GardenBox

Garden view


GardenboxHas been a long time. Τρία χρόνια από το πρώτο ομώνυμο "άλμπουμ" και ένα χρόνο μετά την "εμφάνιση" στο synch 2005. Οι απορίες μου με τριβέλιζαν ενόψει και της ευχάριστης όσο και σύντομης στάσης τους στο κλαμπ 8ball για ένα μικρό σαπόρτ.

Mic:: Καταρχήν θα ήθελα να αυτοσυστηθείτε. Υπάρχει κάτι πίσω από τα s_fx, g_lay, most, marina που θα 'πρεπε να ξέρουμε; Η σύνθεση του γκρουπ ήταν πάντοτε αυτή; Πως εξελίχθηκε;

GB:: Γεια χαρά λοιπόν. Είμαστε οι gardenbox, δημιουργηθήκαμε στα τέλη του '98 και τα ονόματα που χρησιμοποιούμε είναι απλά λογοπαίγνια που σχετίζονται με τα ονοματεπώνυμά μας και τα επιλέξαμε έτσι ώστε να μην μπορεί ένας ακροατής να καταλάβει το φύλο μας (εκτός της Μαρίνας βέβαια). Η σύνθεση του γκρουπ έχει αλλάξει από τα τέλη του '98, με σημαντικές αλλαγές σε drummers και drum machines, ενώ τα μόνιμα και παλαιότερα μέλη είναι οι s_fx και g_lay.

Mic:: Τι απ' όσα ακούμε στο Last Resort [2006] είναι αναλογικό και τι ψηφιακό; Παίζετε όργανα και ποια; Πως τα συνδυάζετε; Χρησιμοποιείτε δείγματα; Στο Global Pessimism ας πούμε, υπάρχουν ήχοι από ταξίδια; Οι φωνές;

GB:: Προφανώς οι κιθάρες μας είναι αναλογικές τόσο οι ηλεκτρικές όσο και οι ακουστικές, το μπάσο, τσέλα, φλογέρες, κάποια πιάνα. Επίσης υπάρχουν κάποια hardware synths, και μετά χρησιμοποιούμε software instruments. O συνδυασμός τους είναι φυσικά αυτό που ακούγεται στα cd μας. Δείγματα χρησιμοποιούνται στα τύμπανα, αν και μετά από πολλά χρόνια έχουμε drummer στο σχήμα, και επιπλέον υπάρχουν μια πληθώρα field recordings, από διάφορα ταξίδια εντός και εκτός της Ελλάδας. Όχι μόνο στο global αλλά σε όλο τον δίσκο οι ήχοι από υπάρχουν διάσπαρτοι ήχοι από εξωτερικές ηχογραφήσεις. Κάποιες φωνές που ακούγονται υπάρχουν μέσα σε αυτές τις εξωτερικές ηχογραφήσεις και κάποιες είναι κείμενα που ηχογραφήσαμε στο στούντιο.

Mic:: Πως προέκυψε αυτό το άλμα από την Poeta Negra στη Venerate Industries και μάλιστα σε μια εποχή που η πρώτη σας εταιρία γνωρίζει διεθνή αναγνώριση; Θεωρείτε ότι τώρα φτάνετε σε περισσότερα αυτιά;

GB:: Με την Poeta δεν υπήρξε μια κοινή πλεύση σε ότι αφορά το περιεχόμενο του last resort. Οπότε χρειάστηκε να το κυκλοφορήσουμε σε άλλη εταιρεία. Με την Poeta συνεχίζουμε και δυστυχώς έχουμε άριστες σχέσεις, παραμένουμε καλοί φίλοι και ενώ προσπαθούμε σκληρά, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς! Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στην venerate αλλά η μέχρι τώρα πορεία του last resort δείχνει πως μας ακούνε περισσότερα αυτιά. Εξάλλου έχουμε ένα πυρήνα ανθρώπων που μας παρακολουθούν και μας υποστηρίζουν από τότε που υπάρχουμε και είναι λογικό αυτός να έχει μεγαλώσει αρκετά.


Gardenbox 2Mic:: Τα i-music stores σας ξέρουν; Αν ναι, βλέπετε κάποια κίνηση; Πως έγινε η προσέγγιση; Υπάρχει χώρος για όλους; Αν όχι, έχετε σχέδια επέκτασης και κατάκτησής τους;

GB:: Με διαδικτυακά stores είχε γίνει μια κίνηση από την poeta για τον προηγούμενο δίσκο, με σχετικά καλά αποτελέσματα από όσο γνωρίζουμε, και κάτι τέτοιο είναι σε εξέλιξη και με τον καινούργιο. Κρίνοντας από το περιεχόμενο των i-music stores, μάλλον υπάρχει αρκετός χώρος για όλους.

Mic:: Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ήταν μια απρόσμενη συνεργασία. Κι ακόμη πιο ωραία η έκπληξη ότι κάνει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα του. Πως κολλήσατε; Έχετε σκεφτεί κι άλλες κοινές δράσεις; Υπάρχουν μήπως κι άλλες τέτοιες συνεργασίες στα σκαριά; [θέλω ονόματα και διευθύνσεις]

GB:: Η συμμετοχή του Αλκίνοου δεν είναι κάποια συνεργασία. Είμαστε φίλοι και προέκυψε η συμμετοχή του πολύ απλά, κάποια βράδια που παίζαμε μαζί μουσική και δοκιμάζαμε ιδέες για το last resort. Σε αμφότερους άρεσε το αποτέλεσμα και το κρατήσαμε. Δεν έχουμε στο μυαλό μας κάποια συνεργασία, όπως ακριβώς όμως δεν είχαμε και με τον Αλκίνοο. Με λίγα λόγια, αν προκύψει κάτι και μας αρέσει θα το χρησιμοποιήσουμε ανεξαρτήτως χώρου μουσικής προέλευσης.

Mic:: Χαίρομαι που εισακούστηκε η επιθυμία μου για ζωντανή εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη [8ball, Κυριακή 28 Μαϊου, πριν από τους jesu]. Τι μας περιμένει; Κάτι καινούργιο; Κάτι διαφορετικό; Δώστε μας στίγμα.

GB:: Ερχόμαστε στην Θεσσαλονίκη ακριβώς επειδή διαβάσαμε την επιθυμία σου. Δεν θα υπάρξει κάποια έκπληξη, θα είναι ένα μικρό κιθαριστικό σετ, με δυνατά τραγούδια από τον νέο μας δίσκο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βίντεο όπως συνηθίζουμε. Θα θέλαμε να γίνει κάτι τέτοιο στην Θεσσαλονίκη ολοκληρωμένα, όταν κάποια στιγμή έρθουμε και παίξουμε μόνοι μας. Όταν και αν γίνει αυτό θα είναι ένα πλήρες σετ με εικόνα, ήχο και πολύ ένταση, και τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πολλές εκπλήξεις.

Mic:: Μετά απ' την Θεσσαλονίκη, που, πότε και τι μέλλει γενέσθαι;

GB:: Είναι στα σκαριά δύο live αλλά μέχρι στιγμής οι προτάσεις είναι από την Αθήνα. Βρίσκονται όμως ακόμα στην αρχή και δεν θα θέλαμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο. Σίγουρα θα θέλαμε ένα πλήρες live στην Θεσσαλονίκη.

gardenbox.org