The Dubrovniks

Μια υπερηχητική ερωτική σχέση

O Boris Sudjovic εξηγεί τι συνέβη τις δύο τελευταίες δεκαετίες, γιατί η μπάντα ξαναβρέθηκε και τι ακριβώς θα παίξει στις ελληνικές συναυλίες της. Του Γιώργου Τσαντίκου


Medicine Wheel Οι Dubrovniks απέκτησαν πολύ μεγάλη φήμη στο ελληνικό κοινό. Τόσο μεγάλη, που τώρα, σχεδόν 20 χρόνια μετά τη διάλυσή τους ξαναβρέθηκαν υπό τον όρο να... κάνουν συναυλίες στην Ελλάδα. Όπως και να το κάνεις, η διαδρομή από την Αυστραλία δεν είναι ακριβώς βόλτα. Σήμερα ο Boris Sudjovic εξηγεί τι συνέβη αυτές τις δύο δεκαετίες, γιατί η μπάντα ξαναβρέθηκε και τι ακριβώς θα παίξει στις ελληνικές της συναυλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Άρτα.

Η μπάντα ξανά μαζί: ποιο είναι το συναίσθημα; Υπάρχει μήπως κάποιος ιδιαίτερος λόγος επανασύνδεσης όπως συνέβη με τους... Blues Brothers ίσως;

Τα πράγματα έγιναν ως εξής: τα τελευταία χρόνια έπαιζα σε συναυλίες με τους Scientists και τους Beasts of Bourbon, με την αυθεντική τους σύνθεση. Σε κάποια φάση, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να κάνουμε και μερικές συναυλίες με τους Dubrovniks. Είπα αμέσως "μόνο αν τις κάνουμε στην Αθήνα", γιατί είχαμε περάσει εκπληκτικά παίζοντας εκεί την τελευταία φορά. Αυτό που μου αρέσει σε αυτές τις συναυλίες είναι ότι παίζουμε εντελώς για την πλάκα μας. Δεν υπάρχουν ούτε δισκογραφικές εταιρίες, ούτε μάνατζερς που μας λένε τι να κάνουμε.

Γιατί η μπάντα διαλύθηκε την πρώτη φορά;

Μετά από τέσσερα άλμπουμ και πολλές περιοδείες, απλά κουραστήκαμε. Επίσης, ο Τζέιμς, ο ντράμερ μας, μετακόμισε στο Περθ, οπότε έγινε πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε.

Πώς είναι η μουσική σκηνή στη χώρα σας, την Αυστραλία;

Νομίζω ότι είναι όπως περίπου σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά στυλ, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες και η αγορά του indie rock είναι μικρότερη. Όταν παίζαμε εμείς, υπήρχε βασικά η μέινστριμ μουσική σκηνή, τα τραγούδια που μπαίνανε στους καταλόγους επιτυχιών δηλαδή και το indie rock. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα πολλές πολύ καλές μπάντες σήμερα, που μπορεί να δει κανείς ζωντανά σε παμπ.


The Dubrovniks Αναγνωρίζετε κάποιες επιρροές των Dubrovniks σε αυτές;

Μπα, δε νομίζω...

Θυμάστε την τελευταία φορά που ήσασταν εδώ; Οι Dubrovniks διατηρούν ακόμα πολύ καλή φήμη ανάμεσα στο ελληνικό κοινό.

Ναι βέβαια, τη θυμάμαι πολύ καλά. Παίξαμε σε δύο sold out συναυλίες στο κλαμπ Ρόδον. Ήταν το τελευταίο κομμάτι της ευρωπαϊκής μας περιοδείας και δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα για το πόσο δημοφιλείς ήμασταν στην Ελλάδα. Αυτές οι συναυλίες μας έδωσαν τρομερή ώθηση. Σε εκείνη τη φάση, είχαμε φτάσει στην καλύτερή μας στιγμή και οι συναυλίες ήταν πολύ καλές. Γι αυτό είπα και πριν ότι θέλαμε οπωσδήποτε να παίξουμε στην Ελλάδα. Κοντά σε αυτές τις συναυλίες που προγραμματίσαμε για τη χώρα σας, προστέθηκαν και κάποιες ακόμα, καθώς διάφοροι άνθρωποι που είδαν ότι επιστρέψαμε, μας αναζήτησαν. Οι αθηναϊκές συναυλίες όμως είναι αυτές που περιμένω περισσότερο από όλες.

Υπάρχουν σχέδια μόνο για συναυλίες ή υπάρχει η πιθανότητα να ακούσουμε και κάποιο νέο δίσκο στο προσεχές μέλλον; Θα παίξετε καθόλου νέα κομμάτια στις συναυλίες;

Σε αυτή τη φάση κάνουμε σχέδια μόνο για περιοδείες και συναυλίες. Θα παίξουμε μερικά κομμάτια από το τελευταίο μας άλμπουμ, το Medicine Wheel, τα οποία δεν τα παίζαμε ποτέ στις συναυλίες μας. Οπότε, νομίζω ότι είναι... νέα κομμάτια, συναυλιακά μιλώντας πάντα.

Τι να περιμένουμε λοιπόν από την ελληνική σας περιοδεία;

Λοιπόν: η παρούσα σύνθεση του γκρουπ έχει τρεις κιθάρες, οπότε η φάση θα είναι μια...
audio sonic love affair κατάσταση. Τα τραγούδια ακούγονται πολύ δυνατά στις πρόβες και γι αυτό περιμένω ότι και οι συναυλίες θα είναι το ίδιο καλές, αν όχι καλύτερες από την τελευταία φορά που παίξαμε. Πίστεψέ με, το έχουμε ακόμα!
____

Οι συναυλίες τους στην Ελλάδα: 12/6 Gagarin 205, Αθήνα, 13/6 Clockwork Castle Festival, Άρτα, 15/6 Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.