BrightSide.

Στο ερωτηματολόγιο του Mic

Οι πέντε Θεσσαλονικείς μόλις κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ “It Begins With A Fall”. Ας τους γνωρίσουμε.

- Ας αρχίσουμε με τις συστάσεις: Ποιοι είστε, τι παίζει ο καθένας, από πού μας έρχεστε και πότε ξεκινήσατε το συγκρότημα;

Οι BrightSide. ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη το 2009. Ο Κωνσταντίνος είναι η φωνή του συγκροτήματος και αναλαμβάνει τις ρυθμικές κιθάρες. Ο Νέστορας είναι η βασική κιθάρα, ο Miles βρίσκεται πίσω από τα τύμπανα, ο Θάνος στο μπάσο και ο Νίκος αναλαμβάνει τα πλήκτρα.

- Είστε σπουδαγμένοι μουσικοί ή αυτοδίδακτοι; Είχατε συμμετοχή σε άλλα σχήματα ή αυτό είναι το πρώτο γκρουπ για όλους σας;

Μάλλον, ένας συνδυασμός σπουδής και αυτοδιδασκαλίας ισχύει για όλους μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Είχαμε ο καθένας εμπειρία και με άλλα σχήματα, αλλά δύσκολα συγκρίνονται σε σοβαρότητα και πρωτοτυπία με τους BrightSide.

- Ανήκετε στην εργατική, τη μεσοαστική τάξη, είστε φοιτητές, εισοδηματίες, άνεργοι;

Οι μικρότεροι από εμάς είναι φοιτητές και οι μεγαλύτεροι κάνουν την προσπάθειά τους με όσο περισσότερη αξιοπρέπεια μπορούν.

- Πιστεύετε ότι η μουσική που ακούμε και μας συγκλονίζει σε μικρή ηλικία, παραμένει αξεπέραστη; Αν ναι, εσάς ποια συγκροτήματα ή δίσκοι σάς "τραυμάτισαν";

Αυτό πιστεύαμε κι εμείς,  μέχρι που εμφανίστηκαν συγκροτήματα, όπως οι Editors, Interpol, Arcade Fire, White Lies και συγκλονιστήκαμε και πάλι. Η αλήθεια είναι, βεβαίως, πως οι «ήρωες» των παιδικών-εφηβικών μας χρόνων και συγκεκριμένοι δίσκοι (πχ Unknown pleasures, From the lion’s mouth, The Queen is dead) πάντα έχουν ξεχωριστή θέση.

- Κρύβεται καμιά ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την επιλογή του ονόματος και τον τίτλο του νέου δίσκου;

Το όνομα BrightSide. προέκυψε ως αναφορά στο γνωστό hit των The Killers και εκφράζει την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουμε την μουσική. Από την άλλη, ο τίτλος του debut album μας “It Begins With A Fall” είναι οι τελευταίες λέξεις του δίσκου. Ολόκληρος ο τελευταίος στίχος (“keep in mind that every flight begins with a fall”) μας λέει πως μέσα από την πτώση έρχεται η πτήση. Κάπως έτσι ξεκινάμε κι εμείς. Πέφτοντας, για να μάθουμε πώς να ανέβουμε ψηλά.

- Ταξινομώ τους δίσκους μου κατά είδος μουσικής και όχι αλφαβητικά. Δίπλα σε ποιων συγκροτημάτων να τοποθετήσω τον δικό σας;

Πιθανότατα, δίπλα σε Joy Division, The Smiths, Editors, White Lies, Interpol. Τουλάχιστον, σε dj setlists εκεί ανάμεσα μας τοποθετούν.

BrightSide It Begins With A Fall- Ποια είναι τα προτερήματα του δίσκου σας; Υπάρχει πιθανότητα να εντοπίσετε και κανένα μειονέκτημα;

Ίσως, το πιο μεγάλο προτέρημα του δίσκου είναι το ότι ο καθένας μπορεί να βρει κάποιο στοιχείο, για να ταυτιστεί. Σε κάποιους μοιάζει πολύ οικεία η μουσική στο σύνολό της, σε άλλους οι στίχοι, σε άλλους η αισθητική στις κιθάρες, το rhythm base ή οι ιδέες στα πλήκτρα. Από την άλλη, ένα μειονέκτημα πιθανόν είναι πως πρόκειται για τραγούδια, τα οποία έχουν μεταξύ τους διαφορά ηλικίας (έως και 5 χρόνια απόσταση) και αυτό ίσως λίγο να ξενίζει.

- Το "happy people have no stories" των Therapy? ισχύει; Ποια θέματα σας εμπνέουν να τα κάνετε τραγούδια;

Τα πάντα είναι δυνάμει υλικό έμπνευσης για εμάς. Το θέμα του έρωτα, είναι πάντα επίκαιρο σε όλες τις εκφάνσεις και τις μορφές του, από τον ανομολόγητο και τον χωρίς αντίκρισμα μέχρι τον παράφορο και τον χωρίς όρια. Επίσης, αγωνίες προσωπικές, οι οποίες είναι ίδιες για όλους, όπως η μοναξιά ή ο χρόνος και η φθορά που φέρνει. Μερικά τραγούδια βασίζονται σε αληθινές ιστορίες, ολίγον παραποιημένες. Τέλος, η κρίση αξιών στην χώρα, η οποία ευθύνεται για την απελπιστική κατάσταση των διαπροσωπικών σχέσεων και την απόλυτη απουσία αυτοκριτικής, τροφοδότησε άμεσα 2 τραγούδια και έμμεσα όλα τα υπόλοιπα.

- Παραθέστε ένα δείγμα στίχου σας για ορεκτικό. Ένα-δυο κουπλέ, κάνα ρεφρέν...

Do I feel if I don’t love? Do I live if I do hate?
I guess that we have grown too old to overcome fate
Oh, flooded river of shame, you have drowned what I look for
Your love has given me my name and I weep no more
_____

I don't know what to say
Regrets on the wall
Screams on the fall
And tears on delay
Well, I complain no more
I'm looking for a cause
Would happiness cost
more than its worth?
And still no response
So, I will sing no more
______

Mod like Rock like, leading the war parade
Never thought music would become a trade
Whenever I am sober, I'm addicted to a lie
Don't you feel alive, when you try?

-  Όταν άκουσα αυτό το τραγούδι αναρωτήθηκα μήπως στα αφτιά των αγγλόφωνων ακούγονται έτσι και τα ελληνικά συγκροτήματα. Τι κερδίζετε εκφραζόμενοι σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σας, ενώ παράλληλα απευθύνεστε σε ακροατήριο που (συνήθως) δεν την κατέχει;

Τα πράγματα είναι απλά. Η μουσική, που μας εκφράζει, ακούγεται γελοία με ελληνικό στίχο. Όσο γελοία ακούγονται και τα ρεμπέτικα με αγγλικούς στίχους. Το πρόβλημα δεν είναι, βέβαια, μόνο θέμα προφοράς.

- Εκτός από την ευχαρίστηση της ακρόασης που προσπαθείτε να μας προσφέρετε, υπάρχει και κάποιο μήνυμα που επιθυμείτε να μεταδώσετε;

Όσο είμαστε όλοι ειλικρινείς πρώτα με τον εαυτό μας και έπειτα με τους υπόλοιπους, δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούμε.

- Διασκευάζετε τραγούδια άλλων ή αν όχι, ποια θα σας άρεσε να διασκευάσετε;

Γενικά, το αποφεύγουμε. Η πιο αγαπημένη μας, πάντως, ήταν το Shadowplay των Joy Division. Πειραματιζόμαστε με διάφορα την ώρα της πρόβας και ίσως στο μέλλον διασκευάσουμε κάποιο disco κομμάτι ή κάποιο χιτ της εποχής.

BrightSide- Τι θυσίες κάνει για την τέχνη του ένας έλληνας μουσικός που συμμετέχει σε συγκρότημα;

Καταρχάς, οι οικονομικές θυσίες είναι καθημερινότητα για τον Έλληνα μουσικό. Είναι ένα πολύ ακριβό χόμπι και ένα πολύ κακοπληρωμένο επάγγελμα. Θυσίες τεράστιες σε χρόνο και πνευματική συγκέντρωση. Ελάχιστος χρόνος απομένει για φίλους, οικογένεια, δουλειά και συντρόφους. Τέλος, στην Ελλάδα ο μουσικός συχνά χρειάζεται να θυσιαστεί καλλιτεχνικά, για να «πουλήσει». Την ατάκα «ε, παίξτε και κάνα ελληνικό» την έχουμε υπομείνει όλοι κάποια στιγμή σε αυτόν τον χώρο.

- Υπάρχουν 20-30 ονόματα της ελληνικής σκηνής που ξεχώρισαν, επηρέασαν, τα τραγούδια τους πέρασαν στον κόσμο και συνεχίζουν να ακούγονται μετά από δεκαετίες. Τι προσόντα νομίζετε ότι πρέπει να διαθέτει ένα γκρουπ για να μπει σ' αυτό το club;

Να είναι ειλικρινές με αυτό που κάνει, να παθιάζεται και να αντιμετωπίζει τα πάντα με την δέουσα σοβαρότητα. Βεβαίως, χρειάζεται να είναι και οι συνθήκες ώριμες και δημιουργικές. Στην εποχή μας, η εδραίωση ενός συγκροτήματος δίπλα στα μεγάλα ονόματα της ελληνικής σκηνής είναι κάτι τρομερά δύσκολο και συνεπώς σπάνιο.

- Ανήκετε σ' αυτούς που δεν σκέφτονται πέρα από την επόμενη συναυλία/ δίσκο ή στους φιλόδοξους με τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τους υψηλούς στόχους; Πού φαντάζεστε ότι θα βρίσκεστε π.χ. σε 5 χρόνια;

Εμείς, ουσιαστικά, τώρα ξεκινάμε. Οπότε, τα όνειρά μας είναι μεγάλα και ορμητικά. Δουλεύουμε, ώστε σε 5 χρόνια να είμαστε στα μεγάλα φεστιβάλ και να συνεργαζόμαστε με διεθνή ονόματα.

- Σας αρέσει η εποχή και η χώρα στην οποία δημιουργείτε; Αν μπορούσατε να πάτε πίσω στο χρόνο, ποια εποχή και ποια πόλη θα διαλέγατε για εφαλτήριό σας;

 Οι συνθήκες στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ευνοούν την Τέχνη. Όμως, αυτήν την στιγμή είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Προσπαθούμε κι εμείς να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ασχήμια της εποχής και την ομορφιά αυτού του τόπου. Ιδανικά, θα θέλαμε να βρισκόμαστε στο Λονδίνο δέκα χρόνια πριν ή στο Μάντσεστερ των 80’s.

- Στα live έχετε βίντεο, καπνούς, ζογκλέρ, γυμνόστηθες χορεύτριες ή τίποτα και απλώς παίζετε τα τραγούδια όπως είναι στο δίσκο;

Στα live προβάλλουμε graphic video, όπου είναι δυνατό. Αλλιώς, ακολουθούμε την παλιά, πετυχημένη συνταγή. Εμπνευσμένες, καλοπαιγμένες μουσικές και πολλή ενέργεια.

- Επιρροές από μουσικά είδη της χώρας μας παρεισφρέουν στο ροκ σας ή είναι απευκταίο κάτι τέτοιο και απαγορεύεται δια ροπάλου;

Απευκταίο δεν είναι, ούτε όμως είναι και συνειδητή επιλογή. Είναι, απλά, φυσικό. Κάποιες ιδιαιτερότητες του ρεμπέτικου και μερικές αναφορές στον Χατζιδάκι γίνονται αντιληπτές μόνο από έμπειρους ακροατές.

- Μοιραστείτε μαζί μας κάποια καλά και κάποια άσχημα σχόλια που ακούσατε για τη μουσική σας.

Οι περισσότεροι εκθειάζουν το δέσιμό μας στην σκηνή και το πετυχημένο πάντρεμα 80’s και 00’s. Επίσης, πολλοί δεν πιστεύουν πως είμαστε Έλληνες λόγω της συνέπειας και της ενέργειάς μας. Μερικοί, πάλι, έχουν πει πως μας προτιμούν live, το οποίο είναι λίγο ενοχλητικό, αν και δίσημο.

- Ποιοι παράγοντες φοβάστε ότι μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση του γκρουπ σας;

Στη μουσική τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, όταν όλες οι προσπάθειες για αναγνώριση αποβαίνουν άκαρπες. Επίσης, φοβόμαστε μήπως ξεμείνουμε από ενέργεια, κουραστούμε ή οι ζωές μας πάρουν πολύ διαφορετική τροπή κάνοντας την συνεργασία μεταξύ μας ανυπόφορη ή αδύνατη. Πολλά συγκροτήματα διαλύονται λόγω προσωπικών θεμάτων ή σχέσεων μεταξύ των μελών. Ελπίζουμε να το αποφύγουμε αυτό και ρόλο να παίξουν μόνο οι μουσικές επιλογές. Οτιδήποτε άλλο είναι τραγικό και εν μέρει άδικο.

- Με ποιο τραγούδι σας προτείνετε να ξεκινήσει ένας νέος ακροατής την επαφή με τη μουσική σας;

Τα παλαιότερα και πιο γνωστά μας τραγούδια είναι το Get Down και το Nude Celebrity. Μάλλον, το πιο χαρακτηριστικό μας, όμως, είναι το 166 ή το Where Are the Mods?.

 

Το “It Begins With A Fall” κυκλοφόρησε σε βινύλιο από την Smash Records.
Φωτογραφίες -
Γιάννης Τόμτσης