Darren Hayman

The Hefner Brain

"Who gave you the right to bruise my little heart,
You tore it right apart, I was saving it for art"

(I Love Only You - The Fidelity Wars)


Darren Hayman 2Εκπληκτικά κόμικς εξώφυλλα σε συνδυασμό με αγνή βρετανική indie στο καλύτερό της και σαρδόνιους ύμνους για τσιγάρα, αγάπες και αλκοόλ συνθέτουν το εύθραυστο πρόσωπο των Hefner. Μπορεί να πέρασαν λίγα χρόνια από τότε που διαλύθηκαν, τα μέλη ωστόσο παραμένουν ενεργά και ιδιαίτερα παραγωγικά μέσα σε διάφορα projects. Η συνέντευξη με τον τραγουδιστή και συνθέτη-στιχουργό των Hefner, Darren Hayman, πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες στο Liverpool, το απόγευμα προτού ο Darren κάνει στην πόλη μία solo εμφάνιση. Συναντηθήκαμε έξω από το συναυλιακό χώρο, καθίσαμε λίγη ώρα εκεί ώσπου να ολοκληρωθεί το sound check και στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στη διπλανή πολυσύχναστη pub για κουβεντούλα. Φιλικός και ιδιαίτερα σεμνός, μίλησε ανοιχτά για όλα και κυρίως για ποιο λόγο οι Hefner παραμένουν στο χρονοντούλαπο, πού οφείλεται η διάλυσή τους και πώς έληξε η δικαστική διαμάχη με την Too Pure. We love the city? We love Darren Hayman!

Αυτή είναι η μοναδική συναυλία σου για φέτος στα βόρεια, στα πλαίσια μιας πολύ μικρής βρετανικής τουρνέ.. γιατί δεν δίνεις περισσότερες συναυλίες;
Μου αρέσει πολύ να κάθομαι σπίτι με τη γυναίκα μου και, αν και μου αρέσει πολύ να παίζω ζωντανά, βαριέμαι όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή να κάνω sound check, να ταξιδεύω μεγάλες αποστάσεις και γενικά να οργανώνω μια συναυλία. Μου αρέσει βέβαια όταν βρίσκομαι πάνω στη σκηνή, τότε πραγματικά όλα είναι τέλεια. Παίζοντας λιγότερο θεωρώ επίσης ότι μπορώ να διατηρώ τις συναυλίες μοναδικές για μένα και το κοινό.

Πάντοτε ένιωθες παράξενα όσον αφορά στις συναυλίες ή αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;
Υποθέτω πως πάντα ένιωθα έτσι... Δεν θα σταματούσα βέβαια ποτέ να δίνω συναυλίες καθώς χρειάζομαι τον κόσμο να αγοράσει τους δίσκους μου και αντίστοιχα ο κόσμος χρειάζεται τις συναυλίες μου για να τους αγοράσει. Επιπρόσθετα, είναι η όλη διαδικασία του να γνωρίζεις τον κόσμο, αλλιώς ποιο το νόημα;

Υπάρχουν πάντως κάποιοι καλλιτέχνες που προτιμούν να κρατούν μια απόσταση με τον κόσμο, θεωρώντας ίσως ότι έτσι διαφυλάττουν ένα μέρος την προσωπικότητάς τους...
Αυτό θα ήταν μάλλον παράξενο για μένα. Πιστεύω ότι μερικές φορές, όχι βέβαια πάντα, επιζητώ την επιβεβαίωση από τον κόσμο. Ένας ακόμη λόγος πάντως που τελευταία δεν κάνω πολλές συναυλίες είναι γιατί δεν υπάρχει το συγκρότημα, νιώθω λίγο μόνος. Όταν ηχογραφώ δεν μου λείπει το συγκρότημα, αλλά όταν είμαι πάνω στη σκηνή, ιδιαίτερα όταν κατεβαίνω από τη σκηνή, τότε είναι που μου λείπει εκείνο το συναίσθημα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι Hefner επανασυνδέθηκαν για να αποδώσουν τιμή στον John Peel. Έχεις αναφέρει πως δεν υπάρχει περίπτωση επανένωσης.. έχει αλλάξει αυτό;
Η αλήθεια είναι πως δεν το σκέφτομαι και τόσο συχνά. Το σκέφτομαι μάλλον όταν με ρωτούν. Δε νομίζω πάντως πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σύντομα.

Αυτό έχει να κάνει με την απόφαση του John (Morrison) να μην ξαναπαίξει live;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο Anthony (Harding) βρίσκεται πλέον στη Σουηδία με τη σύζυγο του και περιμένουν παιδί. Εγώ θέλω να δω πόσο καλά θα τα πάω με τις προσωπικές μου δουλειές. Και για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρος, ακόμα και αν αποφάσιζα να ξανακάνω το συγκρότημα, ότι όλοι οι υπόλοιποι θα δέχονταν.

Και αν το δέχονταν;
Δεν ξέρω... υπάρχουν τόσα πολλά συγκροτήματα πλέον που επανενώνονται και θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία μπάντα που δεν θα το κάνει.


Darren Hayman 3Ναι, αλλά τα συγκροτήματα επανενώνονται για διαφορετικούς λόγους...
Το πιστεύεις αυτό; Θα έλεγα ότι πάντα ο λόγος είναι ο ίδιος! (γέλια)

Ο κόσμος πάντως πολλές φορές δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό, συμφωνείς;
Η αλήθεια είναι πως έχεις δίκιο, κανείς ίσως δεν το σκέφτεται τόσο πολύ εκτός από εμένα. Ένας βασικός λόγος που δεν θα έκανα ξανά τους Hefner θα ήταν ότι ίσως να φαινόταν άσχημο. Αλλά από την άλλη, έχεις δίκιο, οι οπαδοί των Hefner δεν θα νοιάζονταν για αυτό...

Τι συμβαίνει αλήθεια με τους French; Υπάρχουν ακόμα;
Όχι, απλά ηχογραφήσαμε πολύ ακυκλοφόρητο υλικό και γι' αυτό ίσως βγουν στο μέλλον και άλλοι French δίσκοι. Αλλά δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε live και, παρ' όλο που μου αρέσουν τα synthesizers και τα drum machines, ένιωθα πάντα άβολα πάνω στη σκηνή. Συν του ότι, όπως ανέφερες πιο πριν, ο John δεν θέλει πλέον να δίνει συναυλίες...

Ας πάμε στα σχέδιά σου που είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Έχουμε καταρχήν το "Catfight" (43 Hefner ακυκλοφόρητα κομμάτια)... πότε κυκλοφορεί;
Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2006...

Σε ποια εταιρία θα κυκλοφορήσει;
Μάλλον θα το βγάλω μόνος μου. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει μέσω του δικού μου website, ο κόσμος δηλαδή θα μπορεί να το αγοράσει από το site μου.
Έχεις επίσης το "Best of Hefner"...
Αυτό θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα στην Fortune and Glory, που είναι η εταιρία που βγάζει και τους δίσκους του Anthony.

Σχετικά με την επανακυκλοφορία των παλιών δίσκων με συμπληρωματικά ακυκλοφόρητα κομμάτια τι γίνεται;
Αυτό που μάλλον θα γίνει είναι ότι θα κάνουμε πρώτα το "Best of Hefner", μετά το "Catfight" και έπειτα θα ξεκινήσουμε να επαναηχογραφούμε τα παλιά άλμπουμ με κάποια extra κομμάτια.

Ανέφερες και κάποιες b-sides και live bbc συλλογές...
Ναι, αλλά δεν θα ήθελα να τα κάνω όλα αυτά μαζεμένα, θα γίνουν ίσως στο μέλλον.

Φαντάζομαι ότι η δικαστική διαμάχη με την Too Pure έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση στις κυκλοφορίες... ποιο ήταν αλήθεια το αποτέλεσμα της διαμάχης;
Το αποτέλεσμα ήταν ότι πήρα τους δίσκους που μου ανήκουν, όλοι οι δίσκοι των Hefner μου ανήκουν. Δεν ανήκουν πλέον στην Too Pure. Οπότε πολύ σύντομα δε θα μπορεί κάποιος να βρει τους δίσκους στα δισκοπωλεία. Εάν λοιπόν θέλει να έχει τον αυθεντικό δίσκο καλύτερα να τον αγοράσει το συντομότερο. Θα μπορούσα να σου πω περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαμάχη αλλά θέλω ο κόσμος να αγοράσει τους δίσκους μου, δεν θέλω να νομίζουν ότι η Too Pure είναι μια κακή δισκογραφική εταιρία. Εάν θελήσω πάντως να τα επανακυκλοφορήσω θα τα κάνω με διαφορετικό τρόπο.

Για πόσο ακυκλοφόρητο υλικό μιλάμε;
Υπάρχει πάρα πολύ υλικό... σκέψου ότι ακόμα προτού κυκλοφορήσουμε το "Breaking God's Heart" υπήρχε πολύ υλικό καθώς για κάποια χρόνια έδινα συναυλίες με τον Anthony ή τον John. Στο "Catfight" θα υπάρχει λοιπόν τουλάχιστον ένα cd με κομμάτια από εκείνη την εποχή, από τα "Fidelity Wars" και "We Love The City" πιθανώς 2-3 κομμάτια και πολύ υλικό από το "Dead Media". Συν τοις άλλοις, για κάθε δίσκο ηχογραφούσαμε συνήθως τρεις εκδοχές, μια πιο 'άγρια', μια μέσα στο στούντιο και μια live... οπότε έχουμε ουσιαστικά 2-3 εκδοχές για το κάθε κομμάτι!! Αλλά θα προσπαθήσω να μην τα κυκλοφορήσω όλα αυτά.

(εκείνη τη στιγμή ένας τύπος κάθεται δίπλα μας και, καθώς αποδεικνύεται μεγάλος φαν των Hefner, κάνει μια μικρή κουβέντα με τον Darren!)


Darren Hayman 1Έχεις πειραματιστεί με indie, folk, country, bluegrass και electronic pop μουσική. Πού βρίσκεται η ισορροπία μέσα σε όλα αυτά;
Όταν κάναμε το "Dead Media" προσπαθούσα να δω εάν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά πράγματα με το συγκρότημα, να πειραματιστώ με ηλεκτρονικούς ήχους. Σε κάποιους άρεσε το αποτέλεσμα, αλλά στην πλειοψηφία ο δίσκος δεν άρεσε στον κόσμο. Κατέληξα λοιπόν ότι ίσως είναι καλύτερα να κάνω αυτά τα πειράματα με διαφορετικά projects. Και, αν και τα κάνω αυτά και μου αρέσει η electronica ή η country μουσική, θα έλεγα ότι η pop μουσική, το είδος της folky indie, είναι ενδεχομένως εκείνο στο οποίο είμαι καλύτερος. Πιστεύω ότι εκείνο που θα έπρεπε να είχα πει όταν βγήκε το "Dead Media" ήταν ότι δεν σήμαινε μια στροφή στον ήχο αλλά μια απόπειρα πειραματισμού. Έτσι άλλωστε λειτουργούσαν πάντα οι Hefner, απλά δεν ήξερα νωρίτερα τον τρόπο για να το εκφράσω.

Η αρνητική αντίδραση του κόσμου στο "Dead Media" ήταν τελικά αυτό που οδήγησε στη διάλυση των Hefner;
Ναι. Πιστεύω ότι εάν το "Dead Media" είχε πάει πολύ καλά τότε το συγκρότημα ίσως να συνέχιζε καθώς θα ξέραμε πως ο κόσμος θα δέχονταν τους όποιους πειραματισμούς μας.

Αυτός είναι ο μόνος λόγος;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι... πάντοτε ήθελα να έχω μια μπάντα που θα κρατήσει λίγο, καθώς όλα τα αγαπημένα μου συγκροτήματα έκαναν μόνο 3-4 δίσκους. Επίσης οι Hefner θα μπορούσαν να ζήσουν αποκλειστικά από τη μουσική μόνο εάν κυκλοφορούσαν έναν δίσκο κάθε χρόνο. Δεν θέλω να κάνω έναν δίσκο κάθε χρόνο, στο "Dead Media" για παράδειγμα το βρήκα δύσκολο να γράψω έναν δίσκο τόσο γρήγορα. Γι' αυτό και, όταν μαζευτήκαμε για να δούμε τι θα κάνουμε, αποφασίσαμε όλοι μαζί ότι θα ήταν καλύτερα να σταματήσουμε, γυρίσαμε τον κόσμο για μερικά χρόνια και ήταν καλύτερα να το κρατήσουμε αυτό μοναδικό.

Έχεις σκοπό να βγάλεις δίσκο με το bluegrass σχήμα σου Darren, Watkin, Trout & Lee;
Ναι, μπορεί... δεν γράφω όλα τα κομμάτια σε αυτό το σχήμα, συνεισφέρουν και οι άλλοι και επίσης κάνουμε πολλές διασκευές από παλιό bluegrass υλικό.

Κάνετε και bluegrass διασκευές rock κομματιών σαν τους Hayseed Dixie?
Όχι, κάνουμε διασκευές από bluegrass κομμάτια αλλά κάνουμε και μια διασκευή στο "Made of Stone" των Stone Roses. Είναι λίγο αστείο γιατί η bluegrass μπάντα είναι πολύ αγχωμένη όσον αφορά στις συναυλίες, δύο από τα μέλη κυριολεκτικά τρέμουν πριν βγουν στη σκηνή!

Είσαι αναμφισβήτητα ένας εξαιρετικός στιχουργός.. έχεις σκεφτεί να δημοσιεύσεις ποιητικές συλλογές ή να γράψεις ένα βιβλίο;
Όχι. Βασικά ποτέ δεν ήθελα να βάζω τους στίχους μέσα στους δίσκους, μόνο σε έναν νομίζω έχουν συμπεριληφθεί οι στίχοι μέσα στο artwork. Πιστεύω ότι είναι καλό να γράφεις μέσα σε έναν ρυθμό ενώ όταν υπάρχουν μόνο οι λέξεις αυτό δεν είναι αρκετό. Έχω την εντύπωση πως οι στίχοι μου χωρίς τη μουσική μου δεν θα είχαν νόημα.

Τα εξώφυλλα είναι δικά σου, σωστά;
Ναι, συμπεριλαμβανομένου και των δύο καινούριων EP, "Caravan Songs" και "Cortinaland"... αυτό έχω σπουδάσει, είμαι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών.

Διάβασα κάπου ότι θέλεις να γίνεις καθηγητής καλών τεχνών...
Ίσως, εάν όμως πολύς κόσμος αγοράσει τους δίσκους μου τότε δεν θα χρειαστεί!! (γέλια)

Για τέλος, κάτι άκουσα ότι ασχολείσαι με φιλανθρωπίες...
(γέλια) Ναι, δουλεύω σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα σκυλιά, νιώθουν μοναξιά πολλές φορές και θέλουν φροντίδα...!

ΥΓ. Τα τελευταία νέα είναι ότι το "Table for One", το καινούριο solo άλμπουμ του Darren θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαρτίου και το "The Best of Hefner" στις 27 Μαρτίου. Ανακοινώθηκε επίσης μια σειρά συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο νέο χρόνο.

ΥΓ2. Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί και στο επίσημο site των Hefner.