Chuck Prophet

"It's a pretty sweet time!" - Συνέντευξη με τον Chuck Prophet


Chuck ProphetΤο Mic μίλησε με τον Chuck Prophet λίγες μέρες πριν τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις του στην Ελλάδα. Τον βρήκαμε στο ξενοδοχείο του στο Λονδίνο και κάναμε μια συνέντευξη - κουβεντούλα που σας παραθέτουμε εδώ.

- Πως ήταν η συναυλία στο Borderline χτες το βράδυ;
Ήταν καταπληκτικά! Ήταν γεμάτο κόσμο και ιδρώσαμε λίγο παραπάνω αλλά ήταν πολύ ωραία γιατί έχω ήδη δώσει κάποιες σόλο συναυλίες στην Ευρώπη και ήταν ωραία να είμαστε πάλι μαζί με την μπάντα και να παίζουμε μουσική.

- Πως πάει η περιοδεία μέχρι τώρα και πως πήγε στην Αμερική;
Πάει πολύ καλά, η μπάντα παίζει καταπληκτικά και έρχεται και πολύ περισσότερος κόσμος, είναι μια πολύ καλή εποχή.

- Συνεχίζεις να πηγαίνεις από τον ένα συναυλιακό χώρο στον άλλο οδηγώντας την Dodge σου;
Εννοείται, αλλά έχω μια πιο καινούρια Dodge τώρα και έτσι κι αλλιώς δεν μ'αφήνουν να οδηγώ και τόσο γιατί δεν τους αρέσει η οδήγηση μου.

- Οπότε οδηγεί η γυναίκα σου;
Μερικές φορές.

- Πρέπει να δούλεψες πολύ σκληρά για τον τελευταίο σου δίσκο, είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα;
Να σου πω την αλήθεια, όχι. Όχι πραγματικά.


Chuck Prophet3- Πως και έτσι;
Δεν πιστεύω ότι έχω μείνει ποτέ ικανοποιημένος πραγματικά από έναν δίσκο, μέχρι πολύ αργότερα, ίσως χρόνια αργότερα. Εννοώ ότι μετά από κάποια χρόνια τον ακούς και σου ακούγεται σαν τον δίσκο κάποιου άλλου. Aκούγεται σαν κάτι που ήδη υπάρχει και μόλις το πήρες από το ράφι.

- Θα μπορούσες να τον βάλεις σε κάποια κατηγορία;
Θα έλεγα ότι είναι αμερικάνικη μουσική και όταν λέω αμερικάνικη εννοώ folk μουσική. Με την έννοια ότι αυτή η μουσική είναι όπως σου βγει όταν την παίζεις όχι όπως την έχεις γράψει για να την παίξεις.

- Όταν σε ρωτάνε για τις επιρροές σου, συνήθως αναφέρεις τον Bob Dylan, θα ήθελες να μας πεις και κάποιες άλλες;
Έ να ξέρεις τώρα, Keith Richards και Mick Jagger και Karl Van Zandt και Ray Davies και Richard Thompson, David Bowie, Leonard Cohen, Randy Newman, Lynard Skynard, Dan Stuart, Credence Clearwater Revival.

- Αυτοί είναι ήδη παρά πολλοί.
Θα μπορούσα να σου πω και κανα δυο άλλους ακόμη. Αυτό που θέλω να πω είναι σχεδόν οποιοσδήποτε άσκησε κάποια επιρροή πάνω μου. Είναι μουσική στην οποία έχω βουτηχτεί και μουσικές επιρροές, μουσική και άνθρωποι γύρω μου που με έχουν επηρεάσει.

- Το νέο σου άλμπουμ έχει μια πολύ χαλαρωτική επίδραση είναι σαν να έχεις κάποιον δίπλα σου και να σου λέει "ηρέμησε φίλε και όλα θα πάνε καλά." Έχεις να κάνεις κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό;
Κοίτα να δεις, πιστεύω ότι είναι εύκολο όταν είσαι νέος να κάνεις πράγματα που δεν είναι και τόσο θετικά. Αυτό νομίζω είναι το πιο δύσκολο, να κάνεις θετικά πράγματα.


Age of miracles- Το τραγούδι σου 'West Memphis Moon; μιλάει για τους West Memphis Three (τρεις έφηβους που δικάστηκαν το 1993 για το θάνατο δυο οχτάχρονων παιδιών και καταδικαστήκαν με ελλιπή στοιχεία σε ποινές ισοβίων και θανάτου), ποια είναι τα συναισθήματα σου σχετικά με το θέμα;
Τα συναισθήματα μου είναι ότι στην Αμερική έχουμε την θανατική ποινή και κανένας δεν έχει εκτελεστεί ποτέ παρά αν είναι φτωχός και απλά δεν πιστεύω στο να σκοτώνεις ανθρώπους για να δείξεις ότι το να σκοτώνεις είναι κακό, φέρνει κάποια καλή αλλαγή, κάνει κάτι καλό τουλάχιστον. Δεν ξέρω τι έγινε σε αυτή την όχθη του ποταμού εκείνο το βράδυ πριν από κάποια χρόνια, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο Damian, o Jessie και το άλλο αγόρι, ποτέ δεν πέρασαν από μια σωστή δίκη και αυτό είναι ένα πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος. Πιστεύω ότι με τον δικό μου τρόπο προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή του κόσμου στο θέμα. Ίσως δυο, τρία άτομα ενδιαφερθούν και αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν το θέμα.

- Τι ακούς αυτό τον καιρό;
Τα περισσότερα από αυτά που ήδη ανέφερα επίσης μου αρέσουν οι David Holmes Band καθώς και οι Pepe Deluxe, νομίζω ότι είναι από την Φινλανδία, η Peaches. Μου αρέσει η Peaches, πιστεύω ότι γράφει καλά τραγούδια. Πρέπει βέβαια να βρίσκω χρόνο για κλασικά πράγματα, τον Dylan, τους Stones και τους Beatles όποτε μπορώ.

- Πως και ξέρεις να παίζεις μπουζούκι;
Πώς και ξέρω;

- Ε, ναι δεν είναι και πολύ συνηθισμένο όργανο για κάποιον που παίζει τέτοια μουσική.
Να σου πω, οτιδήποτε έχει χορδές μπορείς να το κουρδίσεις και να παίξεις ένα ακόρντο και να βγάλεις μουσική. Δεν ξέρω αν τα κάνω όλα όπως πρέπει.

- Δηλαδή αυτοσχεδιάζεις;
Ναι αυτό κάνω.

- Διαβάζεις κανα καλό βιβλίο αυτό τον καιρό.
Ναι διαβάζω, ο James Ellroy έχει βγάλει μια συλλογή από ιστορίες, άρθρα από περιοδικά και κάποια δοκίμια. Είναι μια συλλογή που κυκλοφόρησε πρόσφατα και λέγεται "Destination Morgue". Πολύ καλό βιβλίο.


Chuck Prophet2- Πέρα από αυτά πού λες στους στίχους του τραγουδιού σου "Age of Miracles" έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις για την κατάσταση στην Αμερική αυτη την εποχή;
Κοίταξε να δεις, εγώ πιστεύω στην αγάπη, αυτή είναι η συμπεριφορά μου και πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας και να καταλάβουμε. Υπάρχουν ωραίοι άνθρωποι παντού στον κόσμο, ωραίοι άνθρωποι και στο Ιράκ και στη τελική υπάρχουν ωραίοι άνθρωποι παντού και το να σκοτώνεις ανθρώπους για τους δείξεις ότι το να σκοτώνεις ανθρώπους είναι λάθος, απλά δεν λειτουργεί και πιστεύω ότι είναι πολύ απλό. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εκεί (Ιράκ) αλλά ελπίζω η χώρα μας να μην διαχωριστεί τόσο πολύ. Μισώ να βλέπω αυτή την κατάσταση στην χώρα μας. Μισώ να βλέπω την δεξιά πλευρά να πηγαίνει ακόμη πιο δεξιά και μισώ να βλέπω όλους τους άλλους τόσο αποξενωμένους από την ίδια τους την χώρα. Δεν μου αρέσουν οι επιπτώσεις που έχει αυτό στους στρατιώτες και στις οικογένειες τους καθώς και αυτό που κάνει σε μας σαν χώρα. Είναι πολύ περισσότερο από χίλιες ζωές είναι το γεγονός ότι μας έχει μετατρέψει όλους σε φονιάδες.

- Συμφωνώ ότι επικρατεί αυτή η αντίληψη απέναντι στους Αμερικάνους.
Το ξέρω, ήταν πάντα ένα λεπτό θέμα. Εννοώ ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν επενδύει τόση σκέψη και χρήμα στο να φτιάχνει τανκ. Όλοι ξέρουν κατά βάθος σε τι λούκι μπαίνουμε παρόλα αυτά παραμένουμε αρκετά ψύχραιμοι.

- Έχεις κάποια αγαπημένα μέρη που θα ήθελες να επισκεφτείς στην Ευρώπη.
Ναι θα ήθελα πολύ να ξαναγυρίσω στην Αθήνα. Πάει πολύς καιρός από τότε που'χα έρθει με τους Green on Red και πρέπει να ξαναρθώ.

Αυτά λοιπόν από τον Chuck Prophet που περιμένουμε να δούμε στις 18 και 19 του μήνα στο Μικρό Μουσικό θέατρο.