Electrelane

The power of Electrelane

ΟΥΖΕΡΙ ΜΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/5, ΑΠΟΓΕΥΜΑElectrelane3Πολύ πριν το live των Electrelane είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το soundcheck και, μερικές ώρες αργότερα καθώς ήταν πολλές οι λεπτομέρειες που έπρεπε να ρυθμιστούν για να είναι όπως έπρεπε ο ήχος στο live, μας παραχώρησαν την παρακάτω ενδιαφέρουσα όπως θέλουμε να πιστεύουμε συνέντευξη.

Mic: Το περιοδικό Rock Sound έγραψε πρόσφατα την παράκληση να εμφανιστεί -αν υπάρχει- άλλο group που παίζει σαν τις Electrelane, γιατί τους χρειάζεται η πατρίδα τους.
Mia Clarke: Ναι, το διάβασα και είναι όντως ωραίο.

Mic: Νομίζω ότι έχει να κάνει με την θέση σας στην σύγχρονη βρετανική σκηνή. Ποια είναι η γνώμη σου;
MC: Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο αντίθετο άκρο απ' αυτά που συμβαίνουν σήμερα, ο βρετανικός τύπος ασχολείται πολύ με το hype, μπάντες για παράδειγμα όπως τους Franz Ferdinand τους οποίους είχε εξώφυλλο το ΝΜΕ. Εμείς χαιρόμαστε που είμαστε έξω απ' αυτό, δεν εμπλεκόμαστε πολύ μ' αυτό, νομίζω όμως ότι υπάρχουν κι άλλα group που παίζουν καλή μουσική.

Mic: Νομίζω ότι το σχόλιο αυτό έχει να κάνει και με τον ήχο σας, καθώς δεν υπάρχει στην βρετανική σκηνή άλλο group που ν΄ ακούγεται λίγο-πολύ όπως εσείς, υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα, η παραξενιά με την καλή έννοια.
MC: (γελώντας) Ίσως γι' αυτό, επειδή υπάρχουν όλες αυτές οι μπάντες του hype που ακούγονται το ίδιο και, συμφωνώ, είμαστε χαρούμενες που έχουμε κάτι ξεχωριστό.

Mic: Σε σύγκριση με τον πρώτο σας δίσκο 'Rock It To The Moon', νομίζω ότι η νέα σας κυκλοφορία 'The Power Out' είναι διαφορετική. Προσθέσατε φωνητικά, δεν υπάρχει τόσο πολύ farfisa, είναι κατά κάποιο τρόπο πιο φροντισμένη κυκλοφορία.
Verity Susman: Ναι, δεν έχει farfisa. Είναι ο τρόπος που παίζουμε μαζί πια και που ηχογραφούμε τα όργανά μας.

Mic: Ήταν γενναία απόφαση ν' αλλάξετε πορεία.
VS: Μεσολάβησε αρκετό διάστημα από την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου, γι' αυτό χρειαζόμασαν αυτή την αλλαγή.

Mic: Υπήρξαν και αλλαγές στην σύνθεση, αφού η Rachel και η Mia είναι νέα μέλη.
VS: Η Rachel ήρθε ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα, έτσι λοιπόν δεν είναι και τόσο νέο μέλος.

MC: Ήρθαμε πριν τέσσερα χρόνια.
VS: Υπάρχουν βέβαια και οι διαφορές σε κάποια κιθαριστικά μέρη με την προηγούμενη κιθαρίστριά μας και έτσι δεν θα θέλαμε να ξανακάνουμε τον ίδιο δίσκο.Electrelane4Mic: Κάθε νέο group όμως προσπαθεί να εδραιώσει μια βάση οπαδών, ενώ εσείς αλλάξατε τα πάντα, ήταν σαν ένα νέο ξεκίνημα.
VS: Οπωσδήποτε ο κόσμος έχει καταλάβει ότι υπάρχουν διαφορές στον νέο μας δίσκο σε σχέση με τον προηγούμενο. Έχει να κάνει με την περίοδο που τα ηχογραφούσαμε. Τώρα γράφουμε για τον επόμενο δίσκο μας και θα είναι και πάλι διαφορετικός, τα τραγούδια θα είναι περισσότερο instrumental και μεγαλύτερα σε διάρκεια, όχι instrumental ακριβώς όπως στο πρώτο album αλλά διαφορετικά στην ενορχήστρωση, περισσότερο πιάνο.

Mic: Δεν θα το αποκαλούσατε ακριβώς μια νέα στροφή.
VS: Όχι ακριβώς νέα αλλαγή, μάλλον τραγούδια σαν το 'This Deed', θα υπάρχει και περισσότερος αυτοσχεδιαμός στα τραγούδια πλέον.

Mic: Προτιμάτε λοιπόν να ψάχνετε και να εξερευνάτε νέες περιοχές.
MC: Σαφώς, γιατί έτσι τα πράγματα παραμένουν ενδιαφέροντα και για μας.

Mic: Κάθε συνειδητός ακροατής οπωσδήποτε θα συμφωνήσει, αρκετοί όμως παραξενεύτηκαν με τον νέο δίσκο σας.
VS: Δεν νομίζω ότι θα λειτουργούσε το ίδιο, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ο ίδιος δίσκος, είχαμε και νέα μέλη.

MC: Μας αρέσει να πιέζουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που κάνουμε καινούργιο δίσκο.
VS: Δεν προσπαθούμε συνειδητά ν' αλλάξουμε, δουλεύουμε όμως νέες ιδέες και ο ήχος σιγά-σιγά αλλάζει.
Mic: Πως ήταν η συνεργασία με τον Steve Albini;
MC: Υπέροχα, είναι πραγματικά καλός.
Emma Gaze: Δεν είναι καθόλου όπως τον παρουσιάζουν.
MC: Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένες μαζί του.

Mic: Πολύ ενδιαφέρον επίσης είναι και το artwork των δίσκων σας.
EG: Αυτό το κάνω εγώ (γελώντας).

Mic: Υπάρχει επίσης και αρκετή σχέση με την λογοτεχνία στους στίχους, μια ακόμη ιδιαιτερότητα καθώς τα περισσότερα σύγχρονα τραγούδια μιλούν για σαχλαμάρες.
MC: Σωστά, έτσι είναι.

Mic: Δεν ξέρω βέβαια πόσοι αντιλαμβάνονται τους στίχους και αν αυτό πραγματικά έχει σημασία.
VS: Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Οι στίχοι έρχονται πάντα μετά την μουσική και, ακόμη κι αν δεν αντιλαμβάνονται τους στίχους μπορούν να αντιληφθούν το συναίσθημα με το οποίο τραγουδάω και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει, αυτό που κάνουμε στ' αλήθεια, να μεταφέρουμε συναισθήματα.Electrelane5Mic: Έρχεστε από το Brighton. Τι συμβαίνει λοιπόν στην τοπική σκηνή;
MC: Υπάρχουν αρκετά group, δεν έχουμε όμως μεγάλη σχέση με την τοπική σκηνή γιατί ταξιδεύουμε πολύ και αναγκαζόμαστε να λείπουμε πολύ καιρό.

Mic: Πως πήγε η πρόσφατη περιοδεία σας στην Αμερική;
MC: Πραγματικά καλά, είχαμε sold-out shows, κάναμε μερικά από τα καλύτερα show μας εκεί.

Mic: Θα περιοδεύσετε και στο κύκλωμα των καλοκαιρινών ευρωπαϊκών festival;
MC: Ναι, θα παίξουμε στο Glastonbury, το Roskilde, το Primavera και σ' άλλα.

Mic: Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα remixes που έχετε σε τραγούδια σας από Echoboy, Jagz-Kooner, Treva Whateva.
VS: Το συζητούσαμε αυτό να το κάνουμε στον πρώτο μας δίσκο, ήταν μια καλή ευκαιρία, όχι βέβαια για ολόκληρο δίσκο με remixes, ήταν όμως ένα ενδιαφέρον ενδιάμεσο βήμα μεταξύ των δύο δίσκων. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που αφήσαμε κάποιον άλλο να προτείνει, να πειραματιστεί με τον ήχο, το χρειαζόμασταν αυτό για το πρώτο album, δεν το χρειαζόμαστε όμως άλλο.

Mic: Έχετε και πολύ καλό γούστο στις διασκευές σας.
MC και VS: Είναι ένας συνδυασμός τι μας αρέσει σαν συγκροτήματα και σαν τραγούδια. Απόψε θα παίξουμε το 'More Than This' των Roxy Music και το 'I'm On Fire' του Bruce Springsteen, αρκετά διαφοροποιημένα φυσικά.

Mic: Τα μελλοντικά σας σχέδια;
MC: Θα επιστρέψουμε στην Αμερική όπου έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο, είχαμε sold-out shows στο LA, το San Francisco και στην Νέα Υόρκη στο Knitting Factory.
VS: Τα κολλεγιακά ραδιόφωνα στηρίζουν τον δίσκο. Θα ξεκινήσουμε μετά να γράφουμε τον καινούργιο δίσκο στο τέλος της χρονιάς, πάλι με τον Steve Albini. Θα κάνουμε σκληρότερο δίσκο αυτή την φορά, πιο δυνατό, περισσότερο όπως ακουγόμαστε όταν παίζουμε live.

Κάπου εδώ τις ευχαριστήσαμε, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το βραδινό live αλλά και για το Roskilde festival και τις αφήσαμε ν' απολαύσουν το δείπνο τους.

Θα θέλαμε κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τον Σάββα και την Αλεξάνδρα της Kazan dB, χωρίς την ουσιαστική συμβολή και βοήθεια των οποίων πολλά απ' τα παραπάνω απλά και μόνο δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Άκης Καλλόπουλος
Γιάννης Παπαϊωάννου