόλοιπα κομμάτια του EP. Ήθελα να συνεργαστώ με ανθρώπους που πραγματικά ένιωθα ότι έχουν κάτι ξεχωριστό, έναν χαρακτήρα στην ερμηνεία τους ή τη φωνή τους. Είχα εξαρχής μια ιδέα για το ποιο κομμάτι αντιστοιχούσε σε ποιον αλλά προτίμησα να αφήσω και το δικαίωμα της επιλογής στα παιδιά. Έστειλα περίπου 2-3 κομμάτια στον καθένα. Το ωραίο είναι ότι τελικά το κομμάτι που διάλεγαν ήταν και αυτό που είχα και εγώ στο μυαλό μου! Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα με εμπιστεύτηκαν και είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Στην αρχή ήμουν αρκετά απαισιόδοξος, δεν πίστευα ας πούμε ότι θα δέχονταν όλοι την πρόταση που τους έκανα. Τελικά όμως όλα πήγαν καλά και αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν αυτά τα 4 κομμάτια του EP. Ακολουθούν κι άλλα 4-5 που είναι σχεδόν έτοιμα, τα περισσότερα πάλι με συνεργασίες τα οποία θα κυκλοφορήσουν λογικά από φθινόπωρο.


EPΜουσικά ακούσματα κι επιρροές;

Άπειρα πράγματα. Τι να πρωτογράψω! Υπάρχουν σίγουρα καλλιτέχνες και άλμπουμ σταθμοί που μ' έχουν επηρεάσει, όπως π.χ. το "Kid A" των Radiohead, το "Love Supreme" του Coltrane, το "Bitches Brew" του Miles Davis, το "Selected Ambient Works Vol.1" του Αphex Twin ή το Thriller του Michael Jackson, αλλά αυτά είναι κλασσικά πράγματα. Δεν είναι ευθείες αναφορές, απλά album που έχω ακούσει ένα εκατομμύριο φορές. Tα άλμπουμ του Shawn Lee, Todd Rundgren, Janko Nilovic, SBSTRKT, Pinch, τα παλιά Diplo, Boards Of Canada, Madlib, Jdilla, Air, Bonobo, RJD2, Death In Vegas, Massive Attack, Gaslamp Killer είναι πράγματα που ακούω συνέχεια και σίγουρα με έχουν επηρεάσει. Η λίστα βέβαια δεν τελειώνει ποτέ. Τα τελευταία χρόνια με έχουν σημαδέψει το πρώτο album του Kindness, το τελευταίο του SBSTRKT, το "Live.Long.A$AP" του ASAP Rocky και το "We Got A Love" του Shit Robot.
Δεν είμαι σίγουρος αν τα κομμάτια που γράφω έχουν κάποια άμεση σχέση με αυτά που ακούω. Προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ με τα κομμάτια μου, δεν ξέρω αν το πετυχαίνω. Κατά τη διαδικασία της σύνθεσης νιώθω αρκετά ελεύθερος και δεν θέλω να περιορίζω τον εαυτό μου ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, το "Roller Coaster" που περιέχεται στο EP, είναι ένα κομμάτι το οποίο αν με ρώταγες μερικά χρόνια πριν, θα έλεγα ότι είναι τελείως εκτός του στυλ μου. Πλέον δεν έχω πρόβλημα. Αν κάτι δουλεύει και μου αρέσει τότε είναι οκ.

Μια διασκευή ή ρεμίξ που θα ήθελες πολύ να κάνεις αλλά διστάζεις να το παρουσιάσεις προς τα έξω;

Δεν έχω ιδιαίτερο θέμα ως προς αυτό. Γενικά οι διασκευές και τα remix, θεωρώ ότι πρέπει να έχουν κάτι καινούργιο να πουν. Μου αρέσουν τα remix, υπάρχουν remix που τα ακούω πιο ευχάριστα από τα original κομμάτια. Πρόκληση κατά τα άλλα θα ήταν ένα κομμάτι τελείως άσχετο με τον ήχο μου, να το φέρω στα μέτρα και στην αισθητική του Beat Remvie.

Ένα βιβλίο που διάβασες τους τελευταίους 12 μήνες και σε εντυπωσίασε;

Διαβάζω αρκετά μαθηματικά λόγω δουλειάς, ενώ μελετάω και πιάνο τώρα τελευταία. Μαζί με την μπάντα και τα προσωπικά μου project δεν μένει και πολύς χρόνος. Θα το ήθελα, αλλά έρχεται καλοκαίρι, τότε πιάνω κάτι και διαβάζω. Το τελευταίο βιβλίο που δίαβασα ήταν η "Κοινωνία του Θεάματος" του Guy Debord. Ζόρικο, αλλά μου άρεσε.

Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσει η μουσική κάποιου στις μέρες μας με όλη αυτήν την υπερπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου; Θα συνεχίσει ν' αγοράζει μουσική ο κόσμος ή μόνο θα stream-άρει;

Δύσκολα τα πράγματα. Νομίζω ότι λίγοι στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο αναλογικά, αγοράζουν πλέον μουσική. Περισσότερο οι ίδιοι οι μουσικοί και οι μουσικόφιλοι στηρίζουν όλη αυτή τη φάση. Ο περισσότερος κόσμος streaming κάνει, δεν έχει χρόνο, τρώει πολύ πληροφορία και δεν μπορεί να το διαχειριστεί αυτό. Νομίζω ότι οδηγεί στην απάθεια αυτό, δύσκολα ο άλλος θα αποκτήσει ένα συναισθηματικό δέσιμο με αυτά που ακούει ή πάει να ακούσει. Εγώ θυμάμαι σχεδόν όλα τα album μου, πότε τα πήρα ή τελοσπάντων τι είχε συμβεί, πόσο χρονών ήμουν. Κάτι στερήθηκα για να το αγοράσω αυτό και ήθελα να το ξεκοκαλίσω ακόμα και αν δεν μου άρεσε στην πρώτη ακρόαση. Θυμάμαι όταν είχα αγοράσει π.χ. το "Druqks" του Aphex Twin, δεν είχα ξανακούσει IDM, είχα ακούσει το "Ambient Works" που λέγαμε παραπάνω. Ανακάλυψα μια άγρια ομορφιά μέσα σε όλο αυτό. Τώρα κι εγώ streamάρω και πολλές φορές άτσαλα, όταν ψάχνω ιδιαίτερα κομμάτια για djset, δεν ακούς όμως τη μουσική έτσι. Αν κάτι μου αρέσει θα το αγοράσω. Το τελευταίο που αγόρασα ήταν το "Synthesizers In Space" του Shawn Lee και το "Wonder Where We Land" του SBTRKT.


gdaddie live Μια συναυλία που παρακολούθησες τελευταία και τη θυμάσαι ιδιαίτερα;

Είδα τους Black Keys. Δεν πήγα για αυτούς, πιο πολύ βρέθηκα εκεί για την παρέα και τους Black Angels, τους οποίους είχα ξαναδεί, αλλά και πάλι με κέρδισαν. Οι Black Keys όμως, για μια τέτοιου επιπέδου μπάντα, ήταν χάλια. Δεν είχε ψυχή. Μου αρέσει να βλέπω μπάντες που είναι στο peak τους, σκεπτόμενος ότι όλο και κάποιος σοβαρός λόγος θα υπάρχει. Δεν τον είδα αυτό εκείνη τη μέρα από αυτούς. Την επομένη είχα πάει στο Flirtbreaker που έπαιζε live η Γεωργία Καρύδη. Σίγουρα συγκρίνω ανόμοια πράγματα, καμία σχέση με το Rockwave σε πολλά επίπεδα, αλλά αυτό που έχω να πω είναι ότι η Γεωργία σε αυτό το performance-live που παρουσιάζει δεν σταματάει να εκπλήσει. Είναι ιδιαίτερο αυτό που κάνει και το κάνει πολύ καλά. Ένιωσα ότι πήρα κάτι από όλο αυτό, έφυγα κατά κάποιο τρόπο πιο γεμάτος από το live μιας "μεγάλης" μπάντας η οποία έπαιξε χλιαρά.

Πώς βλέπεις την Αθήνα σήμερα και τι ευελπιστείς από το μέλλον;

Ομορφιά μέσα σε ένα χάλια περιτύλιγμα βλέπω, πολλές αντιθέσεις. Πολλοί άνθρωποι χωρίς να ξέρουν που πάνε, δεν ξέρουν τι τους φταίει σήμερα και τι τους ξημερώνει αύριο. Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι σε αυτή τη χώρα και θέλω να πιστεύω ότι η γενιά μας το θέλει. Όμως, σε πολλά επίπεδα καθημερινά, θέλεις να κάνεις το σωστό και σε λένε και κορόιδο, θες να παίξεις με τους κανόνες και οι κανόνες είναι πάντα σχεδόν εναντίον σου. Δικαιοσύνη χρειάζεται. Υπάρχει ένας αναβρασμός στην Αθήνα, ελπίζω όλο αυτό μετά από χρόνια να βγει σε καλό.

Σχέδια και πλάνα για τους προσεχείς μήνες;

Την Κυριακή 28 Ιουνίου θα παίξουμε στον κήπο του Black Duck, μαζί με τους Black Athena και Breakin Moves στην έκθεση "Swop Showcase - Dodecahedron Special" για τον ένα χρόνο λειτουργίας του εργαστηρίου Swop. Ακόμα, οργανώνω τα live set μου τα οποία θα ξεκινήσω από Σεπτέμβρη. Σκέφτομαι αρκετά το ενδεχόμενο το live να είναι πιο οργανικό παρά καθαρά ηλεκτρονικό. Επίσης, υπάρχουν ήδη έτοιμα κάποια κομμάτια τα οποία λογικά θα κυκλοφορήσουν μέσα στο φθινόπωρο. Το καλοκαίρι έχω αρκετή δουλειά να κάνω στο studio και αυτό με εξιτάρει τρελά! Παράλληλα, με την μπάντα μου, τους Holy Limbo, βγάζουμε τις επόμενες μέρες το πρώτο μας EP με τίτλο "First Circle" και έχουμε μερικά live τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

http://beatremvie.tumblr.com
https://soundcloud.com/beatremvie