Ghost Note Project

Η ψυχεδέλεια του '70 είναι μια γενική ομπρέλα

Ασκληπιός Ζαμπέτας σε Κώστα Καρδερίνη: Γιατί, ποιοι, που, τι, πώς, μετά...


GhostΕίναι όλοι τους καλά φαντάσματα: δυο πρώην Τρύπες, δυο πρώην Ξύλινα Σπαθιά, ένας Skaribas, ένας Μέγας κι ένας Καργιωτάκης. Έκαναν reset και... εγένετο sensomatic. Το φάντασμα με το όνομα μικρού αρχαίου θεού και το επίθετο σύγχρονου ημίθεου... μίλησε.

- Το όνομα Ghost Note Project τι δηλώνει;
Ασκληπιός Ζαμπέτας: Ταίριαξε. Είναι και λίγο πονηρό. Ghost Note [νότα φάντασμα, νεκρή ή εκτός τέμπου] είναι όρος της τζαζ. Η ομάδα μας, αυτό το "σόου", αποτελείται από μουσικούς-φαντάσματα: δεν υπάρχει φρόντμαν, δεν υπάρχει επίκεντρο. Μας κάθισε.

- Ποιοι είναι οι Ghost Note Project;
Εγώ [κιθάρες], ο Γιώργος Τόλιος (τύμπανα), ο Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο), ο Κώστας Παπαχρήστου (τρομπέτα, πιάνο) και ο Skive Χρήστος Τρυψιάνης (electronics, loops, samples). Και πολλοί-πολλοί άλλοι φίλοι οι οποίοι βοήθησαν να γραφτεί το SensoMatic: Ευγενία Πατίκα (πιάνο & keyboards), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Χρύσανθος Χριστοδούλου (synths & electronics), Στέφανος Λαζαρινός (σαξόφωνο), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Γιάννης Μαρίνος (τρομπόνι), Γεωργία Νταγάκη (κρητική λύρα), Ηλίας Αϊφαντής (keyboards) και Ιζαμπέλα Ζαμπέτα (φωνητικά).

- Το SensoMatic κυκλοφορεί;
Επίσημα από την All Together Now του Γιάννη Αγγελάκα. Σε κάποια δισκάδικα (Λωτός, Stereodisc κ.α.) και στις συναυλίες μας, σε δική μας διανομή.

- Το ηχητικό στίγμα του δίσκου ποιο είναι;
Δύσκολο να περιγραφεί. Η ψυχεδέλεια είναι κάτι που φλερτάρουμε πολλά χρόνια. Το SensoMatic έχει χωνεμένα στοιχεία από τους μουσικούς που παίξανε: τζαζ, αρτ ροκ, έθνικ, φανκ, λίγα μπίτια... ό,τι έβαζε ο καθένας μας. [Δεν έχετε στίχο!!! σχολίασα.] Ο φίλος Χρήστος Δασκαλόπουλος το όρισε ως "ambient ψυχεδέλεια" αν και τότε που το είπε ήτανε πιο ανοιχτό. Όταν ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση είχαν μπει πια κι άλλα στοιχεία. Η ψυχεδέλεια του '70 είναι μια γενική ομπρέλα. Των Floyd του Barrett, του Hendrix, των Can... Ακούγοντάς το τώρα αποστασιοποιημένα, βγαίνουν πράγματα που δεν τα είχα συνειδητοποιήσει.


Senso- Η Ισαβέλλα Ασκληπιού Ζαμπέτα πως προέκυψε;
Το πρότζεκτ όλο είναι γενικά χωρίς στίχο. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Κάποια στιγμή η Ιζαμπέλα άκουσε στο σπίτι μας το κομμάτι Don't Trust the Megaphone Man και μου λέει "τι ωραίο! θέλω να το χορέψω". Της λέω "αφού θέλεις να χορέψεις, δε γράφεις και κάποιο στίχο;" και έτσι μπήκε στο χορό.

- Πως είναι να βρίσκεσαι παράλληλα σε δυο μπάντες, Ghost Note και Νάνοι;
Είναι ουσιαστικά δυο διαφορετικές παρέες που κάνουν διαφορετικά πράγματα. Όπως ο καθένας μας που συμμετέχουμε σε διάφορες παρέες γενικώς. Οι Νάνοι ως παλιότερη μπάντα έχουν οριοθετήσει τον ήχο τους, αμερικάνικο γκαραζορόκ. Οι Ghost Note ξεκίνησαν από εντελώς μηδενική βάση. Το πείραμα αυτό ήτανε μια διαδικασία: ο καθένας παίζει ελεύθερα, αναιρούμε τα κλισέ (π.χ. όχι ροκέ κιθάρες για μένα, πολύ δύσκολο, δεν το κατέφερα εντελώς), αναιρούμε εαυτούς κι ότι βγει.
Και παλιότερα, όταν άρχισα να παίζω με τις Τρύπες, ήδη έπαιζα και με τους Mashrooms. Ήτανε απλά διαφορετικές παρέες.

- Τι ετοιμάζετε παρακάτω;
Συναυλίες. Το σχήμα αυτό προέκυψε από τις ηχογραφήσεις. Προβάροντας το υλικό δέθηκε η ομάδα. Θέλουμε να δοκιμαστούμε παίζοντας live το SensoMatic και άλλα κομμάτια αγαπημένα μας, να βρούμε επικοινωνία με το κοινό. Και σιγά-σιγά να ετοιμάζουμε καινούργια δουλειά. Ιδέες μουσικές υπάρχουνε πάρα πολλές. Περιμένω η νέα μας δουλειά να έχει πιο μεγάλο πυρήνα απ' αυτόν που ξεκίνησε. Η ιδέα του Ghost Note είναι συνεύρεση και σύνθεση. Είναι λίγο της μόδας τα μίνιμαλ και η αφαίρεση. Εμάς μας ενδιαφέρει να συνθέσουμε... ιδέες, συναισθήματα, διαφορετικές απόψεις.

Σενσο-Μάτι στην All Together Now