Χρήστος Γερμένογλου

Η jazz... αφορμή ευρύτερης καλλιτεχνικής δημιουργίας

Οκτώβρης σημαίνει μεταξύ και άλλων και Δημήτρια. Μετά μουσικής και μάλιστα τζαζ… Του Κώστα Καρδερίνη

Χρήστος ΓερμένογλουΑπό την περσινή ψηφιακή τους έκδοση, τα Δημήτρια φιλοξενούν έναν ανατέλλοντα και αναδυόμενο θεσμό, το Open Jazz Festival. Φέτος όμως θα ζήσουμε και θ’ απολαύσουμε [με τα ισχύοντα πρωτόκολλα] ένα δια ζώσης τριήμερο ζωντανό πρόγραμμα, ΠΣΚ 8-10 Οκτώβρη 2021, στη μεγάλη αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» της Αποθήκης Δ, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τρία σχήματα ζωντανά κάθε βράδυ, από 25 μουσικούς συνολικά, προερχόμενοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τις ΗΠ και τη Γαλλία. Εισιτήρια [προ]πωλούνται μόνον στην είσοδο της Αποθήκης Δ, από την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και μετά τις 6:30μμ.

Ιδού τι μας είπε ο εις εκ των διοργανωτών, ο ντράμερ Χρήστος Γερμένογλου.

Ποια η ιδιότητά σου στο Open Jazz Festival;

Μαζί με τον Κώστα Μακρυγιαννάκη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο είμαστε η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ. Μέσα από μια άψογη συνεργασία μεταξύ μας, επιλέξαμε τα μουσικά σχήματα - μουσικούς που θα συμμετάσχουν, καταρτίσαμε το πρόγραμμα και φυσικά ασχοληθήκαμε με τα πάσης φύσεως οργανωτικά θέματα που απαιτούνται για μια τέτοια διοργάνωση.

Πότε και πώς ξεκίνησε αυτό το ανοιχτό μουσικό ταξίδι;

Η διοργάνωση αυτή φιλοξενείται από τα Δημήτρια και είναι η συνέχεια του παλαιότερου και γνωστού μας “Jazz Festival” που διοργανώνονταν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από πέρυσι μετονομάστηκε σε “Open Jazz Festival” –μια ιδέα του Κώστα Μακρυγιαννάκη– για να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερες μουσικές απόψεις που άπτονται της jazz, παλαιότερες και μεταγενέστερες. Φιλοδοξούμε το φεστιβάλ αυτό να γίνει θεσμός, να καταφέρει δηλαδή να επαναλαμβάνεται σταθερά μέσα στα χρόνια, προσελκύοντας πλήθος Ελλήνων και ξένων μουσικών και δημιουργώντας συνέργειες και με άλλες μορφές τέχνης, καθιστώντας έτσι την jazz μουσική πυρήνα και αφορμή ευρύτερης καλλιτεχνικής δημιουργίας.Πες λίγα λόγια για τις διεθνείς μετακλήσεις και τους πρώτους έλληνες διδάξαντες.

Καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι ότι συμμετέχουν στη διοργάνωση μουσικοί που όλοι γνωρίζουμε όπως ο Σάκης Παπαδημητρίου και ο Φλώρος Φλωρίδης, που έχουν τη δική τους μεγάλη ιστορία στον χώρο του αυτοσχεδιασμού στον τόπο μας. Το φεστιβάλ έχει τη χαρά να έχεις επίσης φέτος μουσικούς όπως τον Rick Margitza από τις ΗΠΑ (ενδεικτικά αναφέρω τη συνεργασία του με τον Miles Davis), τον Wayne Thomas Brasel επίσης από τις ΗΠΑ που μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τον Mike Stern και τον Joe Pass. Μαζί μας επίσης ο Χρήστος Ραφαηλίδης που μένει και δημιουργεί στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα (αναφέρω τις συνεργασίες του με τους Wynton Marsalis και Ravi Coltrane). Τον Χάρη Λαμπράκη και το κουαρτέτο του, με το τόσο ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο ηχόχρωμά του και φυσικά τη συνεργασία του στον δίσκο του Nat Birchall “Exaltation”. Οι Sancho 003 με τα ηλεκτροακουστικά ηχοτοπία τους που έχουν κίνηση και μελωδία, το κουαρτέτο Fuzz Bus από την Κύπρο που συνδυάζει την jazz με τη rock, την funk, την soul χωρίς να σταματάνε εδώ οι επιρροές τους, και τέλος τον Χρήστο Αναστασιάδη με το latin Jjazz σεπτέτο του, που θα παρουσιάσει συνθέσεις από τους δύο τελευταίους του δίσκους.

Αλλά δεν είναι μόνο οι παραπάνω, ως οι leaders των μουσικών σχημάτων. Είναι όλοι οι υπέροχοι μουσικοί που συν-δημιουργούν στη σκηνή και που ο καθένας τους έχει το δικό του αποτύπωμα σε αυτόν τον ευρύτερο μουσικό χώρο που εμείς θέλουμε να ονομάζουμε Open Jazz μουσική.

Ο μουσικός αυτοσχεδιαστής Χρήστος Γερμένογλου «ζηλεύει» που δεν συμμετέχει ζωντανά;

Δε ζηλεύω απλά. Ζηλεύω πολύ! Αισθάνομαι όμως πολύ δημιουργικός και μαθαίνω πάρα πολλά και από αυτό το μετερίζι, κι έτσι, προσωρινά έστω, ξεγελάω τη φλόγα της επιθυμίας τού να βρίσκομαι στη σκηνή.

-------

Στο πλαίσιο του Open Jazz Festival διοργανώνεται επίσης μικρή διάλεξη/συναυλία από τον διεθνή μουσικό Χρήστο Ραφαηλίδη [Christos Rafalides] με τίτλο "Μελωδία και bytes", περί του τρόπου που θέτουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία της μουσικής πράξης. Διεξάγεται την Παρασκευή 8/10/2021, ώρες 4-6μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17 [έναντι της 1ης πύλης του λιμανιού]. Το σεμινάριο είναι δωρεάν για το φιλόμουσο κοινό, με σειρά προτεραιότητας κατόπιν κράτησης στο τηλ. 6944-874094.