Χρήστος Ερκέκογλου

Χρήστος Ερκέκογλου, πειρα(χ)τής της Κρουστοφωνικής

Ομάδα συναυλιών, παραστάσεων, μαθημάτων, εργαστηρίων, σεμιναρίων κ.α. Του Κώστα Καρδερίνη

Αν έχετε δει τη Μπάντα Δρόμου Κρουστόφωνο να παίζει στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού ή κάπου άλλου, σίγουρα θα 'χετε κολλήσει για ώρες να ρουφάτε με ευχαρίστηση τα κύματα ανάτασης, αγαλλίασης και οπτικοακουστικής ηδονής που μεταδίδει.

Κι αν νομίζετε ότι μόνο αυτό είναι/κάνει η ομάδα αυτή δεν έχετε παρά να διαβάστε τις δραστηριότητές της: συναυλιακές και εμψυχωτικές παραστάσεις, χάπενινγκ, παραστάσεις μουσικού θεάτρου για όλες τις ηλικίες, μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής, κρουστών, μιούζικαλ για παιδιά, εργαστήρια κρουστών και κίνησης για ενήλικες, εκμάθηση μουσικών οργάνων για παιδιά και ενήλικες, επιμορφωτικά σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής, θεατρικού παιχνιδιού, εμψύχωσης, κατασκευών κ.α. (για εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες-παιδαγωγούς, εμψυχωτές), παραγωγή και έκδοση cd και βιβλίων.


Κρουστόφωνο1 - Πέστε μας λίγα λόγια για την απαρχή της καλλιτεχνικής ομάδας Κρουστόφωνο.
Το Κρουστόφωνο σχηματίστηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη από μουσικούς και μουσικοπαιδαγωγούς με την πεποίθηση ότι τα απλά και προσιτά μέσα και υλικά (κρουστά όργανα, σώμα, φωνή, παιχνίδι, παραμύθι) κρύβουν πρωτογενή ενέργεια ικανή να συγκινήσει παντού και πάντοτε όλες τις ηλικίες και με στόχο την ικανοποίηση της ανάγκης του σύγχρονου ανθρώπου για έκφραση μέσα από τον ρυθμό, την κίνηση, το τραγούδι, το θέατρο, την εικαστική δημιουργία κ.α. Συνιδρυτές και πρωτεργάτες ήταν ο Νίκος Θεοδωρίδης, ο Λευτέρης Αγγουριδάκης, ο Ηρακλής Κάλτσος που μαζί με εμένα και καμιά δεκαπενταριά ακόμη ονειροπόλους μαζευόμασταν στο φιλόξενο υπόγειο Συν και Πλην του Σάκη Παπαδημητρίου για πρόβες και αντεργκράουντ καλλιτεχνική και παιδαγωγική ζύμωση.

Το 1999 νοικιάσαμε δικό μας χώρο στην γωνία Δελφών και Καραϊσκάκη, όπου περάσαμε μια υπέροχη δεκαετία ενηλικίωσης της πολιτιστικής μας ύπαρξης, αλλά οι δράσεις μας μεγάλωσαν τόσο που έπρεπε να βρούμε μεγαλύτερο χώρο. Έτσι σήμερα η έδρα μας βρίσκεται στην Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη 6 (περιοχή Ανάληψης).

Από το 2011 οι δραστηριότητες του Κρουστόφωνου διαχωρίζονται σε δύο συνεργαζόμενους αλληλο-συμπληρούμενους τομείς: στο Μουσικό Εργαστήρι Κρουστόφωνο - Μ. Ερκέκογλου, Υπηρεσία Πολιτιστικής Εκπαίδευσης, υπό τη διεύθυνση του Χρ. Ερκέκογλου και στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Μουσικό Παιχνιδοθέαμα Κρουστόφωνο υπό την μουσικοπαιδαγωγική διεύθυνση του Ν. Θεοδωρίδη. Η Μπάντα Δρόμου του Κρουστόφωνου (25μελής ορχήστρα με κρουστά και πνευστά που τραγουδά, κινείται και χορεύει) και το Μουσικό Παιχνιδοθέαμα είναι τα δυο κύρια καλλιτεχνικά σχήματα του φορέα μας.


Κρουστόφωνο2 - Ποια μουσικά είδη περνάνε μέσα από την ομάδα; Που κατασταλάξατε;
Η ομάδα ξεκίνησε με σημείο αναφοράς τα κρουστά όργανα και τη φωνή. Έτσι προέκυψε και το όνομα Κρουστόφωνο, αν και μια ιδέα ήταν να ονομαστούμε Κυλιόμενοι Λίθοι (Rolling Stones) αλλά μας πρόλαβαν άλλοι. Στην πρώτη μας παραγωγή, Ο Πέτρος και ο... Λύκος, το 1997, εκτός από τη μουσική του Προκόφιεφ (που της αλλάξαμε τα φώτα, εννοείται), παρεισέφρησαν και διάφορα κομμάτια αφρικάνικης μουσικής. Το 1999 κυκλοφόρησε σε δίσκο η παραγωγή Τραγούδια-Κάλαντα του Κόσμου. Εκεί μας γοήτεψαν μουσικές από την Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία, Πορτογαλία κ.α.)

Φυσικά στη μουσική μας πορεία σημαντικό ρόλο κατέχουν η βραζιλιάνικη και η κουβανέζικη μουσική, αφού σ' αυτές τα κρουστά και ο ρυθμός είναι κυρίαρχα στοιχεία. Οι μουσικοχορευτικές παραγωγές μας, Ο Γύρος του Κόσμου με Κρουστά και Τραγούδια, Φωνές και Ρυθμοί της Γης, Σημεία και... Τέταρτα, περιστράφηκαν γύρω από αυτό που λέμε Μουσική του Κόσμου (world music).

Σημαντικός σταθμός της ομάδας ήταν η συνεργασία με τον Στάθη Παχίδη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο στην παραγωγή Beat για Beat που παίχτηκε το 2007 σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ. Σήμερα η Μπάντα Δρόμου συνεχίζει τις μουσικές της αναζητήσεις ερευνώντας μουσικές από τα Βαλκάνια, τη Λατινική Αμερική και αλλού.

- Υπάρχει κάποια φιλοσοφία που διαπερνάει το σώμα της ομάδας;
Η φιλοσοφία της ομάδας έχει πολλά κοινά με την Επικούρεια αντίληψη της ζωής. Προσπαθούμε να αντλήσουμε ευχαρίστηση από τη μουσική και το χορό, αλλά και να μοιραστούμε αυτή την ευχαρίστηση με τον κοινωνικό μας περίγυρο. Πολύ συχνά οργανώνουμε γλέντια, μουσικές βραδιές στο χώρο μας, εκδρομές μετά μουσικής, μουσική κατασκήνωση στο τέλος του καλοκαιριού, χάπενινγκ στην παραλία κ.α.


Κρουστόφωνο2 - Οι Πειρατές της Καρναβαλικής [2013] τι είναι; Εξακολουθούν να δρουν;
Ήταν μια παραγωγή της παιδικής μας σκηνής και απευθυνόταν σε παιδικό κοινό. Μετονομάσθηκε σε Πειρατές της Κρουστοφωνικής και συνεχίζει την πορεία της όταν μας καλέσουν σε κάποιο σχολείο ή στα πλαίσια εκδηλώσεων διαφόρων φορέων ως εμψυχωτική διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση για παιδιά.

- Είστε σινεφίλ; Υπάρχει σχέση της ομάδας με την 7η Τέχνη;
Ο κινηματογράφος μας αρέσει πολύ και ένα από τα όνειρά μας είναι να παίξουμε ζωντανά μουσική για βωβό σινεμά. Ήδη η παραγωγή μας, Παιχνίδια με τον Σαρλό, το 2010, είχε να κάνει πολύ με αυτό το θέμα. Στις αίθουσες της πόλης μας τώρα... είδα πρόσφατα τη Φιλομένα του Στίβεν Φρίαρς και μου άρεσε πολύ. Γενικά όμως μου αρέσουν τα "παραμυθάκια". Αγαπημένη μου ταινία όλων των εποχών είναι το Εξκάλιμπερ (1981) του Τζον Μπούρμαν. Παρεμπιπτόντως η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δε μου άρεσε καθόλου.

- Αν ζητούσα μια δεκάδα αγαπημένων δίσκων;
Η λίστα των αγαπημένων μου περιέχει πολλούς και ετερόκλητους μουσικούς όπως Μπαχ, Μπετόβεν, Keith Jarrett, Pink Floyd, Mongo Santamaria, Χατζιδάκι, Λένα Πλάτωνος, Senem Diyici, John McLaughlin, Jan Garbarek.