Camera Obscura

Σκοτεινός θάλαμος, φωτεινή μουσική

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένουμε το Π/Σ. Μπουρίνι θετικής ενέργειας και αισιοδοξίας θα σαρώσει Θεσσαλονίκη και Αθήνα... Της Beatriz Aleph


Camera Obscura

Οι Camera Obscura, ένα συγκρότημα που μαζί με τους Belle and Sebastian είναι τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε για φρέσκια βρετανική ποπ, έρχονται και ζωντανά την Παρασκευή στο Block 33 και το Σάββατο στο Gagarin. Εν αναμονή της συναυλίας, επικοινωνήσαμε με τον Kenny McKeeve, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτόν, αυτούς και τα μυστήρια που υπάρχουν στο μυαλό τους.

Β.Α: Μπορείς να θυμηθείς την πρώτη φορά που εμφανιστήκατε ζωντανά ως Camera Obscura;

Kenny McKeeve: Ο Gavin και η Tracyanne είχαν κάνει κάποιες εμφανίσεις πριν γίνω μέλος. Η πρώτη δική μου εμφάνιση ήταν το 2000 σε κάποιο Λονδρέζικο μπαρ, το Betsey Trotwood. Οδηγούσαμε από τη Γλασκώβη όλο το βράδυ με μερικούς μεθυσμένους φίλους μας. Παίξαμε το πρώτο μας σινγκλ Park and Ride και νομίζω ότι μόλις είχαμε κυκλοφορήσει τον πρώτο μας δίσκο Βiggest Βluest Ηi-fi, οπότε πρέπει να παίξαμε επίσης το Swimming Pool και μια εκτέλεση του Eighties Fan. Το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο και για κάποιο λόγο έπαιζα καθιστός, οπότε έβλεπα κυρίως τις κοιλιές των ανθρώπων. Όλοι ήταν νευρικοί αλλά θυμάμαι ότι είχε γέλιο. Περάσαμε το βράδυ σε ένα ξενώνα νέων, σαν πιτσιρίκια.

Β.Α: Μια αληθινά κρίσιμη στιγμή στην καριέρα σας ήταν ....

Kenny McKeeve: ... όταν συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν βοήθεια για να τα πάμε καλύτερα και προσλάβαμε έναν παραγωγό, τον Jari Haapalainen.

Β.Α: Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η ιστορία της μουσική έχει ήδη γραφτεί και πως οτιδήποτε ακολουθεί τις δεκαετίες του '70 ή του ΄80 δεν είναι παρά μια μίμηση ή αναπαραγωγή των παλαιότερων. Υποθέτω, όλοι συμφωνούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Υπάρχει όμως ακόμα δυναμικό και δημιουργικότητα στη μουσική;

Kenny McKeeve: Φυσικά και υπάρχει! Οι άνθρωποι που τα λένε αυτά είναι ανόητοι και προσπαθούν να ακουστούν ενδιαφέροντες ή ειδήμονες. Θα ήταν σωστό αν λέγαμε στους ανθρώπους να σταματήσουν να παράγουν μουσική; Τι θα έκαναν τα παιδιά αντί για αυτό; Η πρόταση ότι οι ιδέες είναι κάτι που έχει εξαντληθεί -όπως το φυσικό αέριο- είναι ανόητες. Ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από το παρελθόν και αυτό δεν είναι μεμπτό. Από την άλλη, ένας ήχος ή τραγούδι που συνδέεται με το παρελθόν μπορεί να έχει ακόμα κάτι νέο να πει και κάθε νέος ακροατής ή καλλιτέχνης θα έχει πάντα κάτι δικό του να προσθέσει.


Camera Obscura 2

Β.Α: Με ποιο τρόπο επηρεάζεται η χαρά του να ακούς ή να παίζεις μουσική όταν αυτή γίνεται επάγγελμα; Μπορεί κάτι τέτοιο να επηρεάσει τη δημιουργικότητα;

Kenny McKeeve: Η χαρά σίγουρα δε χάνεται. Τώρα βέβαια είμαστε μεγαλύτεροι και έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες, κάτι που μπορεί να επιδράσει στη δημιουργικότητα, όχι απαραίτητα με αρνητικό τρόπο. Ακόμα και σε μια δουλειά που αγαπάμε μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δε μας αρέσουν - για παράδειγμα διαρκή αεροπορικά ταξίδια, αεροδρόμια και η απόσταση από τα αγαπημένα μας άτομα- αλλά το μουσικό κομμάτι παραμένει διασκεδαστικό, όπως και το να επισκέπτεσαι διαρκώς καινούρια μέρη (φυσικά μετά την αποβίβαση).

Β.Α: Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συγκροτημάτων που προέρχεται από μη αγγλόφωνες χώρες (π.χ. Ελλάδα), επιλέγουν να γράφουν τα τραγούδια τους στα αγγλικά. Ποια είναι η γνώμη σας; Θα επιλέγατε τα αγγλικά στα τραγούδια σας αν δεν ήταν η κύρια γλώσσα σας;

Kenny McKeeve: Αν κανείς νομίζει ότι αυτός είναι ένας τρόπος να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό και εφόσον αυτό είναι που θέλει να κάνει με τη μουσική του, τότε γιατί να υπάρχει πρόβλημα; Ο αδερφός μου τραγουδά στη γλώσσα Gaelic (παλιά σκοτσέζικη γλώσσα) και αυτό επίσης είναι μια χαρά. Οι Βρετανοί δεν είναι και οι καλύτεροι στο να μαθαίνουν ξένες γλώσσες, οπότε εμείς σαν συγκρότημα είμαστε πολύ τυχεροί. Έχω ακούσει πολύ σουηδική ποπ πράγμα το οποίο δε θα είχε γίνει αν οι στίχοι ήταν στα σουηδικά. Αν ήμουν Γάλλος τότε πιθανότατα να τραγουδούσα στα Γαλλικά.

Β.Α: Υπάρχουν Έλληνες συνθέτες ή συγκροτήματα μεταξύ των αγαπημένων σας;

Kenny McKeeve: Μου αρέσει το 666 των Aphrodite' s Child -το αγαπημένο μου είναι το Four Horsemen. Δυστυχώς δε νομίζω ότι ξέρω πολλά περισσότερα.

Β.Α: Οι πέντε αγαπημένοι σου καλλιτέχνες είναι...

Kenny McKeeve: Σήμερα είναι οι Beach House, ο Eric Redmond, o Nick Drake, οι Coen Brothers και η Delia Smith.

Β.Α: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη. Ανυπομονώ να σας δω ζωντανά στο Gagarin!

Kenny McKeeve: Ευχαριστώ, και εμείς χαιρόμαστε που επιτέλους θα έρθουμε στην Ελλάδα!