Fosca

Δωρεάν μαθήματα μετριοφροσύνης

10 ερωτήσεις από την Ελευθερία Ιωαννίδου στον Dickon Edwards των Fosca λίγο πριν τη συναυλία τους στην Αθήνα...


Dickon EdwardsΓιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι κάποιος διαφορετικός, να ξεχωρίζει, να υπερβάλλει στυλιστικά; Τι είναι πιο σημαντικό, το στυλ ή η μουσική, και πιστεύεις ότι οι Fosca έχουν βρει την ισορροπία ανάμεσα στα δύο;
Αν κάποιος είναι ιδιόρρυθμος στη σκέψη και στον χαρακτήρα είναι λογικό να το εκφράζει και με την εμφάνισή του. Διαφορετικά δεν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Κρίνοντάς με από την εμφάνισή μου οι άνθρωποι βγάζουν συχνά τα δικά τους συμπεράσματα, τα οποία συνήθως είναι σωστά. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν είναι και ένα τέχνασμα για να εξοικονομείς χρόνο. Η μουσική παράγεται κατευθείαν από το στυλ, οπότε δεν χρειάζεται καμιά ισορροπία από τη στιγμή που το ένα αποτελεί ενσάρκωση του άλλου.

Έχεις αυτοχαρακτηριστεί σολιψιστής, εγωιστής, αντικοινωνικός, ακριβοθώρητος κλπ. Κάνε μου κάποια σχόλια γι' αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Όλα αυτά τα επίθετα ισχύουν για την προσωπικότητά μου και, αν και δεν είναι καθόλου κολακευτικά, αντιπροσωπεύουν μια αυτογνωσία που ελπίζω ότι μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει καταπραϋντικά για τον εαυτό μου.

Θα έλεγες ότι είσαι ο μεγαλύτερος εν ζωή στιχουργός μετά τον Morrissey; Έχεις γνωρίσει τον Morrissey και εάν τον γνώριζες τι θα του έλεγες; Πιστεύεις ότι θα συμφωνούσε να τραγουδήσει ένα κομμάτι των Fosca;
Πιστεύω ότι αξίζω αυτής της σύγκρισης, αν μη τι άλλο με την έννοια ότι απολαμβάνω τη δύναμη των στίχων και αρέσκομαι να γράφω για πράγματα που δεν έχουν ξαναειπωθεί, τουλάχιστον όχι κατ' αυτόν τον τρόπο. Δεν έχω γνωρίσω τον Morrissey από κοντά, αλλά εάν τον συναντούσα θα του έλεγα πόσο υποτιμημένη είναι η solo καριέρα του. Αμφιβάλλω πάντως ότι θα ερμήνευε κάποιο από τα κομμάτια μου, αν και συνεχίζω πάντα να ελπίζω.


Fosca1Στη δεύτερη δουλειά σας «Diary of an Antibody» έχει μειωθεί κατά πολύ η διάρκεια των κομματιών. Για ποιο λόγο έγινε αυτό; Θέλατε να δημιουργήσετε πιο πιασάρικα κομμάτια ή έχει σχέση με την αλλαγή στο line-up?
Η αλλαγή στο line-up δεν είχε ουσιαστικά κάποια σχέση σε αυτό. Ακούγοντας απλά εκ των υστέρων το πρώτο άλμπουμ, έμεινα έκπληκτος με τη μεγάλη διάρκεια των κομματιών και αποφάσισα εσκεμμένα να γράψω κανονικά μικρά ποπ τραγούδια για το δεύτερο.

Έχεις πει ότι δεν θα έγραφες ποτέ instrumental κομμάτια γιατί πιστεύεις στη δύναμη των λέξεων. Πιστεύεις το ίδιο και στη δύναμη της εικόνας, όσον αφορά στο soundtrack για μια ταινία;
Δεν έχω γράψει ποτέ soundtrack. Δεν πιστεύω πάντως ότι το soundtrack έχει να κάνει με τις εικόνες, θεωρώ ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο υπάρχει είναι για να κλέψει την παράσταση από την ταινία. Για παράδειγμα, ο Michael Nyman είναι αυτή τη στιγμή ένας διάσημος συνθέτης, αλλά τη δεκαετία του '80 ήταν μόνο γνωστός ως ο άνθρωπος που έκανε τα soundtracks για τις ταινίες του Peter Greenaway, οι οποίες ήταν πολύ της μόδας τότε. Τώρα ο Greenaway είναι ντεμοντέ, ενώ ο Nyman είναι πολύ διάσημος!

Έχεις αναφέρει ότι υπάρχει ιδιαίτερη αποδοχή των Fosca στη Σουηδία και μάλιστα ότι υπάρχουν σουηδικά συγκροτήματα που διασκευάζουν κομμάτια σας και δανείζονται το όνομά τους από λέξεις των τραγουδιών σας. Πώς το βλέπεις αυτό;
Δεν έχω πάει στη Σουηδία εδώ και έναν χρόνο περίπου, αλλά την τελευταία φορά που πήγα ο κόσμος έμοιαζε πραγματικά να διασκεδάζει στο Malmo και στο Gothenburg. Φαίνεται πάντως πως τους αρέσει να ακούν καλή μουσική.


Fosca3Εάν έπρεπε να επιλέξεις αυτή τη στιγμή να ακούσεις ένα cd, αυτό θα ήταν το "Passive Soul" (Orlando), το "A Week Away" (Spearmint) ή το "On Earth To Make The Numbers Up" (Fosca);
Θα ήταν το "A Week Away" γιατί δεν είχα καμία ανάμειξη σε αυτόν τον δίσκο, οπότε και θα μπορούσα να τον απολαύσω πιο αντικειμενικά.

Θα δώσετε τις προγραμματισμένες συναυλίες στο Formoz Fest στην Ταϊβάν και στην Ιαπωνία αυτό το καλοκαίρι; Οι Rolling Stones για παράδειγμα ανέβαλλαν την περιοδεία τους λόγω του θανατηφόρου ιού πνευμονίας. Το έχετε σκεφτεί αυτό;
Από τη στιγμή που είμαι ένα τελείως υποχονδριακό άτομο που ενοχλείται και μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να ταξιδέψει έξω από το Highgate (Βόρειο Λονδίνο), για να μην αναφέρω την Ευρώπη, δεν είμαι τόσο ενθουσιασμένος για τις συναυλίες στην Ταϊβάν και στο Χονγκ-Κονγκ αυτή τη στιγμή. Φαίνεται πάντως πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα μας αφήσει να πάμε ούτως ή άλλως, οπότε οι συναυλίες εκεί θα πρέπει να γίνουν κάποια άλλη στιγμή. Όπως και να 'χει όμως η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.


Fosca4Μίλησέ μου λίγο για το καινούριο EP και τον δίσκο "The Dickon Edwards Songbook" που ετοιμάζετε...
Το ep μπορεί να είναι τελικά άλμπουμ, ενώ το Songbook είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις καινούριο δίσκο εκτός και αν πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, γι' αυτό και θέλω να το διασφαλίσω πρώτα αυτό πριν προχωρήσω στην ολοκλήρωσή τους.

Αν έρθω στη συναυλία στην Αθήνα με adidas θα με αφήσεις να μπω μέσα;
Θα σε συγχωρέσω. Αλλά πρέπει να σταματήσεις να κάνεις αυτές τις βλακείες! Τα αθλητικά παπούτσια πρέπει να τα φοράς όταν αθλείσαι, όχι όταν πηγαίνεις σε συναυλίες!!

Διαβάστε ακόμα : Fosca - Diary of an antibody cd