Διοσκουρίδης + Μένεγος

ΛΑΤΕΡΝΑKEITH (και συνέχεια...)

Διοσκουρίδης - Μένεγος: Πως έμπλεξαν με τις εκδόσεις, τι μουσικά βιβλία διαβάζουν και τι έχουν στο πρόγραμμα μετά τον Keith. Του Άρη Καραμπεάζη


Μένεγος - Διοσκουρίδης Πονεμένη η ιστορία με τα μουσικά βιβλία, μεταφρασμένη ή πρωτότυπα, στην ελληνική γλώσσα, τουλάχιστον για όσους απασχολούνται με το θέμα (διότι έχω την εντύπωση ότι δεν απασχολούνται και πολλοί). Διαβάστε σχετικά και εδώ αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στο κυρίως κείμενο και στα σχόλια. Δια τούτο και αποφασίστηκε πέρα από την παρουσίαση του Life, να δοθεί ο λόγος και στους Σταύρο Διοσκουρίδη-Παναγιώτη Μένεγο, που ως ΛΑΤΕΡΝΑΤΙΒ, είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την μετάφραση και κυκλοφορία του στα ελληνικά. Μίλησαν ως συνήθως ως ένα στόμα και μία ψυχή....

"Όταν ξεκινήσαμε το "Λατέρνατιβ" πριν από 4.5 χρόνια, η φιλοδοξία μας ήταν να μην περιοριστεί μόνο σε ένα ραδιοφωνικό δίωρο, αλλά να γίνονται διάφορα πράγματα κάτω από αυτήν την ονομασία. Μάλλον δεν το πολυκαταφέραμε, αλλά - συμπαθάτε μας - η εκπομπή έχει περίπου την ηλικία της κρίσης. Και σε αυτό το διάστημα το να χρηματοδοτούμε τις ζωές μας, δε συμβάδιζε απαραίτητα με το να χρηματοδοτούμε τις ιδέες μας. Tις τελευταίες, όμως, δεν μπορούσαμε να τις αναβάλουμε άλλο. Το Life ξέραμε ότι "έπαιζε" στην ελληνική εκδοτική αγορά και ότι θα ήταν ιδανική ευκαιρία για να λανσάρουμε τη σειρά εκδόσεων "Λατερνατιβ". Γιατί πρόκειται για ένα best seller με πάνω από 2.5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως που αποθεώθηκε παντού από τους κριτικούς κι επανέφερε στη μόδα τις μουσικές (αυτό)βιογραφίες. Αρκεί να δείτε ποια ιερά τέρατα ακολούθησαν τον Κιφ κι έβγαλαν τ' άπλυτά τους στη φόρα. Ένας άλλος λόγος που δεν μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι ήταν η εγγύηση της μετάφρασης του Γιάννη Νένε. Όχι σε "σωστά ελληνικά" αλλά στα σωστά ελληνικά που αποτυπώνουν τη μοναδικότητα της ζωής ενός rock 'n' roll μύθου.


LaternativΔεν διεκδικούμε DIY παράσημα, μας φιλοξενούν και μας υποστηρίζουν με την αναγνωρισμένη υψηλή αισθητική τους οι εκδόσεις Το Ροδακιό (που θα γιορτάσουν σύντομα τα 20α τους γενέθλια) και πιο συγκεκριμένα το άγρυπνο μάτι της Τζούλιας Τσιακίρη. Κι επίσης, είναι εκεί η Δάμαρις Θανοπούλου χωρίς την οποία δεν θα είχαμε μπει τυπογραφείο. Οι εποχές είναι δύσκολες για να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά θα θέλαμε κάποια στιγμή η σειρά "Λατέρνατιβ" να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην πτέρυγα της βιβλιοθήκης σας που ασχολείται με τη μουσική κι ευρύτερα με την ποπ κουλτούρα. Είναι διαπιστωμένο το κενό που υπάρχει στην ελληνική αγορά όσον αφορά ανάλογη βιβλιογραφία, ενώ από την άλλη παρά την απουσία υποδομής (ραδιόφωνο, ειδικός τύπος κτλ.) η δίψα του κοινού είναι δεδομένη και φάνηκε από την ανταπόκριση στο Life. Το οποίο μετά από 4 μήνες κυκλοφορίας είναι κοντά στο να εξαντλήσει την πρώτη του έκδοση. Τα αγαπημένα μας μουσικά βιβλία είναι οι "βίβλοι των παιδιών του '78 και του '81", δηλαδή το Our Band Could Be Your Life του Michael Azerrad και το Rip It Up And Start Again του Simon Reynolds (αντιστοιχείστε κάθε βιβλίο στη χρονιά που σας βολεύει - μέσα θα πέσετε). Τα τελευταία που διαβάσαμε ήταν το It's So Easy, η βιογραφία του Duff McKagan. μπασίστα των Guns 'N' Roses, με τίτλο παρμένο από το καλύτερο τραγούδι που έγραψαν ποτέ οι G'n'R. Και το How Soon Is Now? του Richard King, κάτι σαν "η κυνική βερσιόν" του προαναφερθέντος Rip It Up, ιδωμένο από την πλευρά των executives που έφτιαξαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε indie. Επόμενο στην reading list είναι φυσικά το The Severed Alliance που επανακυκλοφόρησε μετά από 20 χρόνια με νέο υλικό κι αναφέρεται στη σχέση Morrissey - Marr και στη διάλυση των Smiths.

Επόμενο δικό μας βήμα, το Bruce, η βιογραφία του Μπρους Σπρίνγκστιν (ευλογημένη από το ίδιο το "αφεντικό") δια πληκτρολογίου Πίτερ Κάρλιν που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην Αμερική και πασχίζουμε να την έχουμε έτοιμη μέχρι τα Χριστούγεννα. Τη μεταφράζει ο σύντροφος Γιώργος Μιχαλόπουλος.

(σ.σ. - βγάλτε και κανένα από αυτά που διαβάζετε εσείς και μην ασχολείστε μόνο με διασημότητες- κρίση έχουμε έτσι κι αλλιώς!)

Θα σας δούμε στη σειρά παρουσιάσεων του Life που ετοιμάζουμε τον επόμενο μήνα με εκλεκτούς καλεσμένους, live, προβολές κτλ.

Save the dates: Πάτρα 23/11, Λάρισα 30/11, Θεσσαλονίκη 1/12 κι Αθήνα 14/12 .

Για περισσότερες λεπτομέρειες κι άλλα πολλά, λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέροντα, μπορείτε να μας ακούτε καθημερινά Δευτ.-Παρ. στον Εν Λευκώ 87.7 (enlefko.fm). Από τις 12.00 μέχρι τις 14.00.

ΛΑΤΕΡΝΑΤΙΒ
Σταύρος Διοσκουρίδης - Παναγιώτης Μένεγος
http://laternative.tumblr.com