The Chap and the chop, the Ham [2005], The Horse [2003] and the sheep that… Got Flattened By A Pig Farmer [2002]. Let's have some Fun [10" EP, 2002]!
Γεια σας κούκλοι και κούκλα! Είμ' ένας φίλος [chap] και σας στέλνω από τη Θεσσαλονίκη πέντε απορίες. Η τσαπ' του γιου να απαντήσετε.
Mic:: Πρωτ' απ' όλα, μου έκαναν εντύπωση τα ονόματά σας. Το Claire Hope παραπέμπει σε μια συγγραφέα άρλεκιν και σε μια καλλιτέχνιδα χώρων. Von Weizsacker είναι το επίθετο του τέως προέδρου της Γερμανίας. Γκίκας λέγεται ο διάσημος ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος. Και τέλος το σκοτσέζικο Keith Duncan είναι κοινό σε μπασκετμπολίστες όσο και σε προφέσορες. Πολύ "βαριά κληρονομιά"! Θα ήθελα να αυτοπροσδιοριστείτε ένας προς έναν. Υπάρχει κάποια σχέση με τους άνωθι;
The Chap:: Ουδεμία σχέση έχουμε με τα παραπάνω άτομα. Δυστυχώς η καταγωγή μας είναι ταπεινή και αδιάφορη.
Mic:: Θαυμάζω τον τρόπο που συνδυάζετε διαφορετικές κουλτούρες με τα όργανα κλασικής μουσικής, το moog και την ψηφιακή τεχνολογία. Πείτε μου κι άλλα σχετικά μ' αυτήν την σπάνια "χημεία", πως εξελίσσεται και ωριμάζει μες απ' τη δουλειά σας;
The Chap:: Όταν μας δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε τις μουσικές μας ιδέες με τη βοήθεια ενός φτηνού υπολογιστή, αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε. Ο ήχος των The Chap συνδυάζει τον ήχο ενός παραδοσιακού rock σχήματος με τις δυνατότητες που δίνει ένα κοινό πρόγραμμα ηλεκτρονικής σύνθεσης. Έχοντας σπουδάσει κλασσικά όργανα και όντας αυτοδίδακτοι σε άλλα, προσπαθούμε να ενορχηστρώνουμε, να δομούμε και να παράγουμε μουσική εντός του pop ιδιώματος αλλά με αναφορές εκτός-pop, ακόμα και εκτός μουσικής.
Mic:: Τρίτη έκπληξη είναι η ιδέα του μουρμουρητού που συναντάται στα μπλουζ και στις μουσικές των μαύρων γενικότερα. Πως σας κατέβηκε η ιδέα; Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει; Πέστε μας πιο πολλά για τον τελευταίο rattling "Ham" δίσκο σας. Κάποιο σχόλιο για τους τίτλους των κομματιών;
The Chap:: O τίτλος του δίσκου δεν αναφέρεται ούτε στο hamming, ούτε στο blues. Απλά σε όλους μας αρέσει το κρέας [α, έτσι εξηγείται η τίγρης με τη ροζ μάσκα στο εξώφυλλο!!!]. Όσον αφορά τους τίτλους των κομματιών αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει ένα κομμάτι που λέγεται Woop και ένα άλλο που λέγεται Woop Woop. Αρχικά το Woop λεγόταν Woop Woop και το Woop Woop δεν είχε όνομα. Στη συνέχεια αντιληφθήκαμε πως ο τίτλος Woop Woop ταίριαζε περισσότερο στο δεύτερο κομμάτι και έτσι το πρώτο μετονομάστηκε σε Woop. Σε κάποια φάση είχαμε σκεφτεί πως θα ήταν καλό τα κομμάτια του δίσκου να είναι τυχαίοι αριθμοί Woop, πχ: Track 5: Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop ή Track 9 Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop Woop... Σύντομα αντιληφθήκαμε πως μια τέτοια επιλογή τίτλων θα ήταν εμπορικά καταστροφική και έτσι βγάλαμε τους υπόλοιπους τίτλους, οι οποίοι παρ' ότι είναι αρκετά αδιάφοροι, συντέλεσαν στην τεράστια παγκόσμια εμπορική απήχηση των The Chap.
Mic:: Δεν μ' αρέσουν οι χαρακτηρισμοί του τύπου "εγκεφαλική ποπ". Προτιμώ κάτι πιο " πανηγυρικό" πιο γιορτινό [λογοπαίγνιο cerebral/"celebral"]. Μετά από 10 χρόνια συνύπαρξης το χαίρεστε ακόμη να είστε μαζί; Είναι μεταδοτικό;
The Chap:: Πάντα περνάμε πολύ ωραία και στις πρόβες μας και στις συναυλίες μας γιατί είμαστε φίλοι, κουμπάροι και παντρεμένοι. Φυσικά το να παίζει κανείς σε pop γκρουπ δεν είναι καθόλου σοβαρό και είναι τελείως ανώριμο.
Mic:: Και τέλος, περί της σαββατοβραδινής πειρετώδους εμφάνισής σας στο επερχόμενο Synch 2006. Πριν απ' αυτό παίζετε στην Αγγλία και μετά έπονται Βέλγιο και Ολλανδία. Σημαίνει κάτι παραπάνω η εμφάνισή σας εδώ; Για μας θα υπάρχει κάτι ιδιαίτερο; Οπτικοακουστικά; Κοστούμια; Φωτισμοί; [καρφί για τους Massive]
The Chap:: Οι συναυλίες που παίξαμε το Μάρτιο στο Μικρό Μουσικό Θέατρο ήταν από τις καλύτερες που έχουμε κάνει, κυρίως λόγω του φανταστικού κοινού και γι' αυτό ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Το Synch είναι πάρα πολύ καλή ευκαιρία να παίξουμε μαζί με άλλους μουσικούς που εκτιμούμε και που θέλαμε πάντα να δούμε live από κοντά. Δεν θα έχουμε ούτε visuals, ούτε sci-fi, αλλά ίσως 3-4 νέα κομμάτια.
Mic:: Χαιρετίσματα και ραντεβού εκεί με τους στίχους του "Emerson Lake and Palmer":
Εκσυγχρονισμός ειν' αυτό που μας πλάθει μας γεμίζει και μας συμβαίνει
Χωρίς προειδοποίηση θ' αρχίσεις ξαφνικά να τρέχεις και να κλαις
Έχε γεια