GravitySays_i + Misuse

GravitySays_i και Misuse

Την Παρασκευή θα μοιραστούν την ίδια σκηνή και ο Θάνος Σταυριανάκης ρώτησε να μάθει τι τους ενώνει και τι τους δονεί

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου στο Gagarin οι GravitySays_i και οι Misuse, ίσως οι δύο πιο ετοιμοπόλεμες ελληνικές μπάντες του σήμερα, θα μοιραστούν την ίδια σκηνή του συναυλιακού χώρου. Στην πιο δημιουργική περίοδο με καινούργιες κυκλοφορίες αμφότεροι, με πολύ καλές κριτικές από όλα τα έγκριτα μουσικόφιλα μέσα, είχαμε την χαρά και την τιμή να τους μαζέψουμε μαζί και να απαντήσουν μερικές ερωτήσεις από κοινού. Προσωπικά εύχομαι να πάει τέλεια η συναυλία και να το ευχαριστηθούν όλοι όσοι παρεβρεθούν!


Misuse1 MiC: Με ποιά κριτήρια, μουσικά και μη, επιλέξατε ο ένας τον άλλον για να κάνετε αυτήν τη συναυλία; Έχετε ξαναβρεθεί μαζί στη σκηνή; Ποιές ήταν οι πιο δυνατές στιγμές που είχατε ως συγκρότημα στη σκηνή αλλά και ως απλός θεατής στην αρένα;

Misuse: Με τους Gravity Says I γνωριζόμαστε καταρχάς από καιρό και ο Κώστας που παίζει πλήκτρα, συμμετέχει στη χορωδία τους. Πιστεύουμε πως ενώ μουσικά διαφέρουμε αρκετά, η έκφραση των δύο συγκροτημάτων ταιριάζει πάρα πολύ, έχοντας αρκετές κοινές αναφορές και έτσι αυτή η βραδιά θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους παρευρισκόμενους, με συμπαγές από τη μία ύφος αλλά και μουσική ποικιλία από την άλλη.


GravitySays_i: Οι Misuse, εκτός από φιλαράκια, και μια μπάντα που θαυμάζουμε, κυκλοφόρησαν ένα εξαιρετικό album. Λόγω του ότι είναι η πρώτη φορά που παίζουμε μαζί, το Live της Παρασκευής είναι κάτι που περιμένουμε με ανυπομονησία. Τα πρώτα μας live στο screening room του Nixon είναι κάτι που θα θυμόμαστε για πάντα.

MiC: Όπως θα γνωρίζετε η Ελληνική σκηνή είχε μεγάλο ζήτημα στο θέμα της παραγωγής μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τα πράγματα όμως άλλαξαν λόγω της τεχνολογίας. Οι κυκλοφορίες σας αμφότερες όσον αφορά το θέμα της παραγωγής είναι άρτιες. Πιστεύετε πλέον ότι στη σύγχρονη μουσική το στούντιο ή έστω και το laptop σας είναι ένα ακόμη όργανο στη μπάντα; Μιλήστε μας για το συναίσθημα της παραγωγής ως ολοκλήρωσης του έργου. Για τις δύσκολες χρονοβόρες στιγμές και τη λύτρωση του αποτελέσματος.

Misuse: Καλές παραγωγές υπάρχουν στην Ελλάδα δεκαετίες τώρα, θα αδικούσαμε πολλούς καλλιτέχνες, ηχολήπτες, παραγωγούς, στούντιο και δίσκους αν συμφωνούσαμε μαζί σας. Σίγουρα πλέον η τεχνολογία βοηθάει, οικονομικά κυρίως, στο να έχουμε καλύτερες παραγωγές στη χώρα, αλλά τα προβλήματα που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν οι μουσικοί που δρουν στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι περισσότερο εξωγενή και όχι υλικοτεχνικά. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι τεχνικοί και studios, απλά σε μικρότερο ποσοστό από άλλες χώρες. Εμείς έτυχε και πέσαμε σε καλά χέρια, καθώς είμαστε σχετικά απαιτητικοί και τελειομανείς. Για οτιδήποτε βάλεις στόχο αν δεν κουραστείς και δεν "πήξεις", τότε δύσκολα θα αισθανθείς λυτρωμένος από το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

GravitySays_i: Το να ασχολείται ο καλλιτέχνης με τις παραγωγές του είναι ότι πιο υγιές. Το πως θα ακούγεται ένα άλμπουμ πρέπει να είναι καθαρά στο χέρι του. Από κει και πέρα θεωρούμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής σκηνής δεν είναι το επίπεδο των παραγωγών αλλά το επίπεδο της μουσικής σύνθεσης που πρέπει να δίνει το παρόν χωρίς μιμητισμούς και κομπλεξικές αντιγραφές της πεπατημένης των διεθνών καλλιτεχνών.


GravitySays_I 1 MiC: Ποιές άλλες ελληνικές μπάντες θεωρείτε πως είναι σημαντικές και ταλαντούχες; Ποια είναι η πιο σημαντική ελληνική μπάντα των τελευταίων 25 ετών;

Misuse: Θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποιες φιλικές μας μπάντες, όπως οι Afformance, οι The Dive και οι The Bliss, που έχουν βγάλει φοβερούς δίσκους μέσα στα τελευταία 2-3 χρόνια. Σίγουρα όμως οι σημαντικές και ταλαντούχες μπάντες δε σταματούν εκεί, λίγο ψάξιμο μπορεί να το αποδείξει με τον καλύτερο και ανταποδοτικότερο τρόπο. Όσο για την πιο σημαντική, ακόμα και να θέλαμε να δώσουμε μία μόνο απάντηση, δε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε καν μεταξύ μας.

GravitySays_i: Οι Misuse, οι No Clear Mind, οι Mary and the Boy, οι Modrec, η πιο σημαντική μπάντα για μας, μάλλον δεν είναι καν μπάντα, είναι ένας δημιουργός και είναι η Λένα Πλάτωνος.

MiC: Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει στην Ελληνική σκηνή και τι δεν θα αλλάζατε με τίποτα;

Misuse: Δε μας αρέσει φυσικά το ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας ακούει τη μουσική που του σερβίρουν και με την οποία πραγματικά τους βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ ή απλά μόνο τη μουσική που συνδέεται με βραδινή έξοδο και χαβαλέ. Δε θα αλλάζαμε με τίποτα τη μεγάλη ποικιλία που διαθέτει, ακόμα και αν κάποια "είδη" αντιπροσωπεύονται περισσότερο από άλλα.

GravitySays_i: Δεν μας αρέσει ο μιμητισμός που υπάρχει. Δεν θα αλλάζαμε τίποτα. Όσο πιο δύσκολες οι συνθήκες τόσο καλύτερα. Το πολύ πολύ να μην κάνουμε καριέρα στο εξωτερικό... big deal...


Misuse2 MiC: Πως σας επηρεάζει η οικονομική κρίση που βιώνουμε... Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μεγάλο ερέθισμα ή ακόμη και έμπνευση για δημιουργία;

Misuse: Η κρίση δεν είναι μία απρόσωπη, στενά οικονομική κατάσταση που απλά συνοδεύει την υπόλοιπη ζωή μας. Είναι κάτι το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό σκέψεις, συμπεριφορές, δραστηριότητες, ακόμα και διατροφικές συνήθειες. Ακόμα και αν δεν είναι πάντα εύκολα προσδιορίσιμο το πώς και πότε, είναι αδύνατο να μην υπεισέρθει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη δημιουργική διαδικασία.

GravitySays_i: Ανήκουμε στην νέα τάξη των νεόπτωχων. Έμπνευση μπορεί να είναι οτιδήποτε αλληλεπιδρά με το φως.
MiC: Ο ένας σας έχει φωνή (και μάλιστα πολλές φωνές) ο άλλος είναι άλαλος. Ο ένας αγριεμένος, ο άλλος πιο ήρεμος από ποτέ; Πως πιστεύετε ότι αυτό το ηχητικό contrast θα φτάσει προς τα κάτω στον ακροατή;

Misuse: Ηχητικά contrast τέτοιου τύπου υπάρχουν και στη μουσική της κάθε μπάντας ξεχωριστά, οπότε δε νομίζουμε ότι οι ακροατές θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Ίσα ίσα, ευελπιστούμε να το απολαύσουν.

GravitySays_i: Σίγουρα θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να αποδώσουμε τις δυο δισκογραφικές μας δουλειές όσο πιο πιστά γίνετε. Από εκεί και πέρα το πώς θα φτάσει στον ακροατή το αναλαμβάνει ο ηχολήπτης μας.


GravitySays_I 2 MiC: Παρακαλώ να μιλήσει η μια μπάντα για την άλλη.

Misuse: Respect!

GravitySays_i: RESPECT!

MiC: Κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε και για τους δυο σας;

Misuse: Τίποτα συγκεκριμένο, αν θέλετε ακούστε τη δουλειά μας, αυτό αρκεί.

GravitySays_i: Ξεκινήσαμε σαν cover band των Dead Moon.