Fool In The Box

The Many Faces of....

Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ep και ετοιμάζονται για το άλμπουμ. Μίλησε μαζί τους ο Αντώνης Κλειδουχάκης


Fool boxΕίχα την ευχαρίστηση πριν 2-3 μήνες να δουλέψω μαζί με την μπάντα των Fool In The Box τα εικαστικά για το εξώφυλλο του Faces EP τους. Τους συνεντευξιάζω για το περιοδικό και τους εύχομαι καλή συνέχεια στο δρόμο προς το LP.

Πείτε μας μια δυο κουβέντες για εσάς. Πότε ανακαλύψατε τη μουσική, πότε το rock, πως επηρέασαν τη ζωή σας, πότε και πως αποφασίσατε ότι πρέπει να φτιάξετε την μπάντα;

Από μικροί ήμασταν μέσα στη μουσική. Ροκ ήχος στην εφηβεία, παρέες βουτηγμένες στην ενέργεια, στην περιέργεια και στον ρομαντισμό, ξέρεις τώρα. Κάποια στιγμή βρέθηκαν και τα όργανα και μπήκε και έκατσε το μικρόβιο. Ο Άγης (μπάσο) και ο Γιώργος (τύμπανα) έμεναν στην ίδια πολυκατοικία στην Κυψέλη. Το 07 γνωρίστηκε και ο Απόλλωνας (κιθάρα) μαζί τους και τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος αποφασίσαμε να φτιάξουμε την μπάντα. Από τις πρώτες νότες στο στούντιο νοιώσαμε ότι η μπάντα γκρούβαρε και ότι θα έβγαινε κάτι καλό.

Love, sex, drugs and Rock 'n' Roll ή κάτι άλλο;

Όλα καλά είναι. Το ενωτικό στοιχείο είναι η ίδια η μουσική! Από όποιο είδος, το οτιδήποτε ακούει ο καθένας και ζει. Για μας η μουσική είναι η ίδια η ζωή.

Πρώτα βγάζετε μουσική και οι στίχοι έπονται; Έχετε ακολουθήσει ποτέ κάποιο concept στα τραγούδια σας; Έχει βάρος ο στίχος, θα σας κάλυπταν τραγούδια δίχως στίχους;

Μας αρέσει να φτιάχνουμε τραγούδια και ο στίχος στα τραγούδια είναι σημαντικός. Έχουμε γράψει όμως και κομμάτια που δε χρειαζόμασταν φωνές, όπως το Transparent Skin (Σημείωση: Συμπεριλαμβάνεται στο Faces ΕΡ που μόλις κυκλοφόρησε ψηφιακά). Συνήθως πρώτα βγαίνει η μουσική και πάνω της πατάνε οι στίχοι. Ένας τρόπος που λειτουργεί είναι αρχικά να χτίζουμε το μουσικό μέρος του κομματιού και σταδιακά να δοκιμάζουμε μελωδίες στα φωνητικά σε ακαταλαβίστικες γλώσσες. Οι πρόβες ηχογραφούνται σε ένα recorder και μετά δουλειά στο σπίτι. Εκεί γράφονται οι στίχοι και δοκιμάζονται νότες και τρόποι τραγουδίσματος. Μετά πρόβες, δοκιμές, στιγμές έμπνευσης μέχρι να κάτσει τελικά και να πούμε, ΟΚ αυτό είναι. Βέβαια αυτός ο τρόπος σύνθεσης δεν ακολουθείται πάντα, αλλιώς θα αναλωνόμασταν σε ένα μη δημιουργικό μανιερισμό που θα κατέληγε στη βαρεμάρα και θα σκότωνε την μπάντα.

Θα ήθελα να περιγράψετε την ατμόσφαιρα των τραγουδιών σας. Είναι κοντά στη καθημερινότητα αυτή η ατμόσφαιρα ή σχεδιάζετε τοπία διαφυγής για την ψυχή;

Η ατμόσφαιρα σίγουρα παραπέμπει σε κάτι αστικό, άμεσο και ηλεκτρισμένο. Πολύς χρόνος στο υπόγειο προβάδικό μας, το να πιάνουμε τα όργανα και να παίζουμε είναι μια διαφυγή για μας. Τώρα το τι βγάζει στον καθένα, έχει ενδιαφέρον όταν ακούμε πράγματα που δεν τα περιμένουμε και που πιθανώς αποκλίνουν. Άλλοι ευχαριστιούνται από το σκοτάδι, άλλοι νοιώθουν την ειρωνεία που βγαίνει, άλλοι...


Fool liveΖείτε Ελλάδα ή αλλού; Θέλω να πω ποια είναι η σχέση σας με τη χώρα, τις συνήθειες και τα πεπραγμένα της;

Είναι πολλά τα θέματα που χρήζουν ψυχανάλυσης στην Ελλάδα. Χρειάζεται να μιλήσουμε ανοιχτά για το ποιοι είμαστε σαν Έλληνες και τι πραγματικά θέλουμε, αλλά σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν περισσεύει για συνεδρία. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι τη ζωή σε αυτή τη χώρα δεν τη λες βαρετή.

Λεφτά υπάρχουν;

Όχι πάντως στις τσέπες μας. Αν ενδιαφέρεται κανείς είναι καλοδεχούμενος. Είμαστε πρόθυμοι, εχέμυθοι και με καλό υλικό.

Εν' τάχει πείτε μας μερικά λόγια για την πορεία σας μέχρι τώρα, τραγούδια, κυκλοφορίες live. Τι feedback νοιώθετε από τους άλλους;

Το Faces είναι στην ουσία η πρώτη μας επίσημη κυκλοφορία. Είναι προπομπός του δίσκου που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα, ενός δίσκου που ακολούθησε την αναλογική οδό της μπομπίνας και της αγαπημένης παλιάς κονσόλας. Υλικό υπάρχει πολύ και πιστεύω ότι η μπάντα εξελίσσεται δημιουργικά και παικτικά.

Όσον αφορά τα live, έχουμε παίξει σε πολλά μέρη και με πολύ διαφορετικές μπάντες. Για παράδειγμα είχαμε παίξει support στους Oi Va Voi στο Κύτταρο, όπου αν και έπαιζαν τελείως διαφορετικά πράγματα από εμάς, το είχαμε καταευχαριστηθεί, αλλά έχουμε μοιραστεί το stage και με μπάντες που έχουν πολύ πιο σκληρό ήχο. Παίρνουμε ζεστό και θετικό feedback και νοιώθουμε ότι γινόμαστε όλο και πιο αναγνωρίσιμοι στο χώρο.

Τι ήταν το Band Complete για εσάς; Τα ups και τα downs παρακαλώ.

Όπως και οι σπουδαστές που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα, προσεγγίσαμε και εμείς το Band Complete σαν μια εκπαιδευτική διαδικασία όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε, να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε με πολλούς ανθρώπους, από διαφορετικούς χώρους, για τον ίδιο σκοπό. Την κυκλοφορία του Faces EP!

Μέχρι τώρα, ότι είχε να κάνει με την μπάντα ήταν μεταξύ των τριών μας, όποτε όλο αυτό ήταν κάτι σαν μάθημα και για εμάς. Φαντάζομαι όπως σε κάθε συνεργασία, έτσι και εδώ υπήρξαν στιγμές προβληματισμού, έντασης, διαφωνιών, αλλά και στιγμές δημιουργίας, πλάκας, και ενθουσιασμού. Στο τέλος πάντα μένει η εμπειρία.


FacesΑγαπημένες σας ήχοι στα 90s, στα 00s και τώρα. Υπάρχουν δουλειές από μπάντες, που σας έχουν καθορίσει ως άτομα; Πιστεύεται ότι έχετε επιρροές στον ήχο σας ή η δημιουργία είναι μια πορεία προς το άγνωστο;

Ζήσαμε από κοντά όλη τη δεκαετία των 90's που είναι σίγουρα μια βιωματική επιρροή και κυρίως τη σκηνή του Grunge που μας έκανε να στραφούμε προς τη μουσική πιο ουσιαστικά. Όλοι μας θυμόμαστε τη μέρα που ακούσαμε πρώτη φορά Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden, Alice In Chains και βέβαια μαζί με όλους αυτούς τον Buckley.

Μετά ακολούθησαν άλλοι, Queens Of The Stone Age, Radiohead, NIN, Tool, Mars Volta αλλά και Portishead, 16 Horsepower, που με την πάροδο του χρόνου σίγουρα επηρέασαν εμάς ως μουσικούς αλλά και την μπάντα σε αυτό που είναι τώρα!

Αν σε όλα αυτά προσθέσεις τώρα και λίγο Progressive, λίγο Funk, λίγη Jazz και λίγο Metal τότε θα καταλάβεις πως ουσιαστικά ο ήχος μας είναι ένα χαρμάνι από πολλές ποικιλίες και όπως λες και εσύ, δημιουργικά είναι μια πορεία, όχι προς το τελείως άγνωστο, αλλά προς τα 'κεί που οδηγεί το Feeling!

Τι είναι φορτωμένο στο i-pod σας αυτή τη στιγμή;

Δεν θα στα πούμε όλα, πάρε αυτά... Oceansize - Efflorence, Miles Davis - Milestones, The Dead Weather - Sea Of Cowards, Toe (JP) - For Long Tomorrow, The Fibbonaccis - Civilizations and Discotheques, Skalpel - Sculpture EP, QOTSA - Like Clockwork

Θεωρείτε τον ήχο σας ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς και επεξεργασίας μέσα στο στούντιο ή ότι ξεδιπλώνει πιο ολοκληρωμένος πάνω στο stage; Πόσο επιζητάτε ένα live και πόσο διαφοροποιείτε ο ήχος σας σε αυτό (αν συμβαίνει κάτι τέτοιο);

Θεωρούμε τους Fool in the Box μια live μπάντα χωρίς αυτό να σημαίνει πως η διαδικασία του studio δεν μας αρέσει. Ακόμα όμως και εκεί ηχογραφούμε τα περισσότερα μέρη ζωντανά και γι' αυτό όπως είπαμε και πριν επιλέξαμε να κάνουμε το άλμπουμ μας σε αναλογική κονσόλα και μπομπίνα που ταιριάζει στον live ήχο. Σίγουρα η δουλειά στο studio διαφοροποιεί τον ήχο σε σχέση με το live, όπου ο ήχος είναι πιο ωμός, ακατέργαστος και χύμα, αλλά αυτή δεν είναι και η ουσία;


FoolintheboxΤα ωραιότερα live της ζωής σας ως θεατές και ως παίχτες.

Κάθε live είναι μια μοναδική στιγμή που μένει χαραγμένη στη μνήμη. Ακόμα και αν δεν ήταν αυτό που περίμενες, το κάθε live είναι η πληρωμή για το ότι κάνεις. Δεν θα ξεχωρίσουμε κάποιο, σε όλες μας τις εμφανίσεις το έχουμε ευχαριστηθεί.

Ως θεατές μεγάλες στιγμές ήταν με τους Black Sabbath, Waters, Pearl jam, Portishead και το ίδιο συγκινητικές με τους ΝΙΝ, Residents, Mars Volta, Red Sparowes ή τους QOTSA. Αν και να σου πούμε την αλήθεια τα περισσότερα live που έχουμε δει είναι αγαπημένα και δεν είναι και λίγα!!

Τι έχουμε το Σάββατο; Πάλι SixDogs;

To Six Dogs είναι το μέρος που στηρίζει μπάντες σαν εμάς και όχι μόνο, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν, δυστυχώς και πολλοί άλλοι χώροι στην Αθήνα. Το Σάββατο έχουμε την επίσημη παρουσίαση του EP μας Faces και των 5 κομματιών που περιέχονται σε αυτό. Μαζί θα παίξουμε και κομμάτια από το άλμπουμ μας που έρχεται όπου να ναι, και μια δυο διασκευές. Η βραδιά έχει ότι προβλέπεται, dj set, party και άλλα τέτοια και εμείς θα παίξουμε στις 10:30. Η είσοδος είναι δωρεάν and all of you are welcome! Με λίγα λόγια θα είναι μια... Fool Night!

soundcloud.com