Χρήστος Μπεχτσής

Χρήστος Μπεχτσής, the amazing Mr. Seven

Ο δημιουργός της αλυσίδας Seven Spot και της Seven Films μίλησε στον Κώστα Καρδερίνη για τις ταινίες και τον μεγάλο εχθρό των διανομέων τους


Χρήστος ΜπεχτσήςSeven λέγεται ένα πολύ αγαπημένο μπάντι-μπάντι θρίλερ και μια επίσης αγαπημένη αλυσίδα καταστημάτων ενοικίασης και διανομής ταινιών, "η μόνη γκαλερί που νοικιάζει τα έργα της" όπως διατείνεται με χιούμορ και νόημα.

Ξεκίνησε από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης για να εξαπλωθεί πανελλαδικά και συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει με τις θεματικές ενότητες ταινιών που προτείνει κάθε μήνα και τις ανεξάρτητες παραγωγές του παγκόσμιου και ελληνικού κινηματογράφου που επιλέγει να διανείμει.

Παρά τη δύσκολη μνημονιακή συγκυρία, ο απρόβλεπτος κύριος Μπεχτσής και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να αναπτύσσουν το όραμά τους, όπως θα διαβάσετε παρακάτω από τον ίδιο.

- Δώστε μας μια σύντομη ιστορία της Seven Video Net και που βρίσκεται σήμερα σε σχέση με την ελληνική αγορά διασκέδασης στο σπίτι ή στην αίθουσα.

Η Seven group AE ιδρύθηκε το 2000 ως συνέχεια της ήδη υπάρχουσας δραστηριότητας μου στο χώρο των video clubs. Από τα 7 καταστήματα που λειτουργούσαν τότε στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 83 καταστήματα Seven Spot σε όλη την Ελλάδα. Ήδη από το 2007 και μετά η εταιρία δραστηριοποιείται ενεργά και στο χώρο της διανομής κινηματογραφικών ταινιών (Seven Films), αποτελώντας πλέον όχι μόνο τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή και καταξιωμένη αλυσίδα video club, αλλά και το σημαντικότερο πόλο διανομής ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ταινιών στην Ελλάδα.

- Πώς κρίνετε την κινηματογραφική χρονιά που έφυγε; Ποιες ταινίες σας έκαναν επιτυχία;

Η κινηματογραφική χρονιά έφυγε πιο φτωχή κατά 25% περίπου σε εισιτήρια και κατά 30% σε εισπράξεις. Οι δικές μας ταινίες που ξεχώρισαν εισιτηριακά φέτος ήταν το Melancholia του Λαρς φον Τρίερ, Το Παιδί με το Ποδήλατο των αδερφών Νταρντέν και το Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα της Σατραπί. Η Θεσσαλονίκη υποστήριξε εισιτηριακά τις συγκεκριμένες ταινίες αναλογικά πολύ καλύτερα από άλλες "εμπορικές" ταινίες, αποδεικνύοντας ότι το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι πιο μυημένο και πιο "εκπαιδευμένο" συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.


Magic Mike - Ποια τα σχέδιά σας για την καλοκαιρινή περίοδο; Που ποντάρετε περισσότερο;

Όπως κάθε καλοκαίρι, λανσάρουμε στα θερινά σινεμά ταινίες πιο ανάλαφρες. Έτσι, φέτος προτείνουμε μια ακόμη άγνωστη άλλα πολλά υποσχόμενη κωμωδία από τον Καναδά, το Daddy Cool (Starbuck) του Κεν Σκοτ, που πιστεύουμε ότι θα σπάσει το Box Office!!! Φυσικά και την πιο πολυαναμενόμενη ταινία του καλοκαιριού που ακούει στο όνομα Magic Mike του Σόντεμπεργκ.

- Ξέρω ότι επενδύετε πολύ σε νέα ονόματα και ρεύματα. Πιστεύετε ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας ή μήπως είναι αλήθεια ότι "[...] αυτός που ελέγχει τις αίθουσες μπορεί να επιβάλει και τις ταινίες..." (δική σας φράση)

Είναι αλήθεια και τα δύο. Οι περισσότερες καλές ταινίες χρειάζονται χρόνο για να "αναπνεύσουν", να γίνουν γνωστές, να συζητηθούν. Χρειάζονται, λοιπόν, πάνω από 1-2 εβδομάδες προβολής, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, όταν το 80% και πλέον των αιθουσών ανήκουν στα multiplex, τα οποία φυσικά και στηρίζουν το δικό τους προϊόν, που συνήθως είναι και κονσέρβα...

- Η πειρατεία πόσο δραματικά επηρεάζει τις κινήσεις σας σε μια εποχή τεράστιας κρίσης; Πως πιστεύετε ότι μπορεί να παταχθεί αποτελεσματικά;

Η ιντερνετική πειρατεία είναι το μεγαλύτερο και με διαφορά πρόβλημα του κλάδου. Κινδυνεύει να αφανίσει και να καταστρέψει τον ήδη συρρικνωμένο χώρο μας. Multiplex και ανεξάρτητες αίθουσες κλείνουν, video club κατεβάζουν ρολά, κόσμος χάνει τη δουλειά του, κ.ο.κ. Η γνώμη μου είναι ότι η πειρατεία είναι κυρίως θέμα κουλτούρας και αγωγής και ως τέτοιο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, χρειάζονται άμεσα νομοθετικά και "αστυνομικά" μέτρα προκειμένου να κατορθώσει να επιβιώσει ένα έστω και μικρό μέρος των επιχειρήσεων που προσπαθούν να παραμείνουν ανοιχτές (αίθουσες, video club, εταιρίες διανομής).


Foxfire - Ποια τα πλάνα σας για την προσεχή κινηματογραφική σεζόν;

Για την επόμενη σεζόν 2012-2013, η Seven Films κατόρθωσε να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των πιο αξιόλογων ταινιών που προβλήθηκαν στα διεθνή φεστιβάλ του Βερολίνου, των Καννών και αυτών που θα προβληθούν στη Βενετία. Έτσι, τη σεζόν θα ανοίξει η ταινία Barbara του Κρίστιαν Πέτζολντ και θα ακολουθήσουν τα Sister της Ούρσουλα Μάγιερ, Beyond the Hills του Κριστιάν Μουνγκίου, Rust and Bone του Ζακ Οντιάρ, Tabu του Μιγκέλ Γκόμεζ, In the Fog του Σεργκέι Λόζνιτσα, The Hunt του Τόμας Βίντεμπεργκ, Shadow Dancer του Τζέιμς Μαρς, Foxfire του Λοράν Καντέ, Η Πόλη των Παιδιών του Γιώργου Γκικαπέππα, Mud του Τζεφ Νίκολς και άλλες.

Όπως γίνεται κατανοητό, το πρόγραμμα υπάρχει και είναι υποσχόμενο. Πρέπει, όμως, να υπάρξουν εν λειτουργία χώροι που θα το φιλοξενήσουν και θα το υποστηρίξουν οικονομικά, μιας και όλες αυτές οι ταινίες προαγοράζονται και προπληρώνονται στο εξωτερικό, άσχετα με το αν θα παιχτούν στην Ελλάδα ή όχι, με το αν θα κάνουν εισπράξεις ή όχι...

Πράγμα το οποίο φυσικά εξαρτάται και από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση, όπως και από το αν θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της ιντερνετικής πειρατείας...

Seven-teen Films List

Seven /Se7en (1995 ΗΠ, 127λ.) David Fincher
Melancholia (2011 Δανία /Σουηδία /Γαλλία /Γερμανία, 136λ.) Lars von Trier
Το Παιδί με το Ποδήλατο /Le gamin au velo (2011 Βέλγιο /Γαλλία /Ιταλία, 87λ.) Jean-Pierre & Luc Dardenne
Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα /Poulet aux prunes (2011 Γαλλία /Γερμανία /Βέλγιο, 93λ.) Vincent Paronnaud & Marjane Satrapi
Daddy Cool /Starbuck (2011 Καναδάς, 103λ.) Ken Scott
Magic Mike (2012 ΗΠ, 110λ.) Steven Soderbergh
Barbara (2012 Γερμανία, 105λ.) Christian Petzold
Sister /L'enfant d'en haut (2012 Γαλλία /Ελβετία, 100λ.) Ursula Meier
Beyond the Hills /Dupa dealuri (2012 Ρουμανία, 150λ.) Cristian Mungiu
Rust & Bone /De rouille et d'os (2012 Γαλλία /Βέλγιο, 120λ.) Jacques Audiard
Tabu (2012 Πορτογαλία /Γερμανία /Βραζιλία /Γαλλία, 110λ.) Miguel Gomes
In the Fog /V tumane (2012 Γερμανία /Ολλανδία /Λευκο- /Ρωσία /Λεττονία, 127λ.) Sergei Loznitsa
The Hunt /Jagten (2012 Δανία, 106λ.) Thomas Vinterberg
Shadow Dancer (2012 ΗΒ /Ιρλανδία, 101λ.) James Marsh
Foxfire (2012 Γαλλία /Καναδάς) Laurent Cantet
Η Πόλη των Παιδιών /The City of Children (2011 Ελλάς, 96λ.) Γιώργος Γκικαπέππας
Mud (2012 ΗΠ, 135λ.) Jeff Nichols