Γύρω Γύρω

Το ανθρώπινο στοιχείο δύσκολα χάνεται...

Πριν μερικούς μήνες έπεσε στα χέρια μου ένα cd από κάποιο καινούργιο ελληνικό συγκρότημα (ναι καλά καταλάβατε... ένα ακόμα για τον σωρό σκέφτηκα). Για κάτσε να δω... Όπα.. Συμμετέχει ο Blaine L. Reininger και βγήκε και από την Ankh?? «Ρε λες να χει ενδιαφέρον;» σκέφτομαι και το έχω ήδη βάλει στο player... Καλά για το πρώτο κομμάτι τι να πω... Με άρπαξε και ακόμα να μ'αφήσει... Για τον δίσκο αφήνω να μιλήσει ο Άρης Καραμπεάζης (ναι ο γνωστός... γλωσσοπλάστης). Εγώ θα μιλήσω με τους Γύρω Γύρω...Γύρω Γύρω 01Μιας και είναι η πρώτη δισκογραφική παρουσία σας και πέρα από το δίσκο σας μας είστε άγνωστοι, πείτε μας λίγα λόγια για το συγκρότημα...
Γύρω Γύρω: Καταρχάς για να συστηθούμε. Oι γύρω - γύρω είμαστε:
Σταύρος Γασπαράτος, 25 ετών (κιθάρες, programming, τραγούδι)
Ουρανία Γουσέτη, 22 ετών (πιάνο, synthesizers)
Αλέξανδρος Τσιλφίδης, 22 ετών (synthesizers, τραγούδι)
Γιάννης Κατσάφαρος, 22 ετών (μπάσο, programming, τραγούδι)
Βρεθήκαμε πριν τέσσερα χρόνια στην Πάτρα ως φοιτητές. Ξεκινήσαμε κάνοντας παρέα μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι μέχρι τότε παίζαμε σε διάφορα συγκροτήματα και ασχολούμασταν χρόνια με την μουσική. Έτσι βρεθήκαμε να παίζουμε μαζί για κάμποσο καιρό. Κάποια στιγμή ανακαλύψαμε ότι είχαμε φτιάξει ένα αρκετά μεγάλο ρεπερτόριο, το οποίο νοιώσαμε την ανάγκη να παρουσιάσουμε ζωντανά. Από εκείνη την στιγμή αρχίσαμε να δουλεύουμε πιο εντατικά από ποτέ, με αποτέλεσα να φτιάξουμε έναν ενιαίο ήχο ως συγκρότημα και πολλά νέα κομμάτια. Έτσι μετά από 3 χρόνια και πολλές ζωντανές εμφανίσεις φτάσαμε να ηχογραφήσουμε τον πρώτο μας δίσκο την άνοιξη που μας πέρασε.

Ο ήχος σας για τα ελληνικά δεδομένα είναι πρωτόγνωρος και απέχει μίλια από αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε ελληνικό ροκ. Νομίζετε ότι ήρθε επιτέλους και στην Ελλάδα η στιγμή που θα συμβαδίζουν τα συγκροτήματα της με αυτά του εξωτερικού ή ακόμα θα υπολείπονται 5-10 χρόνια;
Γύρω Γύρω: Χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν ακούμε ότι ο ήχος μας είναι πρωτόγνωρος, αν και δεν έχουμε κανένα τέτοιο άγχος. Πάντα φυσικά απεχθανόμασταν την μίμηση και τις έτοιμες συνταγές, κάτι που κατά κόρον συναντάμε σ'αυτό που ονομάζουμε «ελληνικό ροκ». Φυσικά τα πράγματα είναι δύσκολα για τα συγκροτήματα που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό απ' αυτό που παίζεται συνέχεια στα ραδιόφωνα, μιας και είναι ελάχιστες οι εταιρίες που τολμούν να ξεφύγουν έστω και λίγο από αυτό που θεωρούν σίγουρη λύση, αλλά και το κοινό δύσκολο. Γι'αυτό φταίνε σίγουρα και οι καλλιτέχνες που δεν τολμούν όσο θα ελπίζαμε. Κατά τα λοιπά εμείς πιστεύουμε πως αν έχεις κάτι να πεις θα σου δοθεί η ευκαιρία αργά η γρήγορα. Η κυκλοφορία άλλωστε του δίσκου μας δείχνει ότι αν επιμείνει κανείς, όλα γίνονται.
Όσον αφορά την αποδοχή από το κοινό, πιστεύουμε ότι με επιμονή των καλλιτεχνών κυρίως και με λίγη βοήθεια, όλα τα μουσικά ρεύματα θα μπορούν να εκπροσωπούνται επάξια και από έλληνες μουσικούς. Ελπίζουμε επίσης ότι σιγά-σιγά και η καθυστέρηση με την οποία όλα έρχονται στην Ελλάδα θα μικραίνει. Απόδειξη είναι ότι αυτή τη στιγμή δίνουμε ηλεκτρονική συνέντευξη στο site σας.

Διακρίνει κανείς επιρροές από dark-new wave σχήματα (κυρίως 80'ς). Αλήθεια εσείς τι μουσική ακούτε;
Γύρω Γύρω: Είναι αλήθεια ότι οι επιρροές μας ξεκινάνε από την σκηνή του Σαν Φρανσίσκο του '80 (Tuxedo Moon, Residents), σίγουρα συμπεριλαμβάνουν όλη την trip hop σκηνή με κυρίαρχα τα συγκροτήματα του Bristol και προχωρούν σε μουσικές από διάφορες εταιρίες με χαρακτήρα όπως Ninja Tune, Mowax, 4AD κ.λ.π.. Αλλά εκτός από την ηλεκτρονική σκηνή, την οποία παρακολουθούμε, ακούμε και εντελώς διαφορετικά πράγματα, από κλασσικούς συνθέτες, jazz, μέχρι σύγχρονες πειραματικές δουλειές.

Νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ή κάποιοι στην μπάντα που έχουν κάνει κλασικές σπουδές. Ισχύει; Νομίζετε ότι παίζει ρόλο στην διαμόρφωση των κομματιών;
Γύρω Γύρω: Όλοι μας ξεκινήσαμε με κλασικές σπουδές, τις οποίες κάποιοι συνεχίζουν, γεγονός που είτε το θέλουμε είτε όχι σίγουρα παίζει έναν ρόλο στην διαμόρφωση των κομματιών. Είναι γεγονός όμως πως όλοι μας ,άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, νοιώθουμε διαβρωμένοι από την σύγχρονη κουλτούρα κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

Προέρχεστε από live εμφάνιση στο Αν. Εντυπώσεις;
Γύρω Γύρω: Μετά την συναυλία με τον Κωνσταντίνο Β. στο κάστρο της Πάτρας τον Ιούνιο, είχαμε καιρό να παίξουμε ζωντανά, κάτι που μας έκανε να ανυπομονούμε για αυτή την συναυλία. Έτσι το ότι εμείς περάσαμε καταπληκτικά δεν ήταν έκπληξη. Αυτό που μας ενθουσίασε ήταν η προσέλευση του κόσμου, αλλά πάνω από όλα η θερμή ανταπόκριση του.

Τελικά πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις από το κλασικό, τύμπανα- μπάσο- κιθάρα, ιδίως στα live? Λειτουργεί? Ο κόσμος έχει συνηθίσει «κάπως» τις ροκ συναυλίες (ένταση, ιδρώτας, αδρεναλίνη) και η δική σας μουσική, φαντάζομαι και το live, ξεφεύγει από αυτό.
Γύρω Γύρω: Στην περίπτωσή μας πολύ γρήγορα καταλάβαμε πως ο ήχος που θέλαμε να πετύχουμε όχι μόνο δεν χρειάζονταν ένα κλασικό ροκ σχήμα, αλλά μια τέτοια σύνθεση ίσως αυτομάτως θα μας οδηγούσε σε κοινοτυπίες. Η αλήθεια είναι πάντως πως κάποια πράγματα ήρθαν από μόνα τους.
Για τις ζωντανές εμφανίσεις τώρα είναι μεγάλο ψέμα ότι ένα ηλεκτρονικό συγκρότημα δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο να ιδρώσει, αλλά και να αυτοσχεδιάσει στη σκηνή. Στις δικές μας πάντως συναυλίες το ζητούμενο δεν είναι μόνο το τρίπτυχο που αναφέρετε μιας και ελπίζουμε να αγγίζουμε τον κόσμο και με πιο εσωτερικούς τρόπους. Το θέμα τελικά, αλλά και όλη η ικανοποίηση μιας ζωντανής εμφάνισης (για όλους) είναι να βλέπεις ότι το κοινό ταξιδεύει μαζί σου.

Οι στίχοι και ο τρόπος ερμηνείας πιστεύω ότι εξυπηρετούν ακριβώς στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου κλίματος. Σας ενδιαφέρει να πείτε πράγματα μέσα από τους στίχους ή προτιμάτε να τους βλέπετε σαν ένα μέρος του συνόλου;
Γύρω Γύρω: Είναι σίγουρο ότι στη μουσική μας οι στίχοι παίζουν πρωταρχικό ρόλο, και προφανώς όταν χρησιμοποιείς το λόγο θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι κάτι έχεις να πεις, και ότι αυτό πρέπει να περάσει στον ακροατή. Βέβαια για να πετύχεις κάτι με ένα τραγούδι πρέπει οι στίχοι να λειτουργούν μαζί με τι μουσική.

Γύρω Γύρω 02
Η χρήση της τεχνολογίας είναι διάχυτη στον δίσκο σας. Κάποιοι λένε ότι η χρήση της κάνει την μουσική πιο ψυχρή αφαιρώντας από το ανθρώπινο στοιχείο της. Εσείς προφανώς την βλέπετε σαν ένα ακόμη εργαλείο...
Γύρω Γύρω: Όποιος έχει ακούσει τον δίσκο μας καταλαβαίνει πως αυτή είναι μια ρητορική ερώτηση, μιας και η συμφιλίωση μας με την τεχνολογία είναι προφανής. Συν τοις άλλοις με όποιο είδος μουσικής και αν ασχολείται κάποιος πρέπει να παραδεχτεί πως η τεχνολογία έχει τουλάχιστον κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και κατά την άποψη μας και πιο ενδιαφέρουσα. Δεν φοβόμαστε καθόλου το καινούργιο, το «άτιμο» το ανθρώπινο στοιχείο δύσκολα χάνεται από την μουσική και είναι αυτό που πάντα θα την κάνει να είναι είτε καλή είτε άθλια με όποιο τρόπο και αν αυτή παράγεται. Και τελικά αν υπάρξει μουσική χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση θα θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα την ακούσουμε.

Τώρα, καιρό μετά από την ηχογράφηση του δίσκου κατά πόσο πιστεύετε ότι πετύχατε τον στόχο σας; Αυτό που τελικά βγήκε είναι αυτό που είχατε στο μυαλό σας πριν μπείτε στο studio; Αν ξαναηχογραφούσατε θα αλλάζατε κάτι;
Γύρω Γύρω: Είναι σίγουρο πως η διαδικασία ηχογράφησης ενός δίσκου σε κάνει να βγεις από το studio με πολύ περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες από ότι μπήκες .Είναι λοιπόν επακόλουθο, και πιστεύουμε ότι συμβαίνει σε όλους, όταν ολοκληρωθεί ο δίσκος, να είναι πολλά τα πράγματα που θα ήθελες να αλλάξεις. Ευτυχώς στην περίπτωση μας πρόκειται για λεπτομέρειες, που πιστεύουμε πως δεν εμποδίζουν τον κόσμο να πάρει από το δίσκο μας αυτό που είχαμε στο νου μας.

Ο Dreamie, που αναφέρετε στον δίσκο, είναι ο πρώην ντράμερ των Raining Pleasure. Ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του;
Γύρω Γύρω: Ο Dreamie εκτός από ένας καλός φίλος όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε όσο καιρό ήμασταν στο studio πολλές από τις πολύτιμες ώρες του βοηθώντας μας στο remix και την παραγωγή αλλά και πάνω από όλα με τις ψύχραιμες συμβουλές του. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Ποιες είναι οι προσδοκίες των Γύρω Γύρω από την κυκλοφορία του δίσκου; Θα υπάρξει συνέχεια;
Γύρω Γύρω: Ελπίζουμε αρχικά ότι ο δίσκος μας θα κάνει τη μουσική μας να φτάσει στα αυτιά όσων θα ενδιέφερε να ακούσουν αυτή μας την πρόταση. Επίσης θα θέλαμε να γίνει το διαβατήριό μας για πολλά live σε ωραίους χώρους, μιας και τα live είναι αυτό που μας δίνει την μεγαλύτερη χαρά αλλά είναι και ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κάποιος τα κομμάτια.

Καλή συνέχεια λοιπόν...
Γύρω Γύρω: Ευχαριστούμε.