Dani Joss

Sharper than form - reach text format

Ακονίζοντας ήχους κι εξακοντίζοντας μορφές. Το παράλληλο σύμπαν του Dani Joss μέσα από μια σειρά πέντε απορημένων σκέψεων.


Dani Joss 2Αποδέχεσαι το χαρακτηρισμό του πειραματιστή ή του μουσικού ερευνητή; Τι απ' τα δυο σου πάει καλύτερα;

Δεν έχω ένσταση με οποιονδήποτε χαρακτηρισμό. Έρευνα άλλωστε πραγματοποιώ διαρκώς για διάφορα projects, καθώς η υπάρχουσα πληροφορία που πλαισιώνει κάθε ιδέα είναι μεγάλη βοήθεια προκειμένου να υλοποιηθεί. Το πείραμα είναι έννοια αλληλένδετη με τη μουσική. Συχνά η λέξη συσχετίζεται με τον νεωτερισμό ως συνώνυμο, μια ταυτοποίηση καθόλου απαραίτητη. Το πείραμα έχει περισσότερο να κάνει με την υιοθέτηση μιας διαφορετικής οπτικής γωνίας ή με την εφαρμογή μιας διαφορετικής μεθόδου και συνήθως έχει τη μορφή της δοκιμής. Συνεπώς, ο χαρακτηρισμός που μου 'πάει' καλύτερα είναι στην κρίση του ακροατή και εξαρτάται από το ποιο στοιχείο από αυτά (ή άλλα) διακρίνει πιο έντονα στη μουσική.

Αυτό το σχόλιο για τις φόρμες [on forms] και τη φορμο-ποίηση μπορείς να το μεταφέρεις στα ελληνικά; Είναι ο κεντρικός σου άξονας, αν δεν απατώμαι. Έχει κάποια σχέση με το κείμενο που ακούγεται στο misconception-population; Αν όχι, τι ακριβώς ακούμε εκεί;

Form σημαίνει τόσο φόρμα όσο και μορφή. Η χρήση της σχετίζεται με τη δομική στρατηγική αυτής της δουλειάς - shaping forms: σχηματίζοντας (ή μετασχηματίζοντας) μορφές. Επιθυμούσα το τελικό αποτέλεσμα να είναι μακροσκοπικά άμορφο και συνάμα εύπλαστο. Η μικρή θέση για τις μορφές (ή φόρμες, πάντα ανάλογα με την περίπτωση) δεν μεταφράζεται εύκολα, αλλά χαλαρά αποδίδεται ως εξής:

this is said for all the things that need not had happened to be true.
forms collapse and are sometimes reborn. are sometimes posing still.
from all the sounds unspoken, which ones shall we choose.
painting this on air is like losing things i used to use.
the fires wave goodbye, they spill forgiveness to them souls that dream of light.
faint and shimmering, will trade regret with sleep for just the night.
Λέγεται για όλα τα 'πράγματα' που δεν χρειάζεται να έχουν συμβεί για να είναι αληθινά.
Μορφές καταρρέουν και ενίοτε ξαναγεννιούνται. Μερικές φορές στέκονται ακίνητες.
Από όλους τους ήχους που δεν έχουν ειπωθεί, ποιους να επιλέξουμε;
Το χρωμάτισμα αυτού στον αέρα είναι σαν την απώλεια 'πραγμάτων' που συνήθιζα να χρησιμοποιώ.
Οι φωτιές γνέφουν αντίο, ξεχειλίζουν συγχώρεση σε τούτες τις ψυχές που ονειρεύονται το φως.
Αχνές να τρεμοσβήνουν, θα ανταλλάξουν τη μετάνοια με ύπνο, μόνο για αυτή τη νύχτα
.

Το κείμενο ουσιαστικά πραγματεύεται τη δημιουργία καθ' αυτή μέσα από τις μορφές της, στο χρόνο, στο χώρο και στη μνήμη (η μετάφραση πραγματικά δεν λειτουργεί καλά!). Όπως και η μουσική η ίδια, επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Στο misconception - population ακούγεται η ηχογράφηση αυτού του κειμένου κατακερματισμένη και στοχαστικά (δηλαδή πιθανοκρατικά) επανασυναρμολογημένη, ώστε να αντικατοπτρίζει την πλαστικότητα της δουλειάς σαν σύνολο.

Πώς συνθέτεις τη μουσική σου; Σημείο εκκίνησης είναι ποιο; Δώσε μου παραδείγματα στη συγκεκριμένη δουλειά.


Dani JossΚάθε κομμάτι είναι διαφορετική ιδέα, άρα και η συνθετική υλοποίηση θα είναι άλλη. Θα μπορούσα να μιλήσω γενικά για μια 'bottom-up' προσέγγιση: Σημαντικό μέρος της διαλεκτικής των κομματιών είναι δανεισμένη από τους ίδιους τους ήχους που χρησιμοποιεί και τη ζωή τους στο χρόνο. Οι ήχοι κρύβουν εξέλιξη και μουσικότητα μέσα τους και με λίγη δουλειά η λειτουργία τους μπορεί να αποκαλυφθεί. Οι ήχοι φτιάχνουν μορφές, οι μορφές εννοούν φόρμες, οι φόρμες προτείνουν δομές, οι δομές σχηματίζουν αρχιτεκτονική και ούτω καθ' εξής έως ότου καταλήξουμε σε εικόνες, η αλληλουχία των οποίων στο χρόνο σχηματίζει μια σύνθεση. Για παράδειγμα, το πρώτο μέρος του circles/fingers είναι φτιαγμένο από 2-3 ηχογραφήσεις από καμπανάκια. Εκφράζοντας αλγοριθμικά την έννοια του 'σύννεφου' ήχων που ακούγεται όταν τα καμπανάκια χτυπάν γρήγορα μεταξύ τους, προκύπτει μια άπειρη ποικιλία δευτερογενούς υλικού. Στη συνέχεια, διακρίνοντας την αρμονική ομοιότητα της χροιάς αυτής με τον ήχο του τραγουδιού ενός πουλιού, το σύννεφο μεταμορφώνεται σε κελάηδισμα. Η διαδικασία συνεχίζεται τοιουτοτρόπως με παρατήρηση και μετατροπή, διαλέγοντας κάθε φορά διαφορετικά ακουστικά, ψυχοακουστικά, σημειολογικά ή ψυχολογικά κριτήρια (όπως ο χώρος, η μνήμη, ο συμβολισμός κ.α.). Σε κάθε κομμάτι η διαδικασία αλλάζει.

Η ενορχήστρωση έχει σχέση με το supercollider; Τι ακριβώς κάνει το συγκεκριμένο λογισμικό; Τι το κάνει μοναδικό;

Το Supercollider Server είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού για μουσική και ήχο γενικότερα, φτιαγμένο έτσι ώστε να άρει τους περιορισμούς που θέτουν οι προγραμματιστές των 'έτοιμων' προγραμμάτων. Είναι ανοιχτού κώδικα και αυτό σημαίνει ότι διατίθεται δωρεάν (στα πλαίσια GNU GPL) και ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ασχολείται μ' αυτό διαρκώς. Μέσω mail lists μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με τους προγραμματιστές για να προτείνει επεκτάσεις, να ζητήσει νέες δυνατότητες ή να επισημάνει λάθη στον κώδικα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχουν 'εκδόσεις', αλλά ένα λογισμικό που ανανεώνεται σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν αντίστοιχες γλώσσες προγραμματισμού, όπως η ιστορική αλλά ξεπερασμένη Csound, αλλά το Supercollider είναι μάλλον το πληρέστερο. Σε αυτή τη δουλειά το χρησιμοποίησα κυρίως για να φτιάξω τους μετασχηματιστές που προανέφερα, αλλά επίσης σχεδόν πάντα γράφω μ' αυτό τον κώδικα διάφορων installations, όπως το Stasis/Kinesis.

Θα σ' ακούσουμε-δούμε κάπου ζωντανά; Κάποιο φεστιβάλ; Κάποια tour ίσως; Χρησιμοποιείς visuals;

Είναι απερίγραπτα δύσκολο να πραγματοποιήσει κανείς οτιδήποτε σαν tour! Τα έξοδα είναι δυσανάλογα πολλά. Θα παίξω όμως στη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαρτίου (Πέμπτη) στο Ξυλουργείο του Μύλου μαζί με τον κ. Χρύσανθο Χριστοδούλου, έχοντας σαν πυρήνα υλικού το Shaper of Form, αλλά και με διάφορες άλλες εκπλήξεις. Θα υπάρχουν και visuals, όπως πάντα συγχρονισμένα με τη μουσική.

Ο Dani Joss και το Shaper of Form είναι υποψήφιοι για τα βραβεία Qwartz στην κατηγορία research. Η ψηφοφορία βέβαια τελειώνει στις 15/02/2007. Προλαβαίνετε να υπερψηφίσετε στο url http://www.qwartz.org/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=38&prix=Research